توجه

  1. توجه توجه : متاسفانه تا اطلاع ثانوی درگاه پرداخت زرین پال از دسترس خارج شده

توجه توجه : متاسفانه تا اطلاع ثانوی درگاه پرداخت زرین پال از دسترس خارج شده

طلسمات

خانه » همه » مذهبی » برنامه سه ماده اي حضرت موسي(ع) در برابر تهديدات فرعون چه بود؟

برنامه سه ماده اي حضرت موسي(ع) در برابر تهديدات فرعون چه بود؟

 سوره اعراف، آيه 128: (« قالَ مُوسى‏ لِقَوْمِهِ اسْتَعِينُوا بِاللَّهِ وَ اصْبِرُوا إِنَّ الْأَرْضَ لِلَّهِ يُورِثُها مَنْ يَشاءُ مِنْ عِبادِهِ وَ الْعاقِبَةُ لِلْمُتَّقِين»)‏
 

پس از پيروزي حضرت موسي(ع) بر ساحران و نمايش دست اعجاز قدرت الهي، فرعون نيز براي مقابله دست به يك مبارزه ريشه ‏دار و عميق مي زند و تصميم بر كارى مى‏ گيرد كه در آينده به كلى قدرت بنى اسرائيل را درهم بشكند و آن اينكه مردان جنگى و مبارز را با كشتن فرزندان بنى اسرائيل ريشه كن سازد و تنها زنان و دختران را براى كنيزى و خدمتكارى باقى بگذارد، و اين سيره هر استعمار نو و كهنه ‏اى است كه افراد مثبت و فعال را از ميان برمى‏ دارند و يا روح مردانگى و شهامت را با وسائل گوناگون در آنها مى ‏كشند.

 آيه فوق در حقيقت، اشاره به نقشه و برنامه ‏اى است كه حضرت موسى (ع) براى مقابله با تهديدهاى فرعون، به بنى اسرائيل پيشنهاد مى ‏كند و شرائط پيروزى بر دشمن را در آن تشريح مى ‏نمايد و به آنها گوشزد مى ‏كند كه اگر سه برنامه را عملى كنند، قطعا بر دشمن پيروز خواهند شد. بايد توجه داشت كه اهميت اين دستورات در سطح كلان اجتماعي است:

 نخست اينكه تكيه‏ گاهشان تنها خدا باشد و از او يارى بطلبند: (قالَ مُوسى‏ لِقَوْمِهِ اسْتَعِينُوا بِاللَّهِ‏) موسى (ع) در اين جمله بنى اسرائيل را به استمداد و استعانت از خداى تعالى در رسيدن به هدف كه همان رهايى از اسارت و بندگى فرعون است توصيه مى ‏نمايد.

ديگر اينكه به آنها مى ‏گويد استقامت و پايدارى پيشه كنيد و از تهديدها و حملات دشمن نهراسيد و از ميدان بيرون نرويد (وَ اصْبِرُوا) صبر در برابر شدايد، راهنماى به سوى خير و نجات است. 

و آخرين شرط اين است كه تقوا پيشه كنيد: (وَ الْعاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ‏). اگر بطور مطلق فرمود: “عاقبت از آن پرهيزكاران است” براى اين بود كه سنت الهى بر اين جريان استقرار دارد. خداى تعالى نظام عالم را طورى قرار داده كه هر نوعى از انواع موجودات به منتهاى سيرى كه خداوند برايش معلوم كرده برسد به سعادت مقدر خود نائل مي‏ گردد. انسان نيز اگر در راهى گام بگذارد كه خداوند و فطرت برايش ترسيم كرده و از انحراف از راه خدا – يعنى از كفر به خدا و به آيات خدا و فساد انگيختن در زمين بپرهيزد – خداوند به سوى عاقبت نيك هدايتش نموده و به زندگى پاك زنده‏ اش داشته و به سوى هر خيرى كه بخواهد ارشادش مى‏ كند.

اين سه شرط كه يكى از آنها در زمينه عقيده (استعانت جستن از خدا) و ديگرى در زمينه اخلاق (صبر و استقامت) و ديگرى در زمينه عمل (تقوى و پرهيزكارى)، هر كدام فرع بر ديگرى است، پرهيزكارى بدون استقامت در برابر شهوات و زرق و برق جهان ماده ممكن نيست همان طور كه صبر و استقامت نيز بدون ايمان به خدا، بقاء و دوام ندارد.

مبناي برنامه سه ماده اي حضرت موسي (ع) بر اين تعليل استوار است: ‏” إِنَّ الْأَرْضَ لِلَّهِ يُورِثُها مَنْ يَشاءُ”؛ حاصل اين تعليل اين است كه اگر من اين نويد را مى ‏دهم براى اين است كه فرعون مالك زمين نيست تا آن را به هر كس بخواهد بدهد و از هر كس بخواهد بگيرد، بلكه زمين ملك خداى سبحان است، او است كه به هر كس بخواهد ملك و سلطنت در زمين را مى‏ دهد، و سنت او هم بر اين جريان مستقر است كه حسن عاقبت را به كسانى از بندگان خود اختصاص دهد كه از او بترسند، و از او حساب ببرند، بنابراين شما اى بنى اسرائيل! اگر تقوا پيشه كنيد، يعنى از خداى تعالى استعانت جسته و در راه او در شدايد صبر كنيد خداوند اين سرزمين را كه امروز در دست فرعونيان است به دست شما خواهد سپرد. در نهايت قابل ذكر است اين برنامه ويژه پيروزى قوم بنى اسرائيل بر دشمن نيست، بلكه هر قوم و ملتى كه بخواهند بر دشمنانشان پيروز شوند، بدون داشتن چنين طرحي امكان پيروزي ندارد. افراد بى ‏ايمان و مردم سست و ترسو، و ملت هاى آلوده و تبهكار، اگر هم پيروز گردند، موقتى و ناپايدار خواهد بود.

منبع:
تفسير نمونه ج‏6، ذيل آيه شريفه. 

ترجمه تفسير الميزان، ج‏8، ذيل آيه مباركه.  

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد