به گزارش «تابناک»؛ هر چه سازهی حدودا چهل متری متروپل از فرط ایرادات بسیار و بنیاد سست، نتوانست وزن خودش را تاب بیاورد و دچار فروپاشی شد، بقایای آن به سدهای نفودناپذیری تبدیل شده که امدادگران را با چالشهای فراوانی روبرو کرده است. چالشهایی که قابل رفع بودند اگر باقیمانده سازه در وضعیت خوبی قرار داشت، کج نشده بود و احتمال فروپاشی آن وجود نمیداشت.
وضعیتی پیچیده که یکی از تدابیر به اجرا در آمده برای دوری جستن از خطرات آن، تخلیه ساختمانهای اطراف متروپل تا شعاع ۱۵۰ متری بوده است؛ خانههایی که به کمک امدادگران تخلیه شده و ساکنانش توسط منطقه آزاد اروند اسکان داده شده اند و از آن مهم تر، شماری از آنها تخریب شده تا راه ورود ماشین آلات سنگین به محل حادثه باز شود و با گشوده شدن محورهای جدید، آواربرداری سرعت بگیرد.
در کنار این تدبیر، پایان دادن به آواربرداری دستی هم در دستور کار قرار گرفت تا هم از میزان ریسک عملیات کاسته شود و هم به کمک ماشین آلات قدرتمند، نفوذ به زیرزمین متروپل به انجام برسد. نفوذ دشواری که برای انجامش لازم بود از لایههای پر تعداد بتنی که روی هم آوار شده بودند، عبور شود که البته فرایند سادهای نیست، به ویژه اگر بدانیم این لایههای بتنی با میلگرد در بطن شان، اصطلاحا مسلح شده اند و لازم است که افزون بر تخریب بتن، برشکاری هم در دستور کار قرار گیرد و در نهایت نخالهها هم تخلیه شوند.
این چکیده وضعیتی است که در حال حاضر بر محل حادثه در متروپل حاکم ست. وضعیتی که لازم است با دقت زیاد پی گرفته شود و همین موجب شده که کار آواربرداری کند باشد و به روز نهم برسد. قعالیتی که به محض مسجل شدن کشف همه مفقودشگان، تغییر خواهد کرد و به تاکید مسئولان، میشود در زمان کوتاهی، همه آوارهای قیمت فروریخته را تخلیه کرد و بعد به فکر تدبیری برای تخریب بخش دیگر سازه بود که ظاهرا سرپاست، اما هر آن احتمال ریزشش وجود دارد
تکمیل میشود…
وحید شعبانی مدیر هلال احمر خوزستان گفت: کارشناسان تخصصی با رصد لحظه ای رفتار بقایای ساختمان ریزش کرده متروپل آبادان در خصوص افزایش ناپایداری آن در ضلع های شمالی و شرقی آن هشدار داده اند. با وجود احتمال ریزش ساختمان امدادگران همچنان در حال آواربرداری و انجام عملیات جست و جوی مفقودشدگان هستند.
وی افزود: شهروندان برای سرعت بخشی و جلوگیری از تلفات بیشتر به روند این عملیات در حوزه استحفاظی متروپل حاضر نشوند. برای افراد غیربومی و دارای فرد مفقود شده سازه هایی برای استراحت ایجاد و در نظر گرفته شده است و توسط گروهی از روانشناسان، روانپزشکان و مشاوران برای ایجاد ثبات آرامشی آن ها تلاش می شود.
در حادثه فرو ریختن ساختمان متروپل آبادان پنج دانشآموز خوزستانی و یک فرهنگی بازنشسته جان خود را از دست دادهاند؛ ملیکا و میترا صالحیانپور و مسیح صادقی از خرمشهر و آرین و حمیدرضا جلیلیان از آبادان، دانشآموزان خوزستانی هستند که در این حادثه جان خود را از دست دادهاند.
سرپرست ادارهکل آموزش و پرورش خوزستان در پیامهای جداگانه درگذشت دانشآموزان آبادانی و خرمشهری در حادثه متروپل را تسلیت گفت.
مسعود حمیدینژاد امروز در پیامی درگذشت ملیکا و میترا صالحیانپور و مسیح صادقی از دانشآموزان آموزش و پرورش خرمشهر را تسلیت گفت.
در پیام سرپرست ادارهکل آموزش و پرورش خوزستان آمده است:
“بسم الله الرحمن الرحیم
«إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعونَ»
خبر تاسف بار درگذشت دانش آموزان ملیکا و میترا صالحیان پور و مسیح صادقی از آموزش و پرورش خرمشهر در حادثه ریزش ساختمان متروپل موجب تاثر و تالم مجموعه تعلیم و تربیت در استان خوزستان شد.
اینجانب به نیابت از فرهنگیان استان فقدان این سه دانش آموز بزرگوار را به خانواده محترم ایشان و دانش آموزان و فرهنگیان فرهیخته آموزش و پرورش خرمشهر تسلیت عرض می نمایم.
خداوند آن سه عزیز سفر کرده را در جوار رحمت خویش قرین آمرزش و آرامش قرار دهد و به بازماندگان صبر جمیل و اجر جزیل عنایت فرماید.
مسعود حمیدی نژاد
سرپرست اداره کل آموزش و پرورش خوزستان”
وی همچنین در پیامی درگذشت آرین و حمیدرضا جلیلیان از آموزش و پرورش آبادان را تسلیت گفت. در این پیام آمده است:
“بسم الله الرحمن الرحیم
«إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعونَ»
خبر تاسف بار درگذشت دانش آموز آرین و حمیدرضا جلیلیان از آموزش و پرورش آبادان در حادثه ریزش ساختمان متروپل موجب تاثر و تالم مجموعه تعلیم و تربیت در استان خوزستان شد.
اینجانب به نیابت از فرهنگیان استان فقدان این دانش آموز بزرگوار را به خانواده محترم ایشان و دانش آموزان و فرهنگیان فرهیخته آموزش و پرورش آبادان تسلیت عرض می نمایم.
خداوند آن عزیز سفر کرده را در جوار رحمت خویش قرین آمرزش و آرامش قرار دهد و به بازماندگان صبر جمیل و اجر جزیل عنایت فرماید.
مسعود حمیدی نژاد
سرپرست اداره کل آموزش و پرورش خوزستان”
به گزارش ایسنا، در این حادثه حسن سیداوی از فرهنگیان بازنشسته آموزش و پرورش آبادان نیز جان باخت. حمیدینژاد در پیامی درگذشت این فرهنگی بازنشسته را تسلیت گفت. در این پیام آمده است:
“بسم الله الرحمن الرحیم
«إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعونَ»
خبر تاسف بار درگذشت همکار ارجمند مرحوم حسن سیداوی موجب تاثر و تالم مجموعه تعلیم و تربیت در استان خوزستان شد.
اینجانب به نیابت از فرهنگیان استان فقدان این همکار بزرگوار را به خانواده محترم ایشان و فرهنگیان فرهیخته آموزش و پرورش شهرستان آبادان تسلیت عرض می نمایم.
خداوند آن فقید سفر کرده را در جوار رحمت خویش قرین آمرزش و آرامش قرار دهد و به بازماندگان صبر جمیل و اجر جزیل عنایت فرماید.
مسعود حمیدی نژاد
سرپرست اداره کل آموزش و پرورش استان خوزستان”
روز گذشته مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان در خبری اعلام کرد که با برداشته شدن حجم زیادی از آوار ساختمان متروپل، امداد گران و گروههای نجات به طبقه همکف و زیرزمین ساختمان متروپل دسترسی پیدا کردند. پس از آن نیز فیلمی در فضای مجازی منتشر شد که نشان دهنده آبگرفتگی قسمتی از متروپل بود و این فیلم همانند روزهای گذشته بازار شایعات و اظهار نظرهای بیپایه و اساس را داغ کرد.
در این بین نیز عباس عبدی در صفحه اجتماعی خود نوشت: چند ساعت پیش به طبقات منفی متروپل دسترسی پیدا کردند در حالی که همه زیر آب بودند. کسی که مجوز احداث این طبقات را داده قطعا مسئولیت جنایی دارد. چون روشن بود با کوچکترین حادثهای آب به تمام این طبقات نفوذ خواهد کرد و کسی را زنده نخواهد گذاشت.
مهدی عرفانی دبیر شورای اطلاع رسانی دولت درباره ویدئو آبگرفتگی متروپل و پاسخ به عباس عبدی، اعلام کرد: آبگرفتگی مربوط به محلی است که روز اول دسترسی کامل وجود داشته و بطور کامل بررسی شده و هیچ جسدی مشاهده نشده است. این فیلم را خودم از محل آبگرفتگی گرفتم، آقای عبدی! شما در حالی که در دفتر کارتان در تهران نشستهاید و اطلاعات میدانی مخدوش به مخاطبانتان میدهید، قطعا مرتکب یک اقدام غیراخلاقی شدهاید.
فرماندار ویژه شهرستان آبادان گفت: با بیرون آوردن یک پیکر دیگر از زیر آوارهای متروپل آبادان، مجموع جانباختگان این حادثه به ۳۴ نفر رسید.
احسان عباسپور فرماندار ویژه شهرستان آبادان به فارس گفت: در ادامه عملیات آوار برداری متروپل یک پیکر دیگر از زیر آوارهای متروپل آبادان خارج شد تا مجموع جان باختگان این حادثه تاکنون به ۳۴ نفر برسد.
علی دهقانی رئیس کل دادگستری خوزستان گفت: به مردم شریف استان خوزستان به خصوص مردم عزیز آبادان و خرمشهر اطمینان میدهیم که حسب دستور مقام معظم رهبری و ریاست محترم قوه قضائیه در حداقل زمان ممکن جهت بررسی کلیه ابعاد موضوع حادثه آبادان اقدام نموده و به پرونده همه کسانی که در این حادثه نقش داشته اند، اعم از کسانی که ترک فعل کرده و یا مرتکب جرم شده اند با کمال دقت و قاطعیت و سرعت رسیدگی می شود.
وی افزود: آنچه امروز مورد مطالبه مردم است این است که دستگاه عدلیه با تاکید مقام معظم رهبری و ریاست مکرم قوه قضائیه به موضوع حادثه آبادان با سرعت و دقت رسیدگی کند که این مطالبه عمومی در راس اولویت کاری دادگستری خوزستان است. کارگروه ویژه ای با حضور کارشناسان زبده حقوقی استان خوزستان تشکیل شده که ابعاد مختلف قضایی و حقوقی موضوع حادثه متروپل را بررسی و نتیجه تحقیقات خود را به دادگستری استان ارائه کنند.
دهقانی در ادامه گفت: تاکنون تعداد ۱۳ نفر از عاملان و مسببان که در حادثه متروپل آبادان نقش داشته اند، دستگیر و دستور انجام تحقیقات کارشناسی فنی و همه جانبه برای بررسی همه جانبه ابعاداین حادثه صادر و شعبه ویژه ای نیز برای رسیدگی به این پرونده تشکیل گردیده است.
رئیس سازمان نظام مهندسی استان خوزستان درخصوص آخرین تصمیم ستاد فرماندهی عملیات پاسخ به بحران خوزستان درباره بقایای ساختمان متروپل گفت: برای تعیین تکلیف بخش باقیمانده سازه از نظرات کارشناسان دستگاههای مختلف استفاده و درنهایت، تخریب باقیمانده سازه قطعی شد.
کوروش خواجوی افزود: کارشناسان اعتقاد دارند بخش باقیمانده ساختمان متروپل به هیچ عنوان قابلیت نگهداری ندارد. مشخص نیست شرایط ساختمان تا چه زمانی پایدار باقی میماند لذا ستاد فرماندهی عملیات پاسخ به بحران خوزستان به صورت جدی پیگیر اجرای ایمن روند تخریب باقیمانده ساختمان متروپل است.
رئیس سازمان نظام مهندسی استان خوزستان درخصوص زمان آغاز تخریب باقیمانده سازه گفت: اولویت نخست ما آواربرداری به شکل امن برای یافتن اجساد احتمالی دیگر است و امیدواریم با مراقبت همه نیروها در روزهای باقی مانده نیز همانند روزهای گذشته اتفاق خاصی برای نیروهای امدادگر و عملیاتی رخ ندهد.
رئیس سازمان نظام مهندسی استان خوزستان در این باره میگوید: کمیته فنی به صورت مستمر توسط چهار دوربین نقشه برداری و کشیک سازهای طی شیفتهای مختلف تغییر شکلها را پایش میکند و تغییر بیش از هشت میلیمتر سازه را به سرعت به عوامل اجرایی و مدیریت بحران اطلاع میدهد که در چنین مواقعی عملیات آواربرداری به طور موقت برای مدت ۳۰ دقیقه متوقف و براساس شرایط جدید سازه تصمیم گیری میشود.