ارتباط تری گلیسیریدها با بیماری قلبی
تری گلیسیریدها و بیماری کرونری قلب!
وقتی که شما جواب آزمایش خونتان را دریافت میکنید به اعدادی که در مقابل کلسترول توتال، کلسترول اچ دی ال HDL، کلسترول ال دی ال LDL و تری گلیسیرید نوشته شده است نگاه می کنید. میزان بالای تری گلیسیرید و نیز میزان بالای کلسترول از علل شناخته شده بروز بیماری کرونری قلب می باشند.
درباره ی تری گلیسیریدها
اکثر چربی ها در غذاها و در بدن بصورت تری گلیسیرید می باشند. اسیدهای چرب اشباع شده، اشباع نشده، اشباع نشده پُلی ، اشباع نشده مونو ، همگی جزو تری گلیسیریدها می باشند. بنابراین وقتی که ما از چربی ها صحبت میکنیم در واقع از تری گلیسیریدها صحبت می کنیم.
مقدار بالای تری گلیسیرید خون، یک عامل خطر جدی برای بیماری های قلبی می باشد. پزشکان توصیه می کنند که میزان تری گلیسیرید افراد باید زیر ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد.
حتی اگر میزان کلسترول خون شما در حد طبیعی می باشد، اگر تری گلیسیرید شما بالا است باید تغییراتی در تغذیه خود بدهید. هم کلسترول و هم تری گلیسیریدها باعث بسته شدن رگهای خونی می شوند.
تحقیقات جدید انجمن قلب
بر اساس گفته انجمن قلب، شواهدی وجود دارد که بالا بودن تری گلیسیریدهای خون در اعضاء یک خانواده می تواند این پیش بینی را بوجود آورد که احتمال دچار شدن به سکته قلبی در این خانواده زیاد می باشد.
تحقیقات جدید همچنین نشان داده است که بالا بودن میزان تری گلیسیرید خون می تواند احتمال سکته مغزی را نیز افزایش دهد.
در تحقیقی که بر روی یازده هزار نفر انجام شده است، دیده شده که افرادی که دارای تری گلیسیرید خون بالای ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر هستند ۳۰ درصد بیشتر از سایر افراد احتمال بروز سکته مغزی در طی ۶ تا ۸ سال آینده را دارند.
افرادی که میزان کلسترول خوب HDL آنها بیشتر از ۴۰ میلی گرم در دسی لیتر می باشد احتمال سکته مغزی در آنها کم می باشد. تری گلیسیریدها نوعی از چربی ها هستند که بدن ما آنها را از قند و سایر کربوهیدراتهایی که می خوریم، می سازد.
بنابراین وقتی که شما زیاد غذا می خورید، حتی اگر بجای چربی از مواد غذایی کربوهیدرات مثل قند و یا مقادیر زیاد نان بخورید و بدنتان دارای کالری بیش از حدی باشد، این کالری اضافی در بدنتان به تری گلیسیریدها یا همان چربی ها تبدیل می شود.
برای اینکه بدن شما تری گلیسیرید یا چربی بسازد نیاز به آنزیمها و یک منبع حاوی کربن، هیدروژن و اکسیژن دارد. این سه عنصر، اساس تمام مواد غذایی هستند که ما می خوریم.
قند که از کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده است می تواند در بدن به چربی تبدیل شود. در واقع بعضی از آنزیمها از قند اضافی خون برای ساختن چربی استفاده می کنند.
بالا بودن تری گلیسیرید خون در ارتباط مستقیمی با مشکلاتی در سلامت مثل سندروم متابولیک، دیابت (مرض قند)، فشار خون بالا، چاقی، بیماری مزمن کلیه و بیماریهای عروقی می باشد.
اگر تری گلیسیرید خون شما بالا باشد احتمال زیادی دارد که کلسترول توتال شما هم بالا باشد و دارای کلسترول بد LDL بالا و کلسترول خوب HDL پایین باشید.
افراد مبتلاء به مشکلات قلبی یا دیابت (مرض قند) یا افرادی که اضافه وزن داشته و چاق هستند معمولا دارای تری گلیسیرید بالایی هم هستند.
بالا بودن تری گلیسیرید خون در خانمها (بخصوص خانمهای میانسال بیشتر از آقایان، یک شاخص پیش بینی کننده برای بروز بیماریهای قلبی می باشد.
چه چیزهایی باعث بالا رفتن تری گلیسیرید خون می شوند؟
موارد زیر می توانند باعث بالا رفتن میزان تری گلیسیرید خون شوند :
غذای پرچرب.
غذای پرکالری.
بیماری.
مصرف داروها.
هورمونها.
دوره قاعدگی خانمها.
مواقع مختلف روز.
تمرین ورزشی که اخیرا انجام شده.
اگر در حین یا بعد از یکی از موارد فوق از شما آزمایش خون گرفته شود (مثلا بعد از خوردن یک غذای چرب) میزان تری گلیسیرید شما ممکن است در این آزمایش خیلی زیاد نشان داده شود.
وقتی که شما یک غذای پرچرب و یا پرکالری را می خورید به مدت چند ساعت پس از آن، تری گلیسیرید در جریان خون شما حرکت می کند.
اگر در رگها و شریانهایتان قبلا پلاک ایجاد شده باشد، این تری گلیسیریدها می توانند به راحتی به دیواره رگها چسبیده و خطر بسته شدن رگ و یا ایجاد لخته را در این چند ساعت افزایش دهند.
پایین آوردن تری گلیسیرید
برای پایین آوردن تری گلیسیرید خون می توانید اقدامات زیر را انجام دهید.
اضافه وزن خود را کاهش دهید (حتی کم کردن ۲ تا ۵ کیلوگرم نیز می تواند مؤثر باشد).
تمرینات ورزشی منظم انجام دهید.
از مصرف چربیها و چیزهای شیرین کم کرده و بیشتر فیبر مصرف نمایید.
اگر دچار دیابت (مرض قند) هستید قند خونتان را تحت کنترل داشته باشید.
هفته ای یک یا دو بار از ماهی هایی که سرشار از امگا ۳ هستند (مثل ساردین) استفاده نمایید.
سخن پایانی
داشتن یک رژیم غذایی حاوی فیبر زیاد به کم کردن تری گلیسیرید و کلسترول بد LDL کمک خواهد کرد. آرد سفید و نان سفید دارای مقادیر خیلی کم فیبر هستند و به شما کمکی نخواهد کرد.
گرچه گندم سبوس دار حاوی فیبر می باشد اما وقتی آن را تبدیل به آرد سفید می کنند فیبر آن از دست می رود. با خوردن مقادیر زیاد غذاهای حاوی فیبر مثل لوبیا، جو، سبزیجات و میوه ها به حفظ سلامت خود کمک نمایید.
در رژیم غذایی دو نوع مختلف فیبر وجود دارد یعنی: فیبر محلول و فیبر نامحلول.
فیبر محلول نوعی از فیبر میباشد که باعث کاهش کلسترول خون و نیز تأخیر در جذب قند غذاها می شود. این نوع فیبر را می توان در سبزیجات و میوه ها به مقدار فراوان پیدا نمود. سیب، پرتقال و هویج دارای مقادیر زیاد فیبر محلول هستند.
فیبر نامحلول که برای حفظ عملکرد روده ها و دفع مرتب مدفوع و جلوگیری از یبوست مفید می باشد در آب حل نمی شود اما آب را به خودش جذب کرده و سرعت دفع مواد زاید بدن را افزایش می دهد.
این نوع فیبر با جلوگیری از بروز یبوست از بواسیر نیز پیشگیری می کند. فیبر نامحلول را می توان در سبوس یا پوسته گندم و اکثر غلات پیدا نمود. همچنین در پوست میوه ها و سبزیجات، نخود سبز و دانه یا مغز هسته میوه ها می توان فیبر نامحلول را یافت.
شما به هر دو نوع این فیبرها نیاز دارید و بعضی از غذاها حاوی هر دوی این فیبرها هستند. با اینحال، این فیبرِ نوعِ محلول می باشد که باعث کاهش کلسترول می گردد.
منبع: سایت راستینه