علائم سرماخوردگی به طور معمول ظرف مدت دو تا سه روز بعد از سرایت ویروس آغاز میشوند. این علائم شدت خفیف تا متوسط دارند و شامل موارد زیر هستند:
عطسه
آبریزش بینی
گرفتگی بینی
سوزش گلو
سرفه
ترشحات پشت حلق
پرآبی چشمها
در موارد نادر، تب (بیشتر موارد سرماخوردگی با تب همراه نیست)
به طور معمول، علائم سرماخوردگی در ۱۰ تا ۱۴ روز به طور چشمگیری بهبود مییابند.
بروز علائم عفونت کرونا بین دو تا ۱۴ روز پس از انتقال ویروس کرونا آغاز میشوند، خفیف تا شدید هستند و حتی ممکن است به مرگ منتهی شوند. علائم شایع عفونت کرونا عبارتند از:
بروز تب
سرفه
مشکلات تنفسی
خستگی
سردرد
فقدان ناگهانی حس بویایی و یا چشایی
گلودرد
آبریزش و گرفتگی بینی
تهوع و استفراغ
اسهال
خوب است بدانیم بیشتر مبتلایان به عفونت کرونا علائم خفیف تا متوسط دارند و با استراحت در منزل و درمانهای غیرنسخهای و بدون نیاز به مراجعه به مراکز درمانی بهبود مییابند. برای اطمینان بیشتر علائم خود را با شماره تلفن ۴۰۳۰ یا پزشک معالج خود در میان بگذاریم.
سرماخوردگی و عفونت کرونا در زمینه پیشگیری و درمان چه تفاوتهایی با هم دارند؟
پیشگیری از سرماخوردگی مستلزم همان کارهایی است که برای پیشگیری از سرایت ویروس کرونا انجام میدهیم. مهمترین نکات پیشگیری از هر دو بیماری به طور عمده شامل موارد زیر میشوند:
شستن مرتب دستها با شوینده دست یا صابون برای دستِکم ۲۰ ثانیهعدم لمس دهان، بینی و چشم با دست آلوده اجتناب از قرار گرفتن در نزدیکی افراد بیمارضدعفونی کردن اجسام و سطوحی که زیاد لمس میشوند
خطرآفرینی بالقوه ویروس کرونا باعث شد در زمینه پیشگیری از سرایت آن اقدامات بیشتری هم به موارد بالا اضافه شود، مانند:
پرهیز از حضور در تجمعهاپوشاندن دهان و بینی با ماسک در اماکن عمومی پرتردد
تا این لحظه، سرماخوردگی و عفونت کرونا هیچیک قابل درمان نیستند و باید علائم آنها را کنترل کنیم تا دوره خود را بگذرانند.
دوره بیماری کرونا چند روز است؟
بیماری COVID-19 که توسط ویروس جدید کرونا ایجاد می شود در حال حاضر به یک همه گیری در سراسر دنیا تبدیل شده است. علائم این بیماری غیر اختصاصی است و تظاهرات آن می تواند طیف گسترده ای از حالت بدون علامت تا عفونت ریه کشنده و مرگ همراه داشته باشد. در صورت ابتلا به این بیماری، سوالی که مطرح می شود این است که مدت زمان یا دوره ی ابتلا به این بیماری چند روز است؟
منظور از دورهی بیماری، زمان شروع علائم بالینی بیماری تا بهبودی است. دوره بیماری کووید ۱۹ از فردی به فرد دیگر متفاوت است و بستگی به این دارد که شخص به کدام حالت بیماری (خفیف، شدید و بحرانی) مبتلا شده باشد. تقریبا ۸۰ درصد بیماران با تأیید آزمایشگاهی، دچار بیماری خفیف تا متوسط و علائمی شبیه آنفلوانزا میشوند. بنابر بر مطالعه ای بیش از ۱۳ درصد از بیماران دچار علایم شدید بیماری شده و علائمی نظیر تنگی نفس را نشان میدهند. حدود 6 درصد بیماران دارای وضعیت بحرانی بوده و دچار نارسایی تنفسی، شوک عفونی و نارسایی یا اختلال در چندین اندام بدن می شوند. بنابراین مدت زمان ابتلا با توجه به شدت بیماری در افراد متفاوت است. با توجه به آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی، بر اساس داده های اولیه، متوسط زمان شروع علائم بالینی تا بهبودی در افراد مبتلا به بیماری خفیف تقریبا 2 هفته و در مبتلایان به نوع شدید و بحرانی 3 تا 6 هفته تخمین زده شده است.
از آنجایی که بیشتر بیماران علایم خفیف تا متوسط دارند، طول دوره بیماری در اکثر مبتلایان، با دریافت مراقبتهای مناسب و به موقع، دو هفته است. در موارد شدید، بیماری ممکن است تا شش هفته ادامه یابد.
تنفس بیشتر از ۲۴ بار در دقیقه و كاهش اكسیژن خون بیمار كرونایی زنگ خطر است
دکتر امیر عباس واعظی فوق تخصص گوارش و کبد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز در مورد علائم تنفسی در بیماران کرونایی گفت:
اگر تنفس فرد مبتلا به کرونا در یک دقیقه بیشتر از ۲۴ بار باشد (بالا و پایین رفتن قفسه سینه ) و همچنین میزان اکسیژن خون بیمار کاهش یافته و زیر ۹۰ باشد زنگ خطر است و باید فوری به مراکز درمانی مراجعه شود.
وی ادامه داد: برای تشخیص علامت خطر در بیماران کرونایی باید بیمار در جایی آرام بنشیند و تعداد تنفس بیمار توسط فرد دیگری در یک دقیقه شمارش شود اگر تعداد تنفس بیشتر از ۲۴ تنفس در یک دقیقه بود این یک علامت خطر است که بیمار وارد فاز شدید بیماری ریوی میشود .
دکتر واعظی تأکید کرد: در صورت ضعف و بیحالی و مشکل در تنفس حتما به یک مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه کرده تا اکسیژن خون از طریق سر انگشت بیمار مورد بررسی و چک شود.
وی بررسی روزانه اکسیژن خون در افراد بیمار با مشکلات زمینهای و مسن را توصیه کرد.
دکتر واعظی در مورد بیماریهای زمینه ای که بیماری کرونا آنها را تشدید میکند و در معرض خطرند گفت: افرادی با بیماری قلبی پیشرفته مانند نارسایی قلبی، بیماری کلیه پیشرفته بخصوص بیماران دیالیزی، بیماری زمینهای کبدی پیشرفته مانند سیروز کبدی، افراد دیابتی نوع ۲ و افراد چاق و پر فشاری خون، افراد سیگاری و کسانی که مشکلات ریوی و تنفسی دارند و یا اسپری تنفسی استفاده می کنند؛ از جمله بیماران زمینهای در معرض خطرند.
وی خاطر نشان کرد : اگر فردی با بیماری زمینهای در ابتدا دچار علائم خفیف بیماری کووید میشود نباید فکر کند بیماری در حال خاموشی است و باید از انجام فعالیت های پر استرس جسمی و روحی که فشار زیادی به بیمار وارد میکند مانند ورزش های خیلی سنگین بپرهیزد.
از مایعات به اندازه مناسب به صورت میانگین ۲ لیتر در روز را استفاده کند. تنوع در تغذیه و مصرف سبزیجات و میوه ها را افزایش دهند.
این عضو هیات علمی در ادامه در رابطه با مصرف داروهای کورتن گفت:
تزریق کورتن در بیماران بستری که نیاز به کمک تنفسی دارند خیلی کمک کننده است اما در بیماران مبتلا به کرونا که در فاز اولیه و خفیف هستند استفاده از کورتن توصیه نمیشود بخاطر اینکه این دوره، دوره پراکندگی ویروس است و دیده شده در افرادی که کورتن مصرف میکنند احتمال پراکنده شدن ویروس در آنها بیشتر از افراد عادی بوده است.
عبیدی، موسسه ملی تحقیقات سلامت، دانشکده علوم پزشکی البرز