خانه » همه » مذهبی » تقویت حیا

تقویت حیا


تقویت حیا

۱۳۹۳/۰۴/۱۱


۵۱۵۵ بازدید

سلام وقتتون بخیر مدتیه که احساس میکنم شرم وحیام خیلی کم شده هم موقع صحبت کردن وتو رفتارواخلاقم وهم توفکروذهنم که تا هرجاکه دلش میخواد میره واین موضوع داره اذیتم میکنه لطفا کمکم کنید خیلی دوس دارم مثل قبلا باشرم وحیا باشم هم توی رفتاربیرونی هم توی خیالات وتصورات، من خیلی احساس پوچی وگناه میکنم.

از این که این مجموعه را پاسخ گوی سوالات خود قرار دادید سپاسگزاریم.
امیدواریم با ارائه راه کار ها و پاسخ های مناسب قدمی در حل دغدغه های ذهنی شما جوانان عزیز که طالب عفت وتقوا هستید برداریم .
به موضوع بسیار مهم واساسی یعنی عفت و پرهیزکاری اشاره کردید مساله ایی که بود ونبود آن می تواند یک انسان به ویژه جوان را به بالاترین درجات انسانی واز طرفی به پست ترین مراحل سقوط انسانیت برساند .
دیدن صحنه های بد و نشست وبر خاست با افرادی که زبانشان رها است و حیای شان کم است ،سبب کم حیائی می گردد و اگر پرده حیا دریده شد جبران آن دشوار است، بنابر این مراقبت از زبان و انتخاب دوستان عاقل و با حیا و پرهیز از دیدن و شنیدن مطالبی که در آنها پرده دری و بی حیائی موج می زند و اعتقاد به حضور خداوند و اشراف او بر بندگان و مضرات بی حیایی برای سلامتی روح و روان انسان، سبب می شود که انسان به حالت عادی بر گردد و حدود الهی را رعایت کند. باید دانست انسان فطرتاً از هر چیزی که به ضرر او باشد , اجتناب می کند . به طور قطع و یقین اگر انسان گنه کار باورکند , همانطور که زهر و سم برای جسم مضر است ؛ گناه نیز , روح انسان را فاسد و خراب کرده , برایش مضر است , از گناهان اجتناب می کند .
حیا و نقطه ی مقابل آن یعنی بی حیایی نیز چنین است . ما میدانیم حیا خوب است و بی حیایی زشت و قبیح , اما ممکن است این مطلب را باور نداشته باشیم ؛ چرا که به مضرات آن یقین نداریم .
پیامبر خدا ( صلی الله علیه وآله ) می فرمایند : الحیاء مفتاح کل الخیر (1) شرم کلید همه ی خوبی هاست .
اگر باور کنیم که با وجود حیا , درهای همه خیرات به سوی ما باز می شود , مسلما داشتن حیا در همه ی ابعاد زندگی را , سرلوحه ی افعال و کردار خویش قرار می دهیم .
شرم از خالق و ولی نعمت , موجب می شود , از آنچه که او نهی کرده است بپرهیزیم .
مگر نه این است که وقتی کسی به ما نیکی میکند , ما نیز به او نیکی میکنیم ؟ در حقیقت حیا میکنیم , جواب نیکی دوست را به بدی بدهیم . چگونه میشود انسان غرق در نعمات خداوند و خالق خویش باشد , اما به معصیتی که جز به ضرر خود او نیست بپردازد ؟ نه فطرت ما چنین چیزی را میپسندد ؛ نه عقل و خرد , مجوز چنین کاری را میدهد . امام علی ( علیه السلام ) می فرمایند : اعقل الناس احیاهم (2) خردمند ترین مردم , با شرمترین آنهاست .
به عنوان مثال : به دلایل متعدد , عقل حکم می کند که یک خانم , به یک مرد ابراز علاقه و دوستی نکند :1 – بر خلاف فطرت خود عمل کرده است ؛ در نتیجه اگر جواب منفی بشنود , احساس افسردگی , سر خوردگی , شکست و خجالت زدگی می کند , در حالی که مرد چنین نیست . 2- این ابراز علاقه , زمینه ی سوء استفاده ی مرد را فراهم می کند . 3 – در صورت ازدواج , معمولاً حربه ای است به دست مرد , برای سرزنش زن و …….. و مهم ترین مطلب اینکه اینگونه ارتباط ها , موجبات معاصی فراوانی را فراهم می کند , که پرده های حیای بین خالق و مخلوق را از بین می برد .
جهت تقویت و کسب حیا , می توان به نکات زیر اشاره کرد :
1 – باور کردن این مطلب که : کسی که حیا دارد برای خود , ارزش قائل است .
ما اگر برای خود , شخصیتی والا , قائل باشیم , به هر کاری تن نمی دهیم .انسانهای حقیر و پست , تن به هر فعل زشتی داده , کم کم از کارهای زشت خویش نیز نه تنها ناراحت نمی شوند بلکه لذت میبرند .شخصیت هر انسانی توسط خود او شکل می گیرد ؛ انسانهایی که از روح بزرگ برخوردارند , وجود خود را با کارهای زشت آلوده نمی کنند .
2 – کسب معرفت درباره ی عواقب گناهان , در دنیا و آخرت .
به عنوان مثال , مطالعه ی احادیث وارده از اهل بیت عصمت و طهارت ( علیهم السلام ) و کتب اخلاقی , درباره ی بد حجابی . کسب معرفت و آگاهی , مقدمه و زمینه ساز پرهیز از معاصی است .
3 – انتخاب دوستان با حیا
ارتباط و دوستی با کسانی که اهل شرم و حیا نیستند , کم کم انسان با حیا را , به بی حیایی میکشاند ؛ چرا که انسان هم رنگ دوست خود می شود .
ارتباط نزدیک با افراد لا ابالی , قبح بسیاری از زشتیها را از بین می برد .
4 – تقویت ایمان
داشتن ایمان ( یعنی عمل به واجبات و ترک محرمات ) حیاء و شرم را در وجود انسان مستقر می کند .امام باقر ( علیه السلام ) فرمودند : حیا و ایمان به هم پیوسته اند ؛ هر گاه یکی از آنها برود دیگری هم در پی آن روانه شود .(3)
5 – تفکر درباره ی آثار دنیوی و اخروی حیاء
از آثار دنیوی و اخروی حیاء عبارتند از : بر طرف شدن عیوب , تسلط بر نفس , عامل بهره مندی و کامیابی , زینت بخش و آبرو ساز و ….امیدواری , ایمنی روز قیامت , ترغیب به کمال و قبولی عمل , پاکی از گناهان , حیاء بهتر از هفتاد سال عبادت و …. (4)
6 – مهمترین مطلب اینکه : بدانیم خدا ما را میبیند .
تقویت این مسأله در ذهن و روح انسان , موجب حیا و شرم از خالق همه ی موجودات می شود . خالقی که با وجود قدرت , صبور است و حلیم ؛ او که حاضر است و ناظر . بدانیم که خدای بزرگ , در هر حال , نظاره گر اعمال ما بندگان ضعیف و گنه کار است .
7 – و نکته آخر اینکه : با دعا و نیایش به درگاه خدای مهربان , از او تقاضا کنیم , بر تن ما لباس حیا و اجتناب از معاصی را بپوشاند .
امام زمان (علیه السلام) در حق زنان چنین دعا می کنند : و علی النساء بالحیاء و العفة (5) خدایا به زنان ما حیاء و عفت عنایت فرما .
پروردگارا ما را از زمره ی کسانی قرار ده که پرده های عصمت اولیا ی خویش را بر آنان گسترانیده ای , و دلهایشان را به پاکی و زلالی اختصاص داده ای و قلبهایشان را به فهم و شرمساری در سرای بندگان برگزیده ات آراسته ای . (6)
اگرچه شما جوان عزیزحفظ حیا وعفت را برای خود از واجبات می دانید اماجهت افزایش اطلاعات خود در این زمینه به فواید عفت و پاکدامنی می پردازیم:
فواید عفت و پاکدامنی:
1- عفت باعث می شود انسان از ایمان و اخلاصش نسبت به خدا اطمینان پیدا کند.
هر شخصی با حفظ عفت و دوری از پلیدیها می تواند ایمان و اخلاص خود را محک زده و بفهمد تا چه اندازه در ایمان خود صادق است
الله عزوجل در باره یوسف علیه السلام می فرماید((کَذَلِکَ لِنَصْرِفَ عَنْهُ السُّوءَ وَالْفَحْشَاء إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُخْلَصِینَ)) سوره یوسف 24
ما این چنین کردیم ( و در حفظ وی در همه مراحل کوشیدیم ) تا بلا و زنا را از او دور سازیم . چرا که او از بندگان مخلَص ما است.
2-عفت ،زمینه مناسبی را برای ازدواج موفق انسان فراهم می کند.
کسی که عفت را در زندگی پیشه کرده با ازدواج وارد دنیای جدیدی می شود که می تواند آنرا به زیبایی بسازد وخداوند عزوجل در میان مردان و زنان عفیف محبت و رحمت و انسی را برقرار می کند که سبب سعادت آنها می شود.
چرا که بی عفتی باعث تجربه های غلط در دوران تجرد خواهد شد که این تجربیات زودهنگام شخص را مجبور به ازدواجی تحمیلی خواهد نمود ویا باعث انتخاب غیر واقع بینانه او در همسر گزینی می شود.
3- ایجاد امنیت و آرامش.
اگر اجتماع موجبات هیجان مداوم شهوات را با بی عفتی وابتذال فراهم کند ، به تلاطم و نارضایی غریزه با هزاران عوارض روانی و جنایات ناشی از آن افزوده خواهد شد . از این رو لازمه دست یافتن به آرامش و امنیت ، از بین رفتن شرایط تحریک آمیز ونهادینه کردن عفت وحیا در محیط است .
افزایش سرسام آور جرم و جنایت علیه زن در کشورهای بی بند و بار که امنیت زنان را به شدت به مخاطره انداخته ، مؤید این مطلب است.
4- ارزش آفرینی برای زن.
مرد در عمق روح خود از تسلیم بودن زن نفرت دارد و همیشه عزت و بی نیازی و بی اعتنایی زن را نسبت به خود ستوده است . حجب و حیا که از ویژگی های فطری زن است ، در واقع تدبیر آفرینش برای حفظ مقام و موقعیت زن در برابر مرد است . ویل دورانت می گوید: « زنان به طور تجربی دریافته اند که دست و دل بازی مایه ی طعن و تحقیر است . آن چه بجوییم و نیابیم ، عزیز و گران بها می شود .» بنابراین ، پوشیدگی زن او را از خطر « ابتذال » مصون می دارد و برحرمت و ارزش او می افزاید . احترام حقیقی به یک زن از جانب مرد ، تنها زمانی امکان پذیر است که آن مرد به دیده آلود در او ننگرد . زن پاک دامن از این که به دیده ی شهوت و هوس نگریسته شود ، سخت در عذاب است. پوشیدگی زن سبب می شود که جلوه های ظاهری زن به جای مقام انسانی او ملاک ارزش گذاری نشود .
5- قدر و منزلت الهی .
عفاف باعث می شود قدر و منزلت و نزدیکی به درگاه الهی زیاد شود . علی (علیه السلام ) می فرماید: « کسی که عفت داشته باشد ، گناهانش سبک می شود .»
) میزان الحکمه ، ری شهری ، ج6 ، ص363.
6- استحکام بنیان خانواده .
عفاف موحب تحکیم بنیان خانواده می شود و بی عفتی باعث تزلزل آن . چه بسا طلاق هایی که بی عفتی مرد یا زن را باعث می شود چرا که هیچ یک از زوجین بی عفتی ولاابالی بودن همسر خویش را نمی خواهد وبروز این نوع از رفتار با عث بدبینی ها ونهایتا فرو ریختن بنیان خانواده است.
7- حفظ نفس.
عفت و پاکی موجب کنترل و حفظ نفس از بدی ها می شود . علی (علیه السلام ) می فرماید : « پاک دامنی نفس را حفظ و از پستی ها دور می کند.»
انسانی که عفت را رعایت نمی کند وبه هر چیزنگاه می کند وبه صوتی گوش می دهد وهر کاری که می خواهد انجام می دهد انتظاری جز دنبالروی ازدستورات نفسانی اش ندارد.
میزان الحکمه ، ری شهری ، ج6 ، ص363
8- نجات از امراض خطرناک و کشنده.
بسیاری از امراض خطرناک و کشنده از طریق رابطه های نامشروع و بی عفتی به انسان منتقل می شود که در واقع عذابی است از طرف الله برای شهوت رانان. مانند مرض ایدز که یکی از عوامل مهم مبتلا شدن به آن بی عفتی است. البته باید توجه داشت که داشتن بیماری ایدز به تنهایی دلیل بر ناپاکی و بی عفتی نیست.
دوست عزیز، برای رهایی از افکار نادرست، سعی کنید همواره خود را مشغول کنید. به گونه ای برنامه ریزی نمایید که وقت خالی نداشته باشید. و هرگاه این افکار به سراغ شما آمد تغییر حالت داده و خود را به کار دیگری مشغول نمایید. و تا زمانی که خسته نشده اید و احساس خواب آلودگی نمی کنید ، به رختخواب نروید.
(1) میزان الحکمه / ج 3 / ص 1352
(2) میزان الحکمه / ج 3 / ص 1352
(3) میزان الحکمه / ج 3 / ص 1354
(4) حیا / دکتر امیر حسین بانکی پور فرد / ص 27 به بعد
(5) مفاتیح الجنان / دعای امام زمان ( عج الله تعالی فرجه الشریف )
(6) حیا / دکتر امیر حسین بانکی / ص 208 ( بحار الانوار /ج 91 / ص 128 )

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد