تمام خواص و عوارض کنگر
مشخصات گیاه کنگر
کنگر کوهی، یکی از گیاهانی است که در فصل بهار میروید و علاوه بر ارزش غذایی، از ارزش دارویی قابل توجهی میان کسانی که از طب گیاهی بهره میگیرند، برخوردار است.
کنگر به عنوان مکملی شناخته شده، برای کمک به هضم غذا و مواد غذایی و در درمان بیماران به کار میرود و متخصصان و درمانگران طب سنتی و گیاهی از خواص کنگر کوهی، برای برطرف کردن مشکلات و بیماریهای مربوط به کلیه، کیسه صفرا و کبد استفاده میکنند.
کنگر کوهی، اولین بار در اتیوپی کشت شد و بعد در نقاط مختلف دنیا گسترش پیدا کرده است.
محل اصلی رویش این سبزی مدیترانه، جزایر قناری و آمریکای جنوبی است.
در ایران نیز این گیاه به وفور در استان ایلام، لرستان، طالقان و کوههای شمال تهران یافت میشود.
زمان به گل نشستن این گیاه از بهار تا نیمه تابستان است که به عواملی چون شرایط اقلیمی و گرمای هوا وابسته است.
دم برگ داخلی سفید رنگ، راس ساقه و هاگدان، قسمتهای خوراکی این گیاه را تشکیل میدهد که در سوپ، خورش و سالاد مورد استفاده قرار میگیرد.
در یونان و مصر باستان، این گیاه به دلیل نقش کمکی در هضم مواد غذایی مورد توجه قرار گرفت. در طب سنتی اروپا، از برگهای کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار ( دیورتیک ) و محرک کلیهها، محرک ترشح صفرا از کبد و انقباض کیسه صفرا مورد استفاده قرار میگرفت.
این گیاه غنی از پتاسیم بوده، ولی از لحاظ انرژی محدود است. با سایر خواص کنگر کوهی و مواررد منع مصرف آن آشنا شوید.
ارزش غذایی کنگر (100 گرم)
کالری :53
چربی :0.3 گرم
کربوهیدرات :12 گرم
پروتئین:2.9 گرم
فیبر :9 گرم
قند :1 گرم
ترکیبات شیمیایی
برگهای کنگر دارای ترکیبات شیمیایی مانند اینولین، اینولاز و ماده ای تلخ بنام سینارین Cynarine می باشد.
سینارین افزایش دهنده ترشحات صفرا است و علت صفرا بری کنگرفرنگی داشتن این ماده است.
طبع کنگر
طبیعت کنگر گرم و خشک می باشد. گیاه کنگر کوهی حاوی مقادیر بالایی ویتامین C، ویتامین K، اسید فولیک، فیبر، پروتئین، فسفر، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، مس و روی می باشد.
کنگر وحشی یا کنگر صحرایی اولین بار در اتیوپی کشت شد و امروزه در بسیاری از نقاط دنیا از جمله استرالیا، کانادا و آمریکای جنوبی یافت می شود.
گیاه کنگر خام را برای تهیه انواع سالاد و کنگر پخته را برای تهیه خورش کنگر، ماست و کنگر یا بورانی کنگر، سوپ کنگر و خوراک کنگر استفاده می کنند.
انواع کنگر
1. کنگر یا کنگر کوهی
کنگر یا کنگر کوهی که به صورت خودرو رشد می کند و گلی به رنگ صورتی دارد.
ساقههای ضخیمی دارد و برای تهیه خورشت کنگر از ریشه و ساقه های آن استفاده می شود.
این گیاه شبیه کرفس است و در تهیه سوپ و آش یا حتی سالاد نیز به کار می رود.
2. کنگر فرنگی
کنگر فرنگی که با نام آرتیشو نیز شناخته میشود و ظاهر آن کاملا سبز رنگ است که در قسمت بالایی آن قسمتی شبیه گل بزرگ و سبز وجود دارد.
برگ های این نوع کلفت و گوشت دار است که خواص فراوانی را به همراه دارد. 3
خواص کنگر
درمان کم خونی
کنگر دارای مس می باشد که باعث زیاد شدن گلبول های قرمز خون شده و به درمان کم خونی کمک می کند.
پیشگیری از دیابت و قند خون
کنگر برای سم زدایی کبد بسیار مفید می باشد و باعث می شود تا کبد دارای عملکرد بهتری برای مقابله با دفع سموم داشته باشد، این گیاه برای پیشگیری از دیابت بسیار کاربردی است. فلاونوئیدهای موجود در این گیاه و همچنین سیلیمارین موجود در کنگر باعث می شود تا با کلسترول بالای خون مبارزه کرده و از دیابت پیشگیری کند.
خواص ضد سرطان
گیاه کنگر دارای سیلیمارین می باشد که خواص ضد سرطانی دارد و برای جلوگیری از سرطان سینه ، پروستات و سلول های دهانه رحم مفید است.
پاکسازی کلیه ها
برگ های این گیاه خاصیت دیورتیک دارد که باعث ایجاد ادرار زیاد در بدن شده و پاکسازی کلیه را به نحو احسن انجام می دهد.
درمان واریس، روماتیسم و آرتروز
شما می توانید از دمنوش گیاهی کنگر برای درمان واریس ، دردهای مفاصل و آرتروز و روماتسیم استفاده کنید.
سم زدایی کبد
گیاه کنگر از گذشته ی دور برای درمان بیماری های کبدی مورد استفاده قرار می گرفت. این گیاه دارای سیلیمارین و اسید کافئیک بسیاری است که برای سلامت کبد در برابر بیماری ها مفید است. گیاه کنگر باعث می شود تا سموم اضافی بدن از کبد دفع شده و نارسایی کبد را درمان می کند.
رژیم لاغری و کاهش وزن
گیاه کنگر دارای فیبر فراوان می باشد و باعث کاهش اشتها در افراد می شود ، همین امر باعث می شود تا شما دست از پرخوری برداشته و کاهش وزن را تجربه کنید.
کاهش چربی خون
گیاه کنگر دارای سیلیمارین می باشد که باعث مقابله با چربی خون بالا می شود ، همچنین این گیاه برای تقویت قلب و جلوگیری از بیماری های قلبی موثر است.
تقویت معده و دستگاه گوارش
کنگر گیاهی است که دارای فیبر بسیاری می باشد و همین امر برای بهبود هضم غذا موثر است، این گیاه باعث درمان بی اشتهایی شده و باعث تقویت معده ها می شود و دستگاه گوارش را تقویت می کند. گیاه کنگر دارای نشاسته ای به نام اینولین می باشد که باعث سم زدایی از روده ها می شود.
کاهش فشار خون
این گیاه دارای پتاسیم قابل توجه ای می باشد که به کاهش فشار خون در بدن کمک می کند. 2
عوارض جانبی احتمالی
در طب مطالعات تحقیقاتی، تنها عوارض جانبی قابل توجه آن گرسنگی، نفخ و ضعف بود. سایر عوارض جانبی احتمالی آن شامل ناراحتی معده و اسهال است.
آلرژی و حساسیت
کنگر همچنین ممکن است باعث ایجاد واکنش های آلرژیک در افرادی شود که به گیاهانی از جمله گل های دریایی، گل های مروارید و سایر گیاهان مشابه حساسیت دارند.
در دوران بارداری
اطلاعات زیادی در مورد کنگری که در خانم های باردار و هنگام شیردهی استفاده می شود، وجود ندارد، بنابراین توصیه می شود که از مصرف آن خودداری کنید.
در صورت رعایت شرایط فوق، حتما باید از مصرف آن خودداری کنید. قبل از مصرف، قطعاً باید با پزشک خود مشورت کنید.
افراد مبتلا به سنگ صفرا
افراد مبتلا به انسداد مجاری صفراوی و سنگ کیسه صفرا از مصرف کنگر پرهیز نمایید. 3
پی نوشت:
1.www.coca.ir
2.www.parsiday.com
3.www.namnak.com