بین الملل تابناک: جلسه اضطراری سازمان جهانی بهداشت پس از گسترش بیماری آبله میمون، حمله اسرائیل به چند نقطه در حومه دمشق، اعلام موضع آمریکا درباره آزادسازی داراییهای بلوکه شده ایران، حذف پنج گروه از فهرست تروریستی آمریکا و درخواست صدراعظم آلمان از طرفهای مذاکرات وین از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
جلسه اضطراری سازمان جهانی بهداشت پس از گسترش بیماری آبله میمون
پس از شناسایی بیش از صد مورد ابتلا به بیماری آبله میمون در اروپا، سازمان جهانی بهداشت روز جمعه در این خصوص جلسه اضطراری تشکیل داد.
به گزارش رویترز، آلمان گسترش آبله میمون را بزرگترین شیوع این بیماری در تاریخ اروپا توصیف کرده است. این بیماری تاکنون دست کم در هشت کشور اروپایی از جمله بلژیک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، پرتغال، اسپانیا، سوئد و انگلیس و همچنین آمریکا، کانادا و استرالیا گزارش شده است.
اسپانیا روز جمعه ۲۴ مورد جدید از ابتلا به این بیماری عمدتاً در منطقه مادرید را گزارش کرد. مقامات محلی اعلام کردند که اکثر موارد ابتلا به این بیماری در یک سونا شناسایی و این محل تعطیل شده است.
آبلهمیمون شبیه به آبله انسانی است. این بیماری در بسیاری از مناطق جهان سالهاست که ریشهکن شده و نمونه تازهای از آن گزارش نشده است؛ با این حال طی سالهای اخیر به ویژه پس از همهگیری ویروس کرونا، نگرانی از شیوع این ویروس بیشتر شده است.
پژوهشهای آزمایشگاهی نشان میدهد که ویروس آبلهمیمون، علاوه بر انسانها میتواند موشها و خرگوشها را نیز مبتلا کند. در میان انسانها، نخستین مورد ابتلا به آبلهمیمون در سال ۱۹۷۰ گزارش شد. در سال ۲۰۰۳ نیز مقامهای بهداشتی آمریکا یک مورد از ابتلاء به این ویروس را در این کشور گزارش کردند.
علائم اولیه آبله میمون شامل تب، سردرد، درد عضلات، کمردرد، تورم غدد لنفاوی، لرز و خستگی است.
التهابات پوستی نیز ممکن است ایجاد شود که معمولاً روی صورت قبل از انتشار به سایر قسمتهای بدن شروع میشود. در نهایت یک دلمه تشکیل میدهد و میافتد.
حمله اسرائیل به چند نقطه در حومه دمشق
در جریان مقابله با حملات شامگاه جمعه ارتش رژیم صهیونیستی به مناطقی در دمشق از جمله فرودگاه بین المللی این شهر، سه نیروی پدافند هوایی ارتش سوریه به شهادت رسیدند.
خبرگزاری سانا جمعه شب از حمله هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب دمشق و شنیده شدن صدای انفجار در این منطقه گزارش داد.
برخی منابع سوری هم گزارش دادند که این حمله مجاورت فرودگاه دمشق و منطقه سیده زینب (س) را هدف قرار داد که بر اثر آن، اطراف فرودگاه بینالمللی دمشق دچار آتش سوزی و دو پرواز هم لغو شده است. همزمان گزارش ها حاکی است که آتش سوزی در منطقه زینبیه در فاصله دو کیلومتری حرم مطهر حضرت زینب (س) رخ داده و هیچ گونه آسیبی به حرم وارد نشده است.
یک منبع نظامی در بیانیهای به سانا گفت: حدود ساعت یازده جمعه شب، دشمن اسرائیلی با موشکهای زمین به زمین از سمت جولان اشغالی، نقاطی در جنوب دمشق را هدف قرار داد و بلافاصله نیروهای پدافند هوایی با موشکهای متجاوز مقابله و اکثر آنها را ساقط کردند.
این منبع افزود: این تجاوزات منجر به شهادت سه شهید و وارد شدن خسارات مادی شد.
اعلام موضع آمریکا درباره آزادسازی دارایی های بلوکه شده ایران
«جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به سوالی درباره آزادسازی ۷ میلیارد دلار داراییهای ایران در کره جنوبی بر ضرورت اجرای تحریمها علیه ایران تأکید کرد.
یک خبرنگار از سالیوان پرسید آیا آزادسازی داراییهای مسدودشده ایران در کره جنوبی جزو موضوعاتی است که در سفر «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا به کره جنوبی مطرح خواهد شد یا خیر؟!
سالیوان در پاسخ گفت: «همانطور که میدانید، ما در سطوح فنی و کارشناسی به طور منظم با کرهایها درباره این موضوعات رایزنی میکنیم. نمیدانم آیا این موضوع در دستور کار گفتوگوی میان روسای جمهور دو کشور قرار دارد یا خیر.»
او سپس در پاسخ به این که موضوع آمریکا درباره آزادسازی داراییهای ایران چیست تصریح کرد: «دیدگاه ما این است که تحریمها بایستی اجرا شوند و تا وقتی که ایران به پیشبرد برنامه هستهای خود ادامه میدهد، ما باید با شرکا و متحدانمان همکاری کنیم تا اطمینان حاصل کنیم فشار اقتصادی علیه ایران به شکلی حفظ میشود که سرانجام آنها را به توافق بر سر توافق منصفانه و معقولی که الان در وین روی میز قرار دارد مجاب میکند.»
دارایی ایران در دو بانک کره جنوبی مجموعا به ارزش ۷ میلیارد دلار از ماه سپتامبر سال ۲۰۱۹ به بهانه تحریمهای آمریکا بر واردات نفت ایران توسط سئول، بلوکه شده است.
اظهارات سالیوان درباره داراییهای ایران در کره جنوبی در حالی مطرح شده که مذاکرات رفع تحریمها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شد. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات، به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها ، بارها تلاش کرده طرفهای مختلف به ویژه ایران را به کند کردن روند مذاکرات متهم کند.
یکی از دلایل عدم انجام اقدامات لازم از سوی طرفهای آمریکایی در مذاکرات وین مخالفت نمایندههای کنگره با سیاستهای دولت بایدن در خصوص برجام بوده است. یکی از انتقادات این گروه از قانونگذاران آمریکایی این است که برجام به همه حوزههای اختلاف آمریکا با ایران از جمله فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران نمیپردازد.
حذف پنج گروه از فهرست تروریستی آمریکا
یک رسانه آمریکایی اعلام کرد واشنگتن پنج گروه را که گمان می رود منحل شده اند، از فهرست سازمان های تروریستی خارجی خود حذف کرده است.
تارنمای لس آنجلس تایمز گزارش داد وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه در اطلاعیه خود به سازمان فدرال ثبت فهرست ها اعلام کرد که این گروهها را پس از بررسی پنج ساله سوابقشان از فهرست تروریستی حذف کرده است؛ اما آمریکا گروه القاعده را در فهرست گروه های تروریستی حفظ کرده است. این فهرست بر اساس قانون فدرال مهاجرت و ملیت ایجاد شده است.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای گفت: بررسی ما از این پنج گروه در فهرست سازمان های تروریستی نشان داد که بر اساس تعریف قانون فدرال مهاجرت و ملیت (INA) این گروه ها دیگر در تروریسم و فعالیت های تروریستی نقش ندارند و دارای ظرفیت و هدف برای این اقدامات نیستند. بنابراین آنها از فهرست تروریستی حذف می شوند.
گروهایی که از فهرست تروریستی حذف شده اند شامل گروه جدایی طلب باسک، فرقه ژاپنی اوم شینیرکیو، گروه یهودی افراطی کاهانه کاچ و دو گروه موسوم به اسلامی که در سرزمین های اشغالی و مصر فعالیت داشته اند، هستند.
پیش از این، خبرگزاری آشوشیتدپرس اعلام کرده بود که آمریکا این پنج گروه را از فهرست تروریسم خود حذف خواهد کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه کنگره را از این تصمیمات مطلع کرد. این اقدام در حالی انجام گرفته است که بحث درباره حذف نام «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» از فهرست گروههای تروریستی آمریکا در واشنگتن همچنان مورد اختلاف گروه های مختلف در کنگره و دولت آمریکاست.
طبق گزارش آسوشیتدپرس، حذف گروهها از فهرست موجب می شود که بیدرنگ تحریمهایی از جمله مسدود شدن داراییها، منع سفر، و ممنوعیت حمایت آمریکاییها از آن گروهها و اعضای آنها که به دلیل تروریستی تلقی شدن این گروهها اعمال شده بود، لغو شود.
درخواست صدراعظم آلمان از طرفهای مذاکرات وین
«اولاف شولتز» صدراعظم آلمان روز جمعه بار دیگر بر درخواست خود از طرفهای مذاکرهکننده بر سر برنامه هستهای ایران در وین تأکید کرد.
به نوشته کانال توئیتری شبکه العربیه، شولتز در نشست خبری با شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر گفت، از ایران و دیگر طرفهای حاضر در مذاکرات وین میخواهد، فرصت موجود برای رسیدن به توافق را از دست ندهند.
به نوشته «رویترز»، امیر قطر نیز در زمینه حصول توافق در مذاکرات وین ابراز امیدواری و برای کمک به این توافق اعلام آمادگی کرد.
شولتز درباره همکاری آلمان و قطر در زمینه انرژی گفت: «امنیت انرژی برای ما نقش مهمی دارد. آلمان زیرساختهای لازم برای واردات گاز مایع از طریق کشتی را فراهم خواهد کرد. این گام بزرگی است و قطر در این راهبرد ما نقش مهمی ایفا میکند.»
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از تداوم مذاکرات رفع تحریمها در آینده نزدیک خبر داد و در گفتوگوی کوتاهی با خبرنگاران پیش از ورود به جلسه سران گروه ۷، سفر «انریکه مورا» به تهران را مثبت خواند و افزود: «مذاکرات با ایران بزودی از سر گرفته میشود.»
با این حال، «لورنس نورمن» خبرنگار نشریه آمریکایی «وال استریت ژورنال» ارزیابی یک دیپلمات ارشد اروپایی از احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات وین و توافق با ایران را منتشر کرد.
نورمن در پیامی توئیتری به نقل از یک «دیپلمات ارشد اروپایی با دیدگاهی واقعبینانهتر» از وضعیت توافق با ایران نوشت: «ما همچنان موانع دشواری بر سر راه رسیدن به توافق داریم.»
این خبرنگار آمریکایی به نقل از دیپلمات ارشد اروپایی افزود: «گفتوگوی طولانی و صریح با طرف ایرانی نشان داد که آنها متعهد هستند.»