خانه » همه » مذهبی » حیوانات از خاک هستند آیا خداوند از روح خود در آنها هم دمیده است؟

حیوانات از خاک هستند آیا خداوند از روح خود در آنها هم دمیده است؟

خداوند متعال در سوره حجر درآیه 29 می فرماید : « و نفخت فیه من روحی» دمیدم در او (انسان) از روح خودم» انسان به برکت روح الهی ، قدرت رشد و پیشرفت و تعالی در همه زمینه ها اعم از مادی، معنوی اخلاقی واعتقادی دارد و می تواند موجودی متفاوت نسبت به زمان قبل خود باشد و همواره در تغیر و تحول و تبدیل به موجودی متعال و متکامل باشد، برای همین او اشرف مخلوقات است.
درباره روح، قرآن کریم فراوان از این واژه بکار گرفته است :
1- در یک جا معنی « وحی و قرآن» را می دهد بطور مثال « وکذلک اوحینا الیک روحا من امرنا » همان گونه که بر پیامبران پیشین وحی فرستادیم بر تو نیز روحی را بفرمان خود وحی کردیم . ( سوره شوری آیه 52)
2- در جائی به معنایی که در جانداران می یابیم و مبدأ حیات و منشأ احساس وحرکت ارادی است . « یوم یقوم الروح و الملائکه صفا »روزی که روح و ملائکه در یک صف ایستادند ( سوره نباء 38 )
3- در جائی دیگرآمده که « تنزل الملائکه و الروح فیها باذن ربهم » نازل گردید ملائک و روح در شب قدر به امر پروردگارشان این روح غیر از ملائکه است لیکن جز درامر وحی و تبلیغ استفاده می‌شود (سوره قدر)
گاهی به آن حقیقتی اطلاق می‌شود که در حیوانات و نباتات زنده وجود دارد و پاره ای از آیات اشاره به این معنا دارد یعنی زندگی حیوانات و نباتات را هم «روح» نامیده می‌شود چرا که هر موجود زنده ای روحی از حیات در او می باشد که به حرکت احساس و درک و رشد حتی جسمی می رسد.
با توجه به مطالبی که بیان گردید، روح در آیات قرآن که متعدد آمده است، هر کدام معنای خودش را می دهد و در جای خود منظور و هدف خاصی دارد .
و اگر خداوند متعال می فرماید: در انسان از روح خود دمیدم، تفاوت با روحی است که در سوره قدر می فرماید: (تنزل الملائکه و روح و یا یوم یقوم الروح و الملائکه صفا ) در بعضی از جوانب و ماهیات خواهد داشت البته خداوند متعال ب پیامبر (ص) فرمود «یسئلونک عن الروح قل الروح من امر ربی و ما اوتیتم من العلم الا قلیلا» از تو درباره روح سوال می کنند بگو روح از امرپروردگار من است و آنچه که درباره روح به شما خداوند داده، بسیار کم است .
پس روح موقعیتی در عالم وجود دارد و آثار و خواصی در این عالم بروز می دهد که بسیار بدیع و عجیب است که ما از آن و آثار آن بی خبریم.
منابع:
1- روح و دانستنیهای آن ، احمد زمردیان .
2- پرسشهای شما، پاسخهای المیزان، اسداللهی نیا.
3- در محضر استاد(علامه طباطبایی)، محمدحسین رخشاد.
4- در محضر استاد(علامه حسن زاده آملی) ، محسن غرویان .
5- توصیه ها، پرسشها و پاسخها، آیت الله جوادی آملی .
6- تفسیرالمیزان(13) ، علامه طباطبایی .
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد