خانه » همه » مذهبی » ختنه در مسیحیت و یهودیت

ختنه در مسیحیت و یهودیت


ختنه در مسیحیت و یهودیت

۱۳۹۳/۰۲/۰۶


۸۰۷۱ بازدید

آیا ختنه کردن در دین مسیحی یا یهودی هم وجود دارد؟ دلیل ختنه کردن بچه ها چیست؟

یکى از سنت هاى حضرت ابراهیم (علیه السلام) که مورد تأیید اسلام بلکه مورد تأیید تمام پیامبران بعد از حضرت ابراهیم (علیه السلام) واقع شده است سنت خِتان یا ختنه است. در روایات از طریق شیعه و اهل سنت بر این سنت تأکید شده است. عن جعفر بن محمد عن ابیه عن آبائه عن على (علیه السلام) قال : قال رسول الله (صلىالله علیه وآله) : (إن الله عز وجل بعث خلیله بالحنیفیة وأمره بأخذ الشارب وقص الاظفار ونتف الابط و حلق العانة والختان)( وسائل الشیعه: 15/ 163 باب 52 از ابواب احکام اولاد). على (علیه السلام) از پیامبر (ص) نقل مى فرماید: که خداوند عزوجل حضرت ابراهیم (علیه السلام) را به روش پسندیده مبعوث کرد و به کوتاه کردن سبیل و ناخن و ازاله موهاى زیر بغل و تراشیدن موهاى بالاى عورت وختنه کردن سفارش کرد.
هنگامى که شخصى از امام صادق (علیه السلام) پرسید: آیا جائز است که به کارهاى خدایى و در خلقت او دست ببریم؟ حضرت فرمود: نه، او گفت: پس چرا ختنه مى کنید و پوستى را که خدا خلق کرده جدا مى کنید؟ آیا خدا این پوست را اضافه و بر اساس غیر حکمت آفریده است؟ امام صادق (علیه السلام) فرمود: خلقت آن پوست بر اساس حکمت است و ازاله آن بر اساس حکمتى بالاتر است همان طورى که وقتى بچه به دنیا مى آید، ناف او به مادرش وصل است این هم مخلوق خدا است وخدا این طور قرار داده ولى براى نجات فرزند و مادر، خداوند حکیم دستور داده آن را قطع کنیم، همین طور ناخن هاى انسان را خدا خلق کرده و بلند شدن آن ها بر اساس قانون خدا است و خدا می توانست از اول ناخن ها را طورى بیآفریند که همیشه به اندازه خاصى باشد ولى با این حال چون بزرگ مى شود به ما دستور داده آن ها را کوتاه کنیم و همین طور در مورد موهاى بدن. این گونه دخالت ها در خلقت، منافاتى با حکمت الهى ندارد و بر اساس مصلحتى بالاتر صورت مى گیرد (همان: 162).
در کنز العمال که از منابع اهل سنت است از على (علیه السلام) نقل مى کند: (اختنوا اولادکم یوم السابع فانه اطهر و اسرع نباتاً للحم و اروح للقلب (کنز العمال: 16/ 436). فرزندان خود را در روز هفتم تولد شان ختنه کنید زیرا باعث پاکیزگى بیشتر و باعث سرعت در رویش گوشت بر بدن و موجب شادمانى قلب مى شود.
باز در حدیث دیگر آمده: ختنه کردن باعث نضارت و خوش رنگى صورت و باعث لذت بیشتر در جماع مى شود (همان: 435 ). ختنه کردن در مردان باعث پاکیزگى آلت تناسلى مى شود چون وجود پوسته رویى باعث جمع شدن کثافات و ماندن بول زیر پوست شده و باعث بیمارى و بوى بد می شود (وسائل الشیعه: 15باب 52 از ابواب احکام اولاد ص 161).
ختنه کردن از نظر اسلام واجب است و اگر این کار انجام نشد بعد از بلوغ بر خود فرزند واجب است این کار را انجام دهد و اگر غیر مسلمانی که ختنه نشده است اسلام آورد، بر او واجب است این کار را انجام دهد. (تحریر الوسیله، ج3، ص552 م4و5).
ختنه در صحت برخی عبادات مانند طواف حج یا عمره شرط است و اگر انجام ندهد عبادتش باطل خواهد بود. دلیل اصلی لزوم ختنه کردن پسران روایات متعددی است که در این زمینه وارد شده است.
شیخ حر عاملی در کتاب شریف وسائل الشیعه که بهترین روایات از حیث سند در آن گردآوری شده است بیش از 26 روایت در این زمینه از معصومین علیهم السلام نقل می فرماید. به چند نمونه از آن ها اشاره می نماییم. 
– ُ رُوِیَ عَنِ الصَّادِقِینَ ع- أَنِ اخْتِنُوا أَوْلَادَکُمْ یَوْمَ السَّابِعِ یَطْهُرُوا فَإِنَّ الْأَرْضَ تَضِجُّ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ بَوْلِ الْأَغْلَف ..؛ از امام صادق و امام کاظم علیهما السلام نقل شده است که فرمودند: فرزندان خویش را در روز هفتم تولد ختنه کنید تا پاکیزه گردند زیرا زمین از بول کسی که ختنه نشده است به خدا شکایت می کند..
– عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ مِنْ سُنَنِ الْمُرْسَلِینَ الِاسْتِنْجَاءُ وَ الْخِتَان؛ امام صادق علیه السلام می فرماید: یکی از سنت های پیامبران مرسل استنجاء بعد از قضاء حاجت و ختنه کردن است.
-أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ اخْتِنُوا أَوْلَادَکُمْ لِسَبْعَةِ  أَیَّامٍ فَإِنَّهُ أَطْهَرُ وَ أَسْرَعُ لِنَبَاتِ اللَّحْمِ وَ إِنَّ الْأَرْضَ لَتَکْرَهُ بَوْلَ الْأَغْلَف؛ امام صادق علیه السلام می فرمایند: فرزندان خویش را از روز هفتم ختنه کنید که بهترین زمان است و سبب تسریع در رویش و ترمیم گوشت می شود. و زمین از بول شخص ختنه نشده کراهت دارد.
-قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ ع إِذَا أَسْلَمَ الرَّجُلُ اخْتَتَنَ وَ لَوْ بَلَغَ ثَمَانِینَ سَنَة؛ امیرالمومنین علی علیه السلام فرمودند: هرگاه مردی اسلام آورد باید ختنه کند حتی اگر به هشتاد سالگی رسیده باشد.
– سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ ع عَنِ الْجَارِیَةِ تُسْبَى مِنْ أَرْضِ الشِّرْکِ فَتُسْلِمُ فَیُطْلَبُ لَهَا مَنْ یَخْفِضُهَا فَلَا یُقْدَرُ عَلَى امْرَأَةٍ فَقَالَ أَمَّا السُّنَّةُ فَالْخِتَانُ عَلَى الرِّجَالِ وَ لَیْسَ عَلَى النِّسَاء؛ امام صادق در مورد کسی که در مورد ختنه کردن دختران سئوال کرده بود فرمودند، ختنه برای مردان سنت است و برای زنان سنت نیست.
– أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ خِتَانُ الْغُلَامِ مِنَ السُّنَّةِ وَ خَفْضُ الْجَارِیَةِ لَیْسَ مِنَ السُّنَّة؛ امام صادق علیه السلام در روایت دیگری فرمودند ختنه پسر بچه از سنت است و در زنان سنت نیست.
در روایت دیگری اضافه شده است که ختنه دختر سنت نیست ولی اشکالی هم ندارد.(لاباس بها).
فوائد بهداشتى وپزشکى ختنه:
1 ـ آمار نشان مى دهد در بین مسلمانان و یهودیان که ختنه مى کنند حتى یک مورد سرطان آلت دیده نشده است از نظر پزشکى امروزه ختنه به عنوان نوعى واکسن و پیشگیرى از سرطان سر آلت محسوب مى شود ولى در جاهایى که ختنه نمى کنند مانند آمریکا 1/ 8 تلفات ناشى از سرطان ها مربوط به سرطان اندام هاى تناسلى است.
2 ـ سرطان گردنِ رَحم (محل تماس آلت با رحم یا مهبل) در کسانى که شوهرانشان مختون نبوده اند، هنگام نزدیکى مخصوصاً در زمانى که زن به خاطر زایمان یا قاعدگى دچار التهاب دیواره مهبل بوده اند، بیشتر اتفاق افتاده است.
3 ـ سرطان پروستات نزد آنان که ختنه مى کنند، کمتر است.
4ـ پیلونفریت وآلودگى هاى چرکى مجارى ادرارى از مثانه وکلیه در ختنه شدگان کمتراست چون قطع پوست سبب مى شود دفع ترشحات به آسانى صورت گیرد ولى اگر ختنه نشده باشد چون آلت تناسلى در حالت نعوظ و سفت شدن در فشار آن پوسته قرار مى گیرد و سطح داخلى پوسته رشته هاى عصبى فراوانى فراگرفته و لذا آن را فوق العاده حساس ساخته و در آن قسمت که به تنه آلت مى چسبد، غدد مترشحه فراوانى موجود است که ترشحات شیرى رنگ و غلیظ (smegma ) را بر روى حشفه پخش مى کند و همین ترشحات است که توانسته اند واکنش هاى سرطانى ایجاد نماید. در اغلب موارد این پوست بر حشفه و آلت فشار وارد مى آورد و از خارج شدن ادرار به طور کامل جلوگیرى نموده باعث حبس بول مى شود و قطره قطره بول خارج مى شود و سبب التهاب و تورم شده، تجمع ترشحات غددى و التهاب و گرد و غبار و باتوجه به تاریکى و رطوبت آن جا محل بسیار مناسبى براى ایجاد عفونت مى شود و به تدریج عفونت را به داخل مجارى ادرار و کلیه ها مى رساند.
5 ـ آمیزش براى ختنه شدگان لذت بخش تر است و براى زن نیز لذت بخش تر است.
6 ـ وجود شبکه عصبى و التهاب و خارش در ختنه نشدگان سبب مى شود که همواره دستشان را براى خاراندن به آن جا بمالند و باعث آلودگى شود (دکتر سید رضا پاک نژاد، اولین دانشگاه و آخرین پیامبر: 16/ 149 به بعد با تلخیص). 
در باره تاریخچه ختنه در بین اقوام گذشته آمده است: درمیان مصریان و اقوام قدیم جنوب آفریقا ختنه رواج داشته در بین یهودیان و برخى از مسیحیان از جمله مقررات مذهبى محسوب مى شود در بین یهود ختان واجب است و غالباً پسران خود را در هشت روزگى ختنه مى کنند، به موجب روایات ما رسم ختنه از قدیم بین اعراب وجود داشته است، شیعیان و شافعى آن را واجب شمرده و مالکى آن را سنت شمرده و نزد عامه مسلمانان مهمترین نشانه مسلمانى شناخته مى شود (دائره المعارف بزرگ فارسى (مصاحب): 1/ 884).
آیت الله خویى فرموده اند: (یستحب فى الیوم السابع ختانه و یجب الختان بعد البلوغ لو لم یختن قبله (منهاج الصالحین ج 2 /284، مسئله 1382) مستحب است پسر را در روز هفتم از ولادت ختنه کنند و اگر او را ختنه نکرده باشید بعد از بلوغ برخودِ او واجب است.
آیت الله سیستانى (مد ظله) نیز فرموده است: شرط صحت طواف در مردان ختنه کردن است (مناسک محشى: ص 212).
اما در قرآن در مورد ختنه آیه اى نداریم ولى به صورت کلى خطاب به پیامبر (صلی الله و آله علیه) در مواردى مى فرماید: از دین ابراهیم پیروى کن. در سوره نحل آیه 123 مى فرماید: (اوحینا الیک ان اتبع ملة ابراهیم حنیفاً) به تو وحى کردیم که از آئین ابراهیم پیروى کن. و در سوره آل عمران آیه 98 آمده است: (فاتبعوا ملة ابراهیم حنیفاً ) از کیش ابراهیم که همان آئین پاک و بى آلایش بوده پیروى کنید. از سنت هاى ابراهیمى(صلی الله و آله علیه) یکى همین ختنه بوده که در روایات بدان اشاره شده است.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد