خواص سیاه دانه
سیاه دانه چیست؟
سیاه دانه طعمی تلخ دارد و به عنوان ادویه در مواد غذایی به خصوص ترشیجات استفاده می شود.
این دانه بومی جنوب غربی آسیاست و از قدیم به عنوان ضد انگل، ضد باکتری و مسهل استفاده می کردند.
مصرف سیاه دانه برای زنان شیرده مفید است زیرا باعث افزایش ترشح شیر می شود.
نام های دیگر سیاه دانه، سیاه تخمه، سرنیچ سیاه، سنوخ سیاه، کمون اسود، شونیز، شونوز و کمون هندی است.
روش مصرف سیاه دانه چگونه است؟
روش مصرف آن بستگی به علت مصرف دارد، اما به صورت عمومی به چند طریق مصرف می شود:
۱- مصرف دانه به صورت خام و یا تف داده
۲- مصرف پودر تف داده
۳- ترکیب پودر تف داده آن با روغن گاوی و یا عسل و یا هردو. 1
خواص سیاه دانه
۱. سرشار از آنتیاکسیدان ها
آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که میتوانند رادیکال های آزاد مضر را خنثی کنند و از بروز استرس اکسیداتیو بر روی سلولها جلوگیری بکنند.
براساس مطالعات، آنتیاکسیدانها تأثیر چشمگیری بر سلامتی و پیشگیری از بیماری ها دارند.
آنتیاکسیدانها میتوانند در برابر برخی بیماریهای مزمن مانند سرطان، دیابت، بیماری های قلبی و چاقی از ما محافظت بکنند.
ترکیباتی مانند تیموکینون، کارواکرول، تی-آنتول و 4-ترپینئول مسئول خواص آنتیاکسیدانی سیاه دانه هستند.
در یک مطالعهٔ درون کشتگاهی (آزمایش هایی که در آن به جای استفاده از بدن موجود زنده، تنها بخشی از بدن آن در محیط آزمایشگاهی کشت میشود) روغن سیاه دانه، خاصیت آنتی اکسیدانی از خود نشان داد.
با این حال برای مشخصکردن تأثیر آنتی اکسیدانهای موجود در سیاه دانه بر سلامت انسان به مطالعات بیشتری نیاز است.
۲. کاهش کلسترول
کلسترول به دستهٔ چربیها تعلق دارد و در بدن یافت میشود. بدن به مقادیری از کلسترول نیاز دارد. اما تجمع مقادیر بالای آن در خون خطر بروز بیماری قلبی را افزایش میدهد.
سیاه دانه در کاهش کلسترول مؤثر است. براساس یک بررسی از ۱۷ مطالعهٔ مختلف مصرف مکملهای سیاه دانه میتواند کلسترول کل، کلسترول بد و تری گلیسیرید خون را بهطور چشمگیری کاهش بدهد. روغن سیاه دانه در کاهش کلسترول موفقتر از پودر سیاه دانه عمل کرد. ولی تنها پودر سیاه دانه توانست موجب افزایش کلسترول خوب بشود.
براساس یک مطالعه بر روی ۵۷ مبتلا به دیابت مصرف مکمل سیاه دانه بهمدت یک سال موجب کاهش کلسترول بد، کلسترول کل و افزایش کلسترول خوب شد.
مطالعهای که اخیراً بر روی ۹۴ مبتلا به دیابت انجام گرفت نیز نتایج مشابهی را نشان داد.
این مطالعه نشان داد مصرف روزانه ۲ گرم سیاه دانه بهمدت ۱۲ هفته میتواند کلسترول کل و کلسترول بد خون را کاهش بدهد.
۳. خاصیت ضدسرطان
سیاه دانه سرشار از آنتیاکسیدانهایی است که میتوانند تأثیرات منفی رادیکالهای آزاد را خنثی کند و از بروز بیماریهایی مانند سرطان جلوگیری بکنند.
مطالعات درونکشتگاهی نیز از خواص ضدسرطان سیاه دانه و جزء فعال آن بهنام تیموکینون حکایت دارند.
بهعنوان مثال یک مطالعه نشان داد تیموکینون موجب مرگ سلولی در سلولهای آلوده به سرطان خون میشود.
در یک مطالعهٔ دیگر عصارهٔ سیاه دانه به غیرفعالکردن سلولهای سرطان سینه کمک کرد.
سایر مطالعات نیز نشان دادند که سیاه دانه و ترکیبات آن میتوانند در برابر چند مورد از انواع سرطان مانند سرطان پانکراس (لوزالمعده)، سرطان ریه، سرطان دهانه رحم، سرطان پروستات، سرطان پوست و سرطان روده بزرگ مؤثر باشند.
بااینحال هنوز شواهد دقیقی از خواص ضدسرطان سیاه دانه در انسان وجود ندارد.
هنوز باید مطالعاتی انجام بشود تا نشان بدهد مصرف سیاه دانه بهعنوان ادویه یا مکمل میتواند خاصیت ضدسرطانی در انسان داشته باشد یا خیر.
۴. نابودی باکتریهای مضر
باکتریها عامل فهرست بلندبالایی از عفونتهای خطرناک از عفونت گوش گرفته تا سینه پهلو هستند.
برخی مطالعات درونکشتگاهی نشان دادند که مصرف سیاه دانه میتواند خاصیت ضدباکتری داشته باشد و در مبارزه با انواع سویههای باکتریها مؤثر باشد.
براساس یک مطالعه مصرف موضعی سیاه دانه در نوزادان مبتلا به عفونت استافیلوکوکی پوست نشان داد که سیاه دانه بهاندازهٔ مصرف انواع آنتی بیوتیک های رایج در درمان عفونت ناشی از این باکتریها مؤثر است.
استافیلوکوک اورئوس (طلایی) مقاوم به متیسیلین یک سری از باکتریها هستند که درمان آنها دشوار است و در مقابل آنتیبیوتیک ها مقاوم اند.
در یک مطالعه سیاه دانه توانست نیمی از نمونههای این باکتریها را که از بدن مبتلایان به دیابت استخراج شده بود درمان بکند.
چندین مطالعهٔ درونکشتگاهی دیگر نیز از تأثیر سیاه دانه در جلوگیری از رشد این باکتریها و بسیاری از باکتریهای دیگر حکایت دارند.
بااینحال مطالعات انجامگرفته بر روی انسانها محدود هستند و به مطالعات بیشتری نیاز است تا بفهمیم سیاه دانه چگونه بر سویههای مختلف باکتریها در بدن تأثیر میگذارد.
۵. کاهش التهابات
در بیشتر موارد التهابات واکنش طبیعی بدن برای محافظت از خودش در برابر آسیبها و عفونت هاست.
ازسوی دیگر احتمالا التهابات مزمن مسئول بروز بسیاری از بیماریها مانند سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی هستند.
براساس مطالعات سیاه دانه خاصیت ضدالتهاب قوی در بدن دارد.
در یک مطالعه بر روی ۴۲ نفر مبتلا به روماتیسم مفصلی، مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلیگرم روغن سیاه دانه بهمدت هشت هفته توانست شاخصهای التهابات و استرس اکسیداتیو را کاهش بدهد.
در یک مطالعهٔ دیگر سیاه دانه در محافظت از موشها در برابر التهابات در مغز و طناب نخاعی مؤثر بود.
همچنین در یک مطالعهٔ درونکشتگاهی دیگر مشاهده شد تیموکینون (جزء فعال موجود در سیاه دانه) در کاهش التهابات در سلولهای آلوده به سرطان پانکراس مؤثر است.
باوجود این نتایج امیدبخش هنوز مطالعات انسانی محدود به افرادی با بیماریهای خاص است و به مطالعات بیشتری نیاز است تا بفهمیم سیاه دانه چگونه میتواند بر التهابات در افراد سالم تأثیر بگذارد.
۶. محافظت از کبد
کبد یک عضو بسیار مهم است. کبد به سم زدایی بدن، پردازش داروها، پردازش مواد مغذی و تولید پروتئینها و مواد شیمیایی حیاتی برای سلامت کمک میکند.
براساس برخی مطالعات جانوری سیاه دانه میتواند از کبد در برابر آسیبها محافظت بکند. در یک مطالعه که به موشها یک مادهٔ شیمیایی سمی تزریق شد، سیاه دانه توانست سمیت مواد شیمیایی را در آنها کاهش داده و از آنها در برابر آسیبهای کبد و کلیه محافظت بکند.
یک مطالعهٔ جانوری دیگر نیز یافتههای مشابهی داشت که نشان میداد سیاه دانه میتواند از بروز آسیبهای کبد جلوگیری بکند.
براساس یک بررسی این خاصیت حفاظتی سیاه دانه احتمالا بهخاطر جزء آنتیاکسیدانی آن و تواناییاش در کاهش التهابات و استرس اکسیداتیو است.
البته به مطالعات بیشتری بر روی انسانها نیاز است تا میزان تأثیر سیاه دانه در محافظت از کبد و سلامت آن مشخص بشود.
۷. تنظیم قند خون
قند خون بالا میتواند علائم بدی مانند افزایش تشنگی، کاهش وزن بدون کنترل، خستگی و اختلال تمرکز را بههمراه داشته باشد.
کنترلنکردن قند خون میتواند در درازمدت پیامدهای جدی مانند آسیب عصبی، مشکلات بینایی و تأخیر در بهبود زخم را بهدنبال داشته باشد.
برخی شواهد نشان میدهد سیاه دانه در ثبات قند خون و پیشگیری از عوارض جانبی مخرب آن مؤثر است.
براساس یک بررسی انجامگرفته بر روی ۷ مطالعه مکملهای سیاه دانه در کنترل قند خون ناشتا و قند خون عادی موفق بود.
همچنین در یک مطالعهٔ دیگر که بر روی ۹۴ نفر صورت گرفت مصرف روزانهٔ سیاه دانه بهمدت ۳ ماه توانست قند خون ناشتا، قند خون عادی و مقاومت به انسولین را بهطور چشمگیری کاهش بدهد.
۸. پیشگیری از زخم معده
زخم معده زخمهای دردناکی هستند که در اثر آسیب اسید معده به پوشش مخاطی معده بروز میکنند. براساس مطالعات سیاه دانه میتواند به حفظ پوشش معده و پیشگیری از بروز زخم معده کمک بکند.
در یک مطالعهٔ جانوری ۲۰ موش مبتلا به زخم معده با سیاه دانه تحت درمان قرار گرفتند. سیاه دانه به درمان ۸۳٪ موارد کمک کرد و توانست بهاندازهٔ داروهای رایج درمان زخم معده مؤثر باشد.
براساس یک مطالعهٔ جانوری دیگر سیاه دانه و جزء فعال آن در جلوگیری از پیشرفت زخم معده و محافظت از پوشش معده در برابر تأثیرات منفی نوشیدنیهای الکلی موفق بود.
البته مطالعات فعلی محدود به جانوران بوده و برای اطلاع دقیق از نحوهٔ تاثیر سیاه دانه در درمان زخم معده در انسانها به مطالعات بیشتری نیاز است.
۹. درمان سرطان پانکراس
مطالعات علمی نشان میدهند که استفاده از سیاه دانه میتواند در پیشگیری از سرطان پانکراس مؤثر باشد.
سرطان پانکراس یکی از کشندهترین انواع سرطان است. پیشرفت التهاب پانکراس میتواند باعث سرطان پانکراس در فرد شود.
براساس مطالعهای که در دپارتمان جراحی دانشگاه توماس جفرسون در فیلادلفیا انجام گرفت، ترکیبات شیمیایی موجود در سیاه دانه با کاهش التهابات پانکراس از تولید سلولهای سرطانی پانکراس جلوگیری میکنند.
تیموکینون یکی از ترکیبات شیمیایی موجود در سیاه دانه و مسئول بخشی از خواص آنتیاکسیدانی سیاه دانه است.
سیاه دانه به لطف وجود تیموکینون میتواند در پیشگیری از سرطان پانکراس مؤثر باشد.
۱۰. درمان پرفشاری خون
مطالعات علمی نشان میدهند که مصرف سیاه دانه میتواند در درمان فشار خون بالا مؤثر باشد.
براساس مطالعهی صورتگرفته در دانشگاه پزشکی شهرکرد مصرف ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیگرم سیاه دانه دو بار در روز و بهمدت ۸ هفته توانست به طور چشمگیری موجب کاهش فشار خون دیاستولی شود. همچنین سیاه دانه پس از این مدت توانست بهطور چشمگیری در کاهش کلسترول بد خون مؤثر باشد.
۱۱. استفادهٔ آسان در رژیم غذایی
راههای مختلفی برای افزودن سیاه دانه به رژیم غذایی وجود دارد. معمولا سیاه دانه را با طعمی تلخ بین مرزنگوش و پیاز توصیف میکنند.
سیاه دانه در بسیاری از غذاهای خاورمیانهای و جنوب شرق آسیا وجود دارد.
برای استفاده از سیاه دانه معمولا آن را با حرارت ملایمی برشته میکنند و سپس بهشکل پودر درمیآورند.
سپس از آن برای طعمدارکردن نانها یا سایر غذاها استفاده میکنند. همچنین برخی افراد از سیاه دانه بهشکل خام یا ترکیبشده با عسل و آب استفاده میکنند.
همچنین میتوان سیاه دانه را به ماست، بلغور یا برخی از انواع نوشیدنی ها نیز اضافه کرد.
برخی روغن سیاه دانه را رقیق میکنند و آن را بهعنوان یک درمان طبیعی برای ریزش مو بهکار میبرند.
روغن سیاه دانه میتواند به کاهش التهابات و بیماری های پوستی کمک بکند.
برای دریافت مقادیر بیشتر سیاه دانه میتوانید از کپسول یا ژل آن استفاده بکنید. 2
عوارض جانبی مصرف سیاه دانه
اگرچه به نظر میرسد که روغن سیاهدانه مزایای سلامتی خاصی دارد، اما باید گفت که نمیتواند جایگزین داروها شود.
افرادی که دارو مصرف میکنند باید قبل از استفاده از مکملهای گیاهی همچون روغن سیاهدانه، باید با پزشک خود مشورت کنند.
برای برخی افراد، استفاده موضعی روغن سیاه دانه ممکن است سبب حساسیت شود.
پس لازم است پیش از مصرف آن، روغن سیاهدانه را روی قسمت کوچکی از پوست خود امتحان کرده تا اطمینان حاصل شود که واکنشی غیرطبیعی وجود ندارد.
همچنین، افراد باید از تماس مستقیم آن با چشم و بینی و سایر قسمت های حساس بدن دوری کنند.
مصرف سیاهدانه در دوران شیمی درمانی، اثرات داروها را مختل میکند.
در تعداد محدودی از افراد نیز، مصرف بیش از حد این گیاه منجر به ناراحتی معده، استفراغ یا یبوست شده است.
برای دوری از عوارض اسفاده از روغن سیاهدانه، سعی کنید بذر ارگانیک و با کیفیت بالای آن را انتخاب و مصرف کنید. 3
پی نوشت:
1.www.fa.parsiteb.com
2.www.chetor.com
3.www.eghtesadonline.com