خواص والک برای سلامتی
سبزی والک چیست؟
والک، نوعی سبزی کوهی است که تنها در فصل بهار می روید و از هزاران سال پیش تا کنون به عنوان گیاهی شگفتان گیر، در افرادی که در دامنه کوه ها زندگی می کردند؛ معروف بوده است؛ زیرا خواص درمانی متعدد و خارق العاده ای دارد.
والک گیاهی شبیه سیر با خواص مشابه است. امروزه افراد درباره خواص بی شمار گیاه سیر اطلاعات زیادی دارند؛ اما والک گیاهی است که مهجور مانده و کمتر کسی با خواص بی نظیر آن آشنایی دارد.
اگر فواید متعدد سیر را می دانید اما به دلیل بوی تند آن، از این گیاه گریزان هستید، والک جایگزین مناسبی می باشد؛ زیرا این دو گیاه از یک خانواده می باشند. گیاه سیر که ما بیشتر با آن آشنا هستیم با نام سیر خانگی و والک با نام سیر جنگلی معروف می باشد. همین نام گذاری نشان می دهد که این دو گیاه تا چه اندازه مشابه با یکدیگر می باشند. تحقیقات علمی نیز موید این ادعا می باشد و تجزیه شیمیایی این دو گیاه نشان می دهد که سیر و والک از نظر مواد موثر شیمیایی بسیار مشابه می باشند.
والک چگونه گیاهی است؟
سبزی کوهی والک گیاهی است که تنها در فصل بهار و تنها در مناطق کوهستانی می روید. این گیاه شبیه پیاز می باشد. گل های سفید و کوچک ستاره ای شکل این گیاه در میان برگ های پهن و براق آن خودنمایی می کند. گل این گیاه، برگ ها و ریشه آن همگی از قسمت های قابل استفاده می باشند. والک از 5 هزار سال پیش تا کنون به عنوان گیاه شگفت انگیز معروف بوده است؛ زیرا خواص درمانی متعدد و خارق العاده ای دارد. امروزه افراد درباره خواص بی شمار گیاه سیر اطلاعات زیادی دارند؛ اما والک گیاهی است که مهجور مانده و کمتر کسی با خواص بی نظیر آن آشنایی دارد.1
سه برتری سیر جنگلی (والک) بر سیر خانگی
سیر جنگلی (والک) و سیر خانگی هر دو از یک خانواده میباشند و فعالیت مشابهی نیز در بدن دارند. با این تفاوت که والک (سیر جنگلی) سه مزیت بیشتر از سیر دارد:
1. والک در مقایسه با سیر از مواد فعال شیمیایی بیشتری تشکیل شده است.
2. گیاه والک دارای مواد شیمیایی فعالی میباشد که در گونههای دیگر سیر یافت نمیشود.
3. سبزی کوهی والک برخلاف سیر بیبو میباشد و بعد از خوردن در دهان ایجاد بو نمینماید.
علت بیبو بودن والک
برگهای والک مقدار زیادی کلروفیل دارند که با مواد نیتروژنی موجود در این گیاه (که مسئول ایجاد بو در گونههای مختلف خانواده سیر میباشد) در طی عمل هضم و جذب ترکیب میشوند. در نتیجه این مواد نیتروژنی غیرفعال گشته و تبدیل به مواد بودار نمیشوند. نتیجه اینکه کلروفیل زیاد موجود در این گیاه مانع از انتشار بوی این گیاه میشود.
ترکیبات موجود در گیاه والک
والک از ترکیبات متعدد سولفور مانند آمینواسیدهای گوگرددار، آلیسین و ترکیبات آزاد دیگر مانند دی وینیل سولفور، دی متیل تیوسولفونات و … تشکیل یافته است؛ که همگی این مواد مسئول خواص متمایز این گیاه میباشند. همچنین سرشار از ویتامینهای A, B, C و مواد معدنی متعدد مانند ژرمانیوم، سلنیم و روی است.
پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی
آلیسین که یک ترکیب گوگرددار در والک میباشد مسئول خواص بینظیر این سبزی کوهی میباشد. این ترکیب فشارخون را در حد نرمال حفظ میکند و با جلوگیری از جذب کلسترول، باعث کاهش سطح کلسترول خون میگردد. پس میتوان آن را به عنوان یک محافظتکننده بینظیر در برابر ایجاد لخته خون و پلاکهای چربی دانست. نتیجه اینکه این سبزی کوهی پیشگیریکننده از سکته و بیماریهای قلبی میباشد.
بهبود بیماریهای گوارشی
اثرات مفید والک بر کبد، کیسه صفرا، روده و معده در مطالعات متعدد به اثبات رسیده است. این گیاه هضم را ارتقا میبخشد و به منظور بهبود سوءهاضمه کاربرد دارد. عصاره آن را میتوان برای درمان کرمهای لولهای روده به کار برد. بهبود بیماریهای رودی معدی مانند اسهال، کولیک، گازهای اضافی معده و روده و رو دل از اثرات این گیاه است. همچنین در زمینه کمبود اشتها میتواند اثربخش باشد.
اثرات آنتیاکسیدانی
اتانول موجود در والک میتواند شدت اثر رادیکالهای آزاد را کاهش دهد. پس میتوان این گیاه را نوعی آنتیاکسیدان بسیار قوی در برابر حمله رادیکالهای آزاد دانست.
بهبود سیستم ایمنی
والک به دلیل دارا بودن ترکیب موثر آلیسین خواص آنتیباکتریایی و ضدقارچی متعددی را نشان داده است و میتواند در زمان حمله باکتریها به بدن به کمک سیستم ایمنی بدن آمده و آن را تقویت کند. همچنین سایر ترکیبات موجود در این گیاه اثرات تقویتکننده و نیروزایی قوای بدن را دارند و در کل سلامت عمومی برای بدن را به وجود میآورد.2
اثرات متعدد دیگر والک
یکی از مهمترین خواص والک ریزش موى سفید و در آمدن موى سیاه به جاى آن است. دلیل این خاصیت اینست که والک دارای فلز منگنز است و این فلز عامل اصلی سیاهى موى بدن است.
گیاه والک دارای املاح زیادیست، در نتیجه خون را قلیایى میکند و اسیدی بودن خون را از بین خواهد برد.
به گزارش آسان طب والک بسیار خنک و ضد رطوبت بدن است و وظیفه اش بستن راه ورود میکروب ها به عروق است.
گیاه والک ملین و اشتهاآور است و ادرار را هم زیاد خواهد کرد.
یکی دیگر از خواص والک اینست که مسکن صفرا و پاک کننده صفرا از می باشد.
جالب است بدانید گیاه والک بهترین درمان روماتیسم و تصلب شرائین است و همچنین درد معده را تسکین میدهد.
شربت والک براى مبتلایان به تب و آبله مرغان و سرخک بسیار مفید است.
سکنجبین میوه والک خنک کننده است و میتواند یرقان و التهاب صفرا و کبد را درمان بکند.
این نکته را باید بدانید که اگر بر روی پوستتان مالیده شود موجب قرمزی پوست می شود.
اگر به صورت موضعی برگ های له شده ی آن را به پوست بمالید میتواند آبسه و کورک را درمان کند.
عصاره میوه والک را بر خود بمالید . اینکار جهت زخم هاى آبدار و چرکى نافع بوده و خشکشان میکند.
ضماد برگ والک جهت زخم هاى سرد و برآمدگى چشم از حدقه مفید است. عصاره ی برگ و ساقه ی آن که تازه چیده و کوبیده شده را با کمى صمغ مخلوط نمایید، جهت امراض چشم مخصوصا جوش پلک و ریزش اشک، ناخنه و ورم پلک چشم مفید مى باشد.
والک برای درمان تصلب شرایین، اسهال، اتساع روده ای، آنفلوانزا، برونشیت، بیماری اسهال خونی از نوع آمیبی و سیاه سرفه فایده های زیادی دارد.
به گزارش آسان طب خوردن والک تنفس را آسان و تنگی نفس را درمان خواهد کرد.
مداومت در خوردن والک سبب ریزش موى سفید و در آمدن موى سیاه به جاى آن می شود. این خاصیت به علت داشتن فلز منگنز است که در آن زیاد بوده و عامل سیاهى موى بدن انسان مى باشد.
والک با انبساط ملایم عروق خونی سبب کاهش فشار خون می شود.
طبق بررسی های بدست امده گیاه والک سرشار از ویتامین C بوده و داراى لعاب و صمغ زیاد مى باشد.
والک برای تصفیه خون و ناراحتی های هاضمه فواید زیادی دارد.
مصرف گیاه والک باعث کاهش قند و پیشگیری از افزایش فشار خون در مبتلایان به دیابت می شود.
سیر کوهی برای کسانی که تنگی عروق دارند و همچنین برای سرگیجه بسیار مفید است.
این گیاه ضد عفونى کننده ی قوى است؛ به هضم غذا کمک مى کند و ضد کرم معده و کرم کدو است.
اثر خوبى بر روى اعصاب دارد و از آن براى درمان نسیان، تقویت اعصاب و اشخاص فلج استفاده می کنند.
گیاه والک درد روماتیسم ، سیاتیک و نقرس را تسکین می دهد.
ادرار را باز مى کند و رنگ چهره را نیکو مى سازد.3
موارد منع مصرف
با توجه به وحشی و کوهی بودن این گیاه باید توسط افراد خبره شناسایی و برداشت شود.
زنان باردار باید در مصرف والک احتیاط کنند.
مصرف آن در کودکان نیز ممکن است موجب مسمومیت گردد.
شیوه استفاده
بعد از شستشوی گیاه والک، برگهای گیاه را به قطعات ۱-۲ سانتیمتری برش بزنید. می توانید آن را در سایه خشک کنید و یا در فریزر نگهدارید.
سبزی پولو والک بسیار خوش طعم است.
نوشیدن جوشانده ریشه والک علاوه بر بند آمدن اسهال، سنگ کلیه و مثانه را خرد مى کند.
والک را می توانید مانند سبزی خوردن نوش جان کنید.4
پی نوشت:
1.www.vista.ir
2.www.hamshahrionline.ir
3.www.asanteb.com
4.www.tabaye.ir