عصراسلام: شاه صدف قارچی است که حاوی مقدار زیادی از ترکیبات غذایی از جمله کربوهیدراتها، پروتئینها، ویتامینها، عناصر معدنی و فیبر میباشد. به نظر بیشتر شبیه یک جیره غذایی متعادل است که سلامت مردم را تامین میکند.
قارچ شاه صدف حاوی آنتی اکسیدانهایی است که بیماریها را دور میکند. خاصیت آنتی اکسیدانی در این قارچ به خاطر اسید آمینهای به نام اگروتیونین است. این قارچ همچنین حاوی ترکیباتی به نام استاتین ها می باشد که به مقابله با بیماری ها می پردازند. ترکیب بخصوصی که در قارچ شاه صدف پیدا می شود، لواستاتین نامیده می شود. لواستاتین در تمیز کردن کلسترول از سیستم گردش خون کمک می کند. وقتی که خون عاری از کلسترول شد، سیرکولاسیون خون سرعت می یابد و بدن احساس سلامتی و شادابی بیشتری می کند. ترکیبی به نام ارینجئولیزین در قارچ شاه صدف شناسایی شده است که از تکثیر سلولهای سرطان خون جلوگیری می کند.
قارچ شاه صدف (ارینجی) خوش طعم ترین قارچ خانواده قارچ های صدفی است. اگر شما طعم قارچ دکمه ای و صدفی را به صورت خام در نظر داشته باشید، طعم قارچ شاه صدف (ارینجی) بین این دو قارچ می باشد.
ساقه ضخیم و گوشتی این قارچ طعم دلپذیری دارد، این قارچ کمتر مستعد تغییر رنگ در اثر آسیبهای مکانیکی و جابجایی در ظروف بسته بندی و حمل و نقل است. از این رو طول عمر بالاتری نسبت به دیگر قارچ های خوراکی داشته و این قارچ را به گزینه مناسبی برای جابجایی منطقه ای و صادرات تبدیل کرده است.
قارچ خوراکی ارینجی دارای ساقه توپر سفید رنگ و کلاهک قهوهای روشن تا کرمی رنگ است و تمام قسمتهای آن اعم از ساقه و کلاهک مصرف خوراکی دارد. همچنین بدلیل بافت منسجم و آب اندازی کم در زمان طبخ، این قارچ محبوبیت زیادی در میان آشپزهای حرفه ای ایجاد کرده است.
امروزه تقاضا برای تولید قارچ (خوراکی _دارویی) شاه صدف در سراسر دنیا در حال افزایش است. این اشتیاق در مصرف قارچ شاه صدف (ارینجی) به سه دلیل اصلی خواص تغذیه ای و دارویی، بافت عالی در آشپزی و پایین بودن قیمت تمام شده تولید می باشد.
ارزش تغذیه ای قارچ شاه صدف (ارینجی)
میوه قارچ شاه صدف، غنی از کربوهیدرات، فیبرهای رژیمی، کیتین و پلی ساکاریدها می باشد. آسپارتیک اسید، گلوتامیک اسید و آرژنین سه اسیدآمینهای هستند که بیشترین مقدار را در قارچ ارینجی دارند. میوه قارچ شاه صدف منبع خوبی از ویتامین های A، B و D و مواد معدنی به خصوص پتاسیم، منیزیم، سدیم و کلسیم می باشد.
قارچ های تازه برداشت شده ارینجی دارای رطوبت ۸۵% تا ۹۰% و مقدار ناچیزی چربی می باشد که این ویژگی آن را به یکی از بهترین غذاهای رژیمی تبدیل کرده است. البته ذکر این نکته ضروری است که ترکیبات موجود در قارچ ارینجی بسته به نوع نژاد، مرحله رشدی، نوع بستر کشت استفاده شده، نحوه کشت، برداشت و … ممکن است تفاوت داشته باشند.