دانستنی های مهم در رابطه با ویروس کرونا
ویروس کرونا چیست؟
ویروس کرونا برای اولین بار در دهه 1960 شناسایی شد ، اما نمی دانیم آنها از کجا آمده اند. آنها نام خود را از شکل تاج مانند دریافت می کنند. بعضی اوقات ، یک ویروس کرونا می تواند هم حیوانات و هم انسان را آلوده کند.
بیشتر ویروس کرونا به همان شیوه ای عمل می کنند که سایر ویروس های سرماخوردگی عمل می کنند: از طریق سرفه و عطسه ، با دست زدن به دست یا صورت فرد آلوده یا لمس کردن چیزهایی که افراد آلوده به آن دست زده اند انتقال می یابد.1
علائم ویروس کرونا
سازمان بهداشت جهانی فهرست علائم را از نظر شدت، شامل سایر علائم احتمالی نظیر ورم، جوش یا رنگ پریدگی انگشتان دست و پا و از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم، دسته بندی می کند.
از جمله شایعترین علائم:
تب
سرفهی خشک
خستگی
علائمی که کمتر شایع است:
کوفتگی و درد
گلودرد
اسهال
ورم
سردرد
از دست دادن بویایی یا چشایی
جوش زدن پوست یا رنگ پریدگی انگشتان دست و پا
علائم جدی:
به سختی نفس کشیدن یا کم آوردن نفس
درد یا فشار روی قفسه ی سینه
از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم.2
اگر به ویروس کرونا مبتلا شدیم چه کنیم
مرحله اول جداسازی و قرنطینه
اولین اقدام این است که خودتان را از سایر افراد خانواده، دوستان و آشنایان دور نگه دارید. برای این منظور باید یک اتاق مجزا داشته باشید و کلیه امکانات از جمله حمام و دستشویی نیز در آن اتاق وجود داشته باشد. در طول مدت بیماری فرد باید از سایر اعضای خانواده کاملاً جدا بوده و هیچ راه ارتباطی با آنها جز با موبایل نداشته باشد. همچنین باید زبالههای فرد بیمار از سایر افراد نیز تفکیک گردد.
مرحله دوم معاشرت ممنوع
با هیچ کس از اعضای خانواده معاشرت و ارتباط حضوری نداشته باشید. از پذیرش ملاقاتی خودداری کنید حتی اگر اصرار زیادی در این خصوص وجود داشت، این کار را انجام ندهید. این مهم در خصوص اعضای خانواده نیز صدق میکند. پدر و مادر و یا خواهر و برادر به هیچ عنوان نباید وارد اتاق شما شوند و با هم صحبت کنید. هر نوع ارتباطی باید از طریق اینترنتی و یا تلفنی صورت بگیرد و این مهم نیازمند همراهمی و همکاری همه اعضا خانواده است.
مرحله سوم مصرف غذاهای سالم
در طول دوران قرنطینه باید غذاهای سالم و خانگی مصرف کنید. تا حد امکان از خوردن مواد گوشتی و مرغی در طول بیماری خودداری کرده و به جای آن غذاهای گرم و گیاهی همچون سوپ، آش و برنج کته استفاده کنید. مایعات زیادی بنوشید و اگر زیاد تمایل به خوردن آب ندارید، باید از آبمیوههای طبیعی و خانگی مثل آب پرتقال و آب سیب استفاده کنید. استفاده از دمنوشها نیز بسیار مؤثر است و میتواند باعث آرامش و کاهش تب در شما شود. دمنوشهایی چون پونه و آویشن و یا دارچین میتواند کمک کننده باشد.
مرحله چهارم رعایت بهداشت شخصی و عمومی
در اتاق باید بهداشت شخصی را رعایت کنید. دستهای خود را بشورید و گوشی موبایل، تبلت و لپ تاپ را دائم ضد عفونی کنید. شما باید هر روز حمام کنید و به خوبی خود را بشورید. مقداری محلول ضدعفونی کننده در اتاق داشته باشید و قبل از حمام اتاق و وسایل را ضدعفونی کرده و بعد به حمام بروید.
مرحله پنجم تحویل غذا از پشت درب
یادتان باشد که به اعضای خانواده و کسی که برای شما غذا میآورد، اجازه ندهید که وارد اتاق شود. آن شخص هم باید موارد بهداشتی را رعایت کرده و با ماسک و دستکش، برای شما غذا بیاورد و پشت درب بگذارد و شما بعد از خوردن غذا دوباره آن را پشت درب اتاق قرار دهید.
مرحله ششم ایجاد کردن تفریحاتی برای خود
در اوقات قرنطینه ممکن است حوصله شما سر برود برای همین بهتر است تفریحاتی را برای خود ایجاد کنید. مثلاً میتوانید چند بازی دانلود کرده و با آن بازی کنید و یا فیلمهای روز دنیا را دانلود کرده و ببینید. اینگونه زمان سریع میگذرد و حواس شما از بیماری پرت میشود و کمتر احساس ناراحتی و یا درد میکنید.
مرحله هفتم کنترل واکنشهای روحی خود
در دورانی که به بیماری مبتلا شدهاید ممکن است که روحیه خود را از دست داده و دچار استرس و اضطراب شوید. ممکن است این عامل به خاطر وضعیت خودتان، خانواده و یا عوامل دیگر باشد. باید بدانید که هر کسی ممکن است به این بیماری مبتلا شود، به همین دلیل نباید احساس گناه داشته باشید و اوضاع را برای خود سخت کنید. با حفظ روحیه میتوانید راحتتر با این بیماری روبهرو شوید و بهبود پیدا کنید.3
ویروس کرونا چگونه منتقل می شود؟
کرونا اغلب از طریق تماس مستقیم یا از قطراتی که هنگام سرفه یا عطسه ی فرد بیمار پخش می شود، از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد.
ویروس جدید کرونا به شدت مسری است یعنی به سادگی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. به گفته ی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا، افراد مبتلا به ویروس هنگام بروز علائم بیشتر از همیشه ناقل ویروس هستند.
اگرچه این وضعیت کمتر شایع است، اما احتمال اینکه فرد مبتلا به ویروس کرونا بدون نشان دادن علائم ناقل ویروس باشد وجود دارد.
همچنین ممکن است ویروس از طریق لمس سطوح آلوده به ویروس و دست زدن به دهان یا بینی منتقل شود. با این حال، این مورد اصلی ترین راه انتقال ویروس جدید کرونا نیست.2
راههای پیشگیری از ویروس کرونا
اگرچه هیچ واکسنی برای پیشگیری از کووید-19 وجود ندارد، شما میتوانید اقداماتی برای کاهش خطر ابتلا انجام دهید. سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری بیماری برای جلوگیری از ابتلا به کووید-19 اقدامات زیر را پیشنهاد داده اند:
از مهمانی های بزرگ و تجمعات انبوه بپرهیزید.
با افراد مریض یا دارای علائم تماس نزدیک برقرار نکنید (تا 2 متر فاصله بگیرید).
تا حد امکان در خانه بمانید و به خصوص اگر خطر بروز بیماری جدی در شما بالاست، بین خودتان و دیگران (تا 2 متر) فاصله ایجاد کنید. یادتان باشد ممکن است بعضی از افراد بدون داشتن علائم یا اطلاع از ابتلا به کووید-19، دچار این بیماری باشند و آن را به دیگران منتقل کنند.
دستان خود را مرتبا به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید یا از مایع ضدعفونی کننده ی حاوی الکل 70% استفاده کنید.
در مکان های عمومی، مانند خواروبارفروشی، که اجتناب از تماس نزدیک با دیگران دشوار است ماسک بزنید (به خصوص در مکان هایی که شیوع بیماری در آن بیشتر بوده است). از ماسک پارچه ای غیر جراحی استفاده کنید- ماسک جراحی و N95 باید در اختیار پرستاران و پرسونل پزشکی قرار گیرد.
هنگام عطسه یا سرفه جلوی دهان خود را با آرنج یا دستمال بپوشانید. دستمال آلوده را دور بیندازید. فورا دستان خود را بشویید.
به چشم، بینی و دهان دست نمالید.
درصورت بیماری، ظرف، لیوان، حوله، وسایل خواب و سایر موارد خانگی را از دیگران جدا کنید.
سطوحی که مرتب در معرض تماس قرار دارد، مانند دستگیره ی در، کلید چراغ، وسایل الکترونیکی و پیشخوان ها، را هر روز تمیز و ضد عفونی کنید.
اگر مریض هستید، در خانه بمانید و به محل کار یا مدرسه نروید. فقط برای دریافت مراقبت های پزشکی از خانه خارج شوید. اگر بیمار هستید، از وسایل نقلیه ی عمومی، تاکسی و سوار شدن در یک ماشین بپرهیزید.1
درمان کرونا
هیچ درمان خاصی برای ویروس کرونا وجود ندارد، شما می توانید به همان روشی که سرماخوردگی را درمان می کنید ، عفونت ویروس کرونا را بهبود ببخشید:
– استراحت فراوان کنید.
– مایعات بنوشید.
– برای رفع گلو درد و تب از داروهای بدون نسخه استفاده کنید. اما به کودکان یا نوجوانان زیر 19 سال آسپرین ندهید. به جای آن از ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید.
– بخور نیز می تواند به بهبود گلو درد کمک کند.
بیمار به قدر کافی اکسیژن دریافت کند و درصورت لزوم استفاده از دستگاه ونتیلاتور برای فرستادن هوا به ریهها انجام می شود.
حتی هنگامی که ویروس کرونا باعث MERS یا SARS در سایر کشورها می شود ، نوعی عفونت کرونا ویروس که در ایالات متحده شایع است ، تهدیدی جدی برای بزرگسالان سالم نیست. اگر بیمار شدید، علائم خود را درمان کرده و در صورت بدتر شدن با پزشک تماس بگیرید.2
پینوشتها
1.www.beytoote.com
2.www.darmankade.com
3.www.honarehzendegi.com