بین الملل تابناک: صد و بیست و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزرای امور خارجه انگلیس و اوکراین با انتشار یادداشتی مشترک ادعا کردند که حمله روسیه محدود به اوکراین نخواهد بود و ولادیمیر پوتین قصد دارد تا سایر کشورها را به ویژه مناطقی که تصور می کند بخشی از روسیه بشمار میروند هدف قرار دهد. آنها بر همین اساس خواستار افزایش حمایتهای تسلیحاتی از اوکراین شدند.
در این یادداشت که یک نسخه آن در تارنمای وزارت امورخارجه انگلیس منتشر شده است، «لیز تراس» و «دیمیتری کولهبا» عنوان کردند که برای رسیدن به پیروزی در جنگ اوکراین «باید روایت هایی را که اصرار دارد اینگونه وانمود کند مردم اوکراین در حال خسته شدن از جنگ هستند و بر همین اساس پیشنهاد میکند که اوکراین برای پایان دادن سریع به این وحشت بیامان، باید فروخته شود، نادیده بگیریم.»
وزیران امور خارجه انگلیس و اوکراین روسیه را به متوقف کردن صادرات غلات و تبدیل گرسنگی به سلاح متهم و عنوان کردند: ضروری است که شرکت کنندگان در نشست های گروه هفت و ناتو نشان دهند که عزم پوتین برای تصرف اوکراین از تعهد آنها به این کشور پیشی نخواهد گرفت. این به معنای افزایش و سرعت بخشیدن به عرضه تسلیحات سنگین به اوکراین، قطع واردات انرژی روسیه و ادامه تحریم همه کسانی است که در جنگ پوتین مشارکت میکنند.
تراس و کولهبا در این یادداشت ادعا کردند: ما در برابر پوتین که تلاش می کند جهان را با تهدیدهای واهی دچار بحران کند، دلسرد نمیشویم. زیرا هر زمان که ناتو در مقابل قلدری او ایستادگی کرده، او مجبور شده است که عقب نشینی کند.
کرملین به تلافی تحریم های غرب علیه مسکو، روز دوشنبه ۴۳ شهروند کانادایی را از ورود به روسیه محروم کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در فهرست تحریم شدگان کانادایی که وزارت امور خارجه روسیه آن را منتشر کرد، نام «سوزان کوان» رئیس حزب حاکم لیبرال کانادا و «مارک کارنی» رئیس سابق بانک انگلستان و بانک کانادا نیز مشاهده می شود.
در ماه آوریل (فروردین)، مسکو ۶۱ مقام و روزنامه نگار کانادایی را تحریم کرد. مسکو همچنین دهها سیاستمدار، روزنامه نگار و شخصیت تجاری غربی را از ورود به روسیه منع کرده است.
روابط روسیه و غرب بعد از شروع عملیات ویژه روسیه در اوکراین به تیرگی گرایید و تمام مناسبات اقتصادی، سیاسی و حتی همکاریهای علمی را تحتالشعاع قرار داد.
وزیر دفاع روسیه با گروهی از نیروهای روسی که در جنگ اوکراین شرکت داشتند، ملاقات کرد.
به گزارش خبرگزاری اوکرایینسکا پراودا، از اطلاعات منتشر شده توسط وزارت دفاع روسیه مشخص نشد که آیا سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه از این نیروهای ارتش در اوکراین بازدید کرده یا همه آنها در روسیه بودند. با این حال، رسانههای روسی گزارش دادند که شویگو در مناطق تحت کنترل روسیه در دونباس، شرق اوکراین بوده است.
ظاهرا شویگو در جریان این بازدید از پستهای فرماندهی، گزارشاتی را از سوی فرماندهان در مورد اوضاع کنونی و اقدامات نیروهای مسلح روسیه در مناطق عملیاتی اصلی دریافت کرده است.
شویگو همچنین به سربازانی که در جنگ اوکراین “قهرمانی و فداکاری” در مأموریتهای جنگی از خود نشان داده بود، مدالهای “ستاره طلایی” و “شجاعت” اهدا کرد.
خبرنگاران گفتند، حضور ژنرال “گنادی ژیدکو” در کنار شویگو تایید میکند که وی فرمانده نیروهای روسی در اوکراین است.
به گفته خبرنگاران، سرگئی رودسکوی، رئیس اداره عملیات اصلی ستاد کل ارتش و یونس-بیک یوکوروف، معاون وزیر دفاع روسیه نیز در این ویدئو حضور دارند.
اما در این فیلم هیچ نشانهای از حضور ژنرال “الکساندر لاپین” یا “سرگئی سوروویکین”، فرماندهان گروههای مرکزی و جنوبی وجود ندارد.
وزیر خارجه آمریکا گفت علیرغم اینکه روسیه کنترل برخی مناطق در اوکراین را به دست آورده، اما حمله این کشور با شکست مواجه شده و همچنان به شکست خود ادامه خواهد داد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا طی مصاحبهای با تلویزیون سیانان عنوان داشت: «بیایید مفهوم تاکتیک با استراتژیک را اشتباه نگیریم. هنگامی که صحبت از اهداف استراتژیک ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه میشود، او از پیش در این زمینه شکست خورده است.»
وی افزود: «استراتژی پوتین این بود که به حاکمیت و استقلال اوکراین خاتمه دهد و آن را از نقشه پاک کند. این استراتژی شکست خورده است.»
وزیر خارجه آمریکا نسبت به یک واقعیتی اذعان کرد: «یک نبرد تاکتیکی و وحشیانه در شرق اوکراین در جریان است و همزمان با پیشروی نیروهای روسی، نیروهای اوکراینی در حال عقبنشینی هستند. اما مورد بسیار مهم این است که استراتژی پوتین که سعی داشته آن را محقق کند، موفقیت آمیز نخواهد بود.»
وی همچنین خاطرنشان کرد که رئیسجمهوری روسیه در تلاشش برای “ایجاد تفرقه در ناتو” شکست خورده است.
جیک تپر، مجری شبکه سیانان نظر آنتونی بلینکن را درخصوص حملات شبانه روسیه در کییف پرسید؛ وزیر خارجه آمریکا پاسخ داد: «از زمانی که پوتین در نبرد کییف شکست خورد و بدین ترتیب مجبور شد تمرکز خود را فقط به سمت شرق و جنوب اوکراین معطوف کند، مشاهده کردهایم که آنها برای ایجاد رعب و وحشت در مردم گاها موشکهایی را از راه دور پرتاب میکنند. گزارشهایی درخصوص هدف قرار دادن آپارتمان و یک مهدکودک منتشر شده است. و آنها هیچ هدفی جز ترور کردن مردم اوکراینی ندارند.»
رئیس شورای اروپا در نشست گروه هفت گفت، «بازیهای گرسنگی» خطرناک روسیه تنها دلیل بحران جهانی غذا است.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، رهبران هفت کشور ثروتمند جهان برای شرکت در اجلاس سه روزه گروه هفت در آلمان گرد هم آمدهاند تا درباره تحریمهای مضاعف علیه روسیه و بازسازی کوتاهمدت و میانمدت اوکراین گفتوگو کنند.
شارل میشل، رئیس شورای اروپا در کنفرانسی خبری در این اجلاس گفت، کرملین از غذا به عنوان یک «سلاح جنگی بیصدا» استفاده میکند.
او گفت: «ما باید به شدت با پروپاگاندای روسیه درباره قیمت غذا و کود مقابله کنیم» و افزود، اتحادیه اروپا از تلاشهای سازمان ملل متحد برای بازگشایی مسیرهای دریایی به طریقی که نگرانیهای امنیتی اوکراین را هم برطرف کند، حمایت میکند.
میشل گفت، طرحهای ابتکاری جهانی برای امنیت غذایی هم مورد حمایت اتحادیه اروپا قرار دارند و افزود: «این اتحادیه تلاش میکند تا حدود ۶۵۰ میلیون دلار را به حمایت از شرکایی اختصاص دهد که بیشترین آسیب را دیدهاند».
این مقام همچنین بار دیگر بر تعهد اتحادیه اروپا نسبت به بازسازی اوکراین تاکید کرد.
وی افزود: «ما کشورهای گروه هفت، همگی یک هدف داریم: متوقف کردن ماشین جنگ روسیه و حفاظت از اقتصاد خود. اتحادیه اروپا در این مسیر طولانی، در کنار اوکراین میایستد».
«ابراهیم کالین» سخنگوی ریاستجمهوری ترکیه یکشنبه (۲۶ ژوئن) گفت که ترکیه به تحریمهای ضد روسی غرب که در پی درگیریها در اوکراین اعمال شده، نمیپیوندد.
او در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «هابرترک» گفت: ما سیاست متعادلی را در رابطه با روسیه اعمال میکنیم. ما تحریمی اعمال نمیکنیم و به آنها نمیپیوندیم. باید منافع خود را حفظ کنیم.
کالین افزود: اگر همه پلها را خراب کنند، چه کسی با روسیه صحبت خواهد کرد؟ روابط اقتصادی با روسیه به گونهای است که تحریمها بیشتر از روسیه به اقتصاد ترکیه آسیب میزند. ما موضع روشنی [در مورد تحریمها] داریم، غرب آن را نپذیرفته است.
سخنگوی دفتر اردوغان گفت که آنکارا در روابط خود با روسیه «سیاست تعادل» را دنبال میکند و توضیح داد: از آنجایی که ما برای تامین انرژی به منابع خارجی وابسته هستیم، روابط خود را با روسیه توسعه میدهیم همانطور که با ایران این کار را میکنیم. ترکیه همچنین روابط خوبی با آمریکا و دیگر کشورهای غربی دارد.
وی همچنین تاکید کرد که کشورش از سیاست اعمال تحریمهای شخصی علیه بازرگانان روس حمایت نمیکند. کالین در ادامه تصریح کرد که کشورش عملیات نظامی روسیه را تهاجم میداند و آن را «به وضوح و صریح» بیان میکند. با این حال، او تاکید کرد که ترکیه به گفتوگو با اوکراین و روسیه ادامه میدهد زیرا هرچه جنگ طولانیتر شود، هزینه آن بیشتر میشود.
به گزارش «راشا تودی»، کالین درباره دلایل حمله روسیه به اوکراین، ادعاهای غرب درباره غیرمنطقی بودن ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه را رد کرد و گفت: گاهی اوقات غرب ترجیح میدهد موضوع را به جای روبرو شدن با آن غیرمنطقی جلوه دهد.
به عقیده وی، مشکلات در روابط روسیه و غرب از دهه ۱۹۹۰ آغاز شد، زمانی که روسیه در واکنش به تغییر نظم ژئوپلیتیک جهانی، به غرب پیشنهاد داد تا توافق موازنه جدیدی امضا کند که منعکسکننده این تغییرات باشد. کالین اظهار داشت آنها که به دنبال این بودند که کشورهایی را که میخواستند از تحت فرمان بودند خارج شوند را سرکوب کنند، گفتند «بیایید راه درگیری را برویم».
کالین با تاکید بر اینکه این هرگز «تهاجم روسیه به اوکراین» را توجیه نمیکند، به اهمیت نادیده نگرفتن رابطه علت و معلولی اشاره کرد. وی افزود: ما نیز به این ترتیب نامنظم و این نظم ناعادلانه [جهانی] اعتراض داریم.
ابراهیم کالین سخنگوی دولت ترکیه اعلام کرد که رجب طیب اردوغان رئیس جمهوراین کشور روز سه شنبه در یک نشست مشترک با ناتو، سوئد و فنلاند شرکت خواهد کرد.
این نشست، قبل از نشست اصلی سران ناتو در روز سه شنبه در مادرید انجام خواهد شد.
کالین در مصاحبه با شبکه هابرترک گفت: به درخواست ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو، نشستی با حضور مقامات ناتو، سوئد و فنلاند و رئیس جمهور ما در مادرید برگزار خواهد. این دیداری قبل از نشست اصلی سران خواهد بود.
سخنکوی دولت ترکیه افزود: قبل از نشست اصلی ترکیه مذاکراتی با مقامات فنلاند و سوئد با حضور مقامات ناتو برگزار خواهد کرد.
وی با اشاره به مواضع آنکارا در خصوص پیوستن سوئد و فنلاند به سازمان ناتو تاکید کرد که ترکیه یک گام هم از مواضع خود عقب نشینی نخواهد کرد.
ولادیمیر زلنسکی رییس جمهور اوکراین در پیامی ویدویی از شهروندان بلاروس خواست تا در کنار اوکراین بایستند.
به گزارش گاردین، زلنسکی در پیام ویدویی به مردم بلاروس گفت: رهبری روسیه می خواهد شما را به جنگ اوکراین و روسیه بکشاند، زیرا به زندگی شما اهمیتی نمی دهد. اما شما برده نیستید و خودتان می توانید سرنوشت خود را تعیین کنید.
سخنان زلنسکی در حالی منتشر می شود که نگرانی های فزاینده مبنی بر اینکه بلاروس ممکن است از طرف روسیه به اوکراین حمله کند، وجود دارد.
آمریکا درصدد است تا برای اوکراین سامانه دفاع موشکی با برد متوسط تا دوربرد زمین به هوا خریداری کند.
خبرگزاری رویترز با انتشار این خبر افزود: یک منبع آگاه به این موضوع اعلام کرد که علاوه بر این، آمریکا قصد دارد دیگر کمک های امنیتی ازجمله دادن تجهیزات و مهمات توپخانهای و سیستم های راداری به اوکراین تحویل دهد.
رویترز نوشت: طی هفته های اخیر جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا با کمک های مالی به ارزش ۷۰۰ میلیون دلار به اوکراین موافقت کرد که این بسته شامل سامانه های موشکی می شود که قادر به زدن دقیق هدف در مسافتهای طولانی است.
رویترز درادامه گزارش داد: آمریکا به تازگی تحویل پهپادهایی که توانایی حمل سلاح دارند را به اوکراین از بیم آنکه تجهیزات پیشرفته و حساس آن ممکن است به دست طرف مقابل بیفتد، متوقف ساخته است.
درحالی رویتز از خرید تسلیحات و سامانه دفاع موشکی توسط آمریکا برای اوکراین خبر می دهد که بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس در جریان نشست گروه۷ ، مدعی شد؛«پیروزی روسیه در اوکراین یک فاجعه خواهد بود ».
درخواست انگلیس برای ادامه جنگ و درگیری ها در اوکراین
«بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس در دیدار با «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه با هرگونه توقف درگیری در اوکراین مخالفت کرد.
دولت انگلیس در وبگاه خود درباره دیدار سران فرانسه و انگلیس در حاشیه نشست گروه هفت نوشت: «آنها بحران اوکراین را به بحث گذاشته و تأیید کردند که لحظات خطیری برای مسیر درگیری در حال سپری شدن است و فرصت تغییر روند جنگ وجود دارد».
در این بیانیه آمده است: «نخستوزیر جانسون و رئیس جمهور ماکرون بر لزوم حمایت از اوکراین بهمنظور تقویت کارت های بازی این کشور در جنگ و مذاکرات آینده [با روسیه] تأکید کردند».
خانه شماره ۱۰ میافزاید: «نخستوزیر تأکید کرد هرگونه تلاش برای ایجاد سازش در درگیری در حال حاضر فقط موجب بیثباتی ماندگار شده و به ولادیمیر پوتین اجازه میدهد کشورهای مستقل و بازارهای جهانی را بهطور دائمی ابزار دست خود کند».
ماکرون چندی پیش به اوکراین پیشنهاد کرده بود بخشهایی را که در جنگ به روسیه واگذار کرده رها کند و با مسکو توافق آتشبس و مصالحه امضا کند. این پیشنهاد خشم «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین را درپی داشت.
از سوی دیگر، جانسون با دو سفر از پیش اعلام نشده، حمایت مالی و نظامی از کییف تا زمان «آزادسازی تمام اوکراین و پیروزی بر روسیه» را وعده داده است.
مسکو: غرب با تمام قوا برای ادامه درگیری در اوکراین تلاش می کند
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که غرب تمام تلاش خود را برای ادامه درگیری در اوکراین تا زمانی که ممکن است انجام می دهد.
به گزارش خبرگزاری تاس، ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با انتقاد از مواضع کشورهای غربی مبنی بر ادامه دار بود درگیری ها در اوکراین گفت: آنها از هیچ تلاشی دریغ نمی کنند تا درگیری در اوکراین تا زمانی که ممکن است ادامه یابد.
وی در ادامه افزود: ما به یاد داریم جورج بوش پدر چهل و سومین رئیس جمهور آمریکا گفت: ماموریت اوکراین کشتن هر چه بیشتر روس هاست، آنها به اوکراین و رژیم کی یف این وظیفه را داده اند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی روسیه تاکید کرد: آنها از اوکراین به عنوان ابزاری استفاده می کنند و کل تدارکات بر هر چیزی که درگیری را شعله ور نگه دارد متمرکز است.
زاخارووا همچنین به سخنان بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس با امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه اشاره کرد که گفته بود باید از حل این وضعیت جلوگیری کرد در غیر این صورت نقشه آنها شکست خواهد خورد.
نشست سران گروه هفت برای قطع درآمدهای نفتی روسیه
خبرگزاری الجزیره گزارش داد که رهبران کشورهای گروه هفت روز یکشنبه در آلمان در نشستی درباره برنامههایی برای کاهش درآمدهای روسیه از صادرات نفت در بحبوحه افزایش قیمت انرژی بحث و گفتگو کردند.
به گزارش الجزیره، رهبران کشورهای گروه هفت در مورد طرح هایی برای محدود کردن قیمت نفت روسیه به منظور تحت فشار قرار دادن مسکو که از افزایش قیمت انرژی سود می برد، به بحث و گفت و گو پرداختند.
آمریکا در این نشست یک سقف قیمتی را پیشنهاد کرده که توسط کشورهای مصرف کننده تعیین شده است، پیشنهادی که روز یکشنبه توسط رهبران گروه 7 در نشست سران در کوه های آلپ باواریا در بایرن آلمان مورد بحث قرار گرفت.
نشست رهبران گروه هفت در آلمان در حالی برگزار می شود که پیش از این هنگامی که روسیه در فوریه سال جاری به اوکراین حمله کرد، کشورهای غربی در اطراف کی یف پایتخت اوکراین گرد آمدند، اما با گذشت بیش از چهار ماه از جنگ، این اتحاد با بازگشت تورم فزاینده و کمبود انرژی دوباره در حال آزمایش است.
یک مقام دولت آلمان در مورد نشست برگزار شده در برلین گفت: رهبران گروه 7 که به دلیل اینکه به اندازه کافی برای مجازات روسیه پیش نرفتند مورد سرزنش اوکراین قرار گرفتند، مذاکرات واقعاً سازنده در مورد سقف احتمالی قیمت نفت روسیه داشتند.
وی در ادامه افزود: ما در مسیر خوبی برای رسیدن به توافق هستیم
یک مقام دولت فرانسه نیز گفت: پاریس برای تعیین سقف قیمت نفت و گاز تلاش خواهد کرد و آماده بحث در مورد پیشنهاد ایالات متحده است.
نشست سران گروه ۷ به ریاست آلمان ۲۶ تا ۲۸ ژوئن در منطقه کوهستانی المائو در بایرن آلمان در حال برگزاری می باشد. در میان شرکت کنندگان دعوت شده در اجلاس سران سنگال، آفریقای جنوبی، آرژانتین، هندوستان و اندونزی دیده میشوند. ولودیمیر زلنسکی نیز از طریق ارتباط ویدیویی در این نشست شرکت خواهد کرد.
ژاپن ۱۶۰ شخص حقیقی و حقوقی دیگر روسیه را تحریم میکند
نخستوزیر ژاپن امروز (دوشنبه) در نشست جی۷ در آلمان گفت، دولت توکیو تحریمها علیه اشخاص و صادرات ضد روسیه را گسترش خواهد داد.
شبکه تلویزیونی دولتی ژاپن (اناچکی) گزارش داد که ژاپن قصد دارد داراییهای ۷۰ شخص حقیقی و حقوقی روسی را به دلیل وضعیت اوکراین مسدود کند و تحریمهای صادراتی بیشتری را علیه ۹۰ سازمان روسی دیگر که توکیو فکر میکند با صنایع دفاعی مرتبط هستند، اعمال کند.
بسته جدید محدودیتها همچنین خدمات حسابداری و خدمات تراست به روسیه و واردات طلای روسیه را ممنوع میکند، همانطور که قبلاً انگلیس اعلام کرد.
مقامات ژاپنی تاکنون بستههای متعددی از محدودیتها را علیه روسیه اعمال کردهاند که بیش از ۷۰۰ شهروند روسیه، بلاروس و جمهوریهای خودخوانده خلق دونتسک و لوهانسک و همچنین بیش از ۲۰۰ شرکت روسی و بلاروسی را در لیست سیاه قرار داده است.
فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن امروز در نشست جی۷ در ادامه همین سیاستهای کشورش گفت که دولت توکیو تحریمها علیه اشخاص و صادرات ضد روسیه را گسترش خواهد داد. در مجموع ۱۶۰ فرد و نهاد حقوقی دیگر روسیه هدف گرفته میشوند.