طلسمات

خانه » همه » مذهبی » درمان قساوت قلب

درمان قساوت قلب


درمان قساوت قلب

۱۳۹۸/۰۲/۱۴


۲۱۱۴ بازدید

با سلام و خداقوت

من از خانواده ای مذهبی هستم و از این امر بشدت خوشحالم ولی مدتی ست دچار مشکلی شدم که احساس میکنم اون حال معنوی و اون روحیه معنوی رو از دست دارم.نمیدونم دچار ریا شدم دچار حسد شدم دچار سنگ شدن قلوب شدم نمیدونم مشکل از چیه ولی اون مناجات و نجوای درونی واسم خیلی سخت شده

ممنون میشم اگه راهنمایی بفرمایید

دوست گرامی. ریا و حسد علائمی دارد که باید با خودشناسی و آشنایی با علائم آن را شناسایی و درمان کنید در این زمینه به کتاب های اخلاقی مراجعه نمایید. ولی اجمالا می توانیم بگوییم که ممکن است دچار قساوت قلب شده باشید. لذا مطالبی در این زمینه برای شما درج کرده ایم که امیدواریم مفید باشد.
راه های درمان قساوت قلب
شکی نیست که سنگدلی بیماری خطرناکی است که باید درمان شود. از این روست که امام علی(ع) فرموده است: ما مرض قلب اشدّ من القسوة؛ مریض نمی شود به مرضی که سخت تر از قساوت باشد.( مستدرک الوسائل، ج12، ص 94؛ بحارالأنوار، ج 65، ص 337)هم چنین فرموده اند: ما ضرب عبد بعقوبة أعظم من قسوة القلب؛ زده نمی شود بنده به عقوبتی که بزرگتر از قساوت قلب باشد.(شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج 6، ص 339؛ بحارالأنوار، ج78، ص176)
در قرآن موانع قساوت را بر شمرده و راه درمان را ذکر کرده است. از جمله موانع و راه درمان سنگدلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آیات :
1. تضرّع: استغاثه و تضرّع به درگاه الهى، مانع از قساوت قلب است چنان که در آیه 43 سوره انعام به آن توجه داده شده است.
2. حق پذیرى: روحیّه حق پذیرى در برابر تعالیم الهى، مانع قساوت قلب و سنگدلى انسان می شود. (زمر ، آیات 22 و 23؛ حدید، آیه 16)
3 . خشیت : خوف و خشیت از عظمت خدا، مانع از قساوت قلب و سنگدلى آدمى است . هم چنین توجه به این مطلب خود عامل درمانگر محسوب می شود.(بقره، ایه 74)
4 . ذکر خدا: ذکر و یاد خدا، مانع سخت دلى آدمى و راه درمان آن است.(همان آیات)
5 . رحمت خدا: عنایت و رحمت الهى، مانع قساوت قلب می شود؛ چنان که در باره پیامبر(ص) انجام شد.(آل عمران، ایه 159)
6 . شرح صدر: شرح صدر، از موانع قساوت قلب است. البته کسب شرح صدر با ایمان نیز راه درمان به شمار می رود.(زمر، آیه 22)
7 . مهربانى: مهربانى و نرمى در رفتار با دیگران، بازدارنده آدمى از قساوت است. (آل عمران، ایه 159)
8 . نورانیّت: بهره مندى از نورانیّت الهى، مانع قساوت قلب است.(زمر، ایه 22)
روایات :
1. عوامل پنج گانه درمان گر: پیامبر(ص) به امیرمؤمنان فرموده است: «یا علی، خمسة تجلوا القلب و تذهب القساوة: مجالسة العماء، و مسح رأس الیتیم، و کثره الاستغفار، و سهر الکثیر، الصوم بالنهار؛ یا علی پنج چیز است که قلب را جلا می دهد. نشستن با علماء، و دست کشیدن به سر یتیم، و بسیار طلب آمرزش کردن در اوقات سحرها، و شب زنده داری و کم خوابیدن، و روزه گرفتن در روز.( تحف العقول، ص 296؛ شرح نهج البلاغه، ج 6، ص 339؛ تفسیر قرطبی، ج 15، ص 248؛ تفسیر الثعالبی، ج 5، ص 87؛ بحارالأنوار، ج 78، ص 176؛ من السیرة الامام محمّد باقر(ع)، ص 156)
2 . توبه: امام صادق (ع) می فرماید: برای قلوب زنگار است مانند زنگاری که بر مس است پس آن را با استغفار جلا دهید. توبه سه رکن دارد 1- پشیمانی از انجام گناه 2- تصمیم بر ترک گناه 3- جبران گذشته
3 . تلاوت قرآن و یاد مرگ: پیامبر (ص) فرمود: این قلوب را زنگار می گیرد هم چنان که آهن را زنگار می گیرد وقتی آب به آن رسد. گفته شد جلاء آن چیست؟ حضرت فرمود: زیادی یاد مرگ و تلاوت قرآن. (میزان الحکمة، ح17049)
4 . رفتن به مجالس علم و هم نشینی با علما: خداوند قلب ها را با نور حکمت زنده می گرداند هم چنان که زمین مرده را به باران زنده می کند.( میزان الحکمة، ح17032)
5 . اطعام به مساکین و رسیدگی به یتیمان: این مطلب را در روایات بیان شده که اطعام و رسیدگی به مساکین و یتیمان، قلب انسان را نرم می کند.( میزان الحکمة، ح17043)
5 . موعظه و یاد مرگ و اخبار گذشتگان: امام علی علیه السلام می فرماید: قلبت را با موعظه زنده کن … و او را با یاد مرگ ذلیل گردان[ و خاشع کن]….. و اخبار گذشتگان را بر او عرضه نما.( نهج البلاغه، نامه 31)

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد