خانه » همه » مذهبی » دروغ گویی

دروغ گویی


دروغ گویی

۱۳۹۲/۰۹/۲۰


۱۶۰ بازدید

سلام علیکم.اگر بنده بخاطر شخص دیگری مرتکب دروغ شوم،(با این توضیح که اگر دروغ گفته نمی شد،شاید آن شخص کارش را از دست بدهدو یا هر دلیل دیگر) آیا باید به کسی که دروغ گفتیم،بگوییم یا نه؟لطفا راهنمایی کنید.


با تشکر از اعتماد و ارتباط شما با این مرکز توجه شما را به نکاتی جلب می نماییم .
دروغ به لحاظ اخلاقی از بزرگترین گناهان است و به لحاظ شرعی از محرمات مسلم شریعت است، زیرا کلید تمامی بدی ها و سرمنشأ همه شرها است. امام حسن عسکری در این زمینه در طی روایت فرموده است: تمام خباثت ها در خانه ای قرار دارد و کلید آن خانه، دروغ است (جامع السعادات، ج 2، ص 323 ).
2. البته دروغ از گناهانی نیست که هیچ گونه مورد استثنایی نداشته باشد و تمام مصادیق آن، همچون مصادیق «ظلم» قبیح و حرام باشد. گاهی برخی از مصادیق دروغ در شرایط خاصی جایز و بلکه واجب می شود، مانند نجات جان مسلمان از کشته شدن و یا اسیر گشتن، حفظ مال و آبروی مؤمن، اصلاح نمودن میان مردم و ایجاد صلح و دوستی، فریب دشمن و غلبه بر او در جنگ ها و کسب رضایت و خشنودی همسر، که البته در همین موارد نیز بهتر است در صورت امکان توریه نماید، یعنی به گونه ای سخن بگوید که دروغ محسوب نشود، زیرا دروغ در هر صورت بازتاب ناهنجاری بر روح و شخصیت او خواهد داشت و جرأت او را بر دروغ گویی خواهد افزود .
فلسفه و حکمتی که باعث می شود برخی از اقسام دروغ جایز شمرده شود، وجود مصلحت برتری، همچون حفظ منافع معنوی مؤمنین، سلامت و امنیت جامعه ایمانی و خانواده است که در آن موارد بر مفسده دروغ گویی ترجیح می یابد. در این صورت اگر دروغ گفتن باعث حفظ یک مصلحت مهمتری در بین می شود مثل آنکه اگر دروغ گفته شود باعث می شود با افشاء نکردن راز یک مومن جان یا مال و یا آبروی او حفظ گردد در این صورت دروغ گفتن اشکال ندارد .
3. بنا بر این اگر دروغ گفتن شما هر چند به خاطر دیگری از موارد جواز دروغ بوده اشکالی ندارد و گفتن به ان طرف لازم نیست و اگر از موارد جواز دروغ نبوده باید علاوه بر توبه کردن اگر دروغ شما موجب ضرر و زیانی برای کسی بوده باید جبران کنید .

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد