خانه » همه » مذهبی » دعاهای خمس عشر

دعاهای خمس عشر


دعاهای خمس عشر

۱۳۹۳/۰۴/۱۱


۹۴۹ بازدید

تفسیری در مورد دعاهای خمس عشر می خواستم؟

1.برای اگاهی از شرح و تفسیر مناجات خمس عشر به کتاب بارگاه نور که انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) آن را چاپ و منتشر کرده است مراجعه نمایید .
2. این کتاب نوشته نورالله علیدوست‌ خراسانی و شامل ترجمه و شرح مناجات خمس عشر است که جلد نخست آن امسال توسط انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شده است.
3. نویسنده این اثر را در سه قسمت به رشته تحریر درآورده است، قسمت اول مربوط به کلیات بوده و نگارنده مباحث کوتاهی درباره هدف آفرینش انسان، مفهوم عبادت، رابطه دعا و عبادت، دعا ‌سیره انبیاء، آداب دعا، شرایط دعا، امام سجاد(ع) و دعا، و مناجات خمس عشر را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
قسمت دوم کتاب مربوط به مناجات اول با عنوان مناجات توبه‌کنندگان است و این قسمت از هشت بخش تشکیل شده است. بخش اول در مورد واژه‌های مرتبط با گناه در قرآن، آثار سوء گناه، لباس ذلت و خواری، مرگ دل و دور شدن از خدا، محرومیت از نماز شب، عدم استجابت دعا، سلب نعمت، کم شدن روزی و بخش دوم در مورد پذیرش توبه، آیات توبه نسبت به انسان، آیات توبه نسبت به خدا، معنی توبه، دعوت به توبه، چند نکته درباره توبه، موعظه و اندرز، تفاوت موعظه و حکمت، موعظه بودن قرآن و مواعظ پیامبر(ص) و خاندانش بررسی شده است.
بخش سوم و بخش چهارم در مورد گناهان صغیره و کبیره، تمایز میان عفو و صفح، تکیه بر عفو الهی در روز قیامت و شهود و گواهان رستاخیز بحث شده است و نویسنده در بخش پنجم در مورد بندگی خدا برترین افتخار، در بخش ششم در مورد استغفار در قرآن و احادیث، پیامبر(ص) و استغفار و آثار معنوی و مادی استغفار، در بخش هفتم در مورد بازگشایی دری به سوی عفو خدا و در بخش هشتم در مورد منت و رحمت خداوند بحث کرده است.
قسمت سوم کتاب مربوط به مناجات دوم با عنوان مناجات شکایت‌کنندگان است که مشتمل بر هفده بخش بوده و بخش اول در مورد نفس از دیدگاه قرآن، نفس از دیدگاه سنت، مراتب نفس و شکایت از نفس اماره نوشته شده است و بخش دوم در مورد امراض روحی و جسمی است.
علیدوست‌خراسانی، نویسنده اثر در بخش سوم و چهارم درباره صفات نکوهیده انسان در قرآن و کم‌ظرفیتی انسان بحث کرده و در بخش پنجم و ششم در مورد معنای غفلت، غفلت در قرآن، آثار غفلت در احادیث و ادعیه، نتیجه غفلت، برخی از عوامل غفلت، راه رهایی از غفلت، عبرت و نمونه‌های عبرت سخن گفته است. در بخش هفتم در مورد تأخیر توبه، و چاره رهایی از گناه و در بخش هشتم در مورد دشمنی شیطان از دیدگاه آیات، دشمنی شیطان از دیدگاه روایات، نقشه‌های شیطان، وسوسه چیست، دعوت به گناه، تزئین کارهای ناپسند و تسویل بحث کرده است.
بخش نهم به موضوع مذمت حب دنیا، بخش دهم در مورد مفهوم زلفی و واژه زلفی در نهج‌البلاغه، بخش یازدهم به معنای قلب در لغت و قرآن، حالات قلب در قرآن، حالات قلب در نهج‌البلاغه و گناه و قساوت قلب اختصاص دارد و در بخش دوازدهم به وساوس شیطان و نابینایی دل، کوردلان از نظر قرآن، عوامل مرگ قلب و قلب سلیم پرداخته شده است.
نویسنده بخش سیزدهم این اثر را به قلب گرفتار زنگار، بخش چهاردهم را به گریه از دیدگاه قرآن و گریه از دیدگاه روایات، بخش پانزدهم را به چشم دنباله‌روی هوی، بخش شانزدهم را به امدادهای غیبی، انواع امدادهای غیبی و بخش هفدهم را به موضوع اراده خداوند اختصاص داده است.
منبع: خبرگزاری ایکنا
211007

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد