1- همیشه ویندوز را از پایه نصب کنید: ارتقاء از نسخه قبلی ویندوز آسانتر و سریعتر می باشد اما دیر یا زود شما بهای این راه میانبر را با مشکلاتی نظیر عدم پایداری ویندوز خواهید پرداخت. پس بهتر است وقت بیشتری گذاشته تا از مشکلات بعدی نجات پیدا کنید.
3- راه اندازهای سیستمی قدیمی را در ویندوزهای جدید استفاده نکنید: هنگامیکه سیستم جدیدی را می خرید، نگهداری پرینترها و اسکنرهای قدیمی وسوسه انگیز به نظر می رسند. در صورتیکه سازنده سختافزار راه انداز جدیدی را ارائه نکرده باشد (ترفندستان) ریسک نصب راه انداز قدیمی را انجام ندهید، حتی اگر سختافزار موجود با آن کار کند میتوانید در اینترنت بدنبال راه اندازهای جدید بگردید و یا از راه اندازهای خود ویندوز استفاده کنید. البته باید بدانید سازندگان سختافزار معمولاً جهت محصولات گران قیمت خود راه انداز جدید ارائه کرده و برای محصولات ارزان قیمت راه انداز جدیدی ارائه نمی دهند.
4- قبل از نصب نرمافزار جدید آن را ارزیابی کنید: تا جائی که امکان دارد فقط نرمافزارهای نوشته شده برای سیستم عامل خودتان را استفاده کنید. ویندوز 2000 و XP دارای شیوه سازگاری برای پشتیبانی نرمافزارهای سیستم عاملهای پیشین هستند اما توصیه میشود هر زمانی که توانستید نرمافزارهای خود را به روز کنید. از نرمافزارهای قدیمی که تأثیر مستقیم روی سختافزارهائی نظیر دیسک سخت، اسکنر و غیره دارند استفاده نکنید همچنین هنگام دریافت نرمافزارهائی از قبیل اشتراک افزارها، محافظ صفحه نمایش ها، بازیها و غیره احتیاط کنید. اگرچه امتحان نرمافزارهای اشتراک افزار و رایگان لذت بخش به نظر می رسند اما اکثر آنها بسیار ضعیف نوشته شده اند و سیستم عامل را دچار مشکل می سازند. فقط از سایتهای قابل اطمینان نرمافزار بگیرید نرمافزارهایی که ضعیف نوشته میشوند سبب مشکلات زیادی میشوند. مثلا درست از روی کامپیوتری که نصبشده اند برداشته نمیشوند و یا ممکن است در رجیستری سیستم عامل تغییراتی ایجاد کنند که باعث کاهش کارآئی سیستم عامل شما شوند. اگر دوست دارید نرمافزارهای مذکور و یا نرمافزارهای نسخه بتا را تست کنید از نرمافزارهایی مانند VMware یا Virtual PC جهت شبیه سازی محیط ویندوز استفاده کنید.
5- تنظیمات خارج از قاعده را روی سیستم خود انجام ندهید: هنگامی که کاربران در کار با سیستمهایشان ماهرتر میشوند، وسوسه دستکاری در تنظیمات سیستم عامل نظیر دستکاری در رجیستری آنها را تهدید می کند. این تنظیمات گاهی ممکن است به ظاهر کارایی سیستم شما را اندکی بالا ببرد اما در حقیقت باعث به دردسر افتادن شما میشود، البته تعدادی از آنها.
6- همیشه از برق اضطراری استفاده کنید: بسیاری از مردم فکر می کنند که یک کامپیوتر 800 هزارتومانی را فقط باید به دو شاخه برق بزنند و آن را روشن کنند. در مورد حفاظت کامپیوتر خود در برابر تغییرات ولتاژ، خساست به خرج ندهید. بجای این که یک محافظ برق معمولی برای کامپیوتر خود بخرید توصیه میشود از یک سیستم برق اضطراری (UPS) استفاده کنید که علاوه بر قدرت محافظت بالاتر و تعدیل ولتاژ در صورت بروز اشکال میتواند تا مدت کوتاهی کامپیوتر شما را روشن نگاه دارد و شما فرصت دارید اقدامات لازم را انجام دهید.
7- سیستم خود را از لحاظ نرمافزاری به روز نگاه دارید: بروزرسانی ویندوز راه آسانی جهت استفاده از آخرین اصلاحیههای ویندوز است. زمانی که این وصله ها را نصب کردید حدود یک یا دو هفته صبر کنید تا ببینید که این وصله ها مشکلات را حل می کنند یا باعث مشکلات جدیدی میشوند. چرا که این وصله ها مانند سرویس پک ها با دقت زیاد تست نمیشوند و غالبأ در مدت زمان کوتاهی عرضه میشوند.
8- رجیستری سیستم عامل خود را کاملأ تمیز نگاه دارید: مایکروسافت در ویندوز 98 از ابزاری بنام RegClean استفاده می کرد که کل رجیستری را جستجو کرده، مشکلات آن را یافته و آنها را برطرف می کرد. شما میتوانید از ابزارهایی نظیر RegVac استفاه کنید که کلیه مشکلات رجیستری سیستم را برطرف می نماید.
9- با نرمافزارهای جاسوسی مقابله کنید: نرمافزارهای جاسوسی برنامههایی هستند که استفادههای شما از کامپیوترتان را کنترل و ضبط کرده بدون این که شما کوچکترین اطلاعی از این موضوع داشته باشید. معمولاً (ترفندستان) کاربران با نصب برخی از نرمافزارها و یا بازدید از بعضی از سایتها به این نرمافزارهای جاسوسی آلوده میشوند. بعضی از این نرمافزارهای جاسوسی سایت خود را بعنوان سایت خانگی شما قرار می دهند، برخی باعث نمایش صفحات تبلیغاتی بدون اجازه شما میشوند و برخی دیگر اطلاعات شخصی شما را جمع آوری کرده و به آدرسهای مشخص شده می فرستند. بهترین راه برای مقابله با این مشکل، استفاده از یک آنتی ویروس قوی است.
10- سیستم خود را امن سازید: در سالهای اخیر بحث ضد ویروسها، دیوارههای آتش، رمز نگاری و دیگر راهکارهای امنیتی تبدیل به موضوع مهم و قابل توجهی شده است ولی با این حال هنوز هم هزاران سیستم ناامن وجود دارد. ضدویروس ها نیاز به این دارند که همواره بروز باشند، کاربرانی که از اینترنت استفاده می کنند احتیاج به دیواره آتش دارند، شبکههای بی سیم باید رمزنگاری شوند، تنظیمات امنیتی مرورگر شما باید افزایش یابد و پیوستهای نامههای الکترونیکی ناشناس هرگز باز نشود.
11- از نام کاربری Administrator برای کارهای روزانه خود استفاده نکنید: اگر چه استفاده از نام کاربری Administrator ممکن است به ظاهر اشکالی نداشته باشد ولی باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای سیستم شما خواهد شد. چرا که هر برنامه ای با نام کاربری Administrator قادر به انجام کارهایی است که ممکن است امنیت سیستم شما را به مخاطره بیندازد پس از حساب Administrator برای انجام کارهای روزمره استفاده نکنید و از دستور Run As برای اجرای برنامههایی که احتیاج به مجوز دسترسی Administrator دارند استفاده کنید.
12- محیطی سالم برای کامپیوتر خود فراهم کنید: در سالهای اولیه استفاده از کامپیوترها، ما آنها را بسیار ناز پرورده بار آوردیم. استفاده از روشهای تصفیه هوا، اتاقهای عاری از گردوغبار، کفپوشهای ضدغبار، همه و همه بیانگر این موضوع است. امروزه ما روشی خلاف روش اولیه را در پیش گرفته ایم. ایستگاههای کاری و سرورها غالبأ در زیر میزها قرار داده شده اند یعنی درست جائیکه به علت بسته بودن محیط و عدم تهویه مناسب عمر قطعات کاهش می یابد. منابع تغذیه معمولاً پیش از سایر قطعات خراب میشوند بدنبال آن دیسکهای سخت دچار مشکل میشوند. در برخی سیستمها بالا رفتن بیش از حد دمای CPU باعث خاموش شدن سیستم شده و اگر همین طور ادامه یابد ممکن است منجر به سوختن CPU شود. میدانهای مغناطیسی قوی به اطلاعاتی که بر روی دیسک سخت شما ذخیره شده است صدمه می زند. به هر حال با رعایت نکات فوق، شما میتوانید خرابیهای سختافزاری را به حداقل برسانید.