به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رامين مهمانپرست در نشستي مطبوعاتي در بوشهر و در پاسخ به سوالي در ارتباط با وضعيت صيادان ايراني که گاهي در محدوده آبهاي خليج فارس دچار مشکلاتي با کشورهاي ديگر ميشوند، تصريح كرد: اين مسائل در محدودههاي آبي ميان کشورهاي همسايه طبيعي است و ممکن است صياداني از دو کشور به اشتباه وارد حريم آبهاي سرزميني يکديگر شوند. در هر حال ما تلاش ميکنيم اين مسائل در چارچوب روابط دوستانه با کشورهاي همسايه حل و فصل شود. وي ادامه داد: وزارت خارجه پيگير مشکلاتي است که از اين طريق براي صيادان و اتباع کشورمان ايجاد ميشود؛ همانطور که از ابتداي امسال تاکنون بيش از 90 نفر از صيادان توسط دولت قطر آزاد شدهاند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشورمان همچنين درباره زمان و مکان مذاکرات ايران با 1+5 اظهار کرد: از اصل مذاکرات استقبال کردهايم و معتقديم با رويکرد مثبت و نيت همکاري ميتوان در اين مذاکرات گامهاي رو به جلويي برداشت.
مهمانپرست افزود: هنوز نسبت به زمان و مکان مذاکرات توافق قطعي صورت نگرفته است اما از آنجا که در مورد اصل مذاکرات آمادگي وجود دارد ميتوان راجع به زمان و مکان زودتر به توافق رسيد. وي همچنين درباره آخرين پيشرفتهاي نيروگاه بوشهر گفت: نيروگاه بوشهر در آينده نزديک به ظرفيت كامل خود در توليد برق خواهد رسيد. سخنگوي وزارت امور خارجه يادآور شد: اين نيروگاه نمادي از افتخار و استقامت کشورمان است و توانايي بومي ايران را در انجام پروژههاي بزرگ با بهرهگيري از دانش پيشرفته و روز دنيا نشان ميدهد.
مهمانپرست در ارتباط با موضع ايران در مورد امنيت تنگه هرمز نيز تاكيد كرد: ما به دنبال تامين امنيت منطقه حساس خليج فارس هستيم و اين شاهراه انتقال انرژي بايد از امنيت کامل برخوردار باشد. سخنگوي وزارت امور خارجه ريشه ناامني در خليج فارس را حضور نظامي و امنيتي نيروهاي فرا منطقهاي دانست و تصريح کرد: راهکار اصولي براي برطرف شدن تهديدات و ناامنيها اين است که نيروهاي نظامي خارجي به منطقه خود بازگردند و بهترين شکل تامين امنيت منطقه همکاريهاي جمعي در منطقه است.
دستيار ويژه وزير امور خارجه افزود: امنيت به صورت جمعي امکانپذير است و نميتوان تصور کرد در يک منطقه چند کشور براي بهرهمند شدن از منابع و منافعشان از امنيت برخوردار باشند اما برخي کشورهاي ديگر از اين امکان برخوردار نباشند. مهمانپرست گفت: هر قدر توانايي دفاعي کشور بيشتر باشد امنيت و ثبات از تضمين بيشتري برخوردار ميشود. اگر رژيمي قصد تعرض به منطقهاي را داشته باشد و احساس کند امکانات دفاعي قوي در آن منطقه وجود ندارد انگيزه بيشتري براي تعرض پيدا ميکند.
وي با بيان اينکه نداشتن آمادگي دفاعي ميتواند تهديدکننده امنيت باشد، ادامه داد: ايران با داشتن آمادگي كامل دفاعي يکي از کشورهاي توانمند در تامين امنيت منطقه است. سخنگوي وزارت امور خارجه در مورد تحولات سوريه و آخرين پيگيريهاي وزارت خارجه در ارتباط با سرنوشت اتباع ايراني ربوده شده در اين کشور نيز خاطرنشان كرد: برخي کشورها در خارج از منطقه و برخي جريانها در داخل منطقه منافع خود را در بيثبات کردن وضعيت داخلي سوريه جستوجو ميکنند تا ناامني و بيثباتي در اين کشور ايجاد شود. مهمانپرست افزود: بايد مطالبات مردم در فضاي مناسب ميان نمايندگان آنان و دولت سوريه مطرح شود و اصلاحات لازم به عمل آيد و خواستههاي مشروع مردم محقق شود و تاکنون نيز اصلاحات قابل توجهي توسط سوريه انجام شده است. وي اظهار كرد: تلاش برخي کشورها براي ايجاد زمينه نسبت به مداخلات بيشتر و حتي مداخلات نظامي در سوريه را براي امنيت و ثبات منطقه بسيار خطرناک ميدانيم. کساني که اين موضوعات را دنبال ميکنند توجهي به منافع کلي منطقه ندارند.
سخنگوي وزارت امور خارجه اقدام در جهت ربودن زائران کشورمان را مغاير با اصول اخلاقي و انساني دانست و يادآور شد: با پيگيري دستگاه سياست خارجي يک گروه يازده نفره از زائران آزاد شدند و اميدواريم شاهد آزادي هر چه سريعتر مهندسان ايراني ربوده شده در سوريه و بقيه زائران باشيم. مهمانپرست در پاسخ به پرسشي در مورد تلاش غرب براي فشار به ايران از طريق تحريمها نيز اظهار كرد: تحريمها عليه ايران نتيجه مورد نظر غرب را به همراه نخواهد داشت. غرب تلاش ميکند با طرح اين مسائل در بين مردم ما نگراني ايجاد کند.
وي گفت: ما بايد به نقطهاي برسيم که هيچ کشوري اساسا فکر محدود کردن ملت ما و ايجاد مانع براي ملتمان را در ذهن خود پرورش ندهد. سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه بوميسازي دانش هستهيي نيز به خاطر محدوديتهايي بود که سعي کردند براي ما ايجاد کنند، تصريح كرد: ما سالهاست که به دنبال اقتصاد بدون نفت و خارج کردن درآمدهاي نفتي از بودجههاي جاري هستيم و با وجود اينکه از اقدامات خصمانه غرب در تحريم نفت و بانک استقبال نميكنيم اما با عزم و اراده، ملت ما اين مرحله را به فرصتي بينظير براي رهايي از وابستگي به درآمدهاي نفتي براي امور جاري تبديل خواهد کرد. مهمانپرست افزود: کشورهاي اروپايي تنها 18 درصد از صادرات نفت ما را به خود اختصاص ميدهند؛ ضمن اينکه کشورهايي نيز هستند که به دنبال قراردادهاي نفتي با حجم بالاتري با ايران هستند
. سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه کشورها بايد مراقبت کنند تا در دام فتنهاي که آمريکاييها براي آنها قرار دادهاند گرفتار نشوند، خاطرنشان كرد: آمريكا تلاش ميکند تا رقباي آسيايي و اتحاديه اروپا را از صحنه رقابت خارج كند. کشورهاي آسيايي مانند هند، چين، کره و ژاپن به عنوان قدرتهاي نوظهور اقتصادي جايگزين آمريكا در آينده محسوب ميشوند.
مهمانپرست در ارتباط با دستاوردهاي سفر بازرسان آژانس به تهران نيز اظهار كرد: اين سفر به دعوت ايران و در چارچوب همکاريهاي ما با آژانس انجام شد. همکاري ما با آژانس ادامه دارد و خود را عضو متعهد آژانس ميدانيم و از نخستين کشورهايي هستيم که NPT را امضا کردهايم و از حقوق خود بر اساس اين معاهده نيز بايد بهرهمند باشيم. وي گفت: آژانس بايد در چارچوب فني و حقوقي بيشترين خدمات را براي اعضاي خود داشته و از فشارهاي سياسي بهدور باشد تا بتواند به وظيفه اصلي خود عمل کند ما هم همکاري خود را با آژانس تا کنون به اثبات رساندهايم. بيشترين بازرسيها از کشور ما انجام شده و تمام فعاليتهاي صلحآميز کشور ما تحت نظارت 24 ساعته آژانس قرار دارد.