يكشنبه ۲۳ فروردين ۱۳۷۷
آقاى وكيلى، ریيس ستاد رسیدگی به امور آزادگان آمد و گفت، آزادشدگان اخير ايرانى از عراق، فقط حدود هفتاد نفرشان آزاده هستند و بقيه به جرايم ديگر زندانى بودهاند. در مورد نحوه ادامه كار بنياد آزادگان مشورت كرد.
آقاى لاريجانى رییس سازمان صداوسیما آمد. راجع به خطرهاى وضع موجود و اختلاف قواى مجريه و قضایيه گفت و از من خواست بيشتر دخالت كنم. گفتم، خود او با دفتر رهبرى و سايرین مربوط به موضوع مذاكره و آنها را قانع كند كه آزادكردن شهردار و ادامه محاكمه آرام به نفع است.
آقاى حسین مرعشى نماینده کرمان از قول آقاى ناطق اطلاع داد كه آقاى محمد يزدى، به قرار ديشب عمل نمىكند.
آقاى خاتمى براى ناهار آمد. از خبر تصميم آقاى يزدى به عدم آزادى شهردار و عدم شركت در جلسه شب ناراحت بود و براى ادامه تلاش مشورت كرد و تلفنى از دفتر من با آقاى يزدى صحبت كرد. آقاى يزدى خبر را تأييد كرد و گفت، نامه نوشته كه مىفرستد. گفتم آقاى خاتمى، عصر قبل از جلسه هیأت دولت، با رهبرى ملاقات كنند و ايشان را در جريان بگذارندكه بتوانند مسأله را با توجه به همه جوانب در هیأت دولت مطرح كنند.
عصر بعد از ملاقات رهبرى، آقاى خاتمى تلفنى گفتند كه از مذاكره با رهبرى هم نتيجهاى نگرفتهاند. آقاى علی لاريجانى هم آمد و گفت، ايشان نتوانسته نتيجهاى بگيرد.
آقاى عباسى معاون آقاى يزدى آمد و گفت، حملههايى كه به آقاى يزدى از سوى جناح چپ شد، ايشان را به طرف گروه آقاي علی رازينى هل داد. قبلاً با هم بر سر مسأله شهردارى اختلاف داشتند و فعلاً قوه قضایيه يكپارچه شده و از موضع دولت ناراحت است؛ بهخصوص از موضع آقاى نورى وزیر کشور و مصاحبه آقاى عطاءالله مهاجرانى، سخنگوی دولت.
آقايان حسين مرعشى و على اخوىزاده آمدند. از بنبست مذاكرات ناراحتاند. على، شرح بازجویى خود را داد كه مربوط به آقای كرباسچى بوده و آقاي رازينى گفته كه آقاى يزدى براى بازداشت آقای كرباسچى فشار آورده است. گفت، آقاى رىشهرى هم از آقاى رازينى در مورد اتهامي، بازجویى غيررسمى كرده و گفتند، حزب كارگزاران سازندگی انتظار دارد كه من موضع علنى بگيرم؛ گفتم صلاح نيست.
شب میهمان رهبرى بودم. چهار ماه از خاطرات سال ۱۳۶۰ را براى مشورت به ايشان دادم كه بخوانند. دربارة جلسه ديشب سران سه قوه و تخلف آقاى يزدى از قرار گفتم و خواستم كه ايشان براى حل مشكل كمك كنند. ايشان اظهارآمادگى كردند كه اگر آقاى خاتمى، حساب خود را از عوامل سروصداها جدا كنند و درخواست آزادى شهردار را بنمايند، براى جلوگيرى از تضعيف مديريت مىپذيرند.
دربارة شايعه تغيير آقاى يزدى صحبت شد. ايشان گفتند كه صحت ندارد و بنا نيست كه آقاى يزدى عوض شود؛ اگرچه قوه قضاييه مشكل دارد، ولى بهتر از آقاى يزدى هم پيدا نكردهاند. گفتند آقاى رىشهرى هم استعفا داده، ولى پذيرفته نشده است. در مورد مشكلات اقتصادى كشور صحبت شد و خواستم كه ايشان بيشتر پيگيرى كنند.
به خانه آمدم. در اخبار ساعت دهونیم شب شبکه دو سیما، در اخبار دولت، باز هم مسأله شهردارى مطرح و از مردم خواسته شد كه تظاهرات نكنند. آقاى خاتمى، ریيسجمهور آمدند؛ مذاكرات و توافق من با آيتالله خامنهاى را شنيدند. نگران است كه با اين اقدام، با دوستانش فاصله پيدا كند و نهايتاً آقاى كرباسچى هم در محاكمه محكوم شود، ولى در مجموع خوشحال شد. قرار شد با رهبرى براى كيفيت اقدام تماس بگيرد.
منبع: خاطرات هاشمی در سال ۱۳۷۷
کشکول