اغراق نیست اگر بگوییم هیچیک از شرکتهای رباتیک دنیا تاکنون نتوانستهاند محصولاتی مشابه با بوستون داینامیکس (Boston Dynamics) به دنیا عرضه کنند. این شرکت بیشتر به ساخت اسپات (Spot)، ربات شبیه سگش، شهرت دارد که برای کار در طیف گوناگونی از محیطها، از سکوهای نفتی دریایی گرفته تا معادن عمیق زیرزمینی، طراحی شده است. چندی پیش، بوستن داینامیکس با انتشار ویدئویی جذاب از رقصیدن این ربات گرانقیمت بههمراه اطلس (Atlas) و هندل (Handle)، رباتهای دیگر ساخت این شرکت، بینندگان را حیرتزده کرد.
از راست: ربات اطلس و هندل و اسپات در حال رقصیدن
در سالهای اخیر، بوستون داینامیکس توجهش را به حوزهی لجستیک معطوف و بهتازگی ربات جدیدی رونمایی کرده است که تنها یک کاربرد دارد: جابهجایی بسته در انبار کالا. نام این ربات استرچ (Stretch) است و درمقایسهبا رباتهای دیگر این شرکت، ظاهری نسبتا کسلکننده دارد. استرچ از روی مدل انسان یا حیوان طراحی نشده و تنها هدفش این است که تاحدممکن کاربردی باشد.
این ربات پایهای مربعیشکل و متحرک حاوی چندین چرخ، دکل ادراک مجهز به دوربین و حسگرهای دیگر و یک بازوی بزرگ رباتیک با هفت درجه آزادی و پَد مکش در بخش انتهایی است که با آن جعبه و بستههای حداکثر ۲۳ کیلوگرمی را میتواند بلند و جابهجا کند.
مقالهی مرتبط:
نقطهی اشتراک استرچ با سایر رباتهای بوستون داینامیکس تمرکز بر تحرک است. معمولا وقتی تجهیزات اتوماسیون در انبارها نصب میشود، این سیستم در مکانی ثابت به زمین چفت میشود و تنها در فضای دور خود میتواند بگردد؛ اما استرچ بهگونهای طراحی شده است تا بتواند به هر محلی برود که برای بارگیری یا تخلیهی کالا به آن نیاز است.
رونمایی ربات استرچ؛ تماشا در یوتیوب
مایکل پری، معاون توسعهی تجاری بوستون داینامیکس، دراینباره میگوید:
نکتهی جالب دربارهی این سیستم آن است که میتواند اتوماسیون را به محیطهای فاقد زیرساخت اتوماسیون عرضه کند. این ربات را به پشت کامیون میتوان منتقل کرد یا داخل راهروها گذاشت یا کنار سیستم انتقال کانوایر قرار داد و هرجا که بهکمک نیاز بود، از این ربات میتوان استفاده کرد.
بهگفتهی پری، این تحرکپذیری چشمگیر به بوستون داینامیکس امکان میدهد سراغ مشتریانی برود که برایشان ایجاد زیرساختهای اتوماسیون بسیار پرهزینه و زمانبر است. حدود ۸۰ درصد از انبارهای جهان فاقد هرگونه تجهیزات اتوماسیون هستند و بدینترتیب بهنظر میرسد بازار گستردهای برای ربات جدید این شرکت وجود داشته باشد. البته قیمت استرچ هنوز مشخص نیست و ممکن است برای مشاغل کمدرآمد، خرید ربات صرفنظر از قابلیت تحرک درخورتوجهش، توجیه اقتصادی نداشته باشد.
بوستون داینامیکس از سال ۲۰۱۹ و با خرید شرکت Kinema Systems، شرکت نرمافزار طراح دید برای رباتهای مستقر در انبارها، علاقهاش را به فضای لجستیک نشان داد. سپس، این شرکت سراغ طراحی ربات چرخداری به نام هندل رفت که جعبهها را با استفاده از بازوی رباتیکش میتوانست جابهجا و تعادلش را بهکمک وزنهی تعادل بزرگی حفظ کند که حکم دُم را دارد.
بهگفتهی پری، هندل اندازه و درجهی دسترسی مناسبی برای استقرار در انبارها داشت؛ اما مشکلش این بود که نمیتوانست بهاندازهی کافی سریع کار کند. بازوی این ربات مستقیما به بدنهی اصلی آن متصل است و این یعنی کل دستگاه باید با هربار جابهجایی بسته حرکت کند. در مقام مقایسه، بازوی استرچ بهلطف وجود چند وزنهی تعادل هوشمند و درانتظار ثبت اختراع در پایهی مربعیشکلش، میتواند آزادانه به هر سویی بچرخد.
از دیدگاه پری، ویژگی بارز ربات استرچ همین است: «این پایه شبهنیروی بازو بهعلاوه جعبهای را میتواند تحمل کند که با چرخشی سریع در حال جابهجایی است، بدون اینکه به صفحهی فولادی چندهزارکیلویی چفتشده به زمین متکی باشد.» اصلونسب استرچ به ربات دوپای اطلس برمیگردد که آنقدر خوب تعادلش را حفظ میکند که بهراحتی میتواند حرکت کند یا بپرد یا حتی پشتک بزند. پری میافزاید:
وقتی اطلس میخواهد جعبهای را بلند کند، فقط این نیست که بازویش را دراز کند و آن را حرکت دهد؛ بلکه باید بین رانها و پاها و تنه هماهنگی ایجاد کند. هنگام طراحی استرچ بسیاری از این نکتهها را در نظر گرفتهایم.
در نتیجهی این طراحی طبق ادعای بوستون داینامیکس، استرچ در هر ساعت حداکثر هشتصد جعبه را میتواند جابهجا کند و این توان عملیاتی با نیروی کار انسانی مقایسهشدنی است. ناگفته نماند باتریهایی حجیم این امکان را میدهد تا ربات استرچ بدون نیاز به شارژ مجدد حداکثر هشت ساعت کار کند. البته باید با کمی تردید به ادعای این شرکت دربارهی توان عملیاتی این ربات نگاه کرد.
جاگیری ربات در انبار بهدلیل تنوع بسیار زیاد شکل این فضاها فوقالعاده دشوار و گردش کار ممکن است بسته به کالاهایی که بارگیری یا تخلیه میشوند، روزانه تغییر کند و مهارتی که در زمینهی کار در انبار ارزشمند در نظر گرفته میشود، بحث انعطافپذیری است. ناتوانی دستگاهها در کنارآمدن با این مشکلات باعث شده یا انبارداران بهسمت اتوماسیون کامل فضای انبار بروند یا کاملا از آن چشم پوشی کنند و به نیروی انسانی متکی باشند.
دراینمیان، ادعای بزرگ بوستون داینامیکس این است که استرچ این مشکل را میتواند برطرف کند. بهگفتهی این شرکت، هر کسی فقط با چند ساعت آموزش استرچ را میتواند راهاندازی کند و پایهی متحرکش کمک میکند بهراحتی در فضاهای طراحیشده برای انسان قرار گیرد. اینکه این ادعا چقدر درست است، فعلا مشخص نیست و باید صبر کرد تا این ربات وارد فضای کار شود. درحالحاضر، بوستون داینامیکس بهدنبال مشتریانی بهمنظور مطالعهی آزمایشی استرچ است و برای تجاریسازی آن در سال ۲۰۲۲ هدفگذاری کرده است.