خانه » همه » مذهبی » رهبری و معضل بیکاری

رهبری و معضل بیکاری


رهبری و معضل بیکاری

۱۳۹۴/۱۰/۰۷


۱۷۲۴ بازدید

نظررهبری راجع بیکاری جوانان وراه حل های آن چیست؟

با عرض سلام خدمت پرسشگر محترم
ضمن تشکر از ارتباط جنابعالی با این مرکز،ایتدا بگوییم که
طبق قانون اساسی وقوانین ومقررات موجود در جمهوری اسلامی ایران هر مسئولی از رهبر معظم انقلاب گرفته تا سران سه قوه و نهادها وسازمان و… زیر مجموعه های آنها دارای وظایف و مسئولیتهای مشخص ومعینی می باشند.درهمین ارتباط وظایف وا ختیارات مقام معظم رهبری در ارتباط با مسائل کلى کشور و سیاست گذارى هاى کلان آن است و ایشان همواره دستورالعمل و رهنمودهاى لازم را ارائه و بر حسن اجراى سیاست هاى کلى نظارت دقیق و مستمر دارند و در مقابل مشکلات و نارسایی های موجود در جامعه به ویژه اشتغال به مسئولان مربوطه تذکرات و هشدارهای لازم را می دهند و از طریق آنان مسائل را پیگیری می کنند. مقام رهبری ـ به جز فرماندهی نیروهای مسلح ـ هیچ گونه مسئولیت اجرایی در کشور ندارد و نقش اساسی ایشان هدایت و رهبری جهت گیری های انقلاب و نظام و جلوگیری از انحراف آن است.
پرسشگر گرامی،در نظام جمهوری اسلامی و به ویژه در سال های اخیر حل مشکلات اشتغال و رفع بی کاری در جامعه همواره به عنوان یکی از دغدغه های نظام اسلامی بوده است و مقام معظم رهبری نیز همواره بر رفع این معضل مهم تاکید داشته اند .
یکی از اقدامات مهم مقام معظم رهبری در زمینه رفع مشکل بی کاری جوانان ابلاغ سیاست‌های کلی اشتغال در تیرماه 1390 می باشد که از جمله این سیاست ها بهبود محیط کسب‌و‌کار و ارتقای شاخص‌های آن (محیط سیاسی، فرهنگی و قضایی و محیط اقتصاد کلان، بازار کار، مالیات‌ها و زیرساخت‌ها) و حمایت از بخش‌های خصوصی و تعاونی و رقابت از راه اصلاح قوانین، مقررات و رویه‌های ذی‌ربط در چارچوب قانون اساسی و می باشد (روزنامه دنیای اقتصاد ، چهارشنبه 29 تیر 1390) و تصویب قوانین و اجرای برنامه هایی مناسب توسط مسئولین مربوطه بر محور این سیاست ها نقش مهمی در رفع مشکل بزرگ بی کاری خواهد داشت. ایشان مساله اشتغال را یکی از ثابت ترین درخواست های خود از همه دولتها و نیز هر مسئول مرتبط با این موضوع همچون مجلس شورای اسلامی قرار داده و حتی در سال 91 در پیام نوروزی خود یکی از اهداف نامگذاری سال 91 به تولید ملى، حمایت از کار و سرمایه‌ ایرانى را رفع مشکل اشتغال عنوان کرده و فرمودند : «اگر ما توانستیم تولید داخلى را رونق ببخشیم، … مسئله‌ى اشتغال حل خواهد شد؛ »
ایشان در دیدار با اعضای شورای اشتغال کشور چنین می فرمایند : « مبارزه‌ با بیکاری‌ وظیفه‌ اسلامی‌، انسانی‌ سیاسی‌ و اجتماعی‌ تمامی‌ دستگاههاست‌ چرا که‌ بیکاری‌ علاوه‌ بر ایجاد مشکلات‌ مختلف‌، کرامت‌ و عزت‌ انسان‌ را خدشه‌دار می‌کند و این‌ مسئله‌ در نظام‌ اسلامی‌، قابل‌ قبول‌ نیست‌. ایشان‌، جدیت‌، پیگیری‌ و نظارت‌ دقیق‌ را لوازم‌ ضروری‌ بثمر رسیدن‌ طرحهای‌ اشتغال‌زا خواندند و افزودند تصمیم‌گیری‌ و ابلاغ‌ بخشنامه‌ برای‌ ایجاد اشتغال‌ لازم‌ اما ناکافی‌ است‌ و باید با پیگیری‌ دقیق‌، همه‌ عوامل‌ انسانی‌ دستگاهها را برای‌ تحقق‌ این‌ طرحها فعال‌ کرد. »(دیدار با اعضای شورای عالی اشتغال ، ۱۳۸۱/۰۲/۳۱)
ایشان در دیدار با هیئت دولت (6/9/94) پیرامون اشتغال وبیکاری وراه حل های ان فرموددند:اعتقاد ما این است که پیشرفت اقتصاد کشور، باید همراه با عدالت باشد؛ ما اقتصاد منهای عدالت را قبول نداریم؛ یعنی انقلاب قبول ندارد؛ نظام جمهوری اسلامی قبول ندارد. باید مراقبت بکنید که فاصله‌ی طبقاتی پیش نیاید؛ فقرا پامال نشوند؛ اینها جزو مسائل اساسی در برنامه‌ریزی‌های کلان اقتصادی ما است .
تبدیل تلاش و کار به گفتمان در فضای عمومی، به نظر من یکی از کارهای اساسی در زمینه‌ی اقتصاد است، کار باارزش در مجموعه‌ی کار روزانه که باید زیاد باشد و کاهشش یک عیب بزرگ است؛ سعی کنیم تنبلی را، بیکارگی را، بی‌اعتنائی به کار را در چشم مردم به شکل درستی موهون کنیم؛ یعنی بیکارگی باید موهون بشود؛ کار باید ارزش بشود. در روایت داریم که پیغمبر اکرم یک جوانی را دیدند، از این جوان خوششان آمد؛ صدایش کردند، مثلاً اسمش را پرسیدند، بعد گفتند شغلت چیست؟ گفت من بیکارم، من شغل ندارم؛ حضرت فرمودند: سَقَطَ مِن عَینی؛ از چشمم افتاد؛ یعنی کار این‌[طور] است. پیغمبر که با کسی رودربایستی ندارد. باید این‌جوری بشود. البتّه دو طرف طلبکاری میکنند از هم؛ آن‌که بیکار است، طلبکاری میکند و میگوید به من کار بدهید؛ آن‌که مطالبه‌ی کار میکند، طلبکاری میکند و میگوید کار پیدا کن؛ یک راه وسطی وجود دارد. باید بالاخره تشویق به کار، تشویق به ارزش‌آفرینی و ثروت‌آفرینی را در کشور تبلیغ بکنیم؛ هم دولتی‌ها بگویند، هم کسانی که در مجلّات، در روزنامه‌ها و مانند اینها منبرهای گفتنی و نوشتنی دارند، استفاده کنند از این موقعیّت و بیان کنند این مطالب را. یک نکته در مسئله‌ی کار این است.
یک مسئله‌ی دیگر، ایجاد مجاری درست کار است؛ که این یک حرف است، یک کلمه است، منتها کار خیلی بزرگ و مهمّی است؛ مجاری کار را بایستی ما به‌وجود بیاوریم. وقتی راجع به کار و اشتغال انسان صحبت میکند و تشویق میکند – طرف مقابل میگوید خب، آقا من بیکارم، چه‌کار کنم؟ راه‌های جستجوی کار را ما بایستی به مردم نشان بدهیم. در تلویزیون یک برنامه‌ای چند روز قبل من دیدم که برنامه‌ی خوبی بود؛ گزارشی تهیّه کردند. یک نفری می‌آید آنجا و میگوید که من با ده میلیون تومان توانسته‌ام این اشتغال را ایجاد کنم که این‌قدر درآمد دارد. مربوط به [پرورش‌] گُل است، میگوید گُل تولید میکنیم. بعد او اشاره میکند و میگوید کسانی که مایلند این کار را انجام بدهند، در فلان‌جا و فلان‌جا زمینهای دولتی هست و در اختیارشان گذاشته میشود؛ بروند مثلاً گُل تولید کنند. من یادم هست دوستان اقتصادی در یک برهه‌ای قبل از دولت شما، آمده بودند [بحث میکردند] راجع به اینکه با چقدر پول میشود یک شغل ایجاد کرد؛ صحبت صد میلیون و بعضی مشاغل پانصد میلیون و این چیزها بود! خب با ده میلیون میشود شغل ایجاد کرد. حالا این یک نمونه است؛ یک نمونه‌ی دیگر که اتّفاقاً آن هم در همین تلویزیون بود؛ یک برنامه‌ی دیگر بود؛ یک خانمی بود که یک چیزهایی درست میکرد و میگفت من این شغل را با بیست میلیون سرمایه‌گذاری توانستم به دست بیاورم. خب، معلوم میشود ظرفیّتها خیلی زیاد است.
ایشان همچنین دراین دیدار پیرامون پارکهای فناوری فرمودند:ببینید ما یکی از مشکلات اقتصادی‌مان مسئله‌ی اشتغال است؛ یکی از بهترین راه‌های اشتغال، همین پارک‌های علم و فنّاوری و همین وارد کردن دانشجویان به فنّاوری‌های قابل تبدیل به ثروت است. یک مقداری به اینها کمک بشود، یک راهنمایی بشوند، یک کار عملی و عملیّاتی -واقعی- جلوی پای اینها گذاشته بشود، اینها مشغول میشوند. این تصوّر که هرکسی فارغ‌التّحصیل شد، باید بیاید در یک مجموعه‌ی دولتی کارمند بشود و مانند اینها، و ما عزا بگیریم که فارغ‌التّحصیل‌ها زیاد شدند، جا نداریم، امکان نداریم، این به نظر من نگاه غلطی است. نگاه درست این است که ما راه را باز کنیم؛ برای این باید فکر بشود؛ یعنی باید برنامه‌ریزی بشود که دانشجوی ما از دوران تحصیل -از مثلاً فرض کنید دوران دانشگاه یا مثلاً فرض کنید تحصیلات تکمیلی؛ وقتی‌که وارد آگاهی‌های علمی سطح بالا شد- راه برای او باز بشود تا بتواند بیاید در یک‌جایی کار علمی بکند؛ و واقعاً شغلهای بی‌پایان [وجود دارد]. به نظر من مشاغلی که ناشی از علم هست، انتها ندارد. هرچه ما آدم داشته باشیم، میتوانیم شغل علمی در اختیار اینها بگذاریم، مشروط بر اینکه بنشینیم کار کنیم. یک مسئله مسئله‌ی علم است.
اقدامات مسولین جهت مبارزه با معضل بیکاری:
در این میان دولت ها نیز بی کار ننشسته و معمولا هر کدام از آنها با تمامی کم و کاستی هایی که داشته اند اقداماتی را در راه رفع مشکل بی کاری انجام داده اند که در دولت سابق حمایت از اشتغال زایی و رفع بیکاری با حمایت از طرحهای اشتغال زایی زود بازده و بنگاههای اقتصادی کوچک زود بازده و فراهم نمودن حمایت مالی از این طرحها از طریق صندوق مهر و نیز تنظیم و نظارت بر قوانین مربوط به کار که با جدیت تمام در دولت سابق انجام شده و بر حقوق کارگران و عادلانه شدن پرداختهای مربوط به کارگران نظارت دارد از جمله مهمترین این اقدامات می باشد و دولت جدید آقای روحانی نیز که در آغازین گام ها می باشد وعده هایی برای حل مشکل بیکاری داده است که امید است با اجرایی شدن آنها این مشکل خانمانسوز به زودی از جامعه ما رخت بر بندد . (اندیشه سیاسی)
سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که با تدبیر مقام معظم رهبری در جهت رشد و بالندگی کشور و مقاومت و ایستادگی ملت ابلاغ شده است تاثیر بسزایی در کاهش بیکاری خواهد داشت. ظرفیت ذی‌قیمت نیروی متخصص در کشور و منابع انرژی و معادن و موقعیت ژئوپلوتیک کشور، همه و همه زمینه جهش اقتصادی در کشور را فراهم خواهد کرد؛ در چنین شرایطی آنچه موتور محرکه این جهش اقتصادی محسوب می‌شود، اراده قوی برای رونق تولید در داخل و استقلال اقتصادی است که در ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری به اهم آن توجه شده است.
با این روش می‌توان اتکا به نفت را کاهش داد، با این سیاست‌ها می‌توان برای کاهش بیکاری یک گام اساسی برداشت، با این تدبیر می‌توان در تورم چیره شد و با این سیاست‌ها می‌توان در مقابل تحریم‌های ظالمانه ایستادگی کرد. (کیهان 4 اسفند 1392)
در خصوص برنامه‌های اشتغالزایی دولت یازدهم نیز چندی پیش معاون توسعه اشتغال و کارآفرینی وزارت تعاون، کار و رفاه از برنامه‌های صد روزه، یکساله و چهارساله اشتغالی دولت خبر داده و گفته بود، اطلاعات اشتغال در سه بخش تهیه شده که بخشی از آن برنامه‌های صد‌روزه است که می‌توان در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام شود و تاثیرگذار باشد که مربوط به رفع موانع اداری و ساختاری است که می‌توان با یک مصوبه و بخشنامه مشکلات را حل کرد و به نتایج نهایی نزدیک شد. وی عنوان کرد: بیشتر برنامه‌های صد روزه این نوع نگاه به طرح‌ها است که نیاز به مصوبه دولت دارد. با این شرایط می‌توان گفت دولت یازدهم سعی دارد بدون دادن وعده و از راه شناسایی ظرفیت خالی بنگاه‌ها نسبت به ایجاد اشتغال اقدام کند. براساس آمار اعلام شده از سوی علی اکبر لبافی تاکنون ۵۰ هزار بنگاه با ظرفیت خالی و نیمه‌تمام در کشور شناسایی شده است و با استفاده از ظرفیت‌های موجود و خالی بنگاه‌های کنونی می‌توان به افزایش اشتغالزایی در کشور امیدوار شد.
اتمام طرح‌ها و بنگاه‌های نیمه تمام را می‌توان دیگر اقدام دولت یازدهم برای رفع بیکاری دانست و طرح‌هایی که در صورت اتمام به طور حتم می‌تواند به افزایش اشتغال کمک کند در این خصوص نیز به گفته معاون توسعه اشتغال و کارآفرینی وزارت تعاون، کار و رفاه، از ابتدای سال فرمی برای همه استان‌ها به استانداری ارسال شده تا بالاترین سطح استان‌ها واقعیت‌های موجود بنگاه‌ها را تهیه کنند که از این طریق اطلاعات جمع آوری شده است. با اجرای طرح‌های موجود، دولت یازدهم امیدوار به ایجاد حدود 600 تا 700 هزار شغل است. (دنیای اقتصادی 13/8/1392)
همچنین رئیس جمهور در اولین جلسه هیئت وزیران دولت در فروردین 1393 گفت: دو مسئله مهم پیش روی دولت در سال جاری می باشدکه یکی از آنها تورم و دیگری بیکاری است.
وعده اصلی دولت حل مشکل اشتغال بوده است برای اینکه در سال جدید بتوانیم بر غول اشتغال و بیکاری فائق شویم و اشتغال را شکوفا کنیم. در عین حال، رئیس جمهور در اولین جلسه شورای عالی اشتغال در سال جاری نیز به بیان برخی موضوعات جدید درباره اشتغال زایی پرداخت و گفت: استفاده از ظرفیت بخش خصوصی، رونق اقتصادی برای حل ریشه ای مشکل اشتغال، بهبود فضای کسب و کار، لزوم تغییر کیفیت آموزش در دانشگاه ها (تاکید بر تطبیق آموزش با نیاز بازار کار و مهارت آموزی)، اتخاذ رویکرد فرهنگی، پرهیز از دستوری عمل کردن در اشتغال و مواردی از این دست باید مورد توجه قرار گیرد.
همچنین به گزارش ایرنا، سخنگوی دولت در15 بهمن ماه93 درزمینه اشتغال ومسکن جوانان گفت: در سال آینده یکهزار و 300 میلیارد تومان به ویژه برای مسکن زوج های جوان و زنان سرپرست خانوار و افرادی که باید با اولویت از تسهیلات استفاده کنند، تخصیص داده خواهد شد. البته این موضوع مربوط به بودجه سال 94 است و درسال آینده اجرا خواهد شد، علاوه براین 1300 میلیارد تومان که به صورت تسهیلات ارزان قیمت ارائه خواهد شد قبل از اتمام پایان امسال آیین نامه های اجرای این بند را نیز قبل از سال 94 تصویب می نماییم. با وجود کسری منابع بهینه ای را به بخش های متقاضی تخصیص خواهیم داد البته هزار میلیارد تومان دیگر نیز بودجه درنظر گرفته شده تا علاوه بر سایر فعالیت هایی که برای سرمایه گذاری انجام می شود بتوانیم نسبت به آنچه تحت عنوان برنامه های خاص اشتغال به ویژه برای جوانان و فارغ التحصیلان در نظر گرفته شده منابعی را تعیین کنیم.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد