کارهای سخت و زیانآور به بیان ۲ ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی فعالیتهایی میپردازد که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیر وجود داشته و در اثر ایجاد تنشی به بالاترین حد کارگران طبیعی میرسد. (جسمی و روانی) در وی ایجاد میشود که نتیجه آن شغلی و عواقب ناشی از آن بوده و میتوان با کارگیری تمهیدات فنی، مهندسی، بهداشتی و ایمنی سخت و زیانآور بودن از آن کار کاهش داد یا حذف کرد.
مسائل سخت و زیان آور بر اساس ماده یک آیین نامه مسائل سخت و زیان آور به دو دسته تقسیم می شود. توسط یکی از مشاغلی که صفت سخت و زیان آوری با ماهیت شغل وابستگی دارد اما می تواند با کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر مناسب کارفرما سختی و زیان آوری آن را حذف کند و سایر مشاغلی که از نظر ماهیت سخت و زیان آور بوده و بوده است. با به کارگیری بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی توسط کارفرما، صفت سخت و زیان آوری آن را کاهش داده ولی کماکان سخت و زیان آنها حفظ می شوند.
درباره دسته اول می توان همه تجهیزات صنعتی را به عنوان مثال زد که از نظر تجهیزات ایمنی را برای تولید کار نمی کند. به عنوان مثال یک کارگر کارگاه جوشکاری، نیاز به تجهیزات ایمنی از قبیل عینک دارد و کارفرما وظیفه دارد آن را ارائه دهد. دسته دوم مشاغلی هستند که سخت و زیان آور هستند، جزوه جدا نشدنی آن است و رعایت مسائل ایمنی از سخت و زیان آوری آن ها کم می کند. مثل کار در معدن یا همان جوش کاری در زمانی که در مخازن باشد.
سیدصولت مرتضوی وزیر، کار و رفاه ماه درباره بازنگری آییننامه تعیین کار سخت و زیان آور گفت: تغییرات، هم مفهومی و هم مصداقی است. امکان دارد از مصادیق وجود داشته باشد که مشمول کار سخت و زیان آور قرار گیرند اما در آیین نامه نباشد و امکان اصلاحاتی در فکر داشته باشد.
میثم لطیفی درباره آخرین وضعیت آیین نامه تعیین سختی کار گفت: در این زمینه یک کارگروه سازمان اداری کشور، مشترک، کار و رفاه و همچنین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل می شود. و با توجه به این که کار سختی در عرصه بینالمللی نیز مطرح میشود، موضوع این آیین نامه به روزسانی میشود و دوباره آن موضوع سختی مورد بررسی قرار میگیرد.
وی افزود: از آنجایی که در این زمینه، هم کارمندان و هم کارمندان مطرح هستند، بایستی این موضوع را با هماهنگی وزارتخانههای کار و اقتصاد میگیرد و امیدوارم چند ماه آینده در آییننامهای که آنها تصمیمگیری میکنند، اقدام به تهیه و اجرای قوانین قانونی کنند. آن طی شود. قرار است پیش نویس اولیه تا پایان امسال به دست ما اما باید توجه داشت که سه مجموعه یعنی سازمان های اداری استخدامی و وزارتخانه های بهداشت و کار به یک جمع بندی برسند.
۵۷۲۴۵