بر این اساس در تاریخ مذکور از سوی بانک مرکزی به شرکتهای صرافی اعلام شد: در راستای اجرای سیاستهای ارزی دولت، از تاریخ ابلاغ اطلاعیه (۱۴ دی ماه ۱۴۰۰)، نحوه فروش ارز در سرفصلهای مسافرتی به شرح زیر اصلاح میشود:
حداکثر میزان فروش ارز توسط شرکتهای صرافی بابت مسافرین بالای ۱۸ سال و یک بار در سال تا سقف مقرر با اخذ مدارک و مستندات تعیین شده به شرح زیر میباشد:
۱- برای کشورهای با ویزا به صورت هوایی ۲۰۰۰ (دو هزار) یورو یا معادل آن به سایر ارزها؛
۲- برای کشورهای بدون ویزا به صورت هوایی ۳۰۰ (سیصد) یورو یا معادل آن به سایر ارزها؛
۳- مسافرتی به صورت زمینی، ریلی و دریایی ۳۰۰ (سیصد) یورو یا معادل آن به سایر ارزها.
دامنه ارز مسافرتی بازهم محدودتر شد
“نظر به ساماندهی مصارف ارزی خدماتی و روان سازی معاملات خرید و فروش ارز در شبکه صرافیهای کشور و با عنایت به تعمیق بازار معاملات ارز با نرخ توافقی و همچنین فروش ارز به اشخاص حقیقی تا سقف ۲۰۰۰ یورو در سرفصل سایر (کد ۲۴)، سقف فروش ارز مسافرتی برای کشورهای با ویزا (هوایی – کد ۵۱)، موضوع ابلاغیه شماره ۳۰۱۴۰۵ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۴، مبلغ ۵۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها تعیین میشود.
این در حالی است که روند اخیر نیز نشان میدهد که سهمیه ارز مسافرتی از ۲۲۰۰ یورو به ۵۰۰ یورو (برای سفرهای هوایی با ویزا) کاهش قابل توجهی داشته است.
دلار توافقی چیست؟
سرانجام در ۲۲ خردادماه ۱۴۰۱، ابلاغیه جدید بانک مرکزی به صرافیها، از چراغ سبز بازارساز برای عرضه اسکناس ارز صادرکنندگان به شبکه صرافیها خبر داد و بنا بر این ابلاغیه، از این پس صرافیها میتوانند اسکناس ارز صادرکنندگان را با نرخ توافقی خرید کرده و به متقاضیان ارزی بفروشند.
این ابلاغیه تاکید داشت که خرید ارز توسط صرافیها از صادرکنندگان بدون محدودیت و با نرخ توافقی و نه دستوری انجام شود. همچنین در بخشی از این ابلاغیه بیان شده است که فروش ارز در سرفصل سایر (کد ۲۴) با احراز هویت متقاضی به فروش برسد. با این اقدام، رفع تعهد ارزی صادرکننده نیز لحاظ میشود.
آنچه در این ابلاغیه مشهود بود، تاکید سیاست گذار بر عرضه ارز صادرکنندگان به صورت اسکناس به صرافیها بود؛ اما چند روز بعد، بانک مرکزی از برنامه و یا بهتر بگوییم از گشایش ارزی دیگری هم رونمایی کرد.
بنابراین، با صدور بخشنامه جدید بانک مرکزی، به صرافیها اجازه داده شد تا علاوه بر ارز صادرکنندگان، نسبت به خرید ارز از همه اشخاص حقیقی و حقوقی با نرخ توافقی به منظور فروش به متقاضیان اقدام کنند.
در این بخشنامه آمده بود، این خرید ارز از سوی صرافیها با دریافت اصل اظهارنامه گمرکی معتبر مبنی بر ورود اسکناس با نرخ توافقی انجام میشود؛ ضمن اینکه مانند گذشته خرید اسکناس خرد از اشخاص با رعایت مقررات ارزی و مبارزه با پولشویی امکان پذیر است. به عبارت دیگر، سیاست جدید بانک مرکزی در ابتدا تنها مختص به صادرکنندگان بود و تنها این افراد میتوانستند داراییهای ارزی خود را به صرافیها عرضه کنند، ولی بنا بر مصوبه جدید، نه تنها صادرکنندگان بلکه تمامی افراد حقیقی و حقوقی میتوانند هر میزان ارز که مایلند با قیمت توافقی به صرافیها بفروشند.