شام سرزمین آغاز فتنه های آخرالزمان
۱۳۹۲/۰۵/۲۰
–
۴۴ بازدید
شام سرزمین آغاز فتنه های آخرالزمان
شام یکی از مناطق مهم در آخرالزّمان است که شامل کشورهای سوریه، لبنان، اردن و فلسطین امروزی است. قلمرو سپاه سفیانی در شام است. در این نوشتار نگاهی اجمالی به کشور سوریه و وقایع مرتبط با عصر ظهور خواهیم داشت.
شام سرزمین آغاز فتنه های آخرالزمان
شام یکی از مناطق مهم در آخرالزّمان است که شامل کشورهای سوریه، لبنان، اردن و فلسطین امروزی است. قلمرو سپاه سفیانی در شام است. در این نوشتار نگاهی اجمالی به کشور سوریه و وقایع مرتبط با عصر ظهور خواهیم داشت.
این سرزمین یکی از قدیمیترین نقاط مسکونی آسیاست که در هزاره سوم قبل از میلاد، قوم “سامی آموری” در آن زندگی میکردند. در تاریخ قبل از میلاد مسیح، سوریه بارها در دست قدرتهای بزرگ جهانی چرخیده تا آنکه در سال 63 میلادی به دست حکومت روم شرقی افتاده است. این سرزمین تا زمان فتح شدن در زمان ابوبکر تحت نفوذ دولت بیزانس بوده است.
در زمان پیامبر اکرم(ص)، سپاه اسلام در غزوه موته با سپاه مسلح رومیان روبهرو شدند و مقدمات نفوذ به شام فراهم شد. در سال یازدهم هجری پیغمبر سپاهی به فرماندهی اسامه بن زید به همراه بزرگان صحابه روانه شام کردند ولی در همین روزها ایشان رحلت فرمودند. در زمان ابوبکر مسلمانان یرموک را فتح کردند. معاویه در زمان عمر حکومت دمشق را به دست گرفت و بیشتر شهرهای شام را فتح کرد.
در زمان جنگ جهانی اوّل با ورود عثمانی، ملّیون عرب زمینه را برای رهایی از چنگال ترکان آماده دیده، شروع به فعالیت کردند. پس از شکست عثمانی در جنگ جهانی، مردم سوریه امیرفیصل بن حسین را به عنوان پادشاه برگزیدند امّا در سال1920 نیروهای فرانسه، سوریه و لبنان را به اشغال خود درآوردند و با رأی جامعه ملل تحت قیمومیت فرانسه درآمد،(4) در نهایت ژنرال ماترو فرمانده فرانسه آزاد در سال1941، استقلال و تأسیس جمهوری سوریه را اعلام کرد.
مذاهب و فرقههای مذهبی در سوریه
مسلمانان 86 درصد و مسیحیان حدود 5 درصد جمعیت سوریه را به خود اختصاص دادهاند. حدود 5 هزار یهودی نیز در دمشق و اطراف آن زندگی میکنند و امّا در میان مسلمین، فرق مذهبی مختلفی در سوریه وجود دارند که پس از اهل سنت که اکثریت را تشکیل می دهند عبارتند از:
1. دروزیه: گروهی از غلات شیعه هستند که حدود یک میلیون نفر از جمعیت سوریه را تشکیل میدهند. فرقه دروزیه ترکیبی از عقاید شیعه، زرتشتی و مسیحی دارند.
2. علویان: آنان که خود را شیعه اثنیعشری میدانند، نزدیک به دو میلیون نفر هستند. علویان پستهای حساس را در سوریه برعهده دارند. شایان ذکر است، علویان اغلب صحابه اولیه رسول خدا(ص) ازجمله عمار و یاسر، مقداد، سلمان و اباذر را قبول دارند و به آنان عشق میورزند.
3. شیعه امامیه یا اثنی عشریه: بین دویست تا سیصد هزار نفر هستند. آنان در غرب “باب توما” در دمشق و قریه داریا زندگی می کنند و اکنون نیز قریه راویه و اطراف مرقد مطهر حضرت زینب(س) محلّ سکونت بیشتر آنان شده است.
سوریه و تحولّات آخرالزّمان
این منطقه درآستانه شورش سفیانی دچار مجموعهای از فتنهها و التهابات میشود که برخی از آنها با استفاده از روایات عبارتند از:
1. پدید آمدن فتنهای برای همه مسلمانان و استیلای روم و ترک (غربیها و روسها) بر آنها.
2. به وجود آمدن فتنهای ویژه در سرزمین شام که باعث اختلاف، ضعف و تنگناهای اقتصادی میگردد.
3. کشمکش و درگیری بین دو گروه اصلی قدرتمند در شام.
4. زلزله دمشق و ویرانی سمت غربی مسجد شهر و بعضی از گوشههای آن.
5. درگیری سه نفر از سران، بر سر قدرت در شام (ابقع، اصهب و سفیانی) و چیره شدن سفیانی بر آن دو و استیلای وی بر سوریه و اردن و یکپارچه شدن منطقه تحت فرمان او.
6. ورود نیروهای بیگانه به سرزمین شام.
از جابر جعفی نقل شده است که از امام باقر(ع) درباره این گفته خدای سبحان سۆال شد که فرمود: “به راستی ما شما را با چیزهایی همچون، ترس و گرسنگی و کاهش مال، جان و میوهها مورد آزمایش قرار میدهیم؛ صبر پیشگان را بشارت ده». حضرت فرمود: “گرسنگی بر دو گونه است؛ عام و خاص. گرسنگی خاص در کوفه است که خداوند آن را ویژه دشمنان آل محمد(ص) گرداند و آنان را هلاک سازد امّا گرسنگی عام، در شام خواهد بود و آن گرسنگی و ترسی است که تا آن زمان هرگز به آن گرفتار نشدهاند، گرسنگی قبل از قیام قائم و وحشت و اضطراب بعد از قیام آن حضرت خواهد بود.»
روایتی که از امام باقر(ع) از امیر مۆمنان(ع) نقل شده است: “وقتی در شام دو گروه نظامی اختلاف کنند، نشانهای از نشانههای الهی آشکار میشود، پرسیدند: ای امیرالمۆمنین آن نشانه چیست؟ فرمود: زمینلرزهای در شام[سوریه] رخ میدهد که صد هزار نفر در اثر آن هلاک میگردند و این را خداوند رحمتی برای مۆمنان و عذابی برای کافران قرار میدهد. وقتی آن هنگام فرارسد، نظارهگر سوارانی دارای اسبهایی سفید و درفشهای زرد رنگ، باشید که از مغرب روی میآورند تا وارد شام میشوند و در آن لحظات است که فریاد و بیتابی بزرگ و مرگ سرخ فرا میرسد. وقتی آن وضع پیش آمد پس بنگرید فرو رفتن آبادیای از روستاهای دمشق را که به آن “حرشا” میگویند، در این هنگام فرزند هند جگرخوار (سفیانی) از بیابان خروج کرده، بر منبر دمشق قرار میگیرد، در این بحبوحه در انتظار ظهور حضرت مهدی(ع) باشید.”
جنبشهای ابقع و اصهب ازجمله دیگر وقایعی است که در این ایام در شام رخ میدهد.
پینوشتها:
1. کورانی، علی، عصر ظهور
2. بحارالانوار، ج52
3. عتبات عالیات و سوریه
4.راسخون