طول غیبت مقدمه غربال انسان ها است
۱۳۹۲/۱۲/۲۴
–
۵۲ بازدید
طول غیبت مقدمه غربال انسان ها است
طولانی بودن غیبت باعث غربال انسان ها می شود لذا یکی از آثار فردی غیبت این است که نبود ظاهری امام امتحانی است که ببینند مردم وقتی امام ناظر بر رفتارشان نیست، اعمال خود را چگونه مدیریت می کنند.
خبرگزاری شبستان: “تا جمعه ظهور” یکی از قدیمیترین برنامه رادیو معارف است که در طول دورههای مختلف همواره مورد اقبال شنوندگان رادیو و منتظران حضرت حجتبنالحسن(عج) قرار گرفته است.
طول غیبت مقدمه غربال انسان ها است
طولانی بودن غیبت باعث غربال انسان ها می شود لذا یکی از آثار فردی غیبت این است که نبود ظاهری امام امتحانی است که ببینند مردم وقتی امام ناظر بر رفتارشان نیست، اعمال خود را چگونه مدیریت می کنند.
خبرگزاری شبستان: “تا جمعه ظهور” یکی از قدیمیترین برنامه رادیو معارف است که در طول دورههای مختلف همواره مورد اقبال شنوندگان رادیو و منتظران حضرت حجتبنالحسن(عج) قرار گرفته است.
این برنامه باهدف گسترش، تعمیق و ترویج فرهنگ مهدوی و افزایش سطح آگاهی مخاطبان رادیو در حوزه معارف مهدوی و ارتقاء بینش عمومی نسبت به اساسیترین وظایف منتظران (قواعد ظهور) و مقابله با باورهای سست و خرافی و برداشتهای غلط از نشانههای ظهور یا معارف مهدوی طراحی شده است.
حجت الاسلام جواد جعفری، محقق و پژوهشگر حوزه مهدویت در سخنانی :
یکی از مسائل مهم در آموزه مهدویت بحث غیبت امام عصر(ع) است، غیبت در مساله مهدویت یکی از اعتقادات خاص شیعه است. درحالی که اهل سنت چنینی اعتقادی ندارند، همچنین باید توجه داشت که عدم فهم صحیح مساله غیبت باعث شده دشمنان شبهاتی را علیه شیعه مطرح کنند.
منظور از غیبت این است امام عصر(ع) به صورت ناشناس زندگی می کنند، امام مهدی(ع) در دوران غیبت در بین ما زندگی می کنند. با بدن عادی و طبیعی، رفت و آمد می کنند، مردم ایشان را می بینند و با ایشان صحبت می کنند، منتهی امام را به عنوان امام نمی شناسند.
پس منظور ما از غیبت این نیست که امام در سردابی زندگی می کنند و از آنجا بیرون نمی آیند و یا در جزیره دور افتاده ای زندگی می کنند. منظور این است که امام بین مردم هستند ولی ناشناس زندگی می کنند. حال باید ببینیم ناشناس زندگی کردن امام بین مردم چه آثاری در جامعه دارد؟
باید توجه داشت که بین آثار غیبت با علل غیبت تفاوت است، یک سری از مسائل باعث به وجود آمدن غیبت شده است. به این معنا که قبلا بوده اند و وجود آنها باعث شده که امام به صورت ناشناس زندگی کند که تحت عنوان علل غیبت مطرح است ولی وقتی این اسباب باعث شده اند که امام ناشناس زندگی کند آثار، نتایجی و زمینه هایی دارد که تحت عنوان آثار غیبت از آن نام می بریم.
در بحث دستاوردها و نتایج غیبت دو نوع تقسیم بندی وجود دارد اول اینکه غیبت امام آثار منفی دارد با این توضیح که نبود ظاهری امام در جامعه مشکلات و محدودیت هایی را برای ما ایجاد می کند، درحالی که دوران غیبت دورانی است که شیعیان رهبر خود را از دست داده و نمی دانند که چگونه باید اعمال خود را دقیق انجام دهند و به سختی به دنبال تکلیف می روند.
آثار مثبت غیبت امام عصر(ع) از دیگر دستاوردهای غیبت است، علی رغم اینکه نبود امام در جامعه محرومیت های بسیاری را شامل بشر کرده، یک سری آثار مثبت را به دنبال خود دارد.
آثار مثبت به دو بخش آثار فردی و اجتماعی تقسیم می شود، آثار فردی در خود اشخاص بررسی می شود و آثار اجتماعی به این معنی که نبود امام آثار مثبتی را در جامعه دارد.
در حوزه آثار فردی غیبت دو مساله مطرح است، بحث امتحان مردم و دیگری پیامد این امتحان که باعث مشخص شدن انسان های صالح و ناصالح از یکدیگر می شود.
روایات متعددی وجود دارد که بحث امتحان را با غیبت پیوند می زند، به طور مثال مرحوم کلینی در جلد اول کتاب کافی صفحه 336 حدیث دوم نقل می کند از امام موسی کاظم(ع) که حضرت خطاب به برادر کوچکشان علی بن احمد می فرماید: برای صاحب این امر حتما باید غیبتی اتفاق بیفتد و راهی غیر آن وجود ندارد، این غیبت موجب می شود تا افرادی که اعتقاد به غیبت داشتند از این مساله برگردند و اعتقاد خود را از دست دهند. غیبت یک امتحانی است از طرف خداوند برای انسان ها.
در روایات آمده که هر مقدار غیبت طول بکشد، افرادی که دچار این نقص می شوند افزایش پیدا می کنند، در کمال الدین شیخ صدوق از امام باقر(ع) نقل شده که قیام امام زمان(ع) بعد از یک غیبت طولانی اتفاق خواهد افتاد. برای اینکه معلوم شود چه کسانی در نبود امام از خداوند اطاعت کرده و ایمان خود را حفظ می کنند.
طولانی بودن غیبت باعث غربال انسان ها می شود. یکی از آثاری که در روایات به آن اشاره شده این است که نبود ظاهری امام امتحانی است که ببینند مردم وقتی امام ناظر بر رفتارشان نیست. اعمال خود را چگونه مدیریت می کنند.
البته باید متذکر شد که یک سری از آثار موجب فراهم شدن یاران شده و یک سری دیگر از آثار موجب پذیرش جهانی حضرت می شود.
این امتحان خاص شیعه است. چون برای ساخته شدن یاران حضرت است. برای اینکه عیار آنها به دست بیاید که چقدر حضرت را یاری کنند. بنابراین امتحان برای افراد خاص و ویژه است.
یکی از آثار غیبت این است افراد امتحان می شوند تا معلوم شود چه کسانی ایمان دارند و آن را حفظ می کنند وقتی این معلوم شد. جداسازی افراد مومن از کافران صورت می گیرد. البته این کفر عملی است نه اعتقادی که پایبند رفتاری دارد.
پیامبر اسلام(ص) می فرمایند: ظهور اتفاق نمی افتد تا خداوند کسانی که مومن هستند، غربال کند و کسانی که کفر عملی دارند را از بین ببرد.
یکی از آثار فردی غیبت این است که معلوم شود چه کسانی مومن واقعی و چه کسانی مومن ظاهری هستند.
پایان پیام/