راشیتیسم یا نرمی استخوان چیست؟
علائم راشیتیسم کدامند؟
علائم و نشانه های راشیتیسم می توانند شامل موارد زیر باشند:
تاخیر در رشد
درد در ستون فقرات، لگن و پاها
ضعف عضلانی
از آنجا که راشیتیسم پوسته استخوانی را در انتهای استخوان یک کودک نرم میکند، این مسئله می تواند باعث تغییر شکلهای استخوانی همچون موارد زیر شود:
پاهای خمیده و یا زانوهای لرزان
مچ دست و مچ پای ضخیم
برآمدگی قفسه سینه
هنگامی که به پزشک مراجعه میکنید در صورتی که کودک شما درد استخوان، ضعف عضلانی و یا تغییر شکل های اسکلتی آشکار دارد، پزشک خود را مطلع سازید.
علل ابتلا به راشیتیسم
بدن شما برای جذب کلسیم و فسفر از مواد غذایی، نیازمند ویتامین D است. در صورتی که بدن فرزند شما به اندازه کافی ویتامین D دریافت نکند و یا اگر بدن او مشکلاتی را در استفاده درست از ویتامین D داشته باشد، راشیتیسم میتواند رخ دهد. گهگاه، عدم دریافت کلسیم کافی و یا کمبود کلسیم و ویتامین D می تواند راشیتیسم را در پی داشته باشد.
کمبود ویتامین D
کودکانی که به اندازه کافی ویتامین D از این دو منبع دریافت نمیکنند ممکن است نقصی داشته باشند:
نور خورشید
پوست شما هنگامی که در معرض نور خورشید قرار میگیرد ویتامین D تولید میکند. اما کودکان در کشورهای توسعه یافته کمتر تمایل دارند زمانی را در خارج از منزل صرف کنند. همچنین احتمال بیشتری میرود که آنها از کرم ضد آفتاب استفاده کنند، کرم ضد آفتاب مانعی برای اشعه هایی است که باعث تولید ویتامین D پوست میشوند.
خوراکی ها
روغن ماهی، ماهی های چرب و زرده تخم مرغ حاوی ویتامین D هستند. همچنین به برخی مواد غذایی، مانند: شیر، غلات و برخی از آب میوه ها ویتامین D اضافه میشود.
مشکلاتی در جذب ویتامین D
برخی از کودکان همراه با بیماری هایی به دنیا می آیند که بر روش جذب ویتامین D در بدن آنها تاثیر میگذارند، برای مثال:
بیماری سلیاک
بیماری التهابی روده
فیبروز کیستیک
مشکلات کلیوی. 1
عوامل خطر برای راشیتیسم
سن
راشیتیسم در کودکانی که بین 6 تا 36 ماه سن دارند، شایع است. در این دوره زمانی، کودکان معمولاً رشد سریعی را تجربه می کنند.
این زمانی است که بدن آن ها به کلسیم و فسفات بیشتر نیاز دارد تا استخوان های آن ها را تقویت و توسعه دهد.
رژیم
اگر رژیم غذایی گیاهی داشته باشید که شامل ماهی، تخم مرغ یا شیر نباشد، شما ریسک بالاتری برای توسعه راشیتیسم دارید.
اگر در هضم شیر مشکل دارید و یا آلرژی به شکر (لاکتوز) دارید، شما هم در خطر هستید.
کودکانی که تنها از شیر مادر تغذیه می کنند، ممکن است در ویتامین D دچار کمبود شوند. شیر مادر حاوی ویتامین D کافی برای جلوگیری از راشیتیسم نیست.
رنگ پوست
کودکان کشورهای آفریقایی، جزایر اقیانوس آرام و نزول خاورمیانه در بالاترین خطر ابتلا به راشیتیسم قرار دارند زیرا پوست تیره ای دارند.
پوست تیره به اندازه پوست روشن تر به نور خورشید واکنش نشان نمی دهد، بنابراین ویتامین D کمتری تولید می کند.
مکان جغرافیایی
بدن های ما وقتی در معرض نور خورشید قرار دارند، ویتامین D بیشتری تولید می کنند، بنابراین اگر در یک منطقه با نور خورشید کمی زندگی کنید، در معرض خطر بیشتری قرار می گیرید. اگر در ساعات روز در داخل خانه کار کنید، در خطر بالاتری نیز هستید.
ژن ها
یک شکل از راشیتیسم را می توان به ارث برد. به این معنی است که این اختلال از طریق ژن ها به ارث برده می شود.
این نوع به نام راشیتیسم موروثی شناخته می شود که کلیه ها را از جذب فسفات منع می کند.
راشیتیسم چگونه تشخیص داده می شود؟
ممکن است پزشک بتواند راشیتیسم را با انجام یک معاینه فیزیکی تشخیص دهد. آن ها با فشار شدید بر روی استخوان ها به دنبال حساسیت و یا درد در استخوان ها خواهند بود. پزشک شما همچنین ممکن است برخی تست های خاص را تجویز کند تا تشخیص بیماری زا را انجام دهند، از جمله:
آزمایش های خون برای اندازه گیری میزان کلسیم و فسفات در خون
اشعه های ایکس استخوان برای بررسی تغییر شکل استخوانر موارد نادر، نمونه برداری از استخوان انجام خواهد شد. 2
عوارض ناشی از نرمی استخوان چیست؟
راشیتیسم یا نرمی استخوان با تشخیص به موقع قابل درمان است ولی در صورت عدم تشخیص و یا تاخیر در تشخیص با یکسری عوارض شدید و جدی همراه خواهد بود که عبارتند از:
♦ تاخیر در تکامل و مهارت های حرکتی کودک
♦ تاخیر در رشد و نمو
♦ افزایش استعداد به عفونت های جدی
♦ بدشکلی و ناهنجاری های استخوانی
♦ کوتاهی قد ناشی از تاخیر و اختلال در رشد
♦ تشنج
♦ خرابی دندان ها
پیشگیری از بروز راشیتیسم
با مصرف روزانه ویتامین D می توان از بیماری راشیتیسم جلوگیری کرد.
با انجام اقدامات زیر می توان مانع از بروز بسیاری از موارد بیماری راشیتیسم شد در بچه هایی که فقط شیر مادر مصرف می کنند باید روزانه ویتامین دی بصورت قطره مکمل استفاده کنند.
اگر مادر شیرده هم ویتامین دی بیشتری مصرف کند میزان آن در شیر وی بیشتر می شود. بچه ها نیاز دارند تا روزی دو لیوان شیر مصرف کنند.
این مقدار در نوجوانان باید به روزی 5-3 لیوان افزایش پیدا کند. در بچه هایی که به شیر حساسیت دارند باید کلسیم را بصورت مکمل های غذایی به بچه داد. 3
راشیتیسم چگونه درمان می شود؟
درمان راشیتیسم بر جای گزینی کمبود ویتامین و یا مواد معدنی در بدن تمرکز دارد. این کار بیشتر علایم مرتبط با راشیتیسم را حذف خواهد کرد.
اگر فرزند شما کمبود ویتامین D دارد، دکتر شما احتمالاً از شما می خواهد تا در صورت امکان او را در برابر نور خورشید بیرون ببرید.
آن ها همچنین او را به مصرف محصولات غذایی غنی از ویتامین D، مانند ماهی، کبد، شیر و تخم مرغ تشویق خواهند کرد.
همچنین کلسیم و مکمل های ویتامین D نیز می توانند برای درمان راشیتیسم مورد استفاده قرار گیرند.
در مورد مقدار مناسب از پزشک خود سوال کنید، چون می تواند براساس اندازه کودک شما متفاوت باشد. بیش از حد ویتامین D و یا کلسیم می توانند ناامن باشند.
اگر دفرمه شدن شکل های اسکلتی وجود داشته باشند، کودک شما ممکن است به بند ها بریس هایی نیاز داشته باشد تا استخوان ها را در شکل درستشان قرار دهند. در موارد حاد، کودک شما ممکن است نیاز به عمل اصلاحی داشته باشد.
برای راشیتیسم موروثی، ترکیبی از مکمل های فسفات و سطوح بالای یک شکل ویژه ویتامین D برای درمان این بیماری مورد نیاز است. 2
پی نوشت:
1.www.rastineh.com
2.www.namnak.com
3.www.beytoote.com