علل و درمان ریزش مو
موها چگونه رشد میکنند؟
قبل از اینکه دربارهی علت ریزش مو بگوییم، ابتدا باید با چرخهی رشد موها آشنا شوید.
پوست سر ما میزبان ۱۰۰ هزار مو است. هریک از این موها، چرخهی رشد متفاوتی دارد. هر فولیکول مو یک تار مو تولید میکند که رشد آن در ماه حدود ۱۲ میلی متر است. این تار مو، ۲ تا ۶ سال عمر میکند.
سپس، برای یک ماه رشد آن متوقف میشود. وقتی چرخهی جدید شروع میشود، آن تار مو میریزد. پس، در هر زمان، اکثر موها در فاز رشد خود قرار دارند و حجم مو را حفظ میکنند.
ریزش موها طبیعی است
تنها با پیدا کردن چند تار مو در برس یا روی لباس هایتان، نگران ریزش موهایتان نباشید. از دست دادن ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو روزانه، طبیعی است. ریزش مو زمانی هشدار دهنده است که موها دسته دسته بریزند و به مرور زمان کم پشت شوند. در این صورت، حتماً به متخصص مراجعه کنید.
قبل از درمان، به دنبال علت ریزش مو باشید
گاهی اوقات ریزش مو طبیعی است و خود به خود رفع میشود؛ مثل ریزش مو بعد از زایمان. اما موارد زیادی هم هستند که بدون درمان رفع نمیشوند. عوامل متفاوتی مثل بیماری، مشکلات هورمونی، افزایش سن، استرس، سبک زندگی و تغذیه ناسالم میتوانند باعث ریزش مو شوند.
تشخیص درست دلیل ریزش مو اولین قدم برای درمان آن است. میتوانید با کنترل سطح هورمونها جلوی ریزش موی ناشی از اختلالات تیروئیدی را بگیرید. پس، قبل از هرکاری بهتر است اختلالات تیروئیدی و مشکلات هورمونی ارزیابی شود.
در ادامه به معرفی عوامل اصلی و شایع ریزش مو میپردازیم:
وراثت
شایعترین علت ریزش مو وراثت است که به آن ریزش مو با الگوی مردانه و ریزش مو با الگوی زنانه هم میگویند. ریزش مو معمولاً با افزایش سن رخ میدهد و الگویی مشخص و قابل پیش بینی دارد.
ریزش مو در مردان به این شکل است که خط رویش مو (در پیشانی) عقبتر میرود و قسمت مرکزی سر طاس میشود. در زنان، موها به مرور نازکتر میشوند و حجم اولیهی خود را از دست میدهند. (کم پشتتر میشوند).
این نوع ریزش مو ارثی است. برای همین، افرادی که در خانوادهی خود سابقهی ریزش مو با الگوی زنانه و یا مردانه دارند، به احتمال زیاد دچارش خواهند شد.
عملکرد نادرست غدهی تیروئید
غدهی پروانهای شکل تیروئید هورمونهایی تولید میکند که موجب تنظیم متابولیسم بدن میشود. اگر این غده، مقداری کمتر یا بیشتر از این هورمونها تولید کند، چرخهی رشد موها دچار اختلال میشود.
اختلال تیروئید علاوه بر ریزش مو میتواند موجب افزایش یا کاهش وزن، حساسیت به سرما یا گرما و ضربان قلب نامنظم شود.
اگر در کنار ریزش مو این نشانهها را دارید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید و آزمایش تیروئید بدهید.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک هم میتواند علت ریزش مو شما باشد.
زنانی که به این بیماری مبتلا هستند، همواره از اختلالهای هورمونی رنج میبرند. هورمونهای مردانه (یا آندروژن) در بدن زنان هم تولید میشود ولی در افرادی که تخمدان پلی کیستیک دارند، تولید هورمونها بیشتر از حد معمول است.
اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید، به احتمال خیلی زیاد، موهای زائد در صورت و بدن شما بیشتر میشود، درحالی که موهای سرتان کم پشت میشود. اختلال در تخمک گذاری، ایجاد آکنه و افزایش وزن از علائم دیگر این سندروم هستند.
البته گاهی، ریزش موی سر به تنهایی، میتواند نشانهی سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد. پس باید خیلی آن را جدی بگیرید.
رژیمهای غذایی نادرست
رژیمهایی که باعث کاهش وزن سریع (بیش از ۷ کیلو در ماه) میشوند، به بدن آسیب میزنند. ریزش مو از عوارض این نوع رژیم های لاغری است. مثلاً اگر مقدار پروتئین رژیم غذاییتان کافی نباشد، ریزش مو تشدید میشود.
البته، نگران نباشید، موهای ریخته شده، جایگزین میشوند. اما فقط اگر یک رژیم غذایی سالم را در پیش بگیرید.
کرم حلقوی
قارچی به نام کرم حلقوی وجود دارد که اگر روی پوست سر ما قرار بگیرد، باعث شروع ریزش مو میشود. علاوه بر ریزش مو، پوست سر در همان ناحیه ریزش مو، پوسته پوسته، قرمز و دچار خارش میشود و شکل کچلی دایرهای از خود به نمایش میگذارد.
اگر به این بیماری دچار شدید نگران نباشید، با مصرف داروهای ضد قارچ، علت ریزش مو از بین میرود و موهای جدید شروع به رشد میکنند.
اما مراقب باشید، این عفونت قارچی با تماس مستقیم به دیگران منتقل میشوند. پس اگر فردی از خانواده و یا دوستان نزدیک شما به این بیمار مبتلا شده، علائم بالا را در آنها بررسی و با پزشک مشورت کنید.
استرس شدید
شاید برایتان جالب باشد بدانید استرس و ریزش مو باهم در ارتباط هستند. استرس شدید فیزیکی یا روانی میتواند منجر به ریزش شدید مو شود. در این شرایط، ریزش مو حدود ۶ تا ۸ ماه ادامه خواهد داشت.
شرایطی مثل:
عمل جراحی وسیع
غم و اندوه بزرگ
آسیب شدید همراه با خونریزی زیاد
بیماریهای شدید جسمی و روانی1
ویتامین A بیش از اندازه
بر اساس تحقیقات انجام شده ویتامین A مازاد در رژیم روزانه می تواند باعث ریزش مو شود در نتیجه باید میزان آن نرمال باشد.
کمبود پروتئین
تحقیقات نشان می دهد، اگر شما پروتئین کافی در برنامه غذایی تان نگنجاید بعد 2 تا 3 ماه بدن به صورت ریزش مو به این کمبود پروتئین واکنش نشان می دهد. تخم مرغ و گوشت حاوی پروتئین است.
کم خونی
از 10 زن یک نفر در سن 20 تا 49 سالگی از کم خونی بدلیل فقر آهن رنج می برد که باعث ریزش مو می شود. پزشک از شما آزمایش خون می گیرد در این مواقع غذاهای حاوی آهن باید خورد.
اختلال درسیستم ایمنی بدن
با نقص سیستم ایمنی بدن، طاسی سکه ای رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه مو را به عنوان عامل خارجی می داند و به آن حمله می کند.
سشوار و اتو مو
استفاده مکرر و زیاد از سشوار و اتوی مو که گرما را به طور مستقیم به پوست سر و مو انتقال می دهد از دیگر عوامل ریزش مو است که با گذشت زمان آن را تشدید می کند.
کمبود آهن
کمبود بعضی منابع مانند آهن که غالبا در بانوان اتفاق می افتد از دیگر عوامل ریزش مو است که درمان آن باید تحت نظر پزشک باشد و اقدام خودسرانه باعث مشکلاتی شدید تر می شود.
سیگار
کشیدن سیگار باعث ریزش مو می شود که این عامل در مردان بیشتر تاثیر گذار است.2
درمان های ریزش مو
درمان دارویی ریزش مو
درصورتیکه مشکل ریزش موی شما بدلیل بیماری خاصی ایجاد شده باشد، درمان آن بیماری لازم برای درمان ریزش مو لازم است. داروهایی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان ریزش مو تایید شده اند، شامل:
ماینوکسیدیل (مینوکسیدیل یا Minoxidil) – مینوکسیدیل دارویی مایع و یا کف مانند است که دوبار در روز باید در سر مالیده شود تا به رشد موها و جلوگیری از ریزش موها کمک نماید. این دارو در مقادیر 2 و 5 درصد موجود می باشد. عوارض جانبی این دارو عموما شامل سوزش سر و یا رشد موهای ناخواسته در صورت می باشد.
فیناستراید (Finasteride) – این دارو برای طاسی الگوی مردانه، بشکل قرص و بصورت روزانه تجویز می گردد. اکثر مردانیکه این دارو را مصرف میکنند شاهد کاهش ریزش مو و حتی رشد موهای جدید بوده اند. عوارض جانبی نادر آن شامل کاهش میل جنسی مردانه و عملکرد جنسی می شود. FDA هشدار می دهد که این دارو ممکن است خطر سرطان پروستات را در بعضی از مردان افزایش دهد. زنانی که در سن باروری هستند نیز باید از مصرف این دارو خودداری نمایند.
درمانهای شیمیایی
تحت درمان های سخت مو مانند صاف کردن ، پرمینگ و رنگ آمیزی قطعاً با موهای شما مهربان نیست. علاوه بر این از استفاده از سشوارهای ضربه ای ، میله های حلزونی مخصوصاً روی موهای مرطوب خودداری کنید زیرا در واقع آب را در ساقه موهای شما جوش می دهد و آنها را شکننده می کند.
اگر واقعاً نیاز به استفاده از یک ضربه خشک دارید ، آن را در کمترین تنظیم گرما نگه دارید. اگر از محصولات دیگری استفاده می کنید که موهای شما را گرم می کنند ، با تهویه مطبوع غنی سازی شروع کرده و با اسپری محافظ به پایان برسید.
درمان ریزش مو با جراحی
در معمول ترین شکل ریزش موی دائمی، فقط بالای سر تحت تاثیر قرار گرفته و با جراحی می شود، بیشتر موهای از دست داده را جبران کند. انواع جراحی ها شامل:
پیوند مو – در این شیوه جراحی شاخه های کوچکی از پوست پشت و یا کنار سر که حاوی تعداد کمی مو هستند، جدا شده و در نواحی طاس سر کاشته می شود. ممکن است چندین بار این جراحی لازم شود.
کاهش پوست سر (Scalp reduction) – در این شیوه بخش هایی از پوست طاس سر جدا شده و بعد از اینکه نواحی طاس برداشته شود پوست سر با نواحی حاوی مو پوشیده می شود.
درمان خانگی ریزش مو
با رعایت موارد زیر می شود از بعضی از انواع ریزش مو پیشگیری کرد:
رژیم غذایی سالم و مناسب
اجتناب از مدل های موی سفت و مدل هایی که کشش مو در آنها وجود دارد
اجتناب از کشیدن، مالش و پیچاندن شدید موها3
پی نوشت:
1.www.lafarrerr.com
2.www.suthair.com
3.www.beytoote.com