در قسمت های قبل متوجه شدیم که ارتباط دو عنصر اصلی دارد . عنصر کلامی و غیر کلامی . حذف کردن یا نامناسب بودن هر یک از این دو بخش می تواند به وجود ارتباط موثر لطمه بزند .
رویا دختر کمرویی است . هنگام صحبت با بیشتر آدم ها ترجیح می دهد سرش را پایین انداخته و به مخاطب خود نگاه نکند . بیشتر وقت ها با صدای آهسته و یکنواخت صحبت می کند . با این که اطلاعات عمومی زیادی دارد ، ولی در اکثر مواقع نمی تواند آن ها را طوری ارائه دهد که توجه دیگران را جلب کند .
اگر رویا بخواهد رفتا بهتری داشته باشد و جالب تر به نظر برسد ، چه باید بکند ؟
هر چه که به نظرتان می رسد ، در فرم زیر بنویسید . سعی کنید هر یک از موارد را طوری توضیح دهید که رویا با خواندن آن ها بتواند رفتار خود را تغییر دهد .
حال جدول خود را با توضیحی که در زیر آمده است مقایسه کنید :
محتوای کلام :
فرادی که به صورت یکنواخت صحبت می کنند ، معمولاً باعث خستگی و کسالت دیگران می شوند . برای این که ارتباط بهتری ایجاد بکنید ، بکوشید احساس و هیجانات خود را در آهنگ و تن صدای خود نشان دهید .
تماس چشمی مناسب از مهم ترین عوامل یک ارتباط موثر است . به موارد زیر توجه کنید :
بیشتر مواقع با نگاه کردن به چهره ی یک نفر می توانیم احساسات و حالات او را حدس بزنیم . برای مثال می توان به گره کردن ابروها (علامت ناراحتی یا خشم) ، بالا بردن ابروها (تعجب) و لبخند زدن (رضایت) اشاره کرد .
ژست ها حرکاتی هستند که فرد انجام می دهد و معمولاً معنی خاصی دارند . مثلاً بالا انداختن شانه ها علامت نداستن یا عدم علاقه مندی به موضوع می باشد . بالا بردن دست می تواند علامت سلام و تکان دادن دست نشانه ی خداحافظی باشد . استفاده از حرکات دست و بدن و ژست ها در بهتر رساندن پیام و جذاب تر شدن ارتباط نقش مهمی دارد .
سبک نشستن ، ایستادن و راه رفتن فرد چیزهای زیادی را به ما نشان می دهد . اگر فردی را با شانه های آویزان ، گردن خم شده و سر پایین ببینید ، احتمالاً حدس می زنید که غمگین است .
توصیه هایی برای بهتر کردن ارتباط کلامی
منبع : کتاب مهارت برقراری ارتباط موثر ویژه ی دانش آموزان – فرشته موتابی
برچسبها: مهارت برقراری ارتباط موثر