عواملی که باعث تردید در تصمیم گیری می شود
ما هر روز و هر ساعت و حتی هر ثانیه باید تصمیم بگیریم. تصمیم گیری بخشی جداییناپذیر از زندگی بشر است. تصمیمگیریها، تجربهها، خاطرهها و زندگی ما را میسازند. اما گاهی عواملی موجب تردید در تصمیم گیری میشوند. ترس و تردید در تصمیم گیری باعث میشود که توانایی تفکر منطقی را از دست بدهیم. برای مقابله با ترس هایی که فقط مانع رشد و پیشرفت میشوند، باید چه کرد؟ در ادامه، عواملی که باعث تردید در تصمیم گیری میشوند، عنوان شدهاند. با ما همراه باشید.
ترس
هریک از انواع تصمیم گیری ها معمولا بخشها و ابعاد متنوعی دارند. هر یک از این ابعاد میتواند باعث فشارها و ترسهایی برای تصمیمگیرنده شود. اگر از چیزی یا کسی که به تصمیمگیریمان مرتبط است، واهمه داشته باشیم، فرایند تصمیمگیری دچار مشکل میشود.
این ترس و واهمه باعث میشود یکی از گزینههایمان را کنار بگذاریم و به سمتش نرویم. برای کنارگذاشتن تردید در تصمیم گیری باید از خود بپرسید که دقیقا از چه چیزی میترسید؟ علت این ترس چیست؟ با ترسیدن چه چیزی را از دست میدهید؟ به قلب ماجرا حمله کنید و دلیر باشید. ترس دشمن درجه ۱ همهی ماست که ما را از رسیدن به شکوفایی و پیشرفت باز میدارد.
ارزیابی و تحلیل بیشازحد
اگر شما نیز جز کسانی هستید که بیشازحد در مورد همهچیز فکر میکنند، در مواجهه با مشکلات و تصمیمات نیز خیلی دیر وارد فرایند تصمیمگیری و نتیجه خواهید شد. باور کنید، تمام چیزی که به آن نیاز داریم تهیهی فهرستی از مزایا و معایب هر چیزی و ارزیابی آن است.
یادتان باشد که ما بهعنوان انسان، توانایی متقاعد کردن خود را داریم. این ویژگی گاهی باعث میشود تا تصمیمگیریهای اشتباهی داشته باشیم. پس با تردید در تصمیم گیری یا تحلیل بیشازحد فقط خود را در مسیرهای اشتباه قرار میدهیم. برای گریز از این ویژگی و اسیرشدن در تصمیمهای اشتباه، بهتر است، مدت زمان و محدودهی زمانی مشخصی برای تصمیمگیریهایمان تعیین کنیم.
شک
شک مفهومی موذی است که آرام و بیصدا به قلب و ذهن نفوذ میکند. شک ما را ترسو میکند. شک باعث میشود که بیهوده نگران مسائلی باشیم که آنقدرها هم مهم نیستند. مثلا بیهوده میترسیم که توانایی کافی نداشته باشیم، پول کافی نداریم و… .
شک ما را از زمان و مکان مناسب میترساند. یعنی مدام به ما تلنگر میزند که اگر این انتخاب و تصمیم درست نباشد، چه؟ این شکها ما را از صعود و پرواز منصرف میکند. شک را از دریچهی قلب و ذهنتان بیرون کنید و خود را از این عامل مهم تردید در تصمیم گیری نجات بدهید.1
احساس راحتی و آرامش
یکی از موانع بسیار جدی در تصمیم گیریها این است که ما قبل از اجرای تصمیممات احساس راحتی و آرمش میکنیم، از این رو برای اجرای تصمیم جدید دچار تردید میشویم و فکر میکنیم که چرا باید با اجرای یک تصمیم جدید امنیت و آرامش فعلی خود را زیر سوال ببریم. در نگاه اول این تفکر کاملا عاقلانه است اما در مواقعی که میخواهید در زندگی شخصی تصمیمات بزرگی را اجرا کنید، شما را با مشکل جدی روبهرو میکند، چرا که پیشرفت کردن بدون تغییر دادن شریط فعلی حاکم بر زندگی امکان پذیر نیست. از این رو احساس امنیت و آرامش قبل از اجرای تصمیمات خیلی بزرگ و اساسی، سد راه تصمیم گیری شما میشوند. در چنین شرایطی سعی کنید تصورات مثبتی قبل از اجرای تصمیممات خود داشته باشید و ذهنتان را برای تغییرات مثبت آینده آماده کنید تا از حس آرامش و امنیتی که به آن عادت کرده است، فاصله بگیرد.
نداشتن اعتماد به نفس بالا
نباید از یاد ببریم که ما خودمان نیز تواناییهایی داریم که دیگران از آن بی بهره هستند. اینکه فقط خوبیهای دیگران را ببینیم و خودمان را با آنها مقایسه کنیم باعث میشود تا اعتماد به نفسمان پایین بیاید. از یاد نبرید؛ وقتی اعتماد به نفس در هر شخصی پایین بیاید قدرت تصمیم گیری وی نیز پایین خواهد آمد و در نتیجه دچار تردید در تصمیم گیری خواهند شد. یکی از راههای بالا بردن اعتماد به نفس در تصمیم گیریها این است که به خودمان بگوییم که این تصمیم روی زندگی شخصی مان تاثیر گذار است. از این رو باید با قدرت بیشتری از تردیدها فاصله میگیریم. چرا که شخص با توجه به نیازهای زندگی خود تصمیماتش را لحاظ میکند و معمولا کسی دوست ندارد به ضرر خودش تصمیم بگیرد.
غرق شدن بیش از حد در موضوع
احساس غرق شدگی در هر موردی میتواند شما را دچار مشکل کند به طور مثال وقتی شما خودتان را بیش از اندازه مورد نیاز با یک مسئله درگیر میکنید، بی شک تردیدها در آن مسئله بالا میرود. درگیر شدن بیش از حد میتواند شما را از انجام کاری باز دارد. از این رو وقتی که میخواهید تصمیمی را اجرا کنید، مواردی که باعث میشوند تا شما بیش از حد به آن تصمیم بپردازید را در خود حذف کنید. در چنین شرایطی تمرکز خود را حفظ کرده و با آرامش بیشتری اقدام به تصمیم گیری کنید. حتی ممکن است احساسات منفی بر شما غلبه کنند. از این رو با قلب و ذهنی باز تصمیمتان را بگیرید و نگرانیها را از خود دور کنید.2
دستپاچگی
وقتی دستپاچه میشویم، احساس میکنیم که تواناییهایمان در حد صفر است. در چنین حالتی، باید خود را آرام کنیم، آشوب ذهنی را از مغز دور کنیم و با تمرکز، دقت و شجاعت تصمیمگیری کنیم.
باید افکار منفی را کنار بگذاریم زیرا آنها انرژی و توان را از ما میگیرند. باید به دور از شتابزدگی یا تعلل افراطی با تردید در تصمیم گیری مقابله کنیم.
بیتجربگی
یکی دیگر از عوامل تردید در تصمیم گیری، نداشتن تجربهی کافی در زندگی برای گرفتن تصمیمهای مهم و مختلف است. بعضی خانوادهها با دقت و وسواس تمام تصمیمات لازم برای فرزندان خود را طراحی و برنامهریزی میکنند.
این کار باعث میشود تا فرزندان در آینده نتوانند با شجاعت شروع به تصمیمگیری کنند. اگر شما هم از چنین خانوادههایی هستید، باید سریعا خود را تغییر بدهید. منظور از سریعا، تصمیمگیری عجولانه و بیبرنامه نیست. منظور این است که باید تصمیم بگیرید که تردید در تصمیم گیری را کنار بگذارید. بعد از این گام، باید مسائل مختلف را آرام و با تفکر واکاوی کنید و در فرایند تصمیمگیری برای موضوعاتی که پیش میآید، آگاهانه پیش بروید.
تنوع نظرات
لازم نیست، از زمینوزمان برای تصمیمگیریهایتان نظرخواهی کنید. البته مشورت با افراد آگاه و فرهیختهای که از پستیها و بلندیهای مسیرتان مطلع هستند، بسیار پسندیده است اما نیازی نیست همه دربارهی تردید در تصمیم گیری شما نظر بدهند و بدتر گیجتان کنند.
نداشتن اطلاعات کافی
گاهی اوقات هم اطلاعات ما برای تصمیمگیری درست کافی نیست. اگر اطلاعات کافی برای تصمیمگیری در اختیار ندارید، باید حتما اقدامی کنید و طی آن اطلاعات منطقی و صحیح بهدست بیاورید و سپس با کنارگذاشتن تردید در تصمیم گیری به نتایج مطلوب دست یابید.
سماجت
سماجت و لجبازیهای بچگانه نیز عامل دیگری در بهتعویقانداختن تصمیم گیری های درست و منطقی هستند. گاهی خیلی بیمنطق میشویم و از اقدام و تصمیمگیری دربارهی کارهایی که باید حتما انجام بشوند، طفره میرویم یا بر نکاتی پافشاری میکنیم که با منطق فاصله دارند.
درهرحال، همین حالا که شما خوانندهی محترم این متن را میخوانید، همچنان در حال تصمیمگیری هستید. ما و تصمیمگیری باهم عجین شدهایم. البته باید گفت که تصمیم شما مبنی بر مطالعهی این مقاله یکی از بهترین تصمیمات امروزتان بوده است. امیدوارم همراه ما در این زمینه موافق باشید.3
پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.fardanews.com
3.www.vista.ir