۱۳۹۵/۰۴/۳۱
–
۱۴۹۸ بازدید
سلام حجاب داره از دست میره با وجود واردات این مانتوهای جلو باز روز به روز عفاف و حجاب بیشتر در معرض نابودی قرار میگیره پس چرا کاری نمیشه؟روبه بدتر شدنم هست
با سپاس و قدردانی از احساس نگرانی ودغدغه شما نسبت به فرهنگ دینی وارزشها واصول وعقاید وباورها و…خدمت شما عرض نماییم اینکه بتوانیم به صورت تخصصی و علمی ومنطقی وبا استدلال از وضعیت اینده فرهنگ حجاب وعفاف مطالبی را ارائه نماییم این پیش بینی فعلاامکان پذیر نمی باشد اما بایستی جهت بیرون امدن از این وضعیت و ترویج فرهنگ حجاب وعفاف درجامعه مسولان مربوطه ومردم و… اقدامات جهاد گونه ای دراین زمینه صورت نمایند.(که درانتها باان اشاره خواهیم نمود پیرو این پرسش: چطورمیتوان به عنوان یک مسلمان حجاب رابه جامعه برگردانیم؟) بله امکان دارد در صورت عدم توجه وبی تفاوتی مسئولان ومردم و… وضعیت دراینده ازاینکه می باشد بدتر شود.متاسفانه وضع حجاب برخی بانوان جامعه ما درشان جمهوری اسلامی وشیعه خانه امام زمان(عج)نمیباشد،که اینوضع باعث ازارواذیت وخون دل خوردن مردم ،متدینین ودلسوزان گردیده ست.ناگفته نماندجهت برخوردبا بدحجابی بایستی علل وریشه هااین گونه معضلات راپیدانمودو برخوردقهری ،پرخاشگرانه و تندمناسب نیست و جوابگو نمیباشد .پرسشگر ارجمند،معضل بدحجابی به نظر می رسد ناشی از عوامل زیاد فرهنگی ، سیاسی ، اجتماعی ، رسانه ای و… در این مورد دخیل هستند ؛ که به مواردی از آن اشاره می گردد
1- ناآگاهی و بی توجهی برخی افراداز احکام پوشش و حجاب در اسلام و تاکید فراوان بر آن و یا عدم آگاهی از آثارسوء و یا شوم آن در دنیاو عذاب شدید آن در آخرت
2- تعلیم و تربیت نا کارآمد:
3- ضعف اعتقادی و ایمانی:
4- برداشت غلط از آزادی:
تفسیر غلطی که از آزادی در جوامع دیگر پیدا شده و پدیده بی حجابی و بدحجابی را بر زن تحمیل کرد آن بود که انسان فقط در بعد زندگی مادی خلاصه گردید و باید از همه تمایلاتش بهره بگیرد و در کلیه میادین که برای تمایلات او باز شده حداکثر استفاده را نماید.
5- غرب زدگی:
6- تبلیغات رسانه داخلی وخارجی
7- توطئه و استعمارگری:
استعمارگران برای تسلط بر جوامع دیگر از کارهایی که برای زمینه سازی استعماریشان انجام می دهند،ترویج بی حجابی و بدحجابی از راه های مختلف است.
8- لجاجت و موضع گیری لجوجانه:
تعداد بسیار کمی از این افراد بدحجابی آنان به خاطر لجاجت و موضع گیری لجوجانه شان در برابر نظام مقدس جمهوری اسلامی است.
9-عدم تبین صحیح مسئله حجاب وعفاف
10-بی توجهی برخی از نخبگان و مسئولین
علت پدیده بی حجابی
درایران نیز قبل از انقلاب علمای ارزشمند دینی خدمات گرانبهایی را برای بسترسازی مناسب و اطلاع رسانی در خصوص لزوم مقوله حجاب عرضه داشتند و این تلاش ها سرانجام باپیگیری و رهبری معمار کبیر انقلاب، با پیروزی انقلاب اسلامی به ثمر نشست و حکومتی اسلامی در ایران تشکیل شد که یکی از مهمترین اهدف آن مبارزه با بی حجابی و بدحجابی بود.
اما متاسفانه امروز با عنایت به اینکه سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته به رغم تمام حرکت هایی که در این جهت صورت پذیرفته، هنوز نتوانستیم این مسأله مهم فرهنگی ـ اجتماعی را در جامعه به طور کامل نهادینه کنیم.
حال باید بیاندیشیم که چرا در مورد مسئله ای که تا این اندازه اهمیت دارد تاکنون کاملا موفق نبودیم و تا حد مطلوب فاصله زیادی داریم. باید ببینیم چرا ما در بهکارگیری ابزار کارآمد و گرهگشا تاکنون مشکل داشته ایم و چرا دهه به دهه با بازتولید همان شیوهها و راهکارهای مقابله با مسأله بدحجابی، پیشرفت چندانی نداشته ایم و عملکرد ما در کوتاه مدت و حالا در این سه دهه در درازمدت پاسخ مطلوب نداده و در برخی موارد منجر به ایستادگی، مقابله و در پاره ای از موارد بیاعتنایی به کنشمان شده است؟
به هر حال موضوع حجاب و عفاف در جامعه امروز ما تبدیل به یک معظل پیچیده شده و اگر عملکرد گذشته ما موثر واقع شده بود امروز شاهد این وضعیت نبودیم. البته نکته حائز اهمیت اینست که متاسفانه بستر نیز برای کم اهمیتی به حجاب و در واقع بی حجابی فراهم است. مسائلی وجود دارد که غالبا از چشم متولیان امر دور مانده و یا بی اهمیت تصور شده اما از نظر بانوان ما که خود قرار است مجری اصلی حجاب باشند ریشه این مسائل ارزیابی می شود.
به عنوان مثال وضعیت بازار پوشاک واقعا اسفناک است. اینکه تمام بازار ما مملو از مانتو های آنچنانی و دور از شان جامعه ایرانی شده، یک واقعیت است. بسیاری از مراکز تفریحی و کافی شاپ هایمان تبدیل به اماکنی شده اند که خانواده های متعهد عطای آنها را به لقای صحنه های عجیب و غریبش می بخشند. در دانشگاه ها نیز با وجودی که در اکثر آنها قوانین مشخصی برای حفظ پوشش اعلام می شود اما روز به روز صحنه دانشگاه ها رنگ آموزشی خود را از دست داده اند. فیلم های ما مرتب بانوان بد حجابی را نشان می دهد که در کار و زندگی خود موفق هستند و تصویر بانوی محجبه معمولا محدود به شخصیت های فقیر بخت برگشته است. این موارد نمونه هایی است که با اندکی تامل و دوراندیشی و یافتن راه حلی منطقی و کارشناسی به راحتی می توان با آنها مقابله نمود.در چند سال قبل در راستای مقابله با این ناهنجاری های اجتماعی طرحی توسط نهادهای ذیربط اجرا شد که قبل، در حین و پس از اجرای آن انتقاد های زیادی را به همراه داشت تا آنجایی که رییس جمهور نیز از نحوه اجرای آن ابراز نارضایتی نمود.
طرحی که می توانست با برنامه ریزی دقیق و همچنین نوعی نگاه و رویکرد آموزشی و با هدف فرهنگ سازی در جامعه در کنار سایر فعالیت ها از قبیل تامین پوشش اسلامی جامعه، نهادینه کردن موضوع عفاف در کالبد افراد جامعه از طریق کتاب، محصولات فرهنگی و…. بسیار مثمر ثمر باشد متاسفانه نتوانست توقعات را برآورده سازد. باید توجه داشت که ما قبل از آنکه به اصلاح و برخورد در جامعه بپردازیم باید زمینه شناخت دینی و احساس مذهبی و لزوم و مزایای حجاب را فراهم کنیم. علت اصلی بدحجابی می تواند این موضوع باشد که نتوانستهایم احساس و باور مذهبی را به جوانان منتقل کنیم. مهم این است که باورهای دینی باید درست القا شود که اگر این امر تحقق یابد شاهد ایجاد رفتارهای دینی در کشور خواهیم بود.
تحلیل صحیح، برنامه ریزی و سیاست گذاری درست آنگاه میسر می شود که از جزئی نگری و اقدامات مقطعی پرهیز نماییم و با نگاهی ژرف و بلند مدت در پی بسترسازی مناسب باشیم. واقعیت این است که گاهی برنامه ریزان به جای آسیب شناسی و پرداختن به معضلات اساسی جامعه، به اتخاذ برنامه های موقتی رو می آورند. این شیوه، آسیب های جدی بر جامعه تحمیل می کند. آگاهی مجریان و توجه آنان به معضلات اخلاقی جامعه، اختصاص اعتبار مناسب و نیروی انسانی کارآمد و سوق دادن جامعه به سمت اصلاحات می تواند گام مؤثری در رفع مشکلات فرهنگی جامعه باشد.
باید تامل کرد که چرا راهکار های گذشته تاکنون مثمر ثمر نبوده و برای ادامه راه چه چاره ای باید اندیشید. به طور کلی، طی کردن مسیر اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط می تواند فضای رغبت و میل به رعایت حجاب را فراهم کند.
احیای فرهنگ اسلامی و اصلاح باورهای عمومی، اصلاح نگرش های فرهنگی در سیاست گزاران و برنامه ریزان، هماهنگی کلیه نهادهای ذی ربط، اصلاح عملکرد رسانه ها و به خصوص رسانه ملی، اصلاح نظام الگوسازی و به کارگیری روش های صحیح و متناسب با مقتضیات زمانی و مکانی برای گسترش فرهنگ حجاب می تواند در این راه دشوار، گره گشا باشد.
پیامدهای بدحجابی در جامعه
زمانی که بدحجابی در جامعه افزایش یابد آمار خشونت و جنایت علیه زنان بالا می رود چنان که شاهد هستیم امروزه در غرب آزارهای جنسی و مساله خشونت علیه زنان روز به روز افزایش می یابد.
هر چند بدحجابی بسیاری از زنان و دختران با انگیزه مخالفت آنها با دین نیست و تنها نوعی بی توجهی و سهل انگاری است، ولی با دقت و تامل در این ناهنجاری اجتماعی در می یابیم که اخیرا عواملی سبب افزایش فوق العاده بدحجابی در سطح جامعه شده است که اگر آگاهی های کافی نسبت به این معضل اجتماعی و پیامدهای منفی ناشی ازآن به مردم داده نشود، بدون شک در آینده نزدیک با مشکلات بزرگتری روبرو خواهیم شد.
بدون شک در عصر ما که بعضی آن را عصر برهنگی و آزادی جنسی نامیده اند و بی بندوباری زنان را جزیی از آزادی آنان می دانند، سخن گفتن از بدحجابی و پیامدهای آن برای برخی ناخوشایند و چه بسا مخالف تمدن و پیشرفت باشد! مفاسد بی شمار و مشکلات و گرفتاریهای اخلاقی روزافزون که از این آزادیهای بی قید و شرط به وجود آمده، سبب شده که تدریجا این مساله به عنوان یک معضل اساسی اجتماعی مطرح گردد؛ چرا که بی حجابی علت اصلی رواج فساد اخلاقی در جامعه است و فساد اخلاقی مهمترین عامل انحطاط و نابودی فرهنگ یک جامعه به شمار می آید.
وقتی فساد و بی بندوباری در جامعه زیاد شود آن جامعه قادر به حیات واقعی نخواهد بود و در مقابل هرگونه هجوم بیگانگان نابود خواهد شد. مطالعه ادوار گذشته تاریخ بشری نشان می دهد هر قومی به فساد روی آورده به سرعت دچار نابودی گردیده است.در تهاجم فرهنگی نیز رواج بی حجابی و هرزگی در جامعه بهترین ابزار دشمن به شمار می رود. عمده ترین پیامدها و آسیب های اجتماعی بدحجابی در جامعه عبارتند از؛
– از هم گسیختگی اخلاقی:
از هم پاشیدن اخلاق و کودتای شهوانی. غلبة شهوات حیوانی بر انسانیت انسان. تباه شدن حیا و عفت در بین زنان و مردان و سلب آسایش از جامعه و… همه از آثار بی بند و باری و آزادی جنسی هستند.
-کاهش ازدواج
وقتی در جامعه بدحجابی افزایش یابد، طبیعتا روابط نامشروع نیز زیاد می شود. زمانی که مردان بخش زیادی از نیاز جنسی خود را از غیر روابط مشروع و قانونی ازدواج تامین کنند. میل و رغبتی به ازدواج ندارند؛ چرا که تشکیل خانواده و پذیرش مسئولیت نوعی محدودیت و گرفتاری برای آنها به وجود می آورد. برخی از متفکران معتقدند یکی از فلسفه های حجاب این است که جذابیت زن ها برای مردان حفظ شود؛زیرا در غیر این صورت مردان هرگز حاضر به ازدواج نخواهند شد.
– افزایش بیماری های وحشتناک
بیماریهای مسری. اختلالات عصبی و روانی، دیوانگی و ناهنجاریهای جسمی و روانی هر ساله هزاران قربانی می گیرد. ایدز این خطرناکترین بیماری است که سالهای زیادی از کشف آن نمی گذرد. این بیماری سیستم دفاعی بدن را در مقابل میکروب و بیماریهای معمولی نابود می سازد و چنانکه در گزارشهای پزشکی و آمارگیری های رسمی که از نشریات و روزنامه های جهان منتشر می شوند، این بیماری جان ملیونها انسان را تهدید می کند.
در اینجا باید به عظمت اسلام و معجزة پیامبر اعتراف نمود که می فرماید: «میان هر قومی که فساد و فحشاگری گسترش یابد و آن قوم در ارتکاب گناه گستاخ شوند طاعون و بیماریهایی در میان آنان گسترش می یابد که در میان گذشتگان آنان وجود نداشته است»
دعوتگران اختلاط نامشروع و بی بند و باری و از هم گسیختگی اخلاقی چرا می خواهند این همه درد و بلا را به جامعة ما تزریق کنند حال آنکه خداوند ما را از آن بر حذر داشته است.
– از بین رفتن محبت
بی گمان در بسیاری از کشورها فسق و فساد پنهانی جایگزین فساد و بدکاری علنی شده است، که به شکل آزاد و بصورت امری روا انجام می گیرد. بنابراین آزادی جنسی و محبت از شخصی به شخص دیگر در ذات خود محبت واقعی را از بین می برد، زیرا تا زمانی که انسان به مقصود نرسیده است محبت همان چیز را دارد و همینکه به هدف خود رسید در پی به دست آوردن محبت دیگری و در واقع به دام انداختن دیگری است. این بود گوشه ای از بی بند و باری که در اروپا و آمریکا رواج دارد و هر روز زیادتر می شود.
-افزایش طلاق
یکی از پیامدهای مخرب بدحجابی در جامعه،آسیب دیدن کانون گرم خانواده است. وقتی مردان هر روز با انواع و اقسام خانم های بدحجاب روبرو می گردند.آن زمان است که به اشکال تراشی و بهانه گیری از همسر خود روی می آورد و زمینه برای از هم پاشیده شدن خانواده فراهم می شود. بررسی ها نشان می دهد که افزایش بدحجابی در جامعه علاوه بر اینکه آمار طلاق زیاد می گردد.ازدواج های بدون شناخت و سطحی نیز که بیشترآنها بعد از مدتی به طلاق منجر می شود افزایش می یابد.
-افزایش روابط نامشروع
وقتی با بدحجابی، جاذبه های جنسی در اجتماع زیاد شود دیگر جوانان به نگاه چشم چرانی اکتفا نمی کنند و تا مرحله ای پیش می روند که از ضوابط و شرع دست می کشند و به روابط نامشروع گرفتار می گردند و این همان بحرانی است که امروزه در غرب بیداد می کند. بیماری های مقاربتی مثل؛ایدز،فرزندان نامشروع،سقط جنین…
-افزایش آمار جنایت و خشونت علیه زنان
زمانی که بدحجابی در جامعه افزایش یابد آمار خشونت و جنایت علیه زنان بالا می رود.چنان که شاهد هستیم امروزه در غرب آزارهای جنسی و مساله خشونت علیه زنان روز به روز افزایش می یابد. بدون شک بسیاری از تجاوزها، قتلها، مزاحمتهای خیابانی و آدم رباییها از پیامدها منفی گسترش بدحجابی در جامعه به شمار می رود.
-کاهش میزان بازدهی کار و تحصیل در جامعه
یکی دیگر از پیامدهای منفی بدحجابی در جامعه کاهش میزان بازدهی کار،تحصیل و فعالیت های اجتماعی می باشد زمانی که یک کارمند یا یک دانشجو با یک دختر یا یک زن بدحجاب همکار یا همدرس باشند. خود به خود کششها و جاذبه های کاذب پیش می آید.که این امر سبب عدم تمرکز در کار یا درس می شود واین امر میزان بازدهی کار یا تحصیل را به شدت کاهش می دهد.
پاسخ به این پرسش: چطورمیتوان به عنوان یک مسلمان حجاب رابه جامعه برگردانیم؟
ابتدا بگوییم که حفاظت و مراقبت از عفت عمومیبرعهده زنان و مردان است، مردان باغیرت فردی و اجتماعی و زنان با آزرم و حیا باید عفت عمومیجامعه را پاس دارند.
زن مسلمان با رفتاری متناسب و متین، زمینه گسترش عفت را فراهم میسازد. اساساً روح پوشش، کنترل رفتار و رعایت وقار و متانت است، چنانچه اگر به پوشش ظاهری بسنده شود و ملکه تقوای رفتاری در زن به وجود نیاید، حجاب همچون کالبد بدون روح خواهد بود که تأثیر مطلوب را نخواهد گذاشت.
طهارت و پاک دامنی، اصلی محوری در بینش اسلامی است. اسلام برای طهارت روحی و عفت عمومی، ارزش زیادی قائل است. تشریع برخی احکام مانند حجاب برای پیش گیری از تحریک جنسی است که با بهره گیری از پوشش مناسب بدن و خودداری از رفتارهای تحریک آمیز در مقابل نامحرم، محقق می شود. در حقیقت، عفاف، امری درونی است.
راهکارهای ترویج حجاب درجامعه
1. آموزش حجاب در مدارس
مدارس، مراکز تعلیم و تربیت و تزکیه اند. آموزش عملی احکام دینی، بخشی از وظایف معلم و دانش آموز را تشکیل می دهد. توصیه، بدون تعلیم و تربیت، پوشش دینی را به دستوری خشک و تحمیلی مبدل می سازد، ولی توصیه ی همراه با معرفت، پذیرش آن را آسان می کند. معرفت به حجاب، ضامن اجرا و دوام آن است. آنگاه که پوشش دینی در محیط های اجتماعی و پس از پایان تحصیلات، به شکل فرهنگ پذیرفته شده درآید، رسمیت علمی پیدا می کند.
۲. تشویق
این اصل در تربیت آدمی، کاربرد فراوان دارد. ماهیت تشویق ها متفاوت است و می تواند بار عاطفی، مالی، تشریفاتی، شغلی، سیاسی، عملی و امثال آن داشته باشد که در ترویج فرهنگ حجاب مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اگر فردی نیازمند نوعی تشویق نباشد، باید از نوع دیگر بهره بگیریم. احترام لازم و محسوس مردم به بانوان با حیا و با حجاب جامعه سبب ترویج فرهنگ حجاب خواهد شد. همان طور که برخورد منفی با زنان بی حجاب نیز می تواند عاملی بازدارنده به حساب آید؛ با این شرط که حد و اندازه آن را باید رعایت کرد تا به لجاجت نینجامد.
احترام لازم و محسوس مردم به بانوان با حیا و با حجاب جامعه سبب ترویج فرهنگ حجاب خواهد شد
۳. فعالیت های علمی، فرهنگی و هنری
انتشار نشریه و کتاب، تشکیل میزگرد های ادبی، فراخوانی مقاله، تعیین موضوع حجاب برای انشا و پرسش مهر، به کارگیری هنرهای تصویری، مسابقات فرهنگی و … آثار مثبتی دارند. تولید برنامه ها و فیلم های مفید و آموزشی نیز در رادیو و تلویزیون اثری فراگیر دارد. رعایت کامل پوشش دینی بانوانی که در فیلم های سینمایی و تلویزیونی بازی می کنند یا عکسی که با پوشش اسلامی در صفحات مطبوعات به چاپ می رسد، آثار مثبتی دارد، چنان که پوشش های غیر شرعی نیز آثار زیان بار و گسترده ای بر فرهنگ جامعه می گذارد.
اساساً حضور زنان پوشیده در صحنه های مختلف جامعه، آثار مثبت و چشم گیری در همگانی کردن فرهنگ حجاب اسلامی در جامعه دارد. پخش آیات، روایات و کلمات حکمت آمیز و تصاویر الهام بخش درباره ی حجاب در محیط های عمومی، تابلوهای شهری و محیط های مناسب دیگر نیز به تقویت این فرهنگ خواهد انجامید.
۴. تقویت فرهنگ غیرت
بی تردید، زنان با هر تفکر و عقیده ای، به نظر و سلیقه ی همسران خود در انتخاب های خویش از جمله لباس و وضع ظاهری توجه می کنند. از این رو، غیرت مندی مردان در نوع پوشش آن ها نقش به سزایی دارد. با توجه به این واقعیت، ترویج فرهنگ غیرت در میان مردان به ترویج و تحقق پوشش دینی در جامعه کمک می کند. خداوند در قرآن کریم می-فرماید:
زنان با هر تفکر و عقیده ای، به نظر و سلیقه ی همسران خود در انتخاب های خویش از جمله لباس و وضع ظاهری توجه می کنند
۵. نظارت بر رسانه های جمعی و نظارت و ارزیابی عملکرد رسانهها خصوصاً صدا و سیما در ارتباط با الگوهای تبلیغی آنها و تأثیر آن در جامعه.
رسانه ها به ویژه صدا و سیما در ساختار فرهنگ اجتماعی مردم نقش مهمی دارند و می توانند با نوع برنامه های خود، آنان را به فساد یا صلاح بکشانند. کمترین تسامح در اعطای امتیاز کار فرهنگی جهت راه اندازی مؤسسه های هنری، نمایش تئاتر و فیلم و انتشار روزنامه، مجله و کتاب، به نفوذ فرهنگ بیگانه و ابتذال اخلاقی می انجامد. شرط پوشش دینی در تهیه و خرید فیلم ها و برنامه های تلویزیونی، ضرورتی انکارناپذیر است.حتی نمایش دختر بچه ها با وضع نامناسب از سیمای جمهوری اسلامی، بدآموزی فرهنگی دارد.
6. احیای امر به معروف و نهی از منکر
پس از تقویت ریشه های حجاب، شناخت معروف و اجرای امر به معروف و نهی از منکر تأثیر به سزایی در کنترل اجتماعی دارد. امر و نهی دینی، تکلیف عمومی است. زن، ناموس جامعه اسلامی است و همه باید در حفظ این گوهر الهی بکوشند.جامعه ی دینی، هیچ گونه تساهل و تسامحی را در این راستا برنمی تابد. بی اعتنایی در این راه پسندیده نیست ولی وسواس و بدگمانی هم کارساز نخواهد بود. مبنای طهارت و تقوا، تربیت و ایمان است. اگر فقط ترس پشتوانه ی پرهیز باشد، در جایی که چنین ترسی نیست، شخص از ارتکاب محرّمات پروا نخواهد داشت. پی آمد چنین فضایی، ایجاد نفاق و دورنگی و دوگانگی در معاشرت و پوشش و رفتار خواهد بود.
زن، ناموس جامعه اسلامی است و همه باید در حفظ این گوهر الهی بکوشند.
7. معرفی الگوهای تازه در پوشش
یکی دیگر از عوامل فهم، تعریف درست از پوشش متناسب با سن و شرایط کاری بانوان است. الگویی که با رعایت معیارهای شرعی، آزادی عمل بیش تری را برای زنان مسلمان فراهم آورد. افزون بر این، با معرفی الگوی پوشش و تنوع دادن در آن، می توان تا حدود زیادی به نیازهای بانوان پاسخ داد
8 . در اولویت قرار دادن موضوع حجاب و عفاف در برنامههای دستگاههای اجرایی کشور برای مقابله با روند فزاینده بدحجابی.
9. ابلاغ روشهای اجرایی و تعیین ضوابط و هنجارهای روشن در مورد نوع لباس و پوشش افراد در بخشهای رسمی و اداری کشور.
10. نظارت بر رعایت حریم حجاب و عفاف در سازمانهای دولتی و عمومی و نظارت و تأکید بر ضرورت رعایت سادگی و پوشش و فرمهای اسلامی و حضور ساده و بیآرایش در محیط کار به دلیل تأثیر منفی بر مراجعین.
و…
1- ناآگاهی و بی توجهی برخی افراداز احکام پوشش و حجاب در اسلام و تاکید فراوان بر آن و یا عدم آگاهی از آثارسوء و یا شوم آن در دنیاو عذاب شدید آن در آخرت
2- تعلیم و تربیت نا کارآمد:
3- ضعف اعتقادی و ایمانی:
4- برداشت غلط از آزادی:
تفسیر غلطی که از آزادی در جوامع دیگر پیدا شده و پدیده بی حجابی و بدحجابی را بر زن تحمیل کرد آن بود که انسان فقط در بعد زندگی مادی خلاصه گردید و باید از همه تمایلاتش بهره بگیرد و در کلیه میادین که برای تمایلات او باز شده حداکثر استفاده را نماید.
5- غرب زدگی:
6- تبلیغات رسانه داخلی وخارجی
7- توطئه و استعمارگری:
استعمارگران برای تسلط بر جوامع دیگر از کارهایی که برای زمینه سازی استعماریشان انجام می دهند،ترویج بی حجابی و بدحجابی از راه های مختلف است.
8- لجاجت و موضع گیری لجوجانه:
تعداد بسیار کمی از این افراد بدحجابی آنان به خاطر لجاجت و موضع گیری لجوجانه شان در برابر نظام مقدس جمهوری اسلامی است.
9-عدم تبین صحیح مسئله حجاب وعفاف
10-بی توجهی برخی از نخبگان و مسئولین
علت پدیده بی حجابی
درایران نیز قبل از انقلاب علمای ارزشمند دینی خدمات گرانبهایی را برای بسترسازی مناسب و اطلاع رسانی در خصوص لزوم مقوله حجاب عرضه داشتند و این تلاش ها سرانجام باپیگیری و رهبری معمار کبیر انقلاب، با پیروزی انقلاب اسلامی به ثمر نشست و حکومتی اسلامی در ایران تشکیل شد که یکی از مهمترین اهدف آن مبارزه با بی حجابی و بدحجابی بود.
اما متاسفانه امروز با عنایت به اینکه سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته به رغم تمام حرکت هایی که در این جهت صورت پذیرفته، هنوز نتوانستیم این مسأله مهم فرهنگی ـ اجتماعی را در جامعه به طور کامل نهادینه کنیم.
حال باید بیاندیشیم که چرا در مورد مسئله ای که تا این اندازه اهمیت دارد تاکنون کاملا موفق نبودیم و تا حد مطلوب فاصله زیادی داریم. باید ببینیم چرا ما در بهکارگیری ابزار کارآمد و گرهگشا تاکنون مشکل داشته ایم و چرا دهه به دهه با بازتولید همان شیوهها و راهکارهای مقابله با مسأله بدحجابی، پیشرفت چندانی نداشته ایم و عملکرد ما در کوتاه مدت و حالا در این سه دهه در درازمدت پاسخ مطلوب نداده و در برخی موارد منجر به ایستادگی، مقابله و در پاره ای از موارد بیاعتنایی به کنشمان شده است؟
به هر حال موضوع حجاب و عفاف در جامعه امروز ما تبدیل به یک معظل پیچیده شده و اگر عملکرد گذشته ما موثر واقع شده بود امروز شاهد این وضعیت نبودیم. البته نکته حائز اهمیت اینست که متاسفانه بستر نیز برای کم اهمیتی به حجاب و در واقع بی حجابی فراهم است. مسائلی وجود دارد که غالبا از چشم متولیان امر دور مانده و یا بی اهمیت تصور شده اما از نظر بانوان ما که خود قرار است مجری اصلی حجاب باشند ریشه این مسائل ارزیابی می شود.
به عنوان مثال وضعیت بازار پوشاک واقعا اسفناک است. اینکه تمام بازار ما مملو از مانتو های آنچنانی و دور از شان جامعه ایرانی شده، یک واقعیت است. بسیاری از مراکز تفریحی و کافی شاپ هایمان تبدیل به اماکنی شده اند که خانواده های متعهد عطای آنها را به لقای صحنه های عجیب و غریبش می بخشند. در دانشگاه ها نیز با وجودی که در اکثر آنها قوانین مشخصی برای حفظ پوشش اعلام می شود اما روز به روز صحنه دانشگاه ها رنگ آموزشی خود را از دست داده اند. فیلم های ما مرتب بانوان بد حجابی را نشان می دهد که در کار و زندگی خود موفق هستند و تصویر بانوی محجبه معمولا محدود به شخصیت های فقیر بخت برگشته است. این موارد نمونه هایی است که با اندکی تامل و دوراندیشی و یافتن راه حلی منطقی و کارشناسی به راحتی می توان با آنها مقابله نمود.در چند سال قبل در راستای مقابله با این ناهنجاری های اجتماعی طرحی توسط نهادهای ذیربط اجرا شد که قبل، در حین و پس از اجرای آن انتقاد های زیادی را به همراه داشت تا آنجایی که رییس جمهور نیز از نحوه اجرای آن ابراز نارضایتی نمود.
طرحی که می توانست با برنامه ریزی دقیق و همچنین نوعی نگاه و رویکرد آموزشی و با هدف فرهنگ سازی در جامعه در کنار سایر فعالیت ها از قبیل تامین پوشش اسلامی جامعه، نهادینه کردن موضوع عفاف در کالبد افراد جامعه از طریق کتاب، محصولات فرهنگی و…. بسیار مثمر ثمر باشد متاسفانه نتوانست توقعات را برآورده سازد. باید توجه داشت که ما قبل از آنکه به اصلاح و برخورد در جامعه بپردازیم باید زمینه شناخت دینی و احساس مذهبی و لزوم و مزایای حجاب را فراهم کنیم. علت اصلی بدحجابی می تواند این موضوع باشد که نتوانستهایم احساس و باور مذهبی را به جوانان منتقل کنیم. مهم این است که باورهای دینی باید درست القا شود که اگر این امر تحقق یابد شاهد ایجاد رفتارهای دینی در کشور خواهیم بود.
تحلیل صحیح، برنامه ریزی و سیاست گذاری درست آنگاه میسر می شود که از جزئی نگری و اقدامات مقطعی پرهیز نماییم و با نگاهی ژرف و بلند مدت در پی بسترسازی مناسب باشیم. واقعیت این است که گاهی برنامه ریزان به جای آسیب شناسی و پرداختن به معضلات اساسی جامعه، به اتخاذ برنامه های موقتی رو می آورند. این شیوه، آسیب های جدی بر جامعه تحمیل می کند. آگاهی مجریان و توجه آنان به معضلات اخلاقی جامعه، اختصاص اعتبار مناسب و نیروی انسانی کارآمد و سوق دادن جامعه به سمت اصلاحات می تواند گام مؤثری در رفع مشکلات فرهنگی جامعه باشد.
باید تامل کرد که چرا راهکار های گذشته تاکنون مثمر ثمر نبوده و برای ادامه راه چه چاره ای باید اندیشید. به طور کلی، طی کردن مسیر اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط می تواند فضای رغبت و میل به رعایت حجاب را فراهم کند.
احیای فرهنگ اسلامی و اصلاح باورهای عمومی، اصلاح نگرش های فرهنگی در سیاست گزاران و برنامه ریزان، هماهنگی کلیه نهادهای ذی ربط، اصلاح عملکرد رسانه ها و به خصوص رسانه ملی، اصلاح نظام الگوسازی و به کارگیری روش های صحیح و متناسب با مقتضیات زمانی و مکانی برای گسترش فرهنگ حجاب می تواند در این راه دشوار، گره گشا باشد.
پیامدهای بدحجابی در جامعه
زمانی که بدحجابی در جامعه افزایش یابد آمار خشونت و جنایت علیه زنان بالا می رود چنان که شاهد هستیم امروزه در غرب آزارهای جنسی و مساله خشونت علیه زنان روز به روز افزایش می یابد.
هر چند بدحجابی بسیاری از زنان و دختران با انگیزه مخالفت آنها با دین نیست و تنها نوعی بی توجهی و سهل انگاری است، ولی با دقت و تامل در این ناهنجاری اجتماعی در می یابیم که اخیرا عواملی سبب افزایش فوق العاده بدحجابی در سطح جامعه شده است که اگر آگاهی های کافی نسبت به این معضل اجتماعی و پیامدهای منفی ناشی ازآن به مردم داده نشود، بدون شک در آینده نزدیک با مشکلات بزرگتری روبرو خواهیم شد.
بدون شک در عصر ما که بعضی آن را عصر برهنگی و آزادی جنسی نامیده اند و بی بندوباری زنان را جزیی از آزادی آنان می دانند، سخن گفتن از بدحجابی و پیامدهای آن برای برخی ناخوشایند و چه بسا مخالف تمدن و پیشرفت باشد! مفاسد بی شمار و مشکلات و گرفتاریهای اخلاقی روزافزون که از این آزادیهای بی قید و شرط به وجود آمده، سبب شده که تدریجا این مساله به عنوان یک معضل اساسی اجتماعی مطرح گردد؛ چرا که بی حجابی علت اصلی رواج فساد اخلاقی در جامعه است و فساد اخلاقی مهمترین عامل انحطاط و نابودی فرهنگ یک جامعه به شمار می آید.
وقتی فساد و بی بندوباری در جامعه زیاد شود آن جامعه قادر به حیات واقعی نخواهد بود و در مقابل هرگونه هجوم بیگانگان نابود خواهد شد. مطالعه ادوار گذشته تاریخ بشری نشان می دهد هر قومی به فساد روی آورده به سرعت دچار نابودی گردیده است.در تهاجم فرهنگی نیز رواج بی حجابی و هرزگی در جامعه بهترین ابزار دشمن به شمار می رود. عمده ترین پیامدها و آسیب های اجتماعی بدحجابی در جامعه عبارتند از؛
– از هم گسیختگی اخلاقی:
از هم پاشیدن اخلاق و کودتای شهوانی. غلبة شهوات حیوانی بر انسانیت انسان. تباه شدن حیا و عفت در بین زنان و مردان و سلب آسایش از جامعه و… همه از آثار بی بند و باری و آزادی جنسی هستند.
-کاهش ازدواج
وقتی در جامعه بدحجابی افزایش یابد، طبیعتا روابط نامشروع نیز زیاد می شود. زمانی که مردان بخش زیادی از نیاز جنسی خود را از غیر روابط مشروع و قانونی ازدواج تامین کنند. میل و رغبتی به ازدواج ندارند؛ چرا که تشکیل خانواده و پذیرش مسئولیت نوعی محدودیت و گرفتاری برای آنها به وجود می آورد. برخی از متفکران معتقدند یکی از فلسفه های حجاب این است که جذابیت زن ها برای مردان حفظ شود؛زیرا در غیر این صورت مردان هرگز حاضر به ازدواج نخواهند شد.
– افزایش بیماری های وحشتناک
بیماریهای مسری. اختلالات عصبی و روانی، دیوانگی و ناهنجاریهای جسمی و روانی هر ساله هزاران قربانی می گیرد. ایدز این خطرناکترین بیماری است که سالهای زیادی از کشف آن نمی گذرد. این بیماری سیستم دفاعی بدن را در مقابل میکروب و بیماریهای معمولی نابود می سازد و چنانکه در گزارشهای پزشکی و آمارگیری های رسمی که از نشریات و روزنامه های جهان منتشر می شوند، این بیماری جان ملیونها انسان را تهدید می کند.
در اینجا باید به عظمت اسلام و معجزة پیامبر اعتراف نمود که می فرماید: «میان هر قومی که فساد و فحشاگری گسترش یابد و آن قوم در ارتکاب گناه گستاخ شوند طاعون و بیماریهایی در میان آنان گسترش می یابد که در میان گذشتگان آنان وجود نداشته است»
دعوتگران اختلاط نامشروع و بی بند و باری و از هم گسیختگی اخلاقی چرا می خواهند این همه درد و بلا را به جامعة ما تزریق کنند حال آنکه خداوند ما را از آن بر حذر داشته است.
– از بین رفتن محبت
بی گمان در بسیاری از کشورها فسق و فساد پنهانی جایگزین فساد و بدکاری علنی شده است، که به شکل آزاد و بصورت امری روا انجام می گیرد. بنابراین آزادی جنسی و محبت از شخصی به شخص دیگر در ذات خود محبت واقعی را از بین می برد، زیرا تا زمانی که انسان به مقصود نرسیده است محبت همان چیز را دارد و همینکه به هدف خود رسید در پی به دست آوردن محبت دیگری و در واقع به دام انداختن دیگری است. این بود گوشه ای از بی بند و باری که در اروپا و آمریکا رواج دارد و هر روز زیادتر می شود.
-افزایش طلاق
یکی از پیامدهای مخرب بدحجابی در جامعه،آسیب دیدن کانون گرم خانواده است. وقتی مردان هر روز با انواع و اقسام خانم های بدحجاب روبرو می گردند.آن زمان است که به اشکال تراشی و بهانه گیری از همسر خود روی می آورد و زمینه برای از هم پاشیده شدن خانواده فراهم می شود. بررسی ها نشان می دهد که افزایش بدحجابی در جامعه علاوه بر اینکه آمار طلاق زیاد می گردد.ازدواج های بدون شناخت و سطحی نیز که بیشترآنها بعد از مدتی به طلاق منجر می شود افزایش می یابد.
-افزایش روابط نامشروع
وقتی با بدحجابی، جاذبه های جنسی در اجتماع زیاد شود دیگر جوانان به نگاه چشم چرانی اکتفا نمی کنند و تا مرحله ای پیش می روند که از ضوابط و شرع دست می کشند و به روابط نامشروع گرفتار می گردند و این همان بحرانی است که امروزه در غرب بیداد می کند. بیماری های مقاربتی مثل؛ایدز،فرزندان نامشروع،سقط جنین…
-افزایش آمار جنایت و خشونت علیه زنان
زمانی که بدحجابی در جامعه افزایش یابد آمار خشونت و جنایت علیه زنان بالا می رود.چنان که شاهد هستیم امروزه در غرب آزارهای جنسی و مساله خشونت علیه زنان روز به روز افزایش می یابد. بدون شک بسیاری از تجاوزها، قتلها، مزاحمتهای خیابانی و آدم رباییها از پیامدها منفی گسترش بدحجابی در جامعه به شمار می رود.
-کاهش میزان بازدهی کار و تحصیل در جامعه
یکی دیگر از پیامدهای منفی بدحجابی در جامعه کاهش میزان بازدهی کار،تحصیل و فعالیت های اجتماعی می باشد زمانی که یک کارمند یا یک دانشجو با یک دختر یا یک زن بدحجاب همکار یا همدرس باشند. خود به خود کششها و جاذبه های کاذب پیش می آید.که این امر سبب عدم تمرکز در کار یا درس می شود واین امر میزان بازدهی کار یا تحصیل را به شدت کاهش می دهد.
پاسخ به این پرسش: چطورمیتوان به عنوان یک مسلمان حجاب رابه جامعه برگردانیم؟
ابتدا بگوییم که حفاظت و مراقبت از عفت عمومیبرعهده زنان و مردان است، مردان باغیرت فردی و اجتماعی و زنان با آزرم و حیا باید عفت عمومیجامعه را پاس دارند.
زن مسلمان با رفتاری متناسب و متین، زمینه گسترش عفت را فراهم میسازد. اساساً روح پوشش، کنترل رفتار و رعایت وقار و متانت است، چنانچه اگر به پوشش ظاهری بسنده شود و ملکه تقوای رفتاری در زن به وجود نیاید، حجاب همچون کالبد بدون روح خواهد بود که تأثیر مطلوب را نخواهد گذاشت.
طهارت و پاک دامنی، اصلی محوری در بینش اسلامی است. اسلام برای طهارت روحی و عفت عمومی، ارزش زیادی قائل است. تشریع برخی احکام مانند حجاب برای پیش گیری از تحریک جنسی است که با بهره گیری از پوشش مناسب بدن و خودداری از رفتارهای تحریک آمیز در مقابل نامحرم، محقق می شود. در حقیقت، عفاف، امری درونی است.
راهکارهای ترویج حجاب درجامعه
1. آموزش حجاب در مدارس
مدارس، مراکز تعلیم و تربیت و تزکیه اند. آموزش عملی احکام دینی، بخشی از وظایف معلم و دانش آموز را تشکیل می دهد. توصیه، بدون تعلیم و تربیت، پوشش دینی را به دستوری خشک و تحمیلی مبدل می سازد، ولی توصیه ی همراه با معرفت، پذیرش آن را آسان می کند. معرفت به حجاب، ضامن اجرا و دوام آن است. آنگاه که پوشش دینی در محیط های اجتماعی و پس از پایان تحصیلات، به شکل فرهنگ پذیرفته شده درآید، رسمیت علمی پیدا می کند.
۲. تشویق
این اصل در تربیت آدمی، کاربرد فراوان دارد. ماهیت تشویق ها متفاوت است و می تواند بار عاطفی، مالی، تشریفاتی، شغلی، سیاسی، عملی و امثال آن داشته باشد که در ترویج فرهنگ حجاب مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اگر فردی نیازمند نوعی تشویق نباشد، باید از نوع دیگر بهره بگیریم. احترام لازم و محسوس مردم به بانوان با حیا و با حجاب جامعه سبب ترویج فرهنگ حجاب خواهد شد. همان طور که برخورد منفی با زنان بی حجاب نیز می تواند عاملی بازدارنده به حساب آید؛ با این شرط که حد و اندازه آن را باید رعایت کرد تا به لجاجت نینجامد.
احترام لازم و محسوس مردم به بانوان با حیا و با حجاب جامعه سبب ترویج فرهنگ حجاب خواهد شد
۳. فعالیت های علمی، فرهنگی و هنری
انتشار نشریه و کتاب، تشکیل میزگرد های ادبی، فراخوانی مقاله، تعیین موضوع حجاب برای انشا و پرسش مهر، به کارگیری هنرهای تصویری، مسابقات فرهنگی و … آثار مثبتی دارند. تولید برنامه ها و فیلم های مفید و آموزشی نیز در رادیو و تلویزیون اثری فراگیر دارد. رعایت کامل پوشش دینی بانوانی که در فیلم های سینمایی و تلویزیونی بازی می کنند یا عکسی که با پوشش اسلامی در صفحات مطبوعات به چاپ می رسد، آثار مثبتی دارد، چنان که پوشش های غیر شرعی نیز آثار زیان بار و گسترده ای بر فرهنگ جامعه می گذارد.
اساساً حضور زنان پوشیده در صحنه های مختلف جامعه، آثار مثبت و چشم گیری در همگانی کردن فرهنگ حجاب اسلامی در جامعه دارد. پخش آیات، روایات و کلمات حکمت آمیز و تصاویر الهام بخش درباره ی حجاب در محیط های عمومی، تابلوهای شهری و محیط های مناسب دیگر نیز به تقویت این فرهنگ خواهد انجامید.
۴. تقویت فرهنگ غیرت
بی تردید، زنان با هر تفکر و عقیده ای، به نظر و سلیقه ی همسران خود در انتخاب های خویش از جمله لباس و وضع ظاهری توجه می کنند. از این رو، غیرت مندی مردان در نوع پوشش آن ها نقش به سزایی دارد. با توجه به این واقعیت، ترویج فرهنگ غیرت در میان مردان به ترویج و تحقق پوشش دینی در جامعه کمک می کند. خداوند در قرآن کریم می-فرماید:
زنان با هر تفکر و عقیده ای، به نظر و سلیقه ی همسران خود در انتخاب های خویش از جمله لباس و وضع ظاهری توجه می کنند
۵. نظارت بر رسانه های جمعی و نظارت و ارزیابی عملکرد رسانهها خصوصاً صدا و سیما در ارتباط با الگوهای تبلیغی آنها و تأثیر آن در جامعه.
رسانه ها به ویژه صدا و سیما در ساختار فرهنگ اجتماعی مردم نقش مهمی دارند و می توانند با نوع برنامه های خود، آنان را به فساد یا صلاح بکشانند. کمترین تسامح در اعطای امتیاز کار فرهنگی جهت راه اندازی مؤسسه های هنری، نمایش تئاتر و فیلم و انتشار روزنامه، مجله و کتاب، به نفوذ فرهنگ بیگانه و ابتذال اخلاقی می انجامد. شرط پوشش دینی در تهیه و خرید فیلم ها و برنامه های تلویزیونی، ضرورتی انکارناپذیر است.حتی نمایش دختر بچه ها با وضع نامناسب از سیمای جمهوری اسلامی، بدآموزی فرهنگی دارد.
6. احیای امر به معروف و نهی از منکر
پس از تقویت ریشه های حجاب، شناخت معروف و اجرای امر به معروف و نهی از منکر تأثیر به سزایی در کنترل اجتماعی دارد. امر و نهی دینی، تکلیف عمومی است. زن، ناموس جامعه اسلامی است و همه باید در حفظ این گوهر الهی بکوشند.جامعه ی دینی، هیچ گونه تساهل و تسامحی را در این راستا برنمی تابد. بی اعتنایی در این راه پسندیده نیست ولی وسواس و بدگمانی هم کارساز نخواهد بود. مبنای طهارت و تقوا، تربیت و ایمان است. اگر فقط ترس پشتوانه ی پرهیز باشد، در جایی که چنین ترسی نیست، شخص از ارتکاب محرّمات پروا نخواهد داشت. پی آمد چنین فضایی، ایجاد نفاق و دورنگی و دوگانگی در معاشرت و پوشش و رفتار خواهد بود.
زن، ناموس جامعه اسلامی است و همه باید در حفظ این گوهر الهی بکوشند.
7. معرفی الگوهای تازه در پوشش
یکی دیگر از عوامل فهم، تعریف درست از پوشش متناسب با سن و شرایط کاری بانوان است. الگویی که با رعایت معیارهای شرعی، آزادی عمل بیش تری را برای زنان مسلمان فراهم آورد. افزون بر این، با معرفی الگوی پوشش و تنوع دادن در آن، می توان تا حدود زیادی به نیازهای بانوان پاسخ داد
8 . در اولویت قرار دادن موضوع حجاب و عفاف در برنامههای دستگاههای اجرایی کشور برای مقابله با روند فزاینده بدحجابی.
9. ابلاغ روشهای اجرایی و تعیین ضوابط و هنجارهای روشن در مورد نوع لباس و پوشش افراد در بخشهای رسمی و اداری کشور.
10. نظارت بر رعایت حریم حجاب و عفاف در سازمانهای دولتی و عمومی و نظارت و تأکید بر ضرورت رعایت سادگی و پوشش و فرمهای اسلامی و حضور ساده و بیآرایش در محیط کار به دلیل تأثیر منفی بر مراجعین.
و…