خانه » همه » مذهبی » عوامل تنبلی در نماز

عوامل تنبلی در نماز


عوامل تنبلی در نماز

۱۳۹۲/۰۷/۲۷


۳۴۵ بازدید

سلام .من هرموقع نماز صبحم قضا میشه به شدت ناراحت میشم و فکر میکنم که حتما گناهی مرتکب شده بودم که لیاقت خواندن نماز صبح را از دست دادم.اما گاهی خسته میشم از این ناراحتی .دوست دارم خدا رو بخشنده در نظر بگیرم و بعداز اینکه بابت قضا شدن نماز ازش عذرخواهی کردم دیگه خوشحال باشم و باهاش دوست باشم.برای همین این احساس گناه گاهی مانع این آسودگی خیال بعد از عذرخواهی میشه.حالا میخوام بدونم آیا این درسته؟یعنی واقعا هرموقع نماز آدم قضا میشه به خاطر گناه بوده؟خوب اینطوری بدتر شده که!یعنی آدم یه گناهی کرده بوده حالا به خاطر اون دوباره بدون اینکه بخواد دچار یه گناه دیگه شده یعنی قضا شدن نماز.لطفا راهنماییم کنید؟


عامل اصلی و زیربنایی سستی در نماز، قضا شدن و یا هر کوتاهی ای که در زمینه دین و عبودیت پیدا می شود در ضعف ایمان است. البته همه ما کم و بیش از این عارضه رنج می بریم و ایمان کامل برای انسان مومن یک ایده آل و آرزوی نهایی است, ولی باید بکوشیم هر چه بیشتر آن را تقویت نماییم. در روایت هست که ایمان ده درجه دارد و وظیفه مومن حرکت در این مسیر و افزودن به این درجات است. گناه بودن در صورتی است که اراده خودش در این زمینه دخیل باشد.
اما برای قضا نشدن و سروقت بجا آوردن نماز شرایط ظاهری هم کمک کار است. خواندن نماز در اول وقت آن , شاید از نمازهای دیگر مشکل تر باشد، ولی نماز گزار می تواند با کمی تمرین و ممارست از فیض نماز اول وقت ( بالاخص نماز صبح ) بی نصیب نماند . پیامبر خدا ( صلی الله علیه و آله ) فرمودند : هیچ بنده ای نیست که به اوقات نماز و مواضع خورشید اهتمام ورزد , مگر اینکه آسودگی در هنگام مردن و از بین رفتن غم و اندوه ها و نجات از آتش را برایش ضمانت کنم . (میزان الحکمه / ج 7 / ص 3129)
عوامل سلب توفیق شدن از نماز به موقع به دو گروه عمده دسته بندی می شود:
الف : عوامل مادی
که برخی از این عوامل شامل موارد ذیل می باشد
1- فقدان برنامه ریزی و نظم در زندگی
از مهمترین عوامل مادی که مانع از توفیق درک نماز در وقتش می گردد فقدان برنامه ریزی و نظم در زندگی می باشد مانند فقدان برنامه ای منظم برای خواب و یا ایجاد مشغله های پراکنده و فراتر از توانایی های خود که نتیجه ای جز ایجاد خستگی مفرط ندارد.
2-پرخوری در شب: علتی دیگر خواب طولانی و سنگین پرخوری در شب می باشد. حضرت عیسی (علی نبینا و آله و علیه السلام ) خطاب به بنی اسرائیل فرمود: « ای بنی اسرائیل ! خوردن خود را زیاد نکنید، زیرا هر کس بر خوردن خود بیفزاید، بر خوابیدن خود هم می افزاید و هر کس که بر خواب خود بیفزاید، از نماز کم می گذارد (و در نتیجه) در زمره غافلان نوشته می شود».
3- کسلی و تنبلی افراد
غرق شدن در مسائل مادی و دنیویی
4- حضرت عیسی (علی نبینا و آله علیه السلام ) نقش دنیا زدگی را در بی حوصلگی افراد نسبت به عبادات اینچنین ترسیم می نماید که : همچنان که بیمار بر غذاى لذیذ نگاه می کند و بدلیل شدت درد لذّت آن را نمى چشد، همچنان فرد دنیادار نیز همراه با عشق به مال نه لذّتى از عبادت مى برد و نه شیرینى و حلاوتش را مى چشد. 2
5- خوردن غذاهای نامناسب در شب
برخی از غذاها بگونه ای می باشند که اعصاب و بدن را سست می نمایند . لذا اگر شب ها از ماست ، دوغ ، کشک و مانند آن استفاده شود خواب بر انسان چیره شود ؛ و یا خوردن غذاهای چرب و سنگین موجب سنگینی خواب می گردد و این امور باعث می شود انسان برای بیدار شدن از خواب دچار مشکل گردد
ب : عوامل معنوی
1-ضعف در خداشناسی
یکی از مهمترین عوامل معنوی که موجب می شود تا انسان نسبت به نماز غافل گردد ، عدم معرفت و شناخت نسبت به خداوند متعال و الطاف وی می باشد.
فرض کنید اگر با یکی از مسولین که حل مشکل تان در دست اوست قراری گذاشته اید . و یقین دارید که وی در همان ساعت مقرر منتظر شما است . آیا واقعا شب به راحتی می خوابید و دیر بر سر قرار حاضر شده و یا با کسلی با وی مواجه می شوید؟
اگر انسان واقعا نسبت به الطاف الهی کمترین معرفتی داشته باشد و بداند که کسی که قرار است به هنگام نماز با وی صحبت کند همانی است که ما را از نیستی به دنیا آورده و تمامی نعمت های خود را نیز بر ما ارزانی داشته تا به نهایت کمال و درجات بالای بهشتی دست پیدا کند . او همانیست که اختیار کمی و زیادی روزی ما را دارد ؛ همانی است که مرگ و زندگی ما در ید قدرت اوست و … با این حال آیا نسبت به نماز با بی حالی برخورد خواهیم کرد و یا آنکه سر از پا نشناخته و با تمام وجود به اقامه نماز عاشقانه خواهیم پرداخت.
2-گناه
اعمال و رفتاری که انسان در طی روز انجام می دهد نقش بسیار مهمی در توفیق انسان نسبت به عبادات دارد یعنی هر چه در طی روز کارهای شایسته از انسان سر بزند توفیقات انسان نیز برای اعمال خوب دیگر بیشتر فراهم می شود و هر چه به گناه آلوده شود توفیق اعمال خوب از وی سلب می گردد ؛ لذا باید نسبت به این مسأله بسیار حساس بود تا بواسطه گناه درک لذت سحرخیزی را از دست نداد.
بعضی از گناهان که معمولا دامنگیر جوانان می باشد از قرار ذیل است
– دیدن صحنه های و تصاویر غیر اخلاقی از طریق اینترنت ، ماهواره ، تلفن همراه و …
– چشم چرانی – برقراری روابط نامشروع با جنس مخالف – استفاده از غذاهایی که حلال نیستند.
– استفاده از غذاهایی که پاک نیستند.- دروغ گفتن – استهزاء و تحقیر دیگران – ایجاد مزاحمت و آزار همکلاسی ها و یا هم خوابگاهی ها
3-ضعف اراده
سحرخیزی اراده و عزم می خواهد. دوست داشتن تنها کافی نیست ، باید با تصمیم جدی خوابید. ضعف اراده از مهم ترین عوامل محروم ماندن از سحرخیزی می باشد. باید با این ضعف و سستی اراده مبارزه کرد توصیه ما: بهتر است به سایت پرسمان اخلاق بروید و دو مطلبی را که در گزینه اخلاق بندگی بخش واجبات در این زمینه هست, مطالعه کنید و از راهکارهایی که توصیه شده است استفاده نمایید. موفق باشید. www.akhlagh.porsemani.ir
منتظر مکاتبه بعدی شما هستیم

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد