عوامل موثر در شکل گیری اضطراب امتحان
کلیه ی عوامل موثر در ایجاد اضطراب امتحان را می توان در یک طبقه بندی کلی به سه دسته ی عوامل فردی ، شخصیتی – عوامل آموزشگاهی و جامعه ای – عوامل خانوادگی تقسیم بندی کرد .
1) عوامل فردی و شخصیتی
در مورد عوامل فردی و شخصیتی موثر در ایجاد اضطراب امتحان به عوامل زیر می توان اشاره کرد :
اضطراب عمومی : تحقیقات نشان داده است کودکانی که به دلایل مختلف از جمله جدایی والدین و یا زندگی با خانواده ای نامتعادل اغلب مضطرب و نگرانند در مقایسه با کودکانی که با هر دو والد خود زندگی می کنند نمره های تحصیلی پایین تری داشته اند . و اضطراب امتحان بیشتری را تجربه نموده اند . بنابراین بین اضطراب امتحان و اضطراب عمومی که یک ویژگی و صفت شخصیتی است و در افراد مختلف میزان آن متفاوت است رابطه وجود دارد .
درواقع این اضطراب نیست که به طور مستقیم به کاهش عملکرد و نمره ی پایین فرد در یک آزمون منجر می شود بلکه افکار نامربوط است که اضطراب را به دنبال خود می آورد .
2) عوامل آموزشگاهی و جامعه
3) عوامل خانوادگی
در این دسته عوامل می توان به شیوه ی تربیتی والدین ، انتظارات آن ها ، جو عاطفی حاکم بر خانواده ، ویژگی های شخصیتی والدین و طبقه ی اجتماعی – اقتصادی اشاره کرد . گاهی سخت گیری بیش از حد والدین و شیوه ی انضباطی خشک و انعطاف ناپذیر آن ها ، علّت اساسی ایجاد اضطراب در دانش آموزان است .
یکی از دانشمندان معتقد است اضطراب امتحان یک ویژگی شخصیتی است که در تعامل والدین با کودک گسترش می یابد و در سال های قبل از مدرسه شکل می گیرد و ثبات می یابد .
گاهی مقایسه های بی مورد و نا به جایی که والدین در مورد فرزندان خویش با دیگران می کنند و از این طریق دائم احساس حقارت و ضعف و زبونی را در آن ها پرورش می دهند ، علّت عمده ی اضطراب دانش آموزان است .
منبع : مهارت های تحصیلی (اردشیر کیانی)
برچسبها: مهارت کنترل اضطراب امتحان