عصراسلام: از پیشگامان این کار میتوان به ابراهیم ذهبی معروف به سیاح ورسول عرب لین اشاره داشت. در این نوع عکاسی، پس زمینه نقش بسیار مهمی ایفا میکند. عکاسان در ابتدا با قرار دادن زائر در مقابل مجموعه حرم رضوی، از آنان عکس میگرفتند. سپس به دلیل محدودیتهای کار در فضای باز و با الهام از پردههای پس زمینه مورد مصرف در آتلیههای عکاسی در عکس پرتره، و بهره گیری از نورپردازی با منابع نور مصنوعی، زائران جلوی پردههای نقاشی حرم و بارگاه میایستادند و عکس میگرفتند.
عکاسخانه ایام/ نسرین ترابی
آتلیههای عکاسی زیارت یا عکاسی حرم از گذشته در اطراف حرم مطهر امام رضا (ع) رواج داشته است. زائران حرم امام هشتم همواره علاقمند هستند تا قاب عکسی به یادگار از سفر خود به همراه داشته باشند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی دیجیتال ایستادن مقابل پرده های قدیمی نقاشی شده از حرم رضوی جای خود را به مونتاژ عکسی از حرم با زائران داده است.
***
ابراهیم ذهبی متولد سال ۱۳۰۱ در مشهد است و کار عکاسی را از سال ۱۳۱۶ آغاز کرد. اما قبل از اینکه سیاح در سال ۱۳۵۳ مغازه ای را دور فلکه حضرت تاسیس کند، در سال ۱۳۲۸ با مرحوم محسن رزاقی «فتو رکلام» را جنب فتو نصرت درخیابان خسروی تاسیس کرد. وی همچنین عکاس و خبرنگار روزنامه خراسان بود. او علاوه بر نیم نگاهی به عکاسی طبیعت، از مروجان اصلی عکاسی زیارتی در مشهد (و ایران) است، به گونه ای که بسیاری از عکاسانی که امروزه در پارک ها و مکان های تاریخی مشهد مشغول به عکاسی اند از شاگردان ابراهیم ذهبی به شمار می روند.
ابراهیم ذهبی ملقب به «سیاح» است و اکنون بسیاری از عکاسان او را با همین لقب می شناسند، دلیل این خطاب از زبان وی به این شرح است:
هر کجا که می رفتم می پرسیدند؛ مغازهات کجاست؟ من می گفتم که سیاحم و جای ثابتی ندارم، از همان جا به نام سیاح معروف شدم، بعدها در اولین آتلیه ام رو به روی چاپخانه خراسان که نزدیک آستان قدس بود ساکن شدم (۱۳۲۸) ، اما باز هم همه مرا با نام سیاح میشناختند.
ابراهیح ذهبی در سال های پایان عمر زندگی سختی را در خانه سپری می کرد و عمدتا از فراموش شدنها و بی مهریهای رایج در فضای هنری کشور گلایه مند و آزرده خاطر بود. او سال ۹۲ و در سن ۹۱ سالگی به رحمت ابدی خداوند پیوست.