فرهنگ مهدویت چقدر در نظام فعلی حکومتی ما میتواند مؤثر و کارساز باشد؟
۱۳۹۲/۱۰/۳۰
–
۴۵ بازدید
فرهنگ مهدویت چقدر در نظام فعلی حکومتی ما میتواند مؤثر و کارساز باشد؟
فرهنگ، مجموعهای از نگرشها، ارزشها، هنجارها، رسوم و آداب، شعایر و اعمال خاص است که جامعه آنها را میپذیرد.
فرهنگ، مجموعهای از نگرشها، ارزشها، هنجارها، رسوم و آداب، شعایر و اعمال خاص است که جامعه آنها را میپذیرد.
فرهنگ مهدویت نیز مجموعهای از آیینهای اعتقادی، اخلاقی، رفتاری، مدیریتی، معرفتی، اجتماعی، فقهی و مانند آن است که پیامبر اکرم -صلّی الله علیه و آله و سلم- بر پایۀ وحی الهی آنها را برای هدایت انسانها به ارمغان آورد. امامان معصوم (ع) این فرهنگ را به نسلهای بعدی منتقل کردهاند که تبیین، تفسیر و تشریع آن در زمان کنونی به عهدۀ وجود مقدس حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف است. آن حضرت نیز در دوران هفتاد سالۀ غیبت صغرا، از طریق سفیران خاص خود (نایبان خاص) این مهم را به انجام رساند که در دوران کنونی (غیبت کبرا) مروجان دین و مراجع بزرگوار تقلید (نایبان عام) آن آموزهها را میگسترانند.[۱]
بنابراین، الگوگیری و تأثیرپذیری از فرهنگ مهدویت برای تمام عصرها و نسلها، کارگشا و کارساز است. برای نمونه، به دو اثر و ویژگی این فرهنگ اشاره میکنیم:
۱. احاطۀ علمی امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف بر اعمال و احوال ما باعث میشود که مسوولان و مردم جامعه، امام را شاهد و ناظر بر اعمال خود ببینند و از گناهان فردی و اجتماعی بپرهیزند؛ زیرا میدانند او از گناهشان ناراحت میشود. علاوه بر آن، سعی میکنند تا با اعمال شایسته، زمینۀ خشنودی حضرت را فراهم سازند؛ زیرا میدانند او از کار نیک شادمان میشود.
به بیان دیگر، فرهنگ مهدویت را میتوان مایۀ حرکت و عمل صحیح در تمام طبقات نظام و جامعه دانست که تلاش و کوشش صحیح، اصولی و منطقی را در پیمیآورد.
۲. از ویژگیهای دیگر فرهنگ مهدویت، «امید» است. این ویژگی، برای تمام جوامع و نظامها، ازجمله نظام حکومتی ایران ضروری مینماید و موجب دلگرمی خدمتگزاران نظام اسلامی در خدمت به خلق خدا و دین خدا میشود.
آری، فرهنگ مهدویت، حرکتآفرین، امیدآفرین، تلاشزا و نشاط آور است، و یأس، نومیدی، خستگی، وازدگی و پوچگرایی را میزداید. این فرهنگ، دریچهای به آیندهای روشن دارد. البته ویژگیها فراوان است، ولی برای بیان آنها مجالی نیست.[۲]
پی نوشت ها
[۱]. فصلنامۀ انتظار، ش۱۱ و ۱۲، ص۳۲، با چند تن از استادان حوزه و دانشگاه دربارۀ فرهنگ مهدویت گفتوگویی کرده که برای روشن شدن این سؤال و جواب بسیار مفید مینماید.[۲]. برای آگاهی بیشتر نک: خورشید مغرب، محمدرضا حکیمی؛ استراتژی انتظار، اسماعیل شفیعی سروستانی.