خانه » همه » مذهبی » فلسفه و هدف ازدواج

فلسفه و هدف ازدواج


فلسفه و هدف ازدواج

۱۳۹۲/۰۵/۱۳


۶۶۲ بازدید

با عرض سلام و خسته نباشیدهدف و فلسفه ازدواج چیست؟ من هر چی با خودم فکر کردم نتوانستم دلیل عقلی قانع کننده ای برای ازدواجم پیدا کنم.
ممنون میشم کمکم کنید
با تشکر

با سلام و عرض ادب از اینکه این سامان را انتخاب کردید تشکر می کنیم و از خداوند می خواهیم که ما را در انجام هر چه بهتر وظیفه یاری کند . پرسشگر محترم در پاسخ دو مبحث را باید از نظر بگذرانیم اول آیا اساسا ازدواج هدف و فلسفه ای دارد ؟ دوم آیا در شرایط کنونی جامعه با این همه مشکل پیش رو ازدواج معقول به نظر می رسد؟
در پاسخ سنوال اول به صورت مختصر می گوییم : ازدواج از ضروریات زندگی انسان به شمار می آید و هدف ها و نیازهای زیادی را تأمین می کند از جمله مهمترین هدف های ازدواج می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. نیل به آرامش و سکون : مهمترین نیازی که با ازدواج تأمین می شود نیاز به آرامش و امنیت است . خداوند در بیان فلسفه ازدواج در سوره روم آیه 21 عقل بشر را مخاطب قرار داده ، می فرماید: یکی از آیات الهی این است که برای شما از جنس خودتان همسری را آفرید تا با او انس بگیرید و آرامش پیدا نمائید و در بین شما دوستی و مهربانی قرار داد و در این امر برای افرادی که اهل تفکر باشند آیات و نشانه هایی وجود دارد. بنابراین قرار دادن همسر برای هر فرد موجب آرامش و امنیت خاطر است و ایجاد محبت و الفت بین زن و مرد در زندگی خانوادگی نیز از نشانه های حکمت و رحمت پروردگار است و علی الاصول محیط خانه وسیله آرامش روحی زن و مرد قرار داده شده است .
2. تأمین نیازها جنسی; انسان دارای مجموعه ای از نیازها و غرایز است که عدم ارضا و یا نقص در ارضای هر کدام از این غرایز ایجاد تزلزل در شخصیت او را موجب می گردد. یکی از نیرومندترین غرایز انسان غریزه جنسی است که بر اثر ازدواج تأمین این نیاز در مسیر طبیعی و سالم قرار می گیرد و زن و مرد را از انحراف و گناه مصون می دارد. بنابراین تنها وسیله طبیعی و مشروع ارضای این غریزه ازدواج و تشکیل خانواده است .   تأمین این نیاز جنسی تنها از بعد مادی و جسمانی مطرح نیست بلکه فرد از لحاظ روانی , ذهنی و اخلاقی نیز به آرامش می رسد. بنابراین فرد پس از ازدواج می تواند این غریزه مهم حیاتی را به شیوه ای مطلوب و معقول و اجتماع پسند ارضا کند.
3. تولید مثل و بقاء نسل ; مسأله تولید و بقای نسل انسان نیز از اهداف اساسی ازدواج است که مورد توجه دین اسلام قرار دارد. تربیت انسانهای ارزشمند از ثمرات بزرگ ازدواج است . وجود فرزندان باعث گرمی , پویایی و صفای کانون خانوادگی و انگیزه ای برای دوام زندگی و احتمالا تخفیف درگیری های زن و شوهر است .
4. تکمیل و تکامل ; هیچ انسانی به تنهایی کامل نیست به همین جهت پیوسته در جهت جبران نقص و کمبود خویش تلاش می کند. دختران و پسران جوان پس از دوران بلوغ و جوانی ضمن آن که در صدد رسیدن به استقلال فکری هستند برای جبران نواقص خود و تأمین نیازهای بی شمار خویش به سوی ازدواج سوق داده می شوند و با گزینش همسری شایسته موجبات رشد و تکامل خویش را فراهم می کنند. هنگامی که فرد در کانون یک زندگی مشترک قرار می گیرد در سایه انس و الفت و محبت و روابط نزدیک و صمیمانه , بیشتر احساس مسوئولیت می کند, استقلال می یابد. زندگی خویش را هدفدار می کند و از ثمرات کسب و کار و تلاش خود در واحد خانواده ی نو بنیاد خویش بهره می گیرد. شهید مطهری در این باره می فرماید: «تشکیل خانواده یعنی یک نوع علاقه مند شدن به سرنوشت دیگران ازدواج اولین مرحله ی خروج از خود طبیعی و توسعه پیدا کردن شخصیت انسان است … پختگی ای که در پرتو ازدواج و تشکیل خانواده ایجاد می شود در هیچ جای دیگر نمی توان به آن رسید و آن را فقط در ازدواج و تشکیل خانواده باید بدست آورد».
اما پاسخ سنوال دوم : باید صادقانه بگوییم که وضعیت ازدواج در شرایط کنونی جامعه مناسب نیست . فقدان آموزش های لازم جهت بررسی آمادگی های ازدواج ، معیارهای انتخاب همسر ، مهارتهای زندگی و …. از یک سو و از سوی دیگر توقعات و چشم و همچشمی ها و چیزهای دیگری که شما خود بهتر می دانید ، برای برخی جوانان این تصور را ایجاد می کند که ازدواج معقول نیست . در پاسخ باید بگوییم هنوز هم تعدای از جوانان هستند که با شناخت صحیح نسبت به ابعاد ازدواج و تغییر اساسی در سبک زندگی خود به شیوه ای ساده ازدواج کرده و از فوائد گوناگون آن بهره می برند . پس اگر ما شناخت لازم راجع به ابعاد گوناگون ازدواج داشته باشیم و موانع احتمالی را هم بر طرف کنیم و واقع گرایانه به آن نگاه کنیم در شرایط فعلی هم ازدواج معقول است .
در پایان بگوییم که ممکن است فردی مشکل خاصی در مورد ازدواج یا مانع خاصی داشته باشد که آمادگی  برای ازدواج را نداشته باشد ، که این مهم نیاز به بررسی بیشتر دارد .
موفق باشید.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد