کدام مواد غذایی به ما آسیب می رسانند؟
مارگارین
گرچه این تصور وجود دارد که مارگارین از کره سالمتر است، درواقع مارگارین پر از چربی غیر اشباع یا ترانس است، که در عروق خونی شما رسوب میکند و کلسترول شما را بالا میبرد. بسیار بهتر است که از کره در حد اعتدال استفاده کنید.
هاتداگ و گوشت ساندویچهای فرآوریشده
این تکههای گوشت که کیفیت کمتری نیز دارند پر از نیتریت، طعمدهندههای شیمیایی، رنگ، و سدیم بیش از حد هستند. دنبال سوسیسهای فاقد نیتریت بگردید و ساندویچ گوشت خود را با پختن کمی مرغ یا بوقلمون و ایجاد برشهای نازکی از آن درست کنید.
پنیر های فرآوریشده
آن را در ورقههای پیچیدهشده در پلاستیک یا در قوطیهای قابل اسپری دیدهاید؛ این غذاهای مصنوعی حتی مجاز به داشتن برچسب عنوانِ پنیر نشدهاند. اگر شما ولع مصرف ناچو (ناچو غذایی از شمال مکزیک، چیپس ذرت سرخشده با پوشش پنیر چدار و فلفل قطعهقطعه است) دارید، میتوانید سس پنیر خود را با پنیر واقعی درست کنید، اما از چیزی که ما آن را “پنیر پلاستیکی” مینامیم بر حذر بمانید.
سالادهای فستفود
شما با خود فکر میکنید که در میان غذهای مضر حداقل شما همبرگر را سفارش نمیدهید، اینطور نیست؟ اشتباه است. برخی سالادها در فستفودها با تمام چاشنیهای اضافی و سسهای چرب روی آنها حاوی کالری و چربی بیشتری نسبت به همبرگر و سیبزمینی سرخکرده هستند. آیا شما قبل از اینکه باور کنید گزینههای یک منوی سالم چه چیزهایی هستند در مورد آنها تحقیق میکنید؟
شیرینکنندههای مصنوعی
بسیار شیرینتر از شکر معمولی هستند که منجر به افزایش میل شدید به شکر میشوند. آنها همچنین با ایجاد مشکلات عصبی و سرطان ارتباط دارند. برای اجتناب از ولع مصرف شیرینی، کمی خوردن میوه را امتحان کنید! شیرینکنندههای طبیعی مانند عسل یا شربت افرا نیز، البته در حد اعتدال، جایگزینهایی عالی هستند.
ذرت بوداده در مایکروفر
با تقلیدی از عطر و طعم کره (پلیفلوئورواُکتانوئیک اسید، Perfluorooctanoic Acid) پلیمری سنتزی است، که با برخی سرطانها و ناباروری مرتبط است. درست کردن ذرت بوداده با کره واقعی در یک پاکت کاغذی درون مایکروفر امنتر (و ارزانتر!) است.
ماست سبک و کمچرب
وقتی که تمام چربی ماست را می گیرند، نیاز است چیزی به آن اضافه شود تا ماست دوباره طعم خوبی داشته باشد. این بدان معناست که شکر، آسپارتام و بسیاری مواد فرآوریشده دیگر به ماست اضافه می کنند. اضافه کردن میوه و عسل را به ماست ساده یونانی برای میانوعدهای خوشمزه و سالمتر امتحان کنید.
نان حجیم (نان حبوبات)
این حقه خوبی است که به نظر سالم میرسد، اما اینطور نیست. نان حجیم، نان سفید با دانههای غلات در آن است. همانطور که شما ممکن است بدانید، نان سفید فاقد مواد مغذی و حاوی آرد غنیشده است. آنچه شما نیاز دارید نان گندم است (گندم کامل باید در صدر لیست مواد تشکیلدهند باشد).1
غذاهای سرخ کرده
تاکنون آزمایش های زیادی به منظور بررسی تأثیر مصرف غذاهای سرخ کرده روی سلامتی انجام گرفته اند. در مطالعات مختلف از سراسر جهان رابطه بین مصرف این نوع غذاها بویژه گوشت سرخ شده با ابتلا به سرطان ها شناسایی شده است. یک مطالعه اخیر نشان داده است که مصرف گوشت سرخ شده خطر ابتلا به سرطان مثانه را تا دو برابر افزایش می دهد.
مواد خوراکی حاوی آرد سفید و تصفیه شده
اکثر ما با وجودی که می دانیم باید از غلات سبوس دار استفاده کنیم اما باز هم همبرگر، پاستا و نان و شیرینی تهیه شده از آرد سفید مصرف می کنیم. آرد سفید یکی از خطرناک ترین غذاهای فرآوری شده در نسل ما است. وقتی گندم فرآوری می شود بیشتر فیبر املاح معدنی و ریزمغذی های ضروری خود را از دست می دهد. مصرف آرد سفید و تصفیه شده موجب آزادسازی سریع انسولین شده و بار زیادی را بر غده پانکراس یا لوزالمعده که وظیفه ترشح انسولین را برعهده دارد، وارد می کند. همچنین در طول روند فرآوری مواد شیمیایی به آن افزوده می شود که قطعاً برای بدن مضر است و در نهایت منجر به بروز دیابت نوع دوم می شود.2
پنیر سرخ شده
زمانی که روی سیب زمینی سرخ شده پنیر ریخته می شود تبدیل به مضرترین غذایی شود که امکان دارد خورده شود. نه تنها در داخل خود سیب زمینی سرخ شده مقادیر فراوانی چربی وجود دارد بلکه پنیری که روی آن ریخته می شود نیز حاوی مقادیر قابل توجهی چربی اشباع شده است.
پفک
بیشتر انواع پفک ها پر از کالری، سدیم و چربی هستند که می تواند گزینه زیان آوری باشد. برخی از انواع آن دربرگیرنده ۱۲۰۰ کالری هستند میزان سدیم و چربی موجود در آنها معادل تمام سدیم و چربی است که هر فردی روزانه به آن نیاز دارد.
پیتزا
تنها با دارا بودن خمیر، پنیر و سس مسلما نمی تواند گزینه خوب غذایی به شمار آید. یک پیتزای کوچک پنیر دارای ۱۰۸۰ کالری، ۳۶ گرم چربی و ۱۰۰ درصد بیشتر از میزان مصرف مجاز نمک روزانه شما را داراست. به دلیل نمک فراوان موجود در آن و فیبر بسیار اندک به سختی می توان یک یا دو تکه از آن را خورد.
نودل
علت نامگذاری لاتین این غذا به مردم ژاپن باز می گردد که از جمله ابداعات قرن بیستم آنهاست و گزینه سلامتی به شمار نمی رود. یک بسته آن محتوی ۴۰۰ کالری، ۱۴ گرم چربی و ۶۶ درصد از میزان سدیم توصیه شده روزانه است. از آنجایی که در آن اصلا فیبر وجود ندارد و میزان پروتئین موجود در آن نیز اندک است، بعد از خوردن آن نیز احساس گرسنگی خواهید کرد.
آبمیوه های پاکتی
این آبمیوه ها که شاید راحت ترین گزینه برای بردن به مدرسه باشند بیش از یک قوطی نوشابه شکر دارد. در واقع آبمیوه باید به همراه فیبر میوه و بدون شکر باشد در غیر این صورت خوردن آن بی فایده است.
خامه غیر لبنی
در مورد این نوع از خامه ها سئوال های فراوانی مطرح می شود مانند، چرا این خامه ها احتیاج به نگهداری در یخچال را ندارند؟ چرا اینقدر سفید هستند؟ چگوه یک ترکیب می تواند غیر لبنی اما سفیدرنگ باشد؟ یک پاسخ کوتاه به تمام این سئوال ها می تواند این باشد که این خامه از سرخ شدن روغن دانه سویای هیدروژنه تهیه می شود که محتوی چربی های ترانس خطرناکی نیز است. شاید بهتر باشد که برای نوشیدن قهوه بعدی خود از آن استفاده نکنید.3
پی نوشت:
1.www.rastineh.com
2.www.hidoctor.ir
3.www.rooziato.com