عصراسلام: قائمیه از شمال به شهرستان ممسنی با فاصله ۳۰ کیلومتر ، از جنوب به شهرستان تاریخی بیشاپور و شهرستان کازرون به ترتیب با فاصله ۱۰ و ۳۰ کیلومتر، از شرق به بخش کوهمره نودان و از سمت غرب به ارتفاعاتی محدود می شود که دنباله کوههای زاگرس می باشد. اولاد میرزایی، کوهپیرایه، اردشیری، الیاس آباد، ساسانی آباد، تل میلگ، کهواده و بنارمورد و…از مناطق معروف چنارشاهیجان بشمار میروند.
طبیعت چشم نواز قائمیه بطور زیبایی در بهار میزبان میهمانان نوروزی هست. آثار باستانی بیشاپور در فاصله ۱۰ کیلومتر قائمیه از جمله آثار گرانبها و ارزشمندی است که در تمام اوقات سال باستان شناسان و جهانگردان ایرانی و خارجی را به خود جلب می کند. بیشابور با تکیه بر طبیعت زیبای منطقه، رودخانه زیبا و پر آب بیشاپور، غار و مجسمه شابور، چشمه ساسان و سنگ نوشتهها و ایوانها و تالارهای دیدنی که به زمان حکومت ساسانیان برمی گردد، از مناطق دیدنی ایران به حساب می آید.
آثار حجاری شده در تنگ قندیل متعلق به دوره ساسانیان و چشمه چنار در مرکز شهر قائمیه از دیگر آثار قدیمی و مراکز تفریحی منطقه می باشد. نقش برجسته تنگ قندیل چنارشاهیجان اکنون در دامنه کوه و مجاور تنگی در نزدیکی روستای قندیل چنارشاهیجان در فاصله کمتر از یک کیلومتری این روستا واقع شده و بنا به گفته کارشناسان در مسیر جاده شاهی عصر باستان قرار گرفته است. نقش برجسته تنگ قندیل در تاریخ ۱۱ دی ماه ۱۳۸۰ با شماره ۴۵۳۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
در حال حاضر هیچگونه حفاظتی از نقش برجسته تنگ قندیل صورت نمی گیرد بگونه ای که اکنون این اثر باستانی در معرض سیلاب های فصلی که از این تنگه عبور می کنند قرار دارد و در داغی تابستان نیز به دلیل عدم وجود هیچ نوع سایه بان و محافظی، نور مستقیم خورشید بنیان آن را سست می کند.
باستان شناس و پژوهشگر دوران ساسانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: نقش برجسته تنگ قندیل واقع در چنارشاهیجان متعلق به دوره ساسانی است و درباره نقوش آن تفاوت نظرهایی بین متخصصین امر وجود دارد و برخی معتقدند که این اثر حاوی تصویر شاپور اول و بعضی می گویند این تصویر متعلق به بهرام دوم است.
میلاد وندایی که زمینه تخصصی فعالیتش نقوش برجسته های دوران ساسانی است و تاکنون دو جلد کتاب و چندین مقاله در این باره تالیف کرده، افزود: در یکی از مقالات تخصصی ام نیز به این موضوع اشاره کردم که این نقش برجسته متعلق به نرسی، هفتمین پادشاه ساسانی است که در کنار مادرش آذرآناهیتا قرار دارد و پشت سر او نیز شخصی که حلقه در دست دارد بهرام سوم است.
وی ادامه داد: نقش برجسته تنگ قندیل چنارشاهیجان احتمالاً در سال ۲۷۶ و ۲۷۷ میلادی ساخته شده است.
این پژوهشگر دوران ساسانیان و سردبیر مجله باستان شناسی کندوکاو اضافه کرد: نقش برجسته تنگ قندیل چنارشاهیجان به لحاظ سبک شناسی و فرم بدن شباهت هایی با آثار تاریخی نقش رستم دارد.
وندایی اظهار داشت: اگر نقش برجسته تنگ قندیل با دیگر هنرهای دوران ساسانی مانند سکه و فلزکاری مقایسه شود کاملاً مشاهده می شود که سبک ایجاد این اثر تاریخی براساس سبک هنری دوره اول ساسانیان است.
از جمله مراکز زیارتی منطقه مرقد مطهر امامزاده سید حسین ( ۸ کیلومتری قائمیه ) امامزاده سید محمد واقع در روستای الیاس آباد، امامزاده سید علی و امامزادگان سید ابراهیم و سید اسماعیل در محله بنارمورد می باشد.
مردم منطقه در آب و هوای معتدل و کوهپایهای منطقه به کارهای کشاورزی، دامداری، باغداری و صنایع دستی از قبیل گلیم بافی، جاجیم بافی و قالی بافی مشغول می باشند. هم اکنون بسیاری از دانشگاههای معتبر کشور شاهد استعدادهای درخشان جوانان این خطه ازمیهن عزیزمان است. امید است که همت بیشتری برای توسعه چنارشاهیجان از هرنظر فراهم شود.
وبلاگ چنارشاهیجان