مهارت تست زنی
آزمون های چهار گزینه ای که در کشور ما تحت عنوان آزمون های تستی شناخته می شوند ، یکی از انواع آزمون ها می باشد ، که در سال های اخیر بسیار مورد
توجه قرار گرفته و در کنکور نیز نقش اساسی را دارا می باشد . داوطلبان کنکور به دلیل اینکه در طول تحصیل خود معمولاً با آزمون های تشریحی سر و کار داشته اند ، در برخورد با این گونه آزمون ها دچار مشکلاتی می شوند . عدّه ای که می خواهند خود را فقط در طول یک سال (سال آخر) با سیستم تستی آشنا کنند تا بتوانند در این آزمون ها نتیجه ی خوبی را کسب نمایند ، قطعاً با مشکلاتی مواجه می شوند . بنابراین به عنوان یک پیشنهاد بسیار مهم به دانش آموزان توصیه می کنم که با سوالات چهار گزینه ای و نحوه ی پاسخ گویی به آن ها در سال های قبل آشنا شوند .
مثلاً پس از تسلّط به مفاهیم و مطالب یک درس و پس از حلّ تمرین های آن ، به عنوان مسائل اضافه به پاسخ گویی تست های مربوط به آن موضوع بپردازید . البته دانش آموزان سال های دوم و سوم دبیرستان باید این مسئله را جدّی تر بگیرند .
در آزمون های چهار گزینه ای تأکید سوالات بر روی مفاهیم و جزئیات می باشد . بنابراین در هنگام مطالعه جهت آمادگی برای این آزمون ها ، همه ی نکات درس را به دقّت بخوانید و هیچ قسمتی را رها نکنید . خود را به جای طرّاح سوال گذاشته و سعی کنید هیچ نکته ای را از قلم نیندازید .
توجه داشته باشید که موفّقیّت در کنکور همانند گنجینه ای است که درون صندوقی قرار دارد و کلید آن در سطر سطر کتاب های درسی گذاشته شده است و برای دست یابی به آن باید سطر به سطر کتاب را به دقّت بخوانید و بفهمید .
تست چیست ؟
معمولاً سوالات آزمون ها به دو صورت باز پاسخ و بسته پاسخ تنظیم می گردد .
منظور از سوالات باز پاسخ همان سوالات انشایی هستند که در این نوع سوالات پاسخ دهندگان هرگونه که تمایل دارند می توانند به سوالات طرّاحی شده جواب بدهند . امّا سوالات بسته پاسخ یا همان تست ها ، به سوالاتی گفته می شود که پاسخ های آن قبلا توسّط معلم تهیه شده و دانش آموز فقط باید پاسخ های مورد نظر خود را انتخاب نماید .
تست ها از دو قسمت تشکیل شده اند :
الف) صورت سوال (متن پرسش یا تنه سوال)
ب) گزینه ها یا پاسخ های پیشنهادی
تنه ی سوال یک جمله استفهامی است و گزینه ها، پاسخ های احتمالی آن هستند که پاسخ دهنده از بین آن جواب یا جواب های مورد نظر خود را انتخاب می کند.
درصد گیری (نمره ی خام)
با توجّه به این که در آزمون های استاندارد مانند آزمون سراسری و یا دانشگاه آزاد اسلامی نمره ی منفی وجود دارد اگر به سوالی پاسخ غلط بدهید . علاوه بر اینکه نمره ی مربوط به آن را دریافت نمی کنید ، نمره ای را نیز از دست می دهید ؛ یعنی به ازای هر سه پاسخ غلط یک پاسخ صحیح حذف می شود . بنابراین توصیه می کنم به سوالات با دقّت پاسخ دهید و به سوالاتی که پاسخ آن ها را نمی دانید ، پاسخ ندهید .
برای تعیین درصد پاسخ گویی صحیح به سوالات با احتساب نمره ی منفی از رابطه ی زیر استفاده می کنند :
100 ⨯ (3 ⨯ تعداد کل تست ها ÷ تعداد تست های غلط – (3 ⨯ تعداد تست های درست)) = درصد پاسخگویی به سوالات
مثلاً اگر شما به 30 تست پاسخ داده اید و توزیع جواب های شما به این صورت باشد .
درست 20 – غلط 6 – نزده 4 ؛ نتیجه ی کار شما به شکل زیر خواهد بود :
60 = (3 ⨯ 30) ÷ (100 ⨯ 6 – (3 ⨯ 20)) = درصد
(یعنی شما به 60 درصد سوالات جواب صحیح داده اید)
تذکّر : در هنگام تست زنی سعی کنید از برگه های مخصوص پاسخ (پاسخنامه) استفاده کنید و از پاسخ دادن به صورت زیر اجتناب کنید :
20 – الف 21 – ج 22 – الف 23 – د
منبع : مهارت های تحصیلی (اردشیر کیانی)
برچسبها: مهارت تست زنی