پیامها و پیامدهای درج نام حزبالله در لیست ترور اروپا
۱۳۹۲/۰۵/۰۴
–
۹۳ بازدید
با تصویب موضوع درج شاخه نظامی حزب الله لبنان به عنوان یک سازمان تروریستی در لیست تروریستی اتحادیه اروپا این روزها تنور تبلیغاتی رسانههای مغرض علیه حزب الله لبنان داغ شده است، اتحادیه اروپا در حالی نام شاخه نظامی حزبالله را به صورت رسمی در لیست ترور خود قرار داده و تحریمهایی را منطبق بر مفهوم سازمانهای تروریستی در منشورهای بینالمللی بر این گروه تحمیل میکند که هنوز بسیاری از حامیان این تصمیم و تحلیلگران مسایل بینالمللی نسبت به فواید این تصمیم تردید جدی دارند.
تأخیر در اعلام رسمی مصوبه اتحادیه اروپا به علت برخی مقدمات بوروکراتیک است که باید برای اعلام تصمیم نهایی منتظر آن بود، مثلا سوئد برای قبول هر تصمیم این چنینی در اتحادیه اروپا نیز به تایید پارلمان خود دارد، از سوی دیگر کمیتههای فنی نیز باید چارچوب قانونی و اجرایی این طرح را بررسی و نهایی کنند.
مصوبه اتحادیه اروپا؛ از واقعیت تا بلوف سیاسی
درست است که با تصویب این طرح بلوکه شدن اموال گروه نظامی حزبالله لبنان در این کشورها و منع تبادلات اقتصادی با آنها و یا حمایت مالی و منع آمد و شد عناصر وابسته به شاخه نظامی حزبالله به کشورهای عضو اتحادیه اعمال خواهد شد، اما مشکلات اساسی بر راه اجرایی کردن این مصوبه وجود دارد.
یکی از مهم ترین مشکلات در این زمینه ابهام در نحوه جداسازی شاخه نظامی و سیاسی حزبالله لبنان است، به این ترتیب در صورت کشف تبادلات مالی و سرمایهها و حسابهای بانکی لبنانیها در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، تنها اثبات عضویت این عناصر در حزبالله لبنان برای بلوکه کردن آنها کافی نیست، بلکه بر اساس این طرح باید اثبات شود که حسابهای بانکی یا شخصیتهای مورد اتهام، وابسته به شاخه نظامی حزبالله لبنان هستند تا بار حقوقی مصوبه اخیر اتحادیه اروپا بر آنها لازم الاجرا باشد.
در این راستا روزنامه هاآرتص رژیم صهیونیستی با اشاره به اینکه موضوع تصویب این طرح در اتحادیه اروپا حاصل کار یک ساله مشترک و فشرده از سوی وزارت خارجه اسرائیل، آمریکا، انگلیس، هلند و دانمارک بوده و حتی کارگروه های ویژهای در اسرائیل، آمریکا و انگلیس از بعد از انفجار بورگاس برای این کار تاسیس شده بود، با ابراز تردید نسبت به فواید احتمالی این طرح مینویسد که گام دوم این طرح این است که راهکارهای قانونی برای اجرای آن در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا تدوین شود.
منابع نزدیک به حزبالله بر این باورند که تصمیم اتحادیه اروپا، باعث ضعف عملکرد حزبالله و تغییر سیاستهای داخلی و خارجی آن نخواهد شد و برعکس بر پایداری و سرسختی و همگرایی آن با ایران، سوریه و دولتهای محور بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین، و آفریقای جنوبی) برای تأمین منافع حیاتی و استراتژیک آن خواهد افزود. بخصوص آنکه منبع تأمین سلاح این حزب دولتهای این مجموعه است و این بدان معناست که تصمیم اتحادیه اروپا در خصوص شاخه نظامی حزبالله، هیچ کارآیی نخواهد داشت.
این منابع تأکید دارند که این تصمیم باعث نخواهد شد حزبالله از توسعه توان دفاعی خود دست بردارد یا نبرد رسانهای و روانی بر ضد رژیم صهیونیستی را متوقف کند، این حزب با بیتوجهی به تصمیم اتحادیه اروپا، به مسیر خود ادامه خواهد داد، چرا که این حزب منافعی در کشورهای اتحادیه اروپا ندارد.
انگیزه های اروپا از مصوبه سیاسی اخیر
اقدام اتحادیه اروپا در درج نام شاخه نظامی حزبالله لبنان در لیست ترور خود بیش از آن که به علت دست داشتن احتمالی این حزب در انفجار بورگاس یا فعالیتهایی باشد که در فرهنگ سیاسی غرب و اروپا به عنوان اقدامات تروریستی محسوب میشود، در انتقام شکستی است که حزبالله لبنان در ماههای اخیر با مشارکت در معرکه القصیر بر هجمه جهانی این کشورها علیه سوریه وارد کرد، غرب به این ترتیب میخواست این پیام را به حزب الله لبنان برساند که ایستادگی در برابر طرح خاورمیانه جدید آنها گرچه به پیروزی و افزایش محبوبیت این حزب در افکار عمومی مردم منطقه منتهی شد، اما بدون پرداخت هزینه نخواهد بود.
علاوه بر اینها موازنه قوای منطقهای و معادله سیاست داخلی بویژه در تشکیل دولت لبنان متاثر از فضای بینالمللی به نفع حزبالله لبنان در جریان است و اتحادیه اروپا به نمایندگی از آمریکا و رژیم صهیونیستی با وارد کردن این شوک سعی در توقف روند مورد نظر داشته و تلاش میکند در حضور حزبالله در دولت آینده لبنان نقشآفرینی و مانع تراشی کند.
تحلیلگران مسایل بینالمللی علاوه بر موارد فوق با اشاره به دو انگیزه سیاسی و امنیتی اتحادیه اروپا در این اقدام، معتقدند که در بعد سیاسی افزایش سطح هجمه علیه حزبالله لبنان و ایجاد فضای بینالمللی در راستای تخریب وجهه حزبالله مورد نظر عاملان این اقدام بوده است، این طرح به زعم اروپاییها هم می تواند روند روز افزون محبوبیت حزب الله در افکار عمومی منطقه را متوقف کند و هم بر اساس منافع صهیونیستها روند خلأ قدرت در لبنان در سایه اختلافات گروههای سیاسی را در مسیر فرسایشی قرار دهد.
اروپا به این ترتیب سعی دارد شالوده مرحله آینده لبنان را پایه ریزی کرده و معادلات خود را به عرصه داخلی این کشور تحمیل کند و مانع از دستیابی حزبالله به پروندهای معین در لبنان از جمله نفت این کشور یا سواحل آن شود.
در بخش امنیتی نیز اروپاییها میخواهند به شهروندان خود اینگونه القا کنند که تروریسمی که در اروپا وجود دارد، تنها از سوی القاعده نیست، بلکه حزب الله نیز در این لیست قرار دارد و سیاست اروپا در تعامل با حزبالله نیز از این پس مانند گروه حماس خواهد بود. از این منطق اروپا میخواهد مدعی شود که حزب الله یک گروه تروریستی است تا زمینه را برای هر تجاوز احتمالی آینده به این حزب فراهم کند، حال این تجاوز ممکن است از سوی اسرائیل باشد یا از سوی عناصر امنیتی اروپایی علیه شخصیت های وابسته به حزب الله در کشورهای مختلف.
به نظر میرسد کشورهای اروپایی به ویژه آنهایی که نظامیانشان در قالب نیروهای بینالمللی یونیفل در جنوب لبنان مستقر هستند، بعد از تصمیم خود که تحت فشار آمریکا و لابی صهیونیستی اتخاذ شده برای کاستن از پیامدهای منفی احتمالی به دنبال دلجویی از افکار عمومی لبنانیها هستند. این اتحادیه در این راستا تاکید کرده که کمکها و تبادلات مالی آن با لبنان در این مصوبه دچار اختلال نمیشود و گفتگوها نیز با تمامی گروههای سیاسی لبنان ادامه دارد.
در این راستا دیپلماتهای اروپایی به روزنامه نگاران اعلام کرده اند که هیچ ممانعتی از ارائه ویزا به کشورهای اروپایی در ارتباط با این تصمیم اعمال نخواهد شد. آنجلینا ایخورهست سفیر اتحادیه اروپا در لبنان نیز بعد از دیدار با عدنان منصور گفت که این اتحادیه با دولت آینده لبنان حتی در صورت مشارکت حزبالله در آن همکاری خواهد کرد.
اتحادیه اروپا البته وعده داده که این مصوبه را هر شش ماه مورد تجدید نظر قرار گیرد، اما کارشناسان معتقدند این وعده پوشالی است، چرا که با وجود تجدیدنظر شش ماهه لغو آن بسیار مشکل است، چون باید تمامی 28 عضو با لغو این طرح موافقت کنند و تنها مخالفت یک کشور با آن مانع از لغو آن میشود.
اروپا ممکن است با این طرح خود از اینکه رژیم صهیونیستی و آمریکا را راضی نگه داشته چند صباحی خشنود باشد؛ اما هنگامی که با پیامدهای منفی تصمیم خود در لبنان و سایر کشورهای منطقه مواجه شود، متوجه خواهد شد که این تصمیم نه تنها در راستای منافع این کشورها نبوده، بلکه دهها جبهه تقابل را به روی آنها خواهد گشود و فصل تازهای از رویاروییهای دردناک را با افکار عمومی هواداران مقاومت در لبنان و منطقه برای آنها رقم خواهد زد.
مشرق نیوز