پینگوکولا چیست و چگونه درمان میشود؟
پینگوکولا
پنگوکولا (Pinguecula) زائده نسبتاً شایع و غیر سرطانی است که بر روی ملتحمه یا بافت سفید در نزدیکی قرنیه چشم به وجود می آید. این لکه یا برآمدگی زرد رنگ بوده و معمولاً در قسمت داخلی چشم، نزدیک به بینی شکل می گیرد.
در حقیقت پینگوکولار در اثر تغییر در بافت ملتحمه چشم فرد ایجاد می شود. این تغییرات چشمی با سوزش ناشی از قرار گرفتن در معرض آفتاب، گرد و غبار و باد مرتبط بوده و با افزایش سن احتمال بروز آن افزایش می یابد. این برآمدگی ها یا زائده های به وجود آمده ممکن است حاوی ترکیبی از پروتئین، چربی یا کلسیم یا ترکیبی از هر سه باشد.1
شیوع پنگوکولا
پنگوکولا ها در افراد میانسال یا مسن که زمان زیادی را زیر نور خورشید می گذرانند یا اهل آفتاب گرفتن هستند، شایع تر است. اما پنگوکولاها ممکن است در افراد جوان و حتی کودکان نیز رخ دهد – به ویژه افرادی که اغلب بدون عینک آفتابی یا کلاه برای محافظت از چشمان خود در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید قرار می گیرند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری خواهند بود.
ابتلا به پنگوکولا مربوط به سن خاصی نبوده و هر فردی در هر سنی ممکن است دچار این عارضه چشمی شود. علاوه بر این پس از به وجود آمدن این زائده در داخل چشم، معمولاً فرد نیاز به درمان نخواهد داشت.1
علائم پنگوکولا
در بیشتر افراد مبتلا، پنگوکول علائم زیادی ایجاد نمی کند. اما وقتی این اتفاق بیفتد، این علائم معمولاً خود را با اختلال در پرده اشکی نشان خواهد داد.
خشکی چشم
از آنجا که یک پینگوکولا یک برجستگی ببر روی چشم می باشد، ممکن است پرده اشکی نتواند به طور مساوی اشک را ددر سطح چشم پخش کرده و در نتیجه باعث بروز خشکی سطح چشم شود.
همین عارضه می تواند باعث علائم خشکی چشم مانند شود از جمله:
خارش
تاری دید
مور مور شدن
احساس سوزش
احساس وجود جسم خارجی در داخل چشم
رگ های خونی
یکی دیگر از علائم آن ظاهر شدن رگ های خونی در داخل بافت ملتحمه است که سفیدی (اسکلرا) چشم را می پوشاند.
وجود این رگ ها بر روی قسمت های سفید چشم باعث، قرمز شدن ظاهر چشم ها خواهد شد.
پنگوکولیت
پنگوکولا ها می توانند متورم و ملتهب شوند. به این عارضه پنگوکولیت گفته می شود.
تحریک و قرمزی چشم ناشی از پنگکولیت، معمولاً به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، باد، گرد و غبار یا آب و هوای بسیار خشک به وجود می آید.
گاهی اوقات افراد مبتلا به پینگوکولا، رشد این زائده های چشمی را با ناخنک چشم که به صورت زائده در داخل چشم به وجود می آید به اشتباه می گیرند. اما این دو عارضه چشمی از هم متفاوت هستند.
علائم کلی بروز پینگوکولا شامل موارد زیر می شود:
خارش
خشکی
تاری دید
سوزش چشم ها
احساس وجود خاک یا دیگر ذرات در داخل چشم
نقطه یا برآمدگی زرد رنگ بر روی سفیدی چشم
قرمزی و تورم بافت ملتحمه چشم به خصوص زمانی که پینگوکولا در حال رشد است.2
علل ایجاد پینگوکولا
همانطور که در بالا عنوان شد، افرادی که در معرض نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش قرار دارند، در صورتی که مراقبتهای لازم را از چشم خود نداشته باشند، دچار این عارضه میگردند. از این رو، مهمترین علت ابتلا به پینگوکولا را میتوان اشعههای مضر نور خورشید دانست.
با توجه به اینکه اشعههای نور خورشید در نزدیکی خط استوا قدرت بالاتری دارند، مردم این ناحیه بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند و برای در امان ماندن از پینگوکولا باید دقت بیشتری در رعایت نکات ایمنی داشته باشند.
تماس چشم با آبوهوا، باد، قرار گرفتن در معرض گرد و غبار، خشکی چشم و استفاده از لنزهای تماسی نرم نیز از دیگر موارد ابتلا به پینگوکولا است که احتمال بروز این عارضه را افزایش میدهد.3
تشخیص پینگوکولا
به محض مشاهده هر گونه تغییر در چشم باید به پزشک مراجعه کنید تا ایشان شما را به متخصصین چشم مانند چشمپزشک یا بیناییسنج معرفی کنند.
چشمپزشک چشم را تحت نوری خاص و با استفاده از ذرهبین معاینه میکند. این معاینه ساده غالباً برای تشخیص پینگوکولا کافی است.
اگر پینگوکولا باعث بروز علائم شده باشد، چشمپزشک روشهای مناسبی را برای درمان علائم ناراحت کننده توصیه میکند.2
درمان پینگوکولا
پینگوکولا معمولا مشکلی را برای فرد مبتلا ایجاد نمیکند و باعث تغییر دید یا ابتلا به دیگر بیماریهای چشمی نمیگردد، اما ایجاد لکه زرد بر روی چشم، خصوصا اگر بزرگ و قابل دید باشد، باعث ناراحتی بیمار میشود. در این مواقع بیمار ترجیح میدهد با عمل جراحی این لکه را از روی چشم خود بردارد.
گاهی اوقات نیز بروز علائم پینگوکولا مانند خارش، سوزش، تاری دید و … باعث آزار بیمار میشود که در آن صورت نیز پزشک درمان دارویی را برای او آغاز میکند. داروهایی که برای تسکین پینگوکولا مورد استفاده قرار میگیرند به دو دسته داروهای بدون نسخه و داروهای تجویزی تقسیم میشوند.
داروهای بدون نسخه
برای تسکین خشکی، خارش یا سوزش ناشی از پینگوکولا میتوانید از قطرههای چشمی بدون نسخه استفاده نمایید. این قطرهها در واقع اشک مصنوعی هستند که مانند اشک طبیعی عمل کرده و چشم را مرطوب میکنند. البته دقت داشته باشید که برخی از این قطرهها دارای مواد نگهدارنده هستند.
در صورتی که چشم بیمار نسبت به این مواد حساسیت داشته و تحریک شود، پزشک قطرههای بدون مواد نگهدارنده را به بیمار توصیه میکند. علاوه بر قطرهها، پمادهایی نیز در داروخانهها موجود هستند که اشک مصنوعی را به مدت طولانیتری در چشم نگه میدارند. در صورتی که خشکی چشم شدیدتر باشد، توصیه میشود از پماد به جای قطره استفاده شود.
داروهای تجویزی
در صورتی که قطره و پماد باعث رفع خشکی و تسکین درد و ناراحتی بیمار نشود، در این صورت پزشک داروهای دیگری را برای او تجویز میکند. در این مواقع معمولا قطره چشمی حاوی استروئید تجویر میگردد تا ورم و التهاب موجود در چشم را از بین برده و احساس خارش و وجود جسم خارجی را برطرف نماید. توجه داشته باشید، در صورتی که از داروهای بدون نسخه استفاده میکنید حتما این مورد را به پزشک خود اطلاع دهید.
جراحی
جراحی معمولا زمانی انجام میشود که پینگوکولا بزرگ شده و ظاهر آزاردهندهای پیدا کرده باشد. در این صورت پزشک برای راحتی بیمار و از بین بردن علائم بیماری، جراحی را پیشنهاد میدهد. در این جا، پزشک ابتدا زائده ایجاد شده را از چشم بیمار خارج کرده و با استفاده از یک چسب مخصوص، مرحله پیوند را آغاز میکند. در این مرحله بخشی از ملتحمه که سالم است به قسمتی که پینگوکولا از آن برداشته شده، پیوند داده میشود.3
پینوشتها
1.www.pezeshket.com
2.www.dr-yadegari.ir
3.www.retinclinic.com