۱۳۹۳/۰۱/۱۵
–
۳۹۱۰ بازدید
اکنکار از فرقههای نوپدیدی است که توسّط پال توئیچل در سال ۱۹۶۵ بنیانگذاری شد. بسیاری از تعالیم اکنکار برگرفته از آموزههای رادهاسوامی هندی است.
اکنکار[1] از فرقههای نوپدیدی است که توسّط پال توئیچل[2] در سال 1965 بنیانگذاری شد. بسیاری از تعالیم اکنکار برگرفته از آموزههای رادهاسوامی هندی است.
متن مـقـدّس عرفان اکنکار، شریعت کیـ ســوگماد[3] نام دارد. امّا مروّج اصلی تعالیم اکنکار، آثار پال توئیچل است. در کتابهایی همچون: «اکنکار کلید جهانهای اسرار» ، «سرزمینهای دور» و«دفترچة معنوی»، «اک-ویدیا دانش باستانی پیامبری»، «دندان ببر» و آثاری از هارولد کلمپ نظیر «هنر رؤیابینی معنوی»، «نسیم تحوّل» ، «از استاد بپرسید». مطابق آنچه در سایت رسمی اکنکار آمده، اعضای آن – اکیستها-[4] در یکصد کشور دنیا پراکندهاند و تعداد آنها بیش از هشتادهزار نفر است.
این فرقه در ایران نیز طرفدارانی دارد.
پال توئیچل در معرّفی مکتب اکنکار میگوید: من رهبر معنوی جهان هستم. قبل از من، 970 استاد دیگر وجود داشتهاند که در طول تاریخ حیات بشر همواره مردم را به سوی اک[5] راهنمایی میکردند.
پیروان و حامیان اکنکار، آیین خود را طریقی عرفانی برای جویندگان و عارفان حقیقی پروردگار میدانند، که حتّی میتوان از آن بهعنوان علمی کاملاً دقیق برای یافتن ذات برتر در کائنات یاد کرد.
اکنکار مدّعی است که نزدیکترین مسیر به سوی خداوند است و مدّعی است که ماهانتا[6] (استاد زندة اکنکار) توسّط سوگماد[7] (خداوند) انتخاب میشود و هر استاد زنده اک، جانشین خود را تربیت میکند.
پال توئیچل فعالیت خود را با روزنامهنگاری شروع کرد و با نامهای مختلف برای نشریات دورهای گوناگون قلم میزد. در همین زمان بود که به توضیح و تبیین گروههای گوناگون دینی پرداخت. وی از طریق نوشتههایش در نشریات دورهای و نامههایش به همسر دومش، گیل آتکینسون[8] به معرّفی اکنکار پرداخت و خود را به عنوان نهصد و یکمین استاد اک معرفی کرد.
او مدّعی شـد کـه تـعـالیمی از اساتید وایراگی اک[9] دریافت کرده که از جمله آنها یک راهب تبتی به نام ربازار تارز[10] بود.
اکنکار به طور رسمی در 22 اکتبر 1965 در ساندیاگو کالیفرنیا به صورت یک سازمان غیرانتفاعی تأسیس شد. در سال 1971 پال توئیچل درگذشت.
داروین گـــراس[11] بــه عنوان نهصد و هفتاد و دومین استاد اک جانشین او شد.
داروین گراس باعث نزاعهای زیادی دربارة اکنکار شد؛ چرا که بسیاری از طرفداران این آیین، وی را ـ با اینکه از سوی هیئتی از اعضای اکنکار، از جمله همسر پال توئیچل به این سمت انتخاب شده بـود، شایستة جـانـشینی استاد پیشین نمیدانستند.
سرانجام گراس تمامی اختیارات و مسئولیتهایش را که به استاد زنده اک مربوط میشد، از دست داد و هارولد کلمپ به عنوان نهصد و هفتاد و سومین استاد زندة اک جانشین وی شد. همچنین دعاوی حقوقی چندی میان گراس و اکنکار مبنی بر استفاده گراس از واژههایی که حق تألیف آن با اکنکار بوده است، مطرح شد.
——————————————————————————–
[1]. Eckankar. [2] .Paul Twitchell. [3]. Shariyatki-Sugmad. [4]. پیرو یا مرید اکنکار، کسی که پیام اکنکار را منتشر میکند. چلای استاد اک در قید حیات که مطابق قوانین اک مشغول فعالیت است. [5]. در واژهنامه اکنکار، ذیل «اک» آمده است: جریان رسای زندگی است. حقیقت و تناقض ابدی هر دو در درونش نهفته است، کلید تعالیم مذهبی و فلسفی را دربرمیگیرد. جریان نیروی زندگی، علم مربوط به آگاهی کامل که حامل تجربههای سفر روح است. ادراک خداشناسی، ریسمانی که تمام موجودات را در تمام عوالم و جهانهای آفرینش در تمامی زمانهای مختلف و حتی فراتر از تمام زمانها به یکدیگر پیوند میدهد. نیروی زندگی، معرفت به خویشتن، روح مقدّس، سرچشمة همة اینها، خالق تمام اشیاء، نیروی بزرگ شکلدهنده که در تمام خلاقیتها عمل میکند، در همه جا هست. [6]. Mahanta. [7]. Sugmad. [8]. Gail Atkinson. [9]. Vairagi Exk Masters. [10]. Rebazar Tarz [11]. Darwin Grass.