پرسش:
من سؤالم اینه که زمانی که کشور خودمون آنقدر مشکلات و فقر داره چرا باید به کشورهای دیگه مثل فلسطین و زلزلهزدههای افغانستان کمک کنیم درحالیکه مطمئنم اگر این اتفاق برای ایران بیفتد هیچ کشوری برای ما تره هم خورد نمی کنه؟
پاسخ:
از قدیم گفتن چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است. آیا نباید تا زمانی که بسیاری از جوانان ما به دلیل نداشتن یک وام ساده، توان ازدواج کردن ندارند یا بسیاری با هزینههای غیرقابلتحمل درمانی دستوپنجه نرم میکنند و در کل مشکلات معیشتی و اقتصادی فراوانی وجود دارد، کمکهای ریزودرشت مالی به سایر کشورها را کنار بگذاریم؟ نیازمند خارجی در اولویت است یا نیازمند داخلی؟
دلایل ارسال کمکهای بشردوستانه به خارج از کشور در حالی که هنوز نیازهای داخلی بیداد میکند از چند جهت قابلبررسی است.
1. اگر کمک به دیگری، منوط و مشروط به رفع تمامی نیازهای خود شود، مفهوم انسانی و اسلامیِ ایثار بهکلی میمیرد. اصولاً مشکلات و نیاز کشورها پایانپذیر نیست، لذا با این استدلال، کمک کردن هم هیچ زمانی معنا نخواهد داشت. به همین دلیل، این قاعده در جامعه جهانی و انسانی نیز حاکم است؛ یعنی هیچ کشور متمدنی پیدا نمیشود که درصورتیکه سایر کشورها، خصوصاً کشورهای منطقه و همسایه، دچار بحرانی مانند بلایای طبیعی، جنگ و فقر و قحطی شوند، بگوید من اول مشکلات خودم را حل میکنم و سپس سراغ تو خواهم آمد. برای نمونه حتی کشور آفریقای فقیری مانند «بروندی» مبتلا به جنگ قبیلهای و مهاجرت اجباری شدند، کشورهای فقیر اطراف مانند «روآندا» مهاجران آنها را پذیرفتند و پناه دادند و تاکنون بیش از 218 هزار بروندیایی از بیم خشونتها، به کشورهای همسایه در محدوده شرق آفریقا پناه بردهاند. (1)
حکومت باید به فکر فقرزدایی و توسعه کشور باشد، که با قوت و قدرت این محرومیتزدایی در جریان بوده و هست، اما وقتی دیگری دچار بحران میشود؛ از شرافت و اصول اولیه تمدن و تمایز انسان با حیوانات وحشی است که به کمک بحرانزده بشتابد. وقتی کودک یمنی از گرسنگی در حال جان دادن است، وقتی کودک فلسطینی برای یک داروی ساده در آغوش مادرش ناله میکند و جان میسپارد، آیا یک انسان باشرافت منتظر میشود تا مثلاً تمام مدارس کشور نوسازی شود و بعد یک محموله دارو به فلسطین ارسال کند؟!
نکته مهمتر اینکه مگر ما مسلمان و یک امت واحده نیستیم؟
2. برخلاف تصور پرسشگر محترم، در مقاطع متعددی که کشور ما نیز دچار بحرانهایی مانند جنگ و بلایای طبیعی شده است، سایر کشورها کمکهای قابلتوجهی برای ایران ارسال کردهاند. برای نمونه در زلزله ویرانکننده بم، کشورهای لهستان، ژاپن، آلبانی، الجزایر، پاکستان، استرالیا، نیوزلند، پرتقال، مکزیک، ایسلند، فنلاند، فرانسه و بوسنی و هرزه گوین مقادیر زیادی کمک مالی، تیم پزشکی و امدادی، سگهای زندهیاب، تجهیزات پزشکی و بیمارستانی، دارو، محمولههای امدادی و پشتیبانی و … به ایران فرستادند. (2) سال 1398 عمان بهاندازه چهار هواپیما محموله کمکهای بشردوستانه برای سیلزدگان ایران ارسال کرد. (3) در همان سال، یک خَیّر پاکستانی کمکهای قابلتوجهی را برای سیلزدگان خوزستان ارسال کرد. (4)
3. برخی تصوری ساختهاند که گویی اگر کمکهای ایران به سایر کشورها قطع شود، بخش عظیمی از مشکلات و معضلات کشور حل خواهد شد؛ اما برخلاف تبلیغات گسترده، این کمکها متعادل است؛ یعنی رقم آن به نحوی نیست که کشور را دچار بحران مالی یا کسری بودجه کند یا حرکت عمرانی کشور را با کندی مواجه کند. فقط برای نمونه کل بودجه حزبالله لبنان در سال، معادل هفتهزارم درصد بودجه سالانه دولت ایران است. (6) که چند برابر این آمار از سایر کشورها به لبنان تزریق میشود که دلیل آن را بیان خواهیم کرد.
برای این کمکها گاهی نیازها در اولویت قرار میگیرد. اگر من مشکل لباس نو داشته باشم و دیگری سقف خانهاش فروریخته، کدام نیاز در اولویت است؟
4. باید وسعت دیدمان را گسترش دهیم. خیلی از کمکها، بیش از آنکه هزینه باشد، سرمایهگذاری است. بخش بزرگی از منافع یک کشور در تعاملات بینالمللی و توان اثرگذاری او بر منطقه و معادلات بینالملل رقم میخورد و بخش بزرگی از امنیت یک کشور، خارج از مرزهای آن رقم میخورد. بسیاری از اوقات، کمک کردن به حل بحران کشورها موجب جلوگیری از تبعات آن بحران برای کشور خود است. خصوصاً اینکه در همسایگی ما این اتفاق بیفتد. بسیاری از اوقات باید مرزهای نبرد را از سرزمین خود دور کرد و دشمنِ دشمن خود را قوی نگه داشت. بسیاری از اوقات باید در بحران به دیگران کمک کرد تا در مواقع بحران خود کمک ببینی. بسیاری از اوقات باید سایر دولتها را به خود وابسته نگهداشت تا منافع تو را تا جای ممکن تأمین کنند. به همین دلایل کشورهای مخالف ما بااینکه در کشورهای خود بحرانهای مالی فراوانی دارند، چند برابر این ارقام را در منطقه و سایر مناطق جهان علیه ما خرج میکنند. مثلاً میدانیم که چند میلیون خیابانخواب در آمریکا، انگلیس و فرانسه وجود دارد؛ درعینحال چه ارقام سرسامآوری از مالیات و منابع عمومی، خرج دخالتهای بینالمللی این کشورها میشود؟ (6)
آمریکاییها در نیمکره غربی هستند؛ ولی ناوگان خود را به نیمکره شرقی فرستادهاند. ناوگان ششم آنها در مدیترانه، ناوگان هفتم آنها در اقیانوس هند و ناوگان پنجم آنان، در خلیجفارس مستقر است. آنها همهجا پایگاه نظامی دارند. چیزی به نام من و کشور خودم در دنیای امروز معنا ندارد.
5. در روایات متعددی نیز مسئله حمایت از مظلوم و مبارزه با ظلم مورد توجه قرارگرفته است. پیامبر خدا صلیالله علیه و آله دستور داده است که: «…و مَن سَمِعَ رَجلاً یُنادِی: یا لَلمسلمینَ! فَلَم یُجِبهُ فلَیسَ بمُسلِمٍ»؛ هر که فریاد کمک خواهىِ مردى را بشنود و به کمکش نشتابد، مسلمان نیست. (7) و همچنین روایت امیرالمؤمنین علیهالسلام که میفرماید: «کونا لِلظّالِمِ خَصْما وَ لِلْمَظْلومِ عَوْنا»؛ پیوسته دشمن ظالم و یاور مظلوم باشید. (8) نمونههایی از این دست روایتهاست.
نتیجه:
بخشی از منافع کشور و همچنین وظایف تمدنی و دینی ما در کمکهای بشردوستانه رقم میخورد و کمکها در حد ایجاد معظل برای کشور نیست، اما نادیده گرفتن اثرگذاری بر کشورهای منطقه حتماً معضلات جدیای برای ما فراهم میکند. بنابر این، کمک به مظلومان در هرکجای دنیا که باشد بهاندازه توانمان یک مسئولیت و وظیفه دینی است.
کلمات کلیدی:
ایران، اقتصاد، فلسطین، کمکهای بشردوستانه، بیتالمال، فقر اقتصادی، طوفان الاقصی.
پینوشتها:
1. روآندا پناهجویان بروندیایی را به کشورهای دیگر میفرستد،
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، 24 بهمن
1394، https://irna.ir/xjdGrD
2. از سوی وزارت امور خارجه فهرست کمکهای انساندوستانه کشورهای خارجی به زلزلهزدگان بم اعلام شد، خبرگزاری مهر، 8 دی 1382، mehrnews.com/xr4Q.
3. سفیر ایران در مسقط اعلام کرد؛ کمکهای بشردوستانه عمان به ایران ارسال شد، ایسکا نیوز، 23 فروردین 1398، iscanews.ir/xbxhd.
4. خیر پاکستانی کمکهایش را از راهآهن خرمشهر برای سیلزدگان فرستاد، آبادان نیوز، 24 فروردین
1398، http://www.abadannews.com/index.aspx?fkeyid=&siteid=1&pageid=127&newsvie…
5. حقایقی درباره کمکهای مالی ایران به جریان مقاومت/ چگونه ایران با ۱۶ میلیارد دلار، آمریکا را با ۷ تریلیون دلار در منطقه شکست داد؟
رجا نیوز، 25 آذر 1397، http://rajanews.com/node/301668.
6. ر. ک: بیبیسی فارسی، افزایش آمار خیابان خوابهای انگلستان برای هفتمین سال،
https://www.bbc.com/persian/world-42819935.
7. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 3، قم، انتشارات دارالحدیث، 1429 ق، ص 419.
8. نهجالبلاغه، نامه 47، چ 2، قم، شهابالدین، 1384 ش، ص 398.