آشنایی با میوه بلوبری و خواص بی نظیر آن
بلوبری میوه ای شبیه به توت به رنگ آبی مایل به بنفش است و بومی کشور آمریکای شمالی میباشد. این میوه یکی از منابع سرشار از ویتامینث بوده، مصرف آن، یک چهارم از نیاز روزانه بدن را به این ویتامین تامین می کند. خاصیت آنتی اکسیدانی بلوبری سالهاست که مورد توجه محققان بوده، از آن به عنوان یک ماده با خاصیت ضد سرطانی قوی یاد میشود. کاهش خطر ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی، آلزایمر، تاخیر در روند پیری و پیشگیری از ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری از خواص بلو بری و و فواید مصرف این میوه است. بلوبری را در ایران برخی به اشتباه، به اسم زغال اخته یا قره قاط میشناسند؛ اما خواص آن بسیار متفاوت با خواص زغال اخته و خواص قره قاط است.
گیاه شناسی بلوبری
بلوبری گیاهی، بومی شمال آمریکاست، درختچهای است خزانکننده که حبههای آن به رنگ آبی تیره یا بنفش است. بلوبری عضو خانوادهاریکاسه است، گل آذین آن خوشههایی به رنگ سفید و صورتی رنگ پریده یا قرمز است که حالت زنگولهای داشته و در انتهای شاخهها قرار دارد. این گلها در اوایل اردیبهشت ماه ظاهر شده و سپس به حبههای کوچک آبی رنگ و سفتی تبدیل میشوند که طعم مطبوعی دارند و شیرینند. حبههای بلوبری پس از برداشت، میتوانند هم به صورت مستقیم وارد بازار مصرف شوند و به حالت تازهخوری مصرف شوند و هم میتوانند وارد کارخانههای صنعتی شده و انواع کمپوتها ومرباها و آبمیوهها از آنها ساخته شود. از این حبهها در تزئین و ساخت انواع کیکها، شیرینی، بستنیها و دسرها و همچنین تهیه انواع ژلهها استفاده میشود.
خواص بلوبری
برخی از مهمترین خواص درمانی بلوبری عبارتند از:
میوه بلوبری سرشار از مواد آنتی اکسیدان است، لذا پیشگیری از بروز سرطان از مهمترین و اصلی ترین خواص بلوبری برای سلامتی می باشد.
مواد آنتی اکسیدان و ویتامینهای موجود در آن، بلوبری را به میوه ای بسیار مفید برای سلامت پوست تبدیل کرده است. مصرف این میوه باعث افزایش شادابی و نرمی پوست شده، تهیه ماسک بلوبری همراه با آبلیمو باعث لایه برداری پوست و روشن شدن پوست می شود.
کمک به عملکردهای شناختی مغز، پیشگیری از زوال حافظه در سالمندی و پیشگیری از آلزایمر از دیگر خواص بلوبری است.
مصرف بلوبری برای کاهش وزن و لاغری مفید بوده، برای از بین بردن چربی های دور شکم مفید است.
بلوبری دارای خواص مهارکننده باکتری بوده که به جلوگیری از چسبیدن باکتری به دیوار مثانه کمک می کند، که این امر به نوبه خود به دفع عفونت های دستگاه ادراری کمک می کند.
مصرف میوه بلوبری برای مبتلایان به دیابت مفید بوده، به کنترل سطح قند خون کمک میکند.
در برخی از کشورها، زنان از دمنوش بلوبری برای کاهش درد زایمان استفاده می کنند.
بلوبری سرشار از ترکیباتی به نام آنتوساینوساید است که به کاهش کم بینایی و خستگی چشم کمک کرده و باعث سلامت شبکیه چشم می شود. در حقیقت مصرف بلوبری برای تقویت بینایی، پیشگیری از آب مروارید و سایر بیماری های چشم مفید است.
بلوبری نه تنها سرشار از آنتی اکسیدان است بلکه غنی از پروآنتوسیانیدینهایی است که خاصیت ضدپیری دارند.
از آنجایی که بلوبری منبع طبیعی از فیبرهای محلول و نامحلول است، یکی از خواص بلوبری کمک به تنظیم سیستم گوارشی بدن است. مصرف این میوه رشد باکتریهای خوب در روده را تسریع کرده و به سیستم گوارش کمک میکند.
ارزش غذایی بلوبری
بلوبری دارای مواد مغذی از جمله ویتامین هایآ، ب کمپلکس،ث،ایو همچنین عناصر معدنی سلنیوم، روی، پتاسیم، مس و غیره می باشد.
جدول ارزش غذایی بلوبری
مضرات بلوبری (موارد احتیاطی و منع مصرف)
مصرف بیش از اندازه بلوبری باعث کاهش سطح قند خون شده، از این رو بایستی از افراط در مصرف آن پرهیز شود. همچنین توصیه میشود به دلیل تاثیر بر سطح گلوکز خون، قبل و بعد از اعمال جراحی از مصرف آن خودداری گردد.
منبع: سایت ستاره