فضایل امام علی(ع) صفات و ویژگیهای امام علی(ع)، نخستین امام شیعیان، است که در آیات قرآن، روایات و حوادث تاریخی به آنها اشاره شده است. از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است که فضائل امام علی(ع) قابلشمارش نیستند. برپایه روایتی از پیامبر بازگوکردن، نوشتن، نگاهکردن و گوشدادن به فضائل حضرت علی(ع) باعث آمرزش گناهان میشود.فضائل امام علی(ع) دو دستهاند: فضائل اختصاصی و فضائل مشترک با دیگر اهل بیت: آیه ولایت، آیه شِراء، آیه انفاق، حدیث غدیر، حدیث طیر، حدیث منزلت، مولود کعبه و خاتمبخشی از فضائل اختصاصی او بهشمار میآیند. آیه تطهیر، آیه اهلالذکر، آیه مَوَدّت و حدیث ثقلین هم از فضایل مشترک او با دیگر اهلبیت است.
در دوره بنیامیه از نشر فضائل امام علی(ع) جلوگیری شد. در این دوره کسانی که فضایل او را نقل میکردند، کشته یا زندانی میشدند. همچنین بهدستور معاویه کسانی که بهازای فضائل امام علی(ع)، برای خلفای سهگانه فضیلت جعل میکردند، تشویق میشدند. برخی معتقدند به همین علت احادیث اندکی از امام علی(ع) در منابع اهلسنت نقل شده است.
بااینهمه در جوامع حدیثی شیعه و سنی، فضایل بسیاری از علی بن ابی طالب نقل شده است. عالمان دو مذهب کتابهایی مستقل هم درباره فضائل او نوشتهاند. فضائل امیرالمؤمنین ابن حنبل، خصائص امیرالمؤمنین نسائی و عُمْدَةُ عُیونِ صِحاحِ الأخْبار فی مَناقبِ إمامِ الأبرار ابن بطریق از جمله آنها است.
* «فروغ ولایت»کتاب «فروغ ولایت» اثری از آیتالله شیخ جعفر سبحانی است که به سیره و روش حضرت امیر (ع) پرداخته است. نویسنده فرزانه، آیتالله جعفر سبحانی با تقسیم حیات نورانی حضرت أمیرالمؤمنین علیه السلام به پنج دوره، مهم ترین جریانات زندگی ایشان را ترسیم کرده است. ایشان در این اثر وزین سعی کرده سیر زندگی ایشان را از طرفی گویا و روان حکایت کرده و از دیگر سو کاملا مبتنی بر منابع دسته اول تاریخی و روائی باشد. نکته متمایز این اثر، جامعیت آن است که از همان آغاز زندگی حضرت تا شهادت ایشان، تمام عرصهها زندگی ایشان را در کنار آیات و روایات مربوطه تشریح کرده و در هر مورد به تبیین بعدی از فضائل حضرت میپردازد. البته رسالت اصلی این کتاب، ترسیم زندگی شخصی و عادی حضرت است که بخوبی هم از عهده آن برآمده است. این کتاب را موسسه امام صادق (ع) در ۸۶۰ صفحه منتشر نموده است.
*«علی از زبان علی»
حکایت زندگانی یک شخص آن زمان جذابیت پیدا میکند و شناخت از یک انسان فراتاریخ آن زمان واقعیتر بوده و به حقیقت نزدیک خواهد بود که از زبان خودش بیان شود. استاد شهیدی، که یکی از پژوهشگران معاصر تاریخ اسلام است، با آثار غنیّ و پرمحتوایی که در این زمینه از خود به جای گذاشته، توانسته به یکی از ماندگاران عصر تبدیل شود. وی در کتاب «علی از زبان علی» به روایت جذاب زندگانی أمیرالمؤمنین علیهالسلام از بیان خود حضرتشان استفاده کرده و برهههای گوناگون زندگانی ایشان را تشریح کرده است. این کتاب را انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی در ۲۰۸ منتشر و روانه بازار کتاب نموده است.
*«امیرالمومنین علیابنابیطالب علیهالسلام»
«اگر همه درختان قلم شوند، همه دریاها مرکّّب، همه ملائک حسابگر و همه آدمیان نویسنده شوند، هرگز نخواهندتوانست فضائل علی بن ابیطالب علیه السلام را شمارش کنند.» سخن، با این روایت ناب نبوی آغاز میشود. نویسنده که از عالمان دین است، این حدیث شریف را بر دیدگان خود قرار میدهد و در پی بیان قطرهای از دریای فضائل حضرت امیرالمؤمنین علیهاسلام بر میآید. وی با تسلّط کاملی که بر آیات و روایات این موضوع داشته و با اشرافی که بر منابع تاریخی و حدیثی شیعه و اهل سنت دارد، علاوه بر بیان روایات ناب درباره القاب و مناقب حضرت، فضائل ایشان حتی از زبان مخالفان و معاندان را نیز تبیین کرده و به بحثهای عمیق روائی و اعتقادی در این موضوع میپردازد تا در نهایت مجموعه کم نظیر و ماندگاری در این موضوع برجای گذارد. کتاب «امیرالمومنین علیابنابیطالب علیهالسلام» اثر احمد رحمانی همدانی است که نشر منیر آن را در ۱۰۴۰ صفحه منتشر نموده است.
*«اصحاب امام علی علیهالسلام»
کتاب «اصحاب امام علی علیهالسلام» اثری است تحقیقی که سیداصغر ناظمزاده قمی آن را تالیف نموده و انتشارات بوستان کتاب قم آن را در ۲ جلد منتشر نموده است. این که در دورانی از تاریخ، شخصیت بزرگی چون امیرالمؤمنین علیهالسلام با یاری چه کسانی توانست برگ مهمی از تاریخ را رقم زده و نقطه عطفی ماندگار ایجاد کند، اهمیت موضوع این کتاب را روشن میسازد. همچنین علاوه بر اهمیت اصل موضوع، آنچه که این اثر را ارزشی مضاعف میبخشد، اینست که با دستهبندی اصحاب حضرت أمیرالمؤمنین علیه السلام ، یاران صدیق و وفادار حضرتش را از آنانکه پس از مدتی، به هردلیلی از یاری ایشان کناره گرفته و اینان را از اصحابی که بعدها در جرگه مخالفان حضرتش برآمدند نیز جدا کرده و جنبههای مختلف حیات فردی، اجتماعی و سیاسی هریک از آنها را تبیین میکند. نویسنده در این اثر با تأکید و توجه بسیار بر منابع کهن، شناسائی هزار و ۱۱۰ نفر از اصحاب را هدف قرار داده است.
* «امام علی (ع) در قرآن»
کتاب «امام علی (ع) در قرآن» اثر علامه سیدمرتضی عسگری که موسسه علامه عسگری آن را چاپ نموده است. علامه سیدمرتضی عسگری را میتوان از معدود افرادی دانست که هم در زمینه پژوهش و هم فعالیتهای اجتماعی و سیاسی موفقیتهای بسیاری را کسب کرده است که از جمله موفقیتهای ایشان تاسیس حزب الدعوه عراق را میتوان نام برد. کتاب حاضر در پاسخ به شبهات یکی از علمای بزرگ وهابی است. او که در کتاب خود مساله امامت ائمه علیهمالسلام را مورد تشکیک قرار داده است این سوال را مطرح میکند که اگر امامت تا این اندازه در اسلام مهم است به چه دلیل در قرآن به نام اهل بیت تصریح نشده است. علامه عسگری در این کتاب به این شبهه اساسی با استفاده از آیات قرآن و احادیث مورد قبول اهل سنت پاسخی مستدل داده است و اثبات کرده که اصل امامت در آیات متعدد قرآن ذکر شده است و دلیل عدم تصریح به نام اهل بیت علیهمالسلام در قرآن را بیان میکند.
* «المراجعات»
علامه سیدعبدالحسین شرفالدین از شخصیتهایی است که در زمینه مباحث کلامی میان شیعه و اهل سنت شهرت بسیاری دارد و میان علمای شیعه جایگاه ویژهای دارد. کتاب «المراجعات» که موسسه چاپ و نشر بینالملل آن را منتشر نموده، حاصل نامههای دو عالم بزرگ شیعه و اهل سنت یعنی علامه شرفالدین و شیخ سلیم البشری المالکی رییس وقت داشگاه الازهر مصر است. محتوای نامهها اختلاف اساسی میان دو مکتب یعنی در مساله امامت میباشد. در این نامهها شیخ الازهر به ایراد برخی سوالات درباره اصل جانشینی حضرت علی علیه السلام و دلایل آن پرداخته است که علامه شرف الدین با استناد به منابع خود اهل سنت به سوالات او پاسخ داده است و یکی از مهمترین کتب در اثبات حقانیت مذهب شیعه است.
* «خصائص الائمه علیهمالسلام»
کتاب «خصائص الائمه علیهمالسلام» تألیف سید رضى، عالم نامدار شیعه و تدوین کننده نهج البلاغه است. موضوع کتاب، زندگى و سخنان امیرمؤمنان على علیهالسلام است. سید رضى در این کتاب روایاتى را که درباره حضرت على علیه السلام است جمع آورى نموده و با اشاره به معجزات و سخنان آن حضرت تاریخ کامل و گویایى را از زندگانى آن حضرت ارائه نموده است. کتاب «خصائص الائمه علیهمالسلام» براى تحقیق در زندگى حضرت على علیهالسلام کتابى ارزشمند و قابل توجه است. این کتاب از زمان نگارش مورد توجه و علاقه شدید علماى اسلام قرار گرفت و در بسیارى از کتاب هاى معتبر به آن اشاره شده و یا به مطالب آن استناد شده است. این کتاب از اولین کتاب هاى معتبرى است که به وسیله فقهاى بزرگ شیعه درباره زندگانى حضرت امیر علیهالسلام نگاشته شده است. نگارش این کتاب موجب گشت تا سید رضى تصمیم به جمع آورى کتاب شریف «نهج البلاغه» بگیرد و همین هم سبب ناتمام ماندن کتاب حاضر شد، زیرا همان گونه که از نام کتاب روشن است سید رضى تصمیم داشت در این کتاب زندگانى تمام ائمه علیهمالسلام را بیاورد اما به امام علی (ع) اکتفا نمود. سید رضى انگیزه خود از نگارش این کتاب را اینگونه بیان میفرماید: «شما از من درخواست کرده بودید تا کتابى درباره زندگانى ائمه علیهمالسلام بنویسم ولى حوادث روزگار مانع از آن میشد تا آنکه در شب عرفه سال ۳۸۳ هجرى براى زیارت امام موسى کاظم و امام جواد علیهماالسلام عازم کاظمین شدم. در راه به یکى از رؤساى حکومتى برخورد کردم. او از من سؤال کرد کجا میروى؟ من هم پاسخ دادم. او با تمسخر گفت: از کى تا حالا سادات موسوى شیعه دوازده امامى شده اند؟ من پاسخ او را آنگونه که لایق بود دادم و پس از این واقعه غیرتم برافروخته گشت و تصمیم به نگارش این کتاب گرفتم تا مذهبم را بر همگان اعلام نمایم و امامان معصوم و بر حق را به دیگران معرفى کنم و دشمنان را ناامید سازم و از خداوند در انجام این مهم یارى میجویم.» کتاب «خصائص الأئمه علیهمالسلام» در دوران ضعف حکومت بنى عباس نگاشته شده است. در آن دوران شیعیان به راحتى عقاید خود را مطرح میکردند. در شهر بغداد شخصیت هاى بزرگى چون شیخ مفید، سید رضى، سید مرتضى و شیخ طوسى پا به عرصه وجود گذاشتند و پشتوانه علمى بزرگى براى شیعه و طرفداران اهل بیت علیهمالسلام شدند.
این کتاب شامل موضوعات فراوانى درباره زندگانى امیرمؤمنان على علیهالسلام است از جمله: خصائص امیرمؤمنان على علیهالسلام، معجزات آن حضرت، علم آن حضرت به تنزیل قرآن، جنگ با خوارج نهروان، سخنرانى پیامبر اسلام درباره حضرت على صلواتالله علیهما و آلهما، سخن عمر درباره آن حضرت، سؤالاتى که از آن حضرت شده است، وصیت آن حضرت به کمیل، کلام آن حضرت درباره دنیا و … این کتاب را محمدعلی چلونگر علیبنائیان ترجمه انتشارات آستان قدس رضوی منتشر نموده است.
* «امام علی (ع) و خوارج»
علامه سیدجعفر مرتضی عاملی بعنوان بزرگ مورّخ زمانه، دارای آثار تاریخی بسیاری است که در عصر حاضر، افقی نو فراروی خواننده قرار میدهد که مبتنی بر مبانی کلامی و روائی شیعه است. کتاب «امام علی (ع) و خوارج»، یکی از آثار ایشان است که به کالبد شکافی و جریان شناسی «خوارج» از گذشته تا به امروز میپردازد. ایشان با اجتهاد بینظیری که در منابع دسته اول تاریخی و فرمایشات أمیرالمؤمنین علیهالسلام میکنند، فضای فکری، فرهنگی، سیاسی دوران حکومت امیرالمؤمنین علیهالسلام را مورد مطالعه قرار داده و در خلال آنها به مهمترین پرسشهای تاریخی درباره خوارج پاسخ میدهد. بررسی علل روانشناختی و جامعهشناختی، شکلگیری و گسترش این طرز فکر، تحلیل دیدگاهها و روشهای امام علیهالسلام برای تقابل با این جریان و در نهایت هم ارزیابی سیاستهای معاویه در این مورد، از دیگر مباحثی است که این کتاب را «جامعیت» بخشیده و آن را از امثالش متمایز میکند. این کتاب را محمد سپهری در ۶۸۲ صفحه به فارسی ترجمه نموده است.
*کتاب گزیده دانش نامه امیرالمومنین
کتاب گزیده دانش نامه امیرالمومنین، که توسط موسسه دار الحدیث و با نظارت محمد محمدی ری شهری، تدوین و سامان یافته است، تلفیقى از دو کتاب موسوعة الإمام علىّ علیه السلام و دانش نامه امیر المؤمنین علیه السلام است، این کتاب، متناسب با نیاز فارسى زبانان آماده سازى شده است، این کتاب، در واقع، ویرایش جدیدى از هر دو نسخه عربى و فارسى کتاب را در خود دارد. از مزیّت هاى این اثر، مقابله مجدّد متن عربى با منابع، اِعراب گذارى کامل متن عربى، بازنگرى ترجمه و بازبینى ویرایش متن فارسى است. به علاوه ، متن عربى و فارسى، در کنار هم عرضه شده اند و این، امکان مطالعه هم زمانِ هر دو متن را براى استفاده کنندگان، فراهم مى سازد. کتاب گزیده دانش نامه امیرالمومنین، برای طلاب و دانشجویان محترم، گزینه مناسبی برای مطالعه خواهد بود. و در صورت اشتیاق به آگاهی در مساله ولایت و آشنایی بیشتر با احادیث امامت، می توانید به کتاب دانش نامه امیرالمومنین علی بن ابیطالب که در ۱۴ جلد منتشر شده است، مراجعه کنید.
*کتاب دانشنامه امام علی
کتاب دانشنامه امام علی، در ۱۳ جلد و توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است. این کتاب مرجع، مجموعهای کامل و بی نظیر برای محققان تاریخ و سیره أمیرالمؤمنین علیهالسلام که در شش هزار صفحه و دوازده جلد، با همکاری مبرّزترین مورخان معاصر همچون آیتالله جوادیآملی، علامه عسکری، سیدجعفر مرتضی عاملی، استاد شهیدی، حجج اسلام دوانی، جعفریان، جاودان و … زیر نظر حجتالاسلام علیاکبر رشاد تألیف شده است.
دانشنامه امام علی که برای چندمین بار، تجدید چاپ شده، و برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی، برترین پژوهش دینی ایران، برگزیده کتاب سال حوزه و همچنین کتاب سال ولایت میباشد، گزینه مناسبی برای محققان و پژوهشگران علوم اسلامی در زمینه امامت و شبهات ولایت امیرالمومنین، خواهد بود.
نکته مهم اینکه این کتاب مرجع، صرفا جمعآوری مطالب تاریخی نیست، بلکه چینش موضوعات و نقل و تحلیل مباحث مربوطه، مبتنی بر دیدگاههای خاص تاریخی و اعتقادی شیعه است. این مجموعه ارزشمند که شامل یکصد و سی مدخل اصلی و حدود سه هزار مدخل فرعی است و بیش از دویست محقق در تألیف آن همکاری داشتهاند. موضوعاتی همچون: حکمت و معرفت، مبدأ و معاد، نبوت و امامت، اخلاق و سلوک، و همچنین مباحث بسیار مبتلابه حقوق، سیاست و اقتصاد در سیره و دیدگاه أمیرالمؤمنین علی علیهاسلام در این کتاب بررسی شده است.
*کتاب زندگی نامه تاریخی امام علی
کتاب زندگی نامه تاریخی امام علی، گزارشی است تاریخی از زندگی حضرت امیرمومنان علی (ع). در این اثر مجموعه گزارش هایی که در منابع تاریخی از حضرت امیر وجود دارد، جمع آوری شده است و البته مواردی که با دیدگاه های شیعی ناسازگار بودند نیز مشخص و بررسی شده اند. در این کتاب زندگی حضرت علی به سه دوره تقسیم شده است، دوره پیامبر (ص)، دوره خلفای سه گانه و دوره حکومت حضرت علی (ع). کتاب، توسط علی کریمی تالیف و از سوی موسسه شیعه شناسی منتشر شده است.
*کتاب الصحیح من سیره الامام علی
کتاب الصحیح من سیره الامام علی، به قلم علامه محقق سید جعفر مرتضی عاملی در ۲۰ جلد به زندگی نامه و سیره عملی مولای متقیان حضرت علی ابن ابی طالب می پردازد. هم اکنون استاد سید جعفر مرتضی یکی از بزرگترین مورخان شیعی در گرایش تاریخ صدر اسلام است که میتوان از شخصیت او به عنوان یکی از عوامل اصلی احیای تاریخ در حوزههای علمیه یاد کرد.
علامه سید جعفر مرتضی، با وارد کردن مباحث اجتهادی و روش استنباطی در تاریخ، پژوهشی جدیدی به روی علاقمندان به کارهای تاریخی خصوصا دوستداران تاریخ پیامبر و امیرالمومنین بازگشوده است. این کتاب در زمره مهم ترین کتاب های تحقیقی با نگاه تاریخ اجتهادی، قرار گرفته است و امید است ان شا الله در آینده نزدیک به زبان فارسی نیز ترجمه شود.
این کتاب، تجزیه و تحلیلی از سیره زندگانی امام علی(ع) در ابعاد مختلف شخصیتی آن حضرت است. نویسنده در این نوشتار با استناد به رویدادهای گوناگونی از فرازهای مختلف زندگانی امیرالمومنین(ع) ازجمله: حوادث زندگی، نامهها، سخنرانیها، حکمتها، قضاوتها، مناظرهها، احکام حکومتی، جنگها، برخوردها و گفتوگوها، کوشیده است زوایای بیانتهای شخصیت آن امام(ع) و سیره زندگی آن حضرت را معرفی و تبیین نماید و همچنین، پرده از برخی ابهامات و اتهامات تاریخی نسبت به وی بردارد. همچنین، در این اثر توجه به سیره امام متقین در زمان حضور پیامبر اعظم(ع) نیز مورد توجه پژوهشگر بوده است.
*کتاب سبک زندگی امام علی در خانواده
با توجه به اینکه خانواده امام علی(ع) به شمول خود آن حضرت و حضرت زهرا (س) و امام حسن و امام حسین علیهما السلام تنها خانواده ای است در اسلام که تمام اعضای آن معصوم بودند، سبک زندگی آن بزرگواران سرمشق مطمئن برای خانواده هایی است که می خواهند پاک زندگی کنند و یک زندگی پاک و خدا پسندانه داشته باشند. کتاب سبک زندگی امام علی در خانواده، اثر سیدمحمد احسانی می باشد که توسط نشر زائر، منتشر گردیده است.
*کتاب اولین میراث مکتوب در فضائل امیرالمومنین
این کتاب، مطالبی از کتاب «اسرار آلمحمد» سلیم بن قیس هلالی، پیرامون «فضایل امیرالمومنین»(ع) است. محقق، در این اثر تلاش نموده تا فضایل امام علی(ع) را در نخستین میراث مکتوب اسلام واکاوی نماید. از این جهت وی کتاب اسرار آل محمد نوشته سلیم بن قیس هلالی را انتخاب نموده و بر این اعتقاد میباشد که کتاب سلیم بن قیس، بارها توسط امامان مورد تایید قرار گرفته است. در انتخاب احادیث سعی شده تا آنچه به مناقب امیرالمومنین(ع) اختصاص داشته، چه در آیات قرآن و چه در کلام رسول خدا(ص) از آغاز خلقت نورانی حضرت تا دوران زندگی در دنیا و فضایل آن حضرت در قیامت گزینش شود. همچنین مناقب آن حضرت در رابطه با انسانها، ملائکه، انبیاء و ادیان دیگر و نیز احتجاجاتی که با فضایل آن حضرت انجام گرفته و اقرارهای دشمنان در این باره از کتاب سلیم اخذ شده است. این کتاب، به وسیله محمدباقر انصاری، تحقیق و توسط انتشارات دلیل ما، به بازار عرضه گردیده است.
*کتاب امام علی در آینه معراج
این کتاب به تبیین مجموعهای از سخنان حضرت علی(ع) درباره معراج پیامبر اسلام، همراه با روایات متعددی از فرمایشات اهلبیت(ع) پرداخته است. در میان احادیث و روایات گوناگون این اثر مباحثی نظیر بررسی حدیثی، سندی و رجالی معراج نیز با استناد به منابع معتبر دینی، دیده میشود. این کتاب، اثر علیرضا زکی زاده می باشد که توسط انتشارات زائر، منتشر و به علاقمندان امامت و ولایت علی، تقدیم می گردد.
*کتاب اوصاف امیرالمومنین
این اثر به شیوه دائرهالمعارفی نام، القاب و اوصاف و فضایل امام علی(ع) را گردآوری کرده و برای هر یک از آن ها مدخلی در نظر گرفته است. این اوصاف و القاب از منابع حدیثی چون بحارالانوار، موسوعه امام علی(ع)، مناقب آل ابیطالب و سایر منابع رجالی و حدیثی استخراج شده است. این کتاب به شیوه الفبایی و در حرف «آ» این عناوین: آصف الامه، الآمر بالعدل، آیهالله العظمی و آیهالحق دیده می شود. ابوالائمه، ابوتراب، ابوالشهدا، احق المسلمین بالخلافه، ازهد الناس، اصحابه الابرار، اصدق الناس، افضل الاتقیاء و امام الحق نمونه های اندکی از القاب گردآوری شده در حرف الف است. حرف «ب»، «ت»، «ث»، «ج»، «ح» و «خ» خود مشتمل بر القاب و اوصاف متنوع دیگری است که عناوینی چون باب الایمان، باب الحکمه، باب الیقین، بیت الله، تاج العارفین، ثارالله، جامع العلم، حجتالله و خیرالبشر در آن دیده می شود. نویسنده به همین سبک و سیاق بقیه اسامی و القاب امام علی را ذیل سایر حروف الفبا تا «ی» دسته بندی کرده است. مولف این کتاب، احمد سعیدی، می باشد که توسط انتشارات مسجد جمکران به بازار عرضه گردیده است.
شایسته است با مطالعه این کتاب و نامگذاری فرزندان، به اسامی و القاب امام علی، بر محبت باطنی خویش به خاندان اهل بیت، پافشاری نمایید. و از انتخاب اسامی بی مسما و دور از حقیقت اسلامی، پرهبز شود.
*کتاب یگانه مولود کعبه
کتاب یگانه مولود کعبه، به تحقیق حسینعلی عربی و انتشار موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی، حاوی مطالبی درباره حضرت علی (ع) است. در این کتاب طی هشت فصل حدیث ولادت حضرت علی (ع) در مکه مکرمه بررسی و تشریح میشود و طی آن، نگارنده با استناد به احادیث و روایات متعدد اهل سنت و شیعه، تواتر حدیث شریف ولادت را اثبات میکند.کتاب با شرح مختصری از زندگی مولف آغاز میشود، سپس این مباحث فراهم میآید: شهرت حدیث ولادت در میان مسلمانان”، “حدیث ولادت در نظر محدثان”، “حدیث ولادت در نظر نسبشناسان”، “حدیث ولادت در نظر مورخان”، “حدیث ولادت در نظر شعرا”، “اجتماعی بودن حدیث ولادت “و … .
*«قدیس»
رمان «قدیس»، نگاهی تاریخی به بُعد حکومتداری حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) در ۵ سال دوران خلافت آن حضرت است. این رمان در اصل روایتی است از زندگی کشیشی که دوست دارد کلکسیونر کتب و اسناد خطی باشد و در این کار اشتیاق فراوانی برای جمعآوری کتابهای خطی دارد. خیلیها بر این باور هستند که همیشه عشق آدم را نجات میدهد و حالا ما در رمان با همین پدیده مواجه هستیم. عشق کشیش به کتب خطی، او را به مردی تاجیک میرساند که میخواهد کتابش را بفروشد. اما همیشه در مسائلی که ارزش مادی داشته باشد، شیطنت هم وجود دارد. مرد تاجیک توسط یک عده جنایتکار کشته میشود و خانه کشیش هم مورد سرقت قرار میگیرد. این آغاز ماجرایی است که در نهایت کشیش را به مطالعه سرگذشت حضرت امیر(ع) علاقهمند میکند. کشیش مسیحی که در مسکو زندگی میکند، دوران کودکی و بخشی از زندگیاش را در بیروت گذرانده و اکنون نیز مجبور میشود برای حفظ جان خود به بیروت برود. جایی که هم برخی اقوام او در آنجا زندگی میکنند و هم دوستان محققی چون جرج جرداق نویسنده کتاب «الامام علی صوتالعدالهالانسانیه» انتظارش را میکشند. با سفر کشیش به لبنان، ماجراها شکل گیراتری به خود میگیرد و البته داستان وارد روایت های تاریخی میشود و نویسنده تلاش میکند وقایع تاریخی پیرامون بُعد حکومتی امام علی(ع) را یکی بعد از دیگری با پیچوتابهایی تعریف کند و همین موضوع باعث میشود که به نظر برسد نویسنده کمی از موضوع روایت اصلی داستان که در واقع خود کشیش مسیحی است دور شده است. کشیشی که در نوعی مظلومیت خاص قرارگرفته، اما بهسوی حق رهنمون میشود و در مییابد که مظلومیت او در مقابل علی(ع) چیزی نیست.
رمان کنایههای فراوانی دارد که حکام نالایق کشورهای عربی را نشانه می رود و درست آنها را ادامه حکومت بنیامیه و بنی عباس معرفی میکند. در همین باب گفتوگوهای خاصی هم بین شخصیتهای داستان صورت میگیرد. بخصوص گفتوگوی خواندنی کشیش و جرج جرداق در مورد حکومت در اسلام. باوجود اینکه نویسنده از ترکیب خوبی برای روایت زمان حال و زمان تاریخی رمان استفاده کرده و یک راست روایت های اصلی را در پیشگرفته و کتابش را نوشته است، اما میتوان اقرار کرد که داستان بسیار هوشمندانه از پیچوتاب های یک رمان پلیسی هم بهره برده و کلاً میتوان گفت حاصل کار کتابی خواندنی و لذتبخش است. در پایان رمان، جنایتکاران مسکو دستگیر میشوند و کشیش با گنجی بزرگ در دل که در سفر بیروت یافته است به کشورش بازمیگردد و شاید عظمت همین گنج است که جابجایی چمدانهای او در فرودگاه را چندان مهم جلوه نمیدهد!
در بخشهایی از این کتاب میخوانیم:
«کشیش همان طور که فنجان قهوه در دستش بود پرسید: اگر داشتن حکومت دینی به معنای بقای دین نیست، پس چرا حاکمان دینی پس از علی اصرار به استقرار حکومت دین داشتند و حکومت را لازمه دین میدانستند؟ مثل بنیعباس و بنیامیه که مدعی بودند نابودی حکومتشان مساوی نابودی دین است.
جرج پاسخ داد: کافی است افکار آنها را در برابر افکار و سخنان علی قرار دهی؛ خواهی دید که بنیعباس و بنی امیه دروغ میگویند. آنها حکومت را برای دنیا خودشان میخواستند و به دین تمسک میجستند. دین بهانهای بود تا حکومت کنند. دین را در خدمت قدرت خود میخواستند، نه حکومت را در خدمت دین. اگر لازمه بقای دین حکومت بود، پس باید همهی پیامبران الهی الزاماً دارای حکومت میبودند و از ادیانی که حکومتی نداشتند، نباید نشانی باقی میماند. حکومت از نظر علی، ابزار و وسیله بود نه اصل دین؛ وسیلهای در خدمت دین و برای خدمت به مردم. اگر شرایط برای ایجاد حکومت کافی نباشد، دین هرگز نیست و نابود نمیگردد.»
کتاب «قدیس» اثری است به قلم ابراهیم حسنبیگی که نشر نیستان آن را منتشر نموده است.
در دوره بنیامیه از نشر فضائل امام علی(ع) جلوگیری شد. در این دوره کسانی که فضایل او را نقل میکردند، کشته یا زندانی میشدند. همچنین بهدستور معاویه کسانی که بهازای فضائل امام علی(ع)، برای خلفای سهگانه فضیلت جعل میکردند، تشویق میشدند. برخی معتقدند به همین علت احادیث اندکی از امام علی(ع) در منابع اهلسنت نقل شده است.
بااینهمه در جوامع حدیثی شیعه و سنی، فضایل بسیاری از علی بن ابی طالب نقل شده است. عالمان دو مذهب کتابهایی مستقل هم درباره فضائل او نوشتهاند. فضائل امیرالمؤمنین ابن حنبل، خصائص امیرالمؤمنین نسائی و عُمْدَةُ عُیونِ صِحاحِ الأخْبار فی مَناقبِ إمامِ الأبرار ابن بطریق از جمله آنها است.
* «فروغ ولایت»کتاب «فروغ ولایت» اثری از آیتالله شیخ جعفر سبحانی است که به سیره و روش حضرت امیر (ع) پرداخته است. نویسنده فرزانه، آیتالله جعفر سبحانی با تقسیم حیات نورانی حضرت أمیرالمؤمنین علیه السلام به پنج دوره، مهم ترین جریانات زندگی ایشان را ترسیم کرده است. ایشان در این اثر وزین سعی کرده سیر زندگی ایشان را از طرفی گویا و روان حکایت کرده و از دیگر سو کاملا مبتنی بر منابع دسته اول تاریخی و روائی باشد. نکته متمایز این اثر، جامعیت آن است که از همان آغاز زندگی حضرت تا شهادت ایشان، تمام عرصهها زندگی ایشان را در کنار آیات و روایات مربوطه تشریح کرده و در هر مورد به تبیین بعدی از فضائل حضرت میپردازد. البته رسالت اصلی این کتاب، ترسیم زندگی شخصی و عادی حضرت است که بخوبی هم از عهده آن برآمده است. این کتاب را موسسه امام صادق (ع) در ۸۶۰ صفحه منتشر نموده است.
*«علی از زبان علی»
حکایت زندگانی یک شخص آن زمان جذابیت پیدا میکند و شناخت از یک انسان فراتاریخ آن زمان واقعیتر بوده و به حقیقت نزدیک خواهد بود که از زبان خودش بیان شود. استاد شهیدی، که یکی از پژوهشگران معاصر تاریخ اسلام است، با آثار غنیّ و پرمحتوایی که در این زمینه از خود به جای گذاشته، توانسته به یکی از ماندگاران عصر تبدیل شود. وی در کتاب «علی از زبان علی» به روایت جذاب زندگانی أمیرالمؤمنین علیهالسلام از بیان خود حضرتشان استفاده کرده و برهههای گوناگون زندگانی ایشان را تشریح کرده است. این کتاب را انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی در ۲۰۸ منتشر و روانه بازار کتاب نموده است.
*«امیرالمومنین علیابنابیطالب علیهالسلام»
«اگر همه درختان قلم شوند، همه دریاها مرکّّب، همه ملائک حسابگر و همه آدمیان نویسنده شوند، هرگز نخواهندتوانست فضائل علی بن ابیطالب علیه السلام را شمارش کنند.» سخن، با این روایت ناب نبوی آغاز میشود. نویسنده که از عالمان دین است، این حدیث شریف را بر دیدگان خود قرار میدهد و در پی بیان قطرهای از دریای فضائل حضرت امیرالمؤمنین علیهاسلام بر میآید. وی با تسلّط کاملی که بر آیات و روایات این موضوع داشته و با اشرافی که بر منابع تاریخی و حدیثی شیعه و اهل سنت دارد، علاوه بر بیان روایات ناب درباره القاب و مناقب حضرت، فضائل ایشان حتی از زبان مخالفان و معاندان را نیز تبیین کرده و به بحثهای عمیق روائی و اعتقادی در این موضوع میپردازد تا در نهایت مجموعه کم نظیر و ماندگاری در این موضوع برجای گذارد. کتاب «امیرالمومنین علیابنابیطالب علیهالسلام» اثر احمد رحمانی همدانی است که نشر منیر آن را در ۱۰۴۰ صفحه منتشر نموده است.
*«اصحاب امام علی علیهالسلام»
کتاب «اصحاب امام علی علیهالسلام» اثری است تحقیقی که سیداصغر ناظمزاده قمی آن را تالیف نموده و انتشارات بوستان کتاب قم آن را در ۲ جلد منتشر نموده است. این که در دورانی از تاریخ، شخصیت بزرگی چون امیرالمؤمنین علیهالسلام با یاری چه کسانی توانست برگ مهمی از تاریخ را رقم زده و نقطه عطفی ماندگار ایجاد کند، اهمیت موضوع این کتاب را روشن میسازد. همچنین علاوه بر اهمیت اصل موضوع، آنچه که این اثر را ارزشی مضاعف میبخشد، اینست که با دستهبندی اصحاب حضرت أمیرالمؤمنین علیه السلام ، یاران صدیق و وفادار حضرتش را از آنانکه پس از مدتی، به هردلیلی از یاری ایشان کناره گرفته و اینان را از اصحابی که بعدها در جرگه مخالفان حضرتش برآمدند نیز جدا کرده و جنبههای مختلف حیات فردی، اجتماعی و سیاسی هریک از آنها را تبیین میکند. نویسنده در این اثر با تأکید و توجه بسیار بر منابع کهن، شناسائی هزار و ۱۱۰ نفر از اصحاب را هدف قرار داده است.
* «امام علی (ع) در قرآن»
کتاب «امام علی (ع) در قرآن» اثر علامه سیدمرتضی عسگری که موسسه علامه عسگری آن را چاپ نموده است. علامه سیدمرتضی عسگری را میتوان از معدود افرادی دانست که هم در زمینه پژوهش و هم فعالیتهای اجتماعی و سیاسی موفقیتهای بسیاری را کسب کرده است که از جمله موفقیتهای ایشان تاسیس حزب الدعوه عراق را میتوان نام برد. کتاب حاضر در پاسخ به شبهات یکی از علمای بزرگ وهابی است. او که در کتاب خود مساله امامت ائمه علیهمالسلام را مورد تشکیک قرار داده است این سوال را مطرح میکند که اگر امامت تا این اندازه در اسلام مهم است به چه دلیل در قرآن به نام اهل بیت تصریح نشده است. علامه عسگری در این کتاب به این شبهه اساسی با استفاده از آیات قرآن و احادیث مورد قبول اهل سنت پاسخی مستدل داده است و اثبات کرده که اصل امامت در آیات متعدد قرآن ذکر شده است و دلیل عدم تصریح به نام اهل بیت علیهمالسلام در قرآن را بیان میکند.
* «المراجعات»
علامه سیدعبدالحسین شرفالدین از شخصیتهایی است که در زمینه مباحث کلامی میان شیعه و اهل سنت شهرت بسیاری دارد و میان علمای شیعه جایگاه ویژهای دارد. کتاب «المراجعات» که موسسه چاپ و نشر بینالملل آن را منتشر نموده، حاصل نامههای دو عالم بزرگ شیعه و اهل سنت یعنی علامه شرفالدین و شیخ سلیم البشری المالکی رییس وقت داشگاه الازهر مصر است. محتوای نامهها اختلاف اساسی میان دو مکتب یعنی در مساله امامت میباشد. در این نامهها شیخ الازهر به ایراد برخی سوالات درباره اصل جانشینی حضرت علی علیه السلام و دلایل آن پرداخته است که علامه شرف الدین با استناد به منابع خود اهل سنت به سوالات او پاسخ داده است و یکی از مهمترین کتب در اثبات حقانیت مذهب شیعه است.
* «خصائص الائمه علیهمالسلام»
کتاب «خصائص الائمه علیهمالسلام» تألیف سید رضى، عالم نامدار شیعه و تدوین کننده نهج البلاغه است. موضوع کتاب، زندگى و سخنان امیرمؤمنان على علیهالسلام است. سید رضى در این کتاب روایاتى را که درباره حضرت على علیه السلام است جمع آورى نموده و با اشاره به معجزات و سخنان آن حضرت تاریخ کامل و گویایى را از زندگانى آن حضرت ارائه نموده است. کتاب «خصائص الائمه علیهمالسلام» براى تحقیق در زندگى حضرت على علیهالسلام کتابى ارزشمند و قابل توجه است. این کتاب از زمان نگارش مورد توجه و علاقه شدید علماى اسلام قرار گرفت و در بسیارى از کتاب هاى معتبر به آن اشاره شده و یا به مطالب آن استناد شده است. این کتاب از اولین کتاب هاى معتبرى است که به وسیله فقهاى بزرگ شیعه درباره زندگانى حضرت امیر علیهالسلام نگاشته شده است. نگارش این کتاب موجب گشت تا سید رضى تصمیم به جمع آورى کتاب شریف «نهج البلاغه» بگیرد و همین هم سبب ناتمام ماندن کتاب حاضر شد، زیرا همان گونه که از نام کتاب روشن است سید رضى تصمیم داشت در این کتاب زندگانى تمام ائمه علیهمالسلام را بیاورد اما به امام علی (ع) اکتفا نمود. سید رضى انگیزه خود از نگارش این کتاب را اینگونه بیان میفرماید: «شما از من درخواست کرده بودید تا کتابى درباره زندگانى ائمه علیهمالسلام بنویسم ولى حوادث روزگار مانع از آن میشد تا آنکه در شب عرفه سال ۳۸۳ هجرى براى زیارت امام موسى کاظم و امام جواد علیهماالسلام عازم کاظمین شدم. در راه به یکى از رؤساى حکومتى برخورد کردم. او از من سؤال کرد کجا میروى؟ من هم پاسخ دادم. او با تمسخر گفت: از کى تا حالا سادات موسوى شیعه دوازده امامى شده اند؟ من پاسخ او را آنگونه که لایق بود دادم و پس از این واقعه غیرتم برافروخته گشت و تصمیم به نگارش این کتاب گرفتم تا مذهبم را بر همگان اعلام نمایم و امامان معصوم و بر حق را به دیگران معرفى کنم و دشمنان را ناامید سازم و از خداوند در انجام این مهم یارى میجویم.» کتاب «خصائص الأئمه علیهمالسلام» در دوران ضعف حکومت بنى عباس نگاشته شده است. در آن دوران شیعیان به راحتى عقاید خود را مطرح میکردند. در شهر بغداد شخصیت هاى بزرگى چون شیخ مفید، سید رضى، سید مرتضى و شیخ طوسى پا به عرصه وجود گذاشتند و پشتوانه علمى بزرگى براى شیعه و طرفداران اهل بیت علیهمالسلام شدند.
این کتاب شامل موضوعات فراوانى درباره زندگانى امیرمؤمنان على علیهالسلام است از جمله: خصائص امیرمؤمنان على علیهالسلام، معجزات آن حضرت، علم آن حضرت به تنزیل قرآن، جنگ با خوارج نهروان، سخنرانى پیامبر اسلام درباره حضرت على صلواتالله علیهما و آلهما، سخن عمر درباره آن حضرت، سؤالاتى که از آن حضرت شده است، وصیت آن حضرت به کمیل، کلام آن حضرت درباره دنیا و … این کتاب را محمدعلی چلونگر علیبنائیان ترجمه انتشارات آستان قدس رضوی منتشر نموده است.
* «امام علی (ع) و خوارج»
علامه سیدجعفر مرتضی عاملی بعنوان بزرگ مورّخ زمانه، دارای آثار تاریخی بسیاری است که در عصر حاضر، افقی نو فراروی خواننده قرار میدهد که مبتنی بر مبانی کلامی و روائی شیعه است. کتاب «امام علی (ع) و خوارج»، یکی از آثار ایشان است که به کالبد شکافی و جریان شناسی «خوارج» از گذشته تا به امروز میپردازد. ایشان با اجتهاد بینظیری که در منابع دسته اول تاریخی و فرمایشات أمیرالمؤمنین علیهالسلام میکنند، فضای فکری، فرهنگی، سیاسی دوران حکومت امیرالمؤمنین علیهالسلام را مورد مطالعه قرار داده و در خلال آنها به مهمترین پرسشهای تاریخی درباره خوارج پاسخ میدهد. بررسی علل روانشناختی و جامعهشناختی، شکلگیری و گسترش این طرز فکر، تحلیل دیدگاهها و روشهای امام علیهالسلام برای تقابل با این جریان و در نهایت هم ارزیابی سیاستهای معاویه در این مورد، از دیگر مباحثی است که این کتاب را «جامعیت» بخشیده و آن را از امثالش متمایز میکند. این کتاب را محمد سپهری در ۶۸۲ صفحه به فارسی ترجمه نموده است.
*کتاب گزیده دانش نامه امیرالمومنین
کتاب گزیده دانش نامه امیرالمومنین، که توسط موسسه دار الحدیث و با نظارت محمد محمدی ری شهری، تدوین و سامان یافته است، تلفیقى از دو کتاب موسوعة الإمام علىّ علیه السلام و دانش نامه امیر المؤمنین علیه السلام است، این کتاب، متناسب با نیاز فارسى زبانان آماده سازى شده است، این کتاب، در واقع، ویرایش جدیدى از هر دو نسخه عربى و فارسى کتاب را در خود دارد. از مزیّت هاى این اثر، مقابله مجدّد متن عربى با منابع، اِعراب گذارى کامل متن عربى، بازنگرى ترجمه و بازبینى ویرایش متن فارسى است. به علاوه ، متن عربى و فارسى، در کنار هم عرضه شده اند و این، امکان مطالعه هم زمانِ هر دو متن را براى استفاده کنندگان، فراهم مى سازد. کتاب گزیده دانش نامه امیرالمومنین، برای طلاب و دانشجویان محترم، گزینه مناسبی برای مطالعه خواهد بود. و در صورت اشتیاق به آگاهی در مساله ولایت و آشنایی بیشتر با احادیث امامت، می توانید به کتاب دانش نامه امیرالمومنین علی بن ابیطالب که در ۱۴ جلد منتشر شده است، مراجعه کنید.
*کتاب دانشنامه امام علی
کتاب دانشنامه امام علی، در ۱۳ جلد و توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است. این کتاب مرجع، مجموعهای کامل و بی نظیر برای محققان تاریخ و سیره أمیرالمؤمنین علیهالسلام که در شش هزار صفحه و دوازده جلد، با همکاری مبرّزترین مورخان معاصر همچون آیتالله جوادیآملی، علامه عسکری، سیدجعفر مرتضی عاملی، استاد شهیدی، حجج اسلام دوانی، جعفریان، جاودان و … زیر نظر حجتالاسلام علیاکبر رشاد تألیف شده است.
دانشنامه امام علی که برای چندمین بار، تجدید چاپ شده، و برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی، برترین پژوهش دینی ایران، برگزیده کتاب سال حوزه و همچنین کتاب سال ولایت میباشد، گزینه مناسبی برای محققان و پژوهشگران علوم اسلامی در زمینه امامت و شبهات ولایت امیرالمومنین، خواهد بود.
نکته مهم اینکه این کتاب مرجع، صرفا جمعآوری مطالب تاریخی نیست، بلکه چینش موضوعات و نقل و تحلیل مباحث مربوطه، مبتنی بر دیدگاههای خاص تاریخی و اعتقادی شیعه است. این مجموعه ارزشمند که شامل یکصد و سی مدخل اصلی و حدود سه هزار مدخل فرعی است و بیش از دویست محقق در تألیف آن همکاری داشتهاند. موضوعاتی همچون: حکمت و معرفت، مبدأ و معاد، نبوت و امامت، اخلاق و سلوک، و همچنین مباحث بسیار مبتلابه حقوق، سیاست و اقتصاد در سیره و دیدگاه أمیرالمؤمنین علی علیهاسلام در این کتاب بررسی شده است.
*کتاب زندگی نامه تاریخی امام علی
کتاب زندگی نامه تاریخی امام علی، گزارشی است تاریخی از زندگی حضرت امیرمومنان علی (ع). در این اثر مجموعه گزارش هایی که در منابع تاریخی از حضرت امیر وجود دارد، جمع آوری شده است و البته مواردی که با دیدگاه های شیعی ناسازگار بودند نیز مشخص و بررسی شده اند. در این کتاب زندگی حضرت علی به سه دوره تقسیم شده است، دوره پیامبر (ص)، دوره خلفای سه گانه و دوره حکومت حضرت علی (ع). کتاب، توسط علی کریمی تالیف و از سوی موسسه شیعه شناسی منتشر شده است.
*کتاب الصحیح من سیره الامام علی
کتاب الصحیح من سیره الامام علی، به قلم علامه محقق سید جعفر مرتضی عاملی در ۲۰ جلد به زندگی نامه و سیره عملی مولای متقیان حضرت علی ابن ابی طالب می پردازد. هم اکنون استاد سید جعفر مرتضی یکی از بزرگترین مورخان شیعی در گرایش تاریخ صدر اسلام است که میتوان از شخصیت او به عنوان یکی از عوامل اصلی احیای تاریخ در حوزههای علمیه یاد کرد.
علامه سید جعفر مرتضی، با وارد کردن مباحث اجتهادی و روش استنباطی در تاریخ، پژوهشی جدیدی به روی علاقمندان به کارهای تاریخی خصوصا دوستداران تاریخ پیامبر و امیرالمومنین بازگشوده است. این کتاب در زمره مهم ترین کتاب های تحقیقی با نگاه تاریخ اجتهادی، قرار گرفته است و امید است ان شا الله در آینده نزدیک به زبان فارسی نیز ترجمه شود.
این کتاب، تجزیه و تحلیلی از سیره زندگانی امام علی(ع) در ابعاد مختلف شخصیتی آن حضرت است. نویسنده در این نوشتار با استناد به رویدادهای گوناگونی از فرازهای مختلف زندگانی امیرالمومنین(ع) ازجمله: حوادث زندگی، نامهها، سخنرانیها، حکمتها، قضاوتها، مناظرهها، احکام حکومتی، جنگها، برخوردها و گفتوگوها، کوشیده است زوایای بیانتهای شخصیت آن امام(ع) و سیره زندگی آن حضرت را معرفی و تبیین نماید و همچنین، پرده از برخی ابهامات و اتهامات تاریخی نسبت به وی بردارد. همچنین، در این اثر توجه به سیره امام متقین در زمان حضور پیامبر اعظم(ع) نیز مورد توجه پژوهشگر بوده است.
*کتاب سبک زندگی امام علی در خانواده
با توجه به اینکه خانواده امام علی(ع) به شمول خود آن حضرت و حضرت زهرا (س) و امام حسن و امام حسین علیهما السلام تنها خانواده ای است در اسلام که تمام اعضای آن معصوم بودند، سبک زندگی آن بزرگواران سرمشق مطمئن برای خانواده هایی است که می خواهند پاک زندگی کنند و یک زندگی پاک و خدا پسندانه داشته باشند. کتاب سبک زندگی امام علی در خانواده، اثر سیدمحمد احسانی می باشد که توسط نشر زائر، منتشر گردیده است.
*کتاب اولین میراث مکتوب در فضائل امیرالمومنین
این کتاب، مطالبی از کتاب «اسرار آلمحمد» سلیم بن قیس هلالی، پیرامون «فضایل امیرالمومنین»(ع) است. محقق، در این اثر تلاش نموده تا فضایل امام علی(ع) را در نخستین میراث مکتوب اسلام واکاوی نماید. از این جهت وی کتاب اسرار آل محمد نوشته سلیم بن قیس هلالی را انتخاب نموده و بر این اعتقاد میباشد که کتاب سلیم بن قیس، بارها توسط امامان مورد تایید قرار گرفته است. در انتخاب احادیث سعی شده تا آنچه به مناقب امیرالمومنین(ع) اختصاص داشته، چه در آیات قرآن و چه در کلام رسول خدا(ص) از آغاز خلقت نورانی حضرت تا دوران زندگی در دنیا و فضایل آن حضرت در قیامت گزینش شود. همچنین مناقب آن حضرت در رابطه با انسانها، ملائکه، انبیاء و ادیان دیگر و نیز احتجاجاتی که با فضایل آن حضرت انجام گرفته و اقرارهای دشمنان در این باره از کتاب سلیم اخذ شده است. این کتاب، به وسیله محمدباقر انصاری، تحقیق و توسط انتشارات دلیل ما، به بازار عرضه گردیده است.
*کتاب امام علی در آینه معراج
این کتاب به تبیین مجموعهای از سخنان حضرت علی(ع) درباره معراج پیامبر اسلام، همراه با روایات متعددی از فرمایشات اهلبیت(ع) پرداخته است. در میان احادیث و روایات گوناگون این اثر مباحثی نظیر بررسی حدیثی، سندی و رجالی معراج نیز با استناد به منابع معتبر دینی، دیده میشود. این کتاب، اثر علیرضا زکی زاده می باشد که توسط انتشارات زائر، منتشر و به علاقمندان امامت و ولایت علی، تقدیم می گردد.
*کتاب اوصاف امیرالمومنین
این اثر به شیوه دائرهالمعارفی نام، القاب و اوصاف و فضایل امام علی(ع) را گردآوری کرده و برای هر یک از آن ها مدخلی در نظر گرفته است. این اوصاف و القاب از منابع حدیثی چون بحارالانوار، موسوعه امام علی(ع)، مناقب آل ابیطالب و سایر منابع رجالی و حدیثی استخراج شده است. این کتاب به شیوه الفبایی و در حرف «آ» این عناوین: آصف الامه، الآمر بالعدل، آیهالله العظمی و آیهالحق دیده می شود. ابوالائمه، ابوتراب، ابوالشهدا، احق المسلمین بالخلافه، ازهد الناس، اصحابه الابرار، اصدق الناس، افضل الاتقیاء و امام الحق نمونه های اندکی از القاب گردآوری شده در حرف الف است. حرف «ب»، «ت»، «ث»، «ج»، «ح» و «خ» خود مشتمل بر القاب و اوصاف متنوع دیگری است که عناوینی چون باب الایمان، باب الحکمه، باب الیقین، بیت الله، تاج العارفین، ثارالله، جامع العلم، حجتالله و خیرالبشر در آن دیده می شود. نویسنده به همین سبک و سیاق بقیه اسامی و القاب امام علی را ذیل سایر حروف الفبا تا «ی» دسته بندی کرده است. مولف این کتاب، احمد سعیدی، می باشد که توسط انتشارات مسجد جمکران به بازار عرضه گردیده است.
شایسته است با مطالعه این کتاب و نامگذاری فرزندان، به اسامی و القاب امام علی، بر محبت باطنی خویش به خاندان اهل بیت، پافشاری نمایید. و از انتخاب اسامی بی مسما و دور از حقیقت اسلامی، پرهبز شود.
*کتاب یگانه مولود کعبه
کتاب یگانه مولود کعبه، به تحقیق حسینعلی عربی و انتشار موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی، حاوی مطالبی درباره حضرت علی (ع) است. در این کتاب طی هشت فصل حدیث ولادت حضرت علی (ع) در مکه مکرمه بررسی و تشریح میشود و طی آن، نگارنده با استناد به احادیث و روایات متعدد اهل سنت و شیعه، تواتر حدیث شریف ولادت را اثبات میکند.کتاب با شرح مختصری از زندگی مولف آغاز میشود، سپس این مباحث فراهم میآید: شهرت حدیث ولادت در میان مسلمانان”، “حدیث ولادت در نظر محدثان”، “حدیث ولادت در نظر نسبشناسان”، “حدیث ولادت در نظر مورخان”، “حدیث ولادت در نظر شعرا”، “اجتماعی بودن حدیث ولادت “و … .
*«قدیس»
رمان «قدیس»، نگاهی تاریخی به بُعد حکومتداری حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) در ۵ سال دوران خلافت آن حضرت است. این رمان در اصل روایتی است از زندگی کشیشی که دوست دارد کلکسیونر کتب و اسناد خطی باشد و در این کار اشتیاق فراوانی برای جمعآوری کتابهای خطی دارد. خیلیها بر این باور هستند که همیشه عشق آدم را نجات میدهد و حالا ما در رمان با همین پدیده مواجه هستیم. عشق کشیش به کتب خطی، او را به مردی تاجیک میرساند که میخواهد کتابش را بفروشد. اما همیشه در مسائلی که ارزش مادی داشته باشد، شیطنت هم وجود دارد. مرد تاجیک توسط یک عده جنایتکار کشته میشود و خانه کشیش هم مورد سرقت قرار میگیرد. این آغاز ماجرایی است که در نهایت کشیش را به مطالعه سرگذشت حضرت امیر(ع) علاقهمند میکند. کشیش مسیحی که در مسکو زندگی میکند، دوران کودکی و بخشی از زندگیاش را در بیروت گذرانده و اکنون نیز مجبور میشود برای حفظ جان خود به بیروت برود. جایی که هم برخی اقوام او در آنجا زندگی میکنند و هم دوستان محققی چون جرج جرداق نویسنده کتاب «الامام علی صوتالعدالهالانسانیه» انتظارش را میکشند. با سفر کشیش به لبنان، ماجراها شکل گیراتری به خود میگیرد و البته داستان وارد روایت های تاریخی میشود و نویسنده تلاش میکند وقایع تاریخی پیرامون بُعد حکومتی امام علی(ع) را یکی بعد از دیگری با پیچوتابهایی تعریف کند و همین موضوع باعث میشود که به نظر برسد نویسنده کمی از موضوع روایت اصلی داستان که در واقع خود کشیش مسیحی است دور شده است. کشیشی که در نوعی مظلومیت خاص قرارگرفته، اما بهسوی حق رهنمون میشود و در مییابد که مظلومیت او در مقابل علی(ع) چیزی نیست.
رمان کنایههای فراوانی دارد که حکام نالایق کشورهای عربی را نشانه می رود و درست آنها را ادامه حکومت بنیامیه و بنی عباس معرفی میکند. در همین باب گفتوگوهای خاصی هم بین شخصیتهای داستان صورت میگیرد. بخصوص گفتوگوی خواندنی کشیش و جرج جرداق در مورد حکومت در اسلام. باوجود اینکه نویسنده از ترکیب خوبی برای روایت زمان حال و زمان تاریخی رمان استفاده کرده و یک راست روایت های اصلی را در پیشگرفته و کتابش را نوشته است، اما میتوان اقرار کرد که داستان بسیار هوشمندانه از پیچوتاب های یک رمان پلیسی هم بهره برده و کلاً میتوان گفت حاصل کار کتابی خواندنی و لذتبخش است. در پایان رمان، جنایتکاران مسکو دستگیر میشوند و کشیش با گنجی بزرگ در دل که در سفر بیروت یافته است به کشورش بازمیگردد و شاید عظمت همین گنج است که جابجایی چمدانهای او در فرودگاه را چندان مهم جلوه نمیدهد!
در بخشهایی از این کتاب میخوانیم:
«کشیش همان طور که فنجان قهوه در دستش بود پرسید: اگر داشتن حکومت دینی به معنای بقای دین نیست، پس چرا حاکمان دینی پس از علی اصرار به استقرار حکومت دین داشتند و حکومت را لازمه دین میدانستند؟ مثل بنیعباس و بنیامیه که مدعی بودند نابودی حکومتشان مساوی نابودی دین است.
جرج پاسخ داد: کافی است افکار آنها را در برابر افکار و سخنان علی قرار دهی؛ خواهی دید که بنیعباس و بنی امیه دروغ میگویند. آنها حکومت را برای دنیا خودشان میخواستند و به دین تمسک میجستند. دین بهانهای بود تا حکومت کنند. دین را در خدمت قدرت خود میخواستند، نه حکومت را در خدمت دین. اگر لازمه بقای دین حکومت بود، پس باید همهی پیامبران الهی الزاماً دارای حکومت میبودند و از ادیانی که حکومتی نداشتند، نباید نشانی باقی میماند. حکومت از نظر علی، ابزار و وسیله بود نه اصل دین؛ وسیلهای در خدمت دین و برای خدمت به مردم. اگر شرایط برای ایجاد حکومت کافی نباشد، دین هرگز نیست و نابود نمیگردد.»
کتاب «قدیس» اثری است به قلم ابراهیم حسنبیگی که نشر نیستان آن را منتشر نموده است.