خانه » همه » مذهبی » شادی وغم فرشتگان-گریه وخنده ملائکه -ابدیت وازلیت فرشتگان

شادی وغم فرشتگان-گریه وخنده ملائکه -ابدیت وازلیت فرشتگان


شادی وغم فرشتگان-گریه وخنده ملائکه -ابدیت وازلیت فرشتگان

۱۳۹۲/۰۷/۱۸


۹۳۸ بازدید

آیأملأئکه شأدی ،خنده،غم وگریه دأرند؟ آیأملأئکه موجودأت أبدی هستند؟

الف:هم ملائکه وهم نفس انسان موجوداتی هستند که به وجود خداوند متعال موجودند ولذا موجوداتی ازلی وابدی هستند ،هر چند نحوه وجود انها در هر مرحله ای از حیات با مرحله دیگر متفاوت است .یعنی زمانی درصقع ربوبی بوده اند وزمانی در وجود مقدس حقیقت محمدیه صلوات الله علیه وزمانی بصورت ملکی وغیره بوده اند
ب:گریه وخنده ملائکه
1- حالاتی مانند گریه و خنده و سایر انفعالات و دگرگونی هایی که مختص موجود مادی است و در موجودات مجرد مانند فرشتگان وجود ندارد .
2- فرشتگان دارای تمثل هستند و گاه لباس انسانی به خود می پوشند و در شکل و شمایل انسان ظاهر می شوند مانند تمثل جبرئیل به شکل انسان برای حضرت مریم –ع- و در این صورت خصوصیات خاص انسان مانند تکلم و گریه و خنده داشتن طبیعی است ولی این تمثل فرشته است نه حقیقت آن که موجودی مجرد و غیر مادی است .

3-ملائک موجوداتى هستند مجرّد (غیر مادى) ؛ لذا از آثار خاصّ موجودات مادی ، مثل قابلیت و استعداد وحرکت و تغییر و تکامل و زمانداری و مکانداری منزّهند . از این رو نه تکلیف وضعی و تشریعی دارند و نه شهوت و نه غضب و نه قوه وهم و خیال و حسّ ؛ چرا که تکلیف لازمه حرکت و تکامل است ؛ و شهوت ــ به معنی خاص آن در موجود مادی ــ یعنی میل به چیزی که کمال یکی از قوای وجودی انسان را ارضاء می کند ؛ و غضب ــ به معنی خاص آن در موجود مادی ــ یعنی دفع آنچه سدّ راه کمال یکی از قوای وجودی انسان است ؛ و لازمه ی هر دوی اینها ، داشتن حرکت تکاملی ، و به تبع آن مادّیت است. همچنین به علت مادی نبودن ملائک ، خوردن و خوابیدن نیز برای آنها معنی ندارد ؛ چون خواب ، نتیجه خستگی ، و خستگی ناشی از کار و حرکت اجزاء و اعضاء بدن است ؛ و حرکت از آثار موجود مادّی است ؛ بنا بر این ، ملائک که موجوداتی مجرّدند خواب ندارند. خوردن نیز برای تامین انرژی از دست رفته بدن است ؛ و از دست رفتن انرژی نتیجه حرکت اجزاء بدن است ؛ و ملائک نه حرکت دارند و نه انرژی ، چون انرژی نیز از نظر فلسفی ، موجود مادّی است. ــ توجه: ماده در اصطلاح فلسفه غیر از ماده در اصطلاح فیزیک است. ــ امّا حیات ملائک عین وجود آنهاست ؛ ملائک موجوداتی بسیط(غیرمرکّب ) هستند ؛ لذا اجزاء ندارند ؛ چون لازمه اجزاء داشتن ، قابلیت ترکیب است ؛ و لازمه قابلیّت ، مادّی بودن است. بنا بر این ، اوصاف ملائک ، مثل حیات ، علم ، قدرت ، عصمت ، عبادت ، عاقل بودن و … همه عین ذات آنهاست . در ملائک مذکر و مؤنث بودن یا خوشحالی وناراحتی نیز معنی ندارد ؛ چون اینها در جایی معنی دارد که ترکیب ، شهوت ، انفعال ، حرکت و تغییر و حالت بالقوّه داشتن و امثال آنها موجود باشد ؛ و در ملائک هیچکدام اینها وجود ندارد.

اصناف ملائک.
ملائک از نظر مرتبه وجودی دارای اقسام فراوانی هستند ؛ برخی از آنها موجوداتی شبه مادی هستند که دارای شکل و رنگ و امثال آن می باشند ؛ ولی مادی نیستند ؛ لذا از حرکت و زمان و ترکیب و … منزّهند ؛ اینها هر کدام بسته به کاری که انجام می دهند اشکال گوناگونی دارند ؛ فلاسفه این گروه از ملائک را ملائک مثالی می نامند ؛ و عالم آنها را هم عالم مثال می گویند ؛ ملائک عالم برزخ از همین سنخند ؛ البته خود اینها نیز دارای مراتب متفاوتی بوده و همه در یک مرتبه وجودی نیستند ؛ در مرتبه بالاتر از اینها ، ملائکی هستند که نه تنها از ماده که از شکل و رنگ و امثال آنها نیز منزّهند ؛ فلاسفه این گروه از ملائک را عقول مجرّده و عالم آنها را عالم عقل می نامند ؛ ــ توجه: این عقل ، غیر از عقل بشر است ــ خود اینها نیز مراتبی دارند ؛ و جناب جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و حَمَله عرش ، در مراتب بالای این دسته اند ؛ در روایات اهل بیت (ع) لوح و قلم و ن (نون) نیز از ملائک عظام شمرده شده اند ، که مرتبه آنها از جبرئیل و میکائیل و اسرافیل بالاتر است .
کارهای فرشتگان :
قرآن کریم کارهای فراوانی را برای فرشتگان برشمرده است. وساطت در نزول وحی و ابلاغ پیام الهی به پیامبران ، تدبیر امور عالم و وساطت در وصول فیض الهی به مخلوقات ، استغفار و شفاعت برای مؤمنان و امداد آنان ، لعن کافران ، ثبت اعمال بندگان ، قبض روح در هنگام مرگ ، نازل نمودن عذاب بر طاغیان و… از جمله مأموریتهای الهی است که فرشتگان آن ها را اجرا می کنند. فرشتگان در عالم برزخ و آخرت نیز حضور دارند. گروهی از آنان در بهشت مستقرند و گروهی نیز نگاهبان دوزخ و دوزخیان اند. فرشتگان همواره به عبادت و تقدیس و تسبیح خداوند اشتغال داشته و وجود آنها عین عبودیت و بندگی خداست ؛ لذا هیچ گاه از عبادت خدا فراغت نمی یابند ؛ چون جدایی یک موجود از ذات خود محال است.
برای مطالعه بیشتر می توانید به کتاب ملائکه ، تالیف آیةالله محمدشجاعی مراجعه فرمایید.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد