خانه » همه » مذهبی » برنامه ریزی برای دروس طلبگی

برنامه ریزی برای دروس طلبگی


برنامه ریزی برای دروس طلبگی

۱۳۹۲/۰۷/۰۶


۴۳۰۹ بازدید

من برای برنامه ریزی جامع خودم مانده ام که در طلبگی چطور رشته های علمی را طی کنم: اول کلام (اعتقادات) / دوم تفسیر / سوم رجال ودرایه / یا به گونه ای دیگر مسیر را طی کنم؟ جواب برادرانه که همیشه بوده میخوام.


یکی ازعلما در مورد طلبه می فرماید:
«درس خواندن باید جنبه‌ی عبادی پیدا بکند، باید با قصد قربت همراه باشد، باید به نیت خدمت به ساحت مقدس شرع، نجات دادن بندگان خدا و متوجه کردن مردم به تکالیفشان باشد.»
و می فرماید:
«اگر کسی مقصود و هدفش از تحصیل علم، خشنودی پروردگار باشد؛ چنین مقامی خواهد داشت، اما اگر – خدای ناکرده- هدف دیگری داشته باشد و به دنبال بحث و مناظرات علمی باشد؛ چنین علمی در برزخ نقشی نخواهد داشت»( برگرفته از سایت پایگاه وارثون)
یک طلبه باید مطالعه ی منظم و دقیق ومتناوب درزمینه های زیر را داشته باشد:
1_مجموعه آثار شهید مطهری .(برای داشتن جهان بینی مناسب وبنیه یِ علمی قوی )
2_ کتاب هایی که اساتید در موردِ صرف ونحو توصیه می کنند. (زیرا هر چه از لحاظ علمی بالاتر روید بیشتر کتابهای درسی شما به زبان عربی است و برای فهم بهتر متون ،باید به زبان عربی و قواعد آن بیشتر مسلط باشید.)
3_در زمینه ی فقه واصول (زیرا فقه واصول درس های اصلی ومهم حوزه هستند وطلبه باید در زمینه ی فقه واصول بسیار فعال باشد)
4_در زمینه ی فلسفه ؛ حداقل کتاب های بدایه الحکمه و نهایه الحکمه علامه طبا طبایی را به صورت دقیق با استاد فلسفه ی قوی مطالعه شود .همان طوری که مقام معظم رهبری به اهمیت فلسفه اشاره فرمودند.
5_در زمینه کلام جدید وقدیم ،چرا که یکی از وظایف مهم یک طلبه دفاع از دین است.
و در کنار مطالعه های اصلی خود،مطالعات جنبی در مورد مسائل علمی ،فرهنگی ،سیاسی
…داشته باشد تا هر چه بیشتر وبهتر پاسخگوی مسائل روز خود باشد.
اما اینکه چه دروسی را مقدم کنید ، این بستگی به علاقه و استعداد شما دارد ، با این دو معیار به راحتی می توانید راه خود را تشخیص داده و تصمیم بگیرید که از کجا و چگونه شروع کنید. البته علومی هستند که هیچ طلبه ای از آن بی نیاز نیست و یاد گرفتن و سر و کار داشتن با آنها برای هر طلبه ای لازم و ضروری است.یکی از آنها قرآن است ، طلبه ای که خود را بی نیاز از معارف قران بداند ، معلوم است که راه را اشتباه رفته است، مشکل اصلی طلبه ها این است که فقط با چند آیه قرآن مثل«احل الله البیع و حرم الربا» و … آشنا هستند و متاسفانه از آیات دیگر غافلند ، کلید حل بسیاری از مشکلات (چه اجتماعی، چه فرهنگی و …) با مطالعه قرآن به دست می آید. البته مطالعه قرآن که عرض می کنیم زود ذهنتان به مطالعه تفسیر نرود، منظورمان مطالعه خود قرآن است نه تفاسیر آن. یعنی روزانه وقت بخصوصی بگذارید برای مطالعه و تدبر و تفکر در خود قرآن و این جدای از مطالعه تفسیر قرآن است. از دیگر مواردی که متسفانه امروزه در بین طلاب خیلی کم رنگ شده است مطالعه و مباحثه احادیث و روایات ائمه اطهار علیهم السلام است ، متسفانه احادیث اهل بیت حتی در بین طلبه ها هم مظلوم واقع شده است . طلبه روزانه باید حداقل یک مطالعه یا مباحثه حدیثی داشته باشد. نورانیتی که در این احادیث است ، بعد از قرآن کریم در هیچ چیز دیگری پیدا نمی شود.
بعد از اینها هر طلبه ای با توجه به علاقه و استعدادی که در خود می بیند ، می تواند رشته تحصیلی خود را انتخاب کند و همان را ادامه بدهد.البته در این تصمیم گیری باید نیاز جامعه  نیز باید در نظر گرفته شود.

و در آخر سعی کنید بیشر اهل عمل باشد که در این صورت بیشتر نتیجه می گیرید.
امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
کُونُو دُعاةً للنّاسِ بِغَیر اَلسِنَتِکُم لِیَرُوا منکُم الوَرَع و الاِجتهادَ و الصَّلاة و الخیر فَانَّ ذلکَ داعیةٌ؛
مردم را با غیر زبانتان بخوانید تا از شما پارسایی و کوشش و نماز و خوبی را ببینند زیرا این امور آنان را به سوی حق فرا می خواند.(جهادالنفس،ح 195)
موفق باشید.
منتظر مکاتبه های بعدی شما هستیم.
التماس دعا
 

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد