ماجرای گروگان گیری کنیا و مسائل پشت پرده آن/حمزه عالمی
۱۳۹۲/۰۷/۰۴
–
۱۱۵ بازدید
کنیا” کشوری در شرق آفریقا با ۱۱ میلیون جمعیت و نظام حکومتی جمهوری است. ” اهورو کنیاتا” (uhuru kenyatta) رئیس جمهور جدید دولت کنیاست که در آوریل ۲۰۱۳ این پست را تصدی نموده است.
دولت این کشور، مجموعاً در سالهای گذشته با نیروهای شورشی “الشباب” دست به گریبان بوده است؛ “الشباب” یک گروه افراطی وابسته به القاعده هستند که غالباً در کشور سومالی و اخیراً کنیا، دست به اقدامات تروریستی میزنند. این گروه هفت سال است که علیه دولت سومالی میجنگد. دولت کنیا متحد سومالی در مبارزه علیه الشباب است. به همین دلیل هرازگاهی شبهنظامیان این گروه به هتلها و کلوبهای شبانه در کنیا حمله میکنند.
دولت این کشور، مجموعاً در سالهای گذشته با نیروهای شورشی “الشباب” دست به گریبان بوده است؛ “الشباب” یک گروه افراطی وابسته به القاعده هستند که غالباً در کشور سومالی و اخیراً کنیا، دست به اقدامات تروریستی میزنند. این گروه هفت سال است که علیه دولت سومالی میجنگد. دولت کنیا متحد سومالی در مبارزه علیه الشباب است. به همین دلیل هرازگاهی شبهنظامیان این گروه به هتلها و کلوبهای شبانه در کنیا حمله میکنند.
در اوایل هفته جاری (30 شهریور) شبه نظامیان مسلح گروه الشباب، به مرکز خرید وستگیت (Westgate) در نایروبی، پ��یتخت کنیا، حمله کردند و حاضرین در این مرکز را گروگان گرفتند. شبه نظامیان، که طبق گزارشها اکثریت آنها اهل سومالی هستند، اعلام کردند این حمله در اقدامی تلافی جویانه بابت حضور نیروهای کنیایی در سومالی انجام شده است.
گروگان گیری اخیر، شدیدترین حمله به این کشور شرق آفریقا طی ۱۵ سال گذشته بوده است. شاهدان عینی گفتهاند که در روز شنبه در مرکز خرید وستگیت مسابقه آشپزی برقرار بوده و بسیاری برای دیدن این مسابقه به این مرکز آمده بودند که ناگهان تروریستها با مسلسل و کمربندهای انتحاری به درون ساختمان راه یافته و مردم را به گلوله بستند و تعدادی را نیز به گروگان گرفتند. در زمان حمله مهاجمان الشباب به مرکز خرید بیش از ۱۰۰۰ نفر در آنجا حضور داشتهاند. شمار مهاجمان بین ۱۰ تا ۱۵ نفر گزارش شد.
سه بریتانیایی، دو فرانسوی و یک شهروند هلندی در میان قربانیان شناسایی شدند. شماری از شهروندان امریکایی نیز در این حادثه زخمی شدند. خبرگزاری آسوشیتدپرس با اعلام جزئیات جدیدی از هویت افراد کشته شده گزارش داد، علاوه بر کشورهای بالا برخی از کشتهشدگان از اتباع کشورهای هند، آفریقای جنوبی، کانادا، غنا، چین، نیوزیلند، استرالیا، کره جنوبی و پرو هستند.
به دنبال این موضوع روز یکشنبه نیروهای امنیتی کنیا با تجهیزات سنگین مانند هلیکوپتر تهاجمی و نیروهای ویژه، به محل گروگانگیری حمله کردند. در حالی که تعداد قربانیان این اقدام تروریستی به حدود 70 کشته، 63نفر ناپدید و 175 زخمی رسیده بود، منابع اطلاعاتی کنیا اعلام کردند که مغر متفکر طراح حمله به مرکز نایروبی یک زن انگلیسی است.
در آخرین ساعات یکشنبه اعلام شد که بحران گروگانگیری پایان یافته است، اما تیراندازی مجدد در بامداد روز دوشنبه نشان داد که بحران هنوز ادامه دارد.
منابع نزدیک به نیروهای امنیتی کنیا صبح دوشنبه اعلام کردند که حمله به مهاجمان گروگانگیر هنوز ادامه دارد. در این حمله، علاوه بر نیروهای امنیتی کنیا، واحدهای ویژه امنیتی از اسرائیل و امریکا نیز مشارکت داشتند. صلیب سرخ کنیا روز دوشنبه آمار تلفات حمله به مرکز تجاری وستگیت در نایروبی را 69 کشته و 63 ناپدید اعلام کرد. بیش از ۱۷۵ نفر نیز زخمی شدند و چندین نفر نیز در گروگان مهاجمان بودند.
روز سه شنبه وزارت کشور کنیا اعلام کرد که در عملیاتی موفقیت آمیز، مرکز تجاری نایروبی را به شکل کامل تحت کنترل خود درآورده و در جریان این عملیات سه تن از گروگانگیرها کشته و ۱۰ مظنون دیگر دستگیر شدند. البته ساعاتی پس از آن که وزارت کشور کنیا خبر داد کنترل مرکز تجاری «وست گیت» را به دست گرفته، گزارشهایی درباره از سرگیری تیراندازی در این مرکز منتشر شد.
«ژوزف اولی لنکو» وزیر کشور کنیا اعلام کرد که نیروهای امنیتی این کشور موفق شدند تمامی گروگانهایی را که در مرکز تجاری نایروبی به گروگان گرفته شده بودند آزاد کنند. وی افزود: نیروهای امنیتی تمامی طبقات و محیط خارج این ساختمان را به کنترل کامل خود درآورده و عملیات پاکسازی را برای اطمینان از عدم وجود تروریستهای دیگر آغاز کردهاند. بنا بر اعلام مسئولان کنیایی، غیرنظامیانی که در حمله افراد مسلح به مرکز تجاری نایروبی کشته شدند شامل دست کم ۶۸ تن، ازجمله شش تبعه انگلیس هستند.
«امینه محمد»، وزیر خارجه کنیا نیز اعلام کرد که در میان عاملان حمله به این مرکز تجاری دو یا سه تبعه آمریکا و یک زن انگلیسی که گفته میشود همان زن انگلیسی معروف به “بیوه سفید” است، وجود دارند. وی افزود: تروریستهای آمریکایی ۱۸ و ۱۹ ساله هستند که اصالتا سومالیایی یا عرب هستند، اما در ایالت مینی سوتا آمریکا یا محل دیگری زندگی میکنند. بنا بر اعلام مسئولان، بیوه سفید احتمالا در عملیات کشته شده است. پلیس کنیا در پیامی در توییتر اعلام کرد: ما بیش از ۱۰ نفر را در رابطه با حمله وستگیت دستگیر کرده و برای بازجویی بردهایم. در این شرایط، یک مقام آمریکایی گفت که این کشور از نزدیک فعالیتهای گروه شبهنظامی الشباب سومالی را به منظور جذب نیرو از آمریکاییها زیر نظر دارد، اما هیچ اطلاعات مستقیمی نسبت به اینکه در حمله تروریستی اخیر این گروه در شهر نایروبی، پایتخت کنیا، تبعههای آمریکایی نیز مشارکت داشتهاند، در اختیار ندارد. «بن رودس» معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید به خبرنگاران گفت: همه آن چیزی که ما مشاهده کردهایم همان گزارشهایی بوده که از جانب الشباب منتشر شده است، اما ما باید مدارک مربوط به آن را پیدا کنیم.
در هر حال منابع امنیتی در آمریکا میگویند که مقامات این کشور در حال بررسی اطلاعات ارائه شده از سوی دولت کنیا منبی بر اینکه شهروندان کشورهای غربی از جمله آمریکا احتمالا در میان شبه نظامیان مسلح حمله کننده به مرکز خرید نایروبی بودهاند، هستند.
اما موضوع پشت پرده مهمی که این ماجرای گروگان گیری آن را آشکار کرد، روابط قوی رژیم صهیونیستی با دولت کنیاست. مشارکت جدی نیروهای صهیونیستی در خنثی سازی گروگان گیری، این روابط محکم بین تل آویو و نایروبی به ویژه در سطح امنیتی و جاسوسی را نشان می دهد. این در حالی است که به گفته محافل خبری اسرائیلی طی سالهای گذشته نیروهای امنیتی کنیایی در سرزمین های اشغالی به دست کارشناسان صهیونیستی آموزش دیده اند و کشور کنیا به مقری برای مقابله با تهدیدات روزافزون علیه منافع صهیونیست ها در قاره سیا تبدیل شده است.
در هین جهت روزنامه “هاآرتص” نوشت: اسرائیل، به نایروبی به عنوان یک مقری می نگرند که از طریق آن می توانند از کل حوادثی که در قاره سیا به وقوع می پیوندد، مطلع شوند همچنانکه این شهر به عنوان پایگاهی برای مقابله با تهدیدات تروریستی رو به افزایش علیه منافع و اهداف صهیونیستی در آفریقا نیز به شمار می رود.
این روزنامه در ادامه خاطر نشان کرد که کنیا همچنین یک مشتری قابل اعتماد برای سلاح اسرائیل و کالاهای مختص به صنایع امنیتی این رژیم به شمار می رود.
در ادامه این مطلب آمده است: ارتش کنیا در کنار برخورداری از مهارت های امنیتی صهیونیستها بسیار زیاد از سلاح های اسرائیلی نیز برخوردار می شود. حتی سربازان کنیایی طی سال های گذشته آموزش هایی را در سرزمین های اشغالی دیده اند و برخی دیگر از سربازان کنیایی در کنیا زیر نظر کارشناسان صهیونیستی به شکل رسمی و غیر رسمی آموزش دیدند.
“هاآرتص” با اشاره به اخبار وارده مبنی بر ورود کماندوهای اسرائیلی به کشور کنیا برای مقابله با عملیات گروگانگیری در یک مجتمع تجاری در نایروبی می نویسد: کارشناسان و مشاوران اسرائیلی برای کمک به نیروهای امنیتی کنیا به منظور مقابله با حمله تروریستی مذکور و آزادی گروگانها وارد این کشور شدند و این مسئله بر روابط دوستانه و صمیمی دو طرف تاثیر گذار خواهد بود و چه بسا که بعد از این حادثه در آتی این روابط تقویت شود./
بصیرت