خانه » همه » مذهبی » منش امام صادق ع

منش امام صادق ع


منش امام صادق ع

۱۳۹۲/۰۶/۰۲


۴۳۹ بازدید

در حلیه المتقین گفته شده امام صادق (ع) لباسهای فاخر میپوشیدند پس چرا میگویندهمیشه مسلمان بایدساده بپوشد یاامامان ساده میپوشیدند؟ یا لباس شیک پوشیدن توجه مارابه خداکم میکند؟

در پاسخ به این پرسش به چند نکته توجه نمایید :  1.سفارش کلی اسلام و معصومین ع به پوشیدن لباس ساده و تمیز اجتناب از لباس فخر و تجمل است . اما در عین حال شرایط عمومی جامعه و رواج لباس مناسب با این شرایط   و وضعیت اقتصادی و فرهنگی آن و گاه دوری از انگشت نما شدن و مشهور شدن اقتضا می کند که انسان بر خلاف این قاعده عمل کند .
2. نوع لباس و پوشش و کیفیت لباس پوشیدن پیامبر-ص- و ائمه – ع- تابعی از اجتماع آن زمان بوده و آنها در اموری که از نظر عقلی و شرعی و عرفی منع و مشکلی نداشته و تایید عادتی نادرست و یا روش و سنتی غلط نبوده است با عرف توده مردم همراه بوده اند . 
2. امام صادق ع در لباس پوشیدن هم ظاهر را حفظ می کرد و هم توانایی مالی را ومی فرمود: «بهترین لباس در هر زمان، لباس معمول مردم همان زمان است.» هم لباس نو می پوشید و هم لباس وصله دار. هم لباس گران قیمت می پوشید و هم لباس کم بها و می فرمود: «اگر کهنه نباشد، نو هم نیست.» لباس کم بها و زبر را زیر و لباس نرم وگران قیمت را روی آن می پوشید و چون «سفیان ثوری » زاهد به وی اعتراض کرد که «پدرت علی (ع) لباسی چنین و گرانبهانمی پوشید» فرمود: «زمان علی (ع) زمان فقر و نداری بود واکنون همه چیز فراوان است. پوشیدن آن لباس در این زمان لباس شهرت است و حرام خداوند زیبا است و زیبایی را دوست دارد و چون به بنده اش نعمتی می دهد، دوست دارد بنده اش آن را آشکار کند .
سپس آستین را بالا زد و لباس زیر را که زبر و خشن بود، نشان داد و فرمود: «لباس زبر و خشن را برای خدا پوشیده ام و لباس روئین را که نو و گرانبها است برای شما.» هنگام احرام وانجام فریضه حج برد سبز می پوشید و به گاه نماز پیراهن زبر وخشن و پشمین. لباس سفید را بسیار دوست داشت و چون به دیدن دیگران می رفت آن را برتن می کرد. نعلین زرد می پوشید و به کفش زرد رنگ و سفید علاقه مند بود .
3. امام رضا علیه السلام توجه به لباس خوب را نوعی احترام به دیگران دانسته و می فرمایند: لباس مظهر خارجی انسان است نمی‌توان نسبت به آن بی‌توجه بود. حرمت مومن ایجاب می‌کند که انسان در ملاقات با او، شئون خود و وی را رعایت کند و مقید باشد که پاکیزه و خوش لباس باشد.(1 )
در مورد طرز لباس پوشیدن امام رضا (ع) روایات متعددی وجود دارد. از جمله محمد بن عباد، از یاران و معاصران امام رضا علیه السلام می‌گوید: پوشش ابوالحسن علیه السلام در طول تابستان همواره یک بوریا بود. ایشان در طول زمستان با همه عظمت و وقاری که داشتند پوششی ساده داشتند و به دور از هر گونه علامت‌گذاری و یا این که رنگ مخصوصی داشته باشد همیشه لباس زبر به تن می‌کردند مگر آن که می‌خواستند پیش مردم و به دیدن آنها بروند که در آن وقت بهترین لباس خود را می‌پوشیدند.(2 )
اسلام دستور داده است که مومنان با سیمایی جذاب و آراسته در جامعه ظاهر شوند و شکوه ظاهری خود را حفظ کنند و ضمن رعایت موازین شرعی و عرفی و نیز رعایت حد اعتدال لباس زیبا به تن کنند .
امام رضا علیه السلام فرمود: بپوش، و زیبا بپوش. زیرا جدم علی بن الحسین علیه السلام روپوش (عبای خز که قیمت آن پانصد درهم بود، می پوشید) هم چنین ردای پنجاه دیناری داشت که زمستان را در آن می گذرانید و چون زمستان تمام می شد آن را می فروخت و پولش را به بینوایان می داد. (3 )
در روایتی جالب امام رضا (ع) در جواب این پرسش که چرا لباس های فاخر و گران بها می پوشید، در حالی که اجداد و نیاکان شما، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و امام علی علیه السلام چنین لباس هایی نمی پوشیدند؟، فرمود: زمان رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فقر عمومی بود و پوشش مناسب آن زمان همان بود که جد ما می پوشید. ولی زمان ما رو به توسعه و گسترش است و اگر بخواهیم مانند نیاکان خود بپوشیم در نظر دیگران خوار می شویم و به ما اهانت می کنند.(4 )
4. در هر صورت نگاه امامان (ع) به مسئله لباس پوشیدن را باید نگاهی جامع و اعتدال آمیز دانست. آنجا که مربوط به خودشان بود نهایت ساده زیستی را رعایت می کردند و آنجا که بحث احترام به دیگران مطرح بود شئونات عرفی جامعه را رعایت می کردند. از این رو در روایات داریم که امام (ع) آنگاه که در اجتماع حاضر می شد لباس معمولی و گران قیمت می پوشید و از زیر لباس و در خلوت لباس خشن و ارزان قیمت می پوشید .
امام رضا علیه السلام در عملی اخلاقی و معنوی نهایت توجه به پاکی لباس را اعمال می کردند و هرگاه لباس نو تهیه می نمودند، ابتدا بر ظرف آبی هر یک از سوره های توحید، قدر و کافرون را ده بار می خواندند و آب را بر لباس می پاشیدند و سپس آن را می پوشیدند و در حکمت این کار فرموده اند: این عمل باعث پاکی زندگی می شود.(5 )
abna.ir  -(لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100114075 )

 پانوشتها : 
1. ر.ک باقر شریف، قرشی، پژوهشی دقیق در زندگی علی بن موسی الرضا،ص 59-60 . 
2. علی بن عیسی الاربلی، کشف الغمه، ج 3، ص 157 . 
3. فروع کافی جلد 6 صفحه ی 451؛ مسند الامام الرضا علیه السلام جلد 2 صفحه ی 360  
4. وسایل الشیعه کتاب صلوة ابواب ملابس باب 8  
5. وسائل الشیعه حر عاملی ،ج3
برای آگاهی بیشتر ر. ک : 
1- حلیه المتقین ، علامه مجلسی  
2- سنن النبی ، علامه طباطبایی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100114075 )
 

 

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد