طلسمات

خانه » همه » مذهبی » فواید نماز در زندگی اجتماعی

فواید نماز در زندگی اجتماعی


فواید نماز در زندگی اجتماعی

۱۳۹۲/۰۵/۲۹


۱۵۹۱ بازدید

فواید نماز در زندگی اجتماعی چیست؟با ذکر منبع

درجواب سوال پرسشگرمحترم باید عرض کرد.نماز تاثیرات فراوانی در زندگی دارد ، این فواید ابعاد مختلف دنیوی ، اخروی ، روحی ، جسمی ، فردی ، اجتماعی ، سیاسی ، تربیتی ، اخلاقی ، فرهنگی و … دارای آثار و برکات متعددی می باشد که بیان تفصیلی هر یک از این موارد در این نوشتار نمی گنجد
 . در یک تقسیم بندی میشود فواید نماز را به دو قسمت عمومی و خصوصی تقسیم کرد.
فواید عمومی:
1 – معراج مومن ; یعنی، نجات از گردابهای مادی ومعنوی.
2 – بازدارنده از جرائم; اصولا مقررات اجتماعی و اصول انسانی توسط خانوادههایی که با نماز و مسجد سر وکار دارند بیشتر مراعات میشود. و…
فواید خصوصی :
1 – فلاح ورستگاری ;(به تغییر آیه 1 و 2 سوره مومنون)
2 – استعانت;(به تعبیر آیه 45 سوره بقره) گفتنی است که کمک گرفتن از نماز میوهای است که دست همه به آن میرسد ولی دست عدهای فقط به میوه های پایین آن میرسد.
نماز دارای آثار و فلسفههای متعدد دیگری نیز هست که به آن اشاره میکنیم:
1 نماز، تقدیر و سپاسگزاری از خداوند است.
2 موجب آرامش انسان است.
3موجب یاد خدا است.
4نماز زمینه پرهیز از گناه را در انسان فراهم میکند.
5تاکیدی بر نظافت و سلامتی است.
6موجب انضباط و وقتشناسی است.
7دارای آثار وحدت بخش اجتماعی است.
از آنجا که اصل در خواندن نماز آن است که به جماعت اقامه گردد لذا آثار و برکات اجتماعی نیز بر همین امر مترتب می شود از جمله :
الف – نماز عامل برقراری وحدت اجتماعی
نماز باعث بروز همکاری اجتماعی بین نمازگزاران می شود ؛ اگر این همکاری بین مردم بصورت مبادله متقارن گرم (یاری و بیمه اجتماعی ) در شئونات مختلف زندگی اجتماعی باشد و این همکاری ها افزایش یابد ، زمینه برای انجام کارهای خیر که جنبه عمومی دارد و همچنین ، تعهدات اجتماعی نمازگزاران نسبت به جامعه و افراد آن افزایش می یابد . افزایش و گسترش همکاری های اجتماعی باعث ایجاد زمینه لازم برای افزایش مودت اجتماعی و موجب بروز مانعی عمده در مقابل نابرابری های اجتماعی می شود . نماز باعث ایجاد گسترش حمایت اجتماعی بین نمازگزاران با یکدیگر و با مردم دیگر می شود . این حمایت تنها در بعد مادی همجون کمک مالی به نیازمندان خلاصه نمی شود ؛ بلکه در ابعاد مختلف عاطفی ، معرفتی ، منزلتی و … بوده و هر چه این ابعاد گسترش بیشتری پیدا نمایند ، میزان استثمار و بهره کشی ، یاس و خودکشی ، محرومیت اجتماعی و انفعال اجتماعی در جامعه کمتر می شود
ب – نماز عامل جامعه پذیری افراد
نماز بصورت مستقیم و غیر مستقیم در جریان جامعه پذیری افراد تاثیر می گذارد . تاثیر مستقیم نماز در جامعه پذیری بدین صورت است که نمازگزاران با پذیرش و درونی ساختن ارزش های موجود در نماز ، رفتاری مطابق با انتظارات جامعه اسلامی از خود بروز می دهند . تاثیر غیر مستقیم نماز در جامعه پذیری بستگی به میزان تاثیر نماز و دین در سایز نهادها و نظام های اجتماعی در جامعه دارد . با توجه به تاثیر فراوان نماز و دین در نهادها و نظام های اجتماعی در جامعه اسلامی می توان بیان نمود که نماز تاثیری بنیادی در نهادها و نظام های اجتماعی جامعه داشته وبه همین میزان ، نماز تاثیر غیر مستقیم فراوانی بر جامعه پذیری افراد دارد.
________________
منبع.
جامع الأخبار، ص 72
راز نیایش گودرز نجفی
سیمای نمازشیخ حسین انصاریان
نماز و جامعه شناسی علیرضا وحدت پناه
یکصد پرسش و پاسخ درباره نماز مجتبی کلباسی
رازنمازمحسن قرائتی

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد